Kutya Magazin

A kutya magazin – Hasznos és szükséges tudnivalók, valamint aktuális tények a kutyatartással kapcsolatban.A kutyamagazin a kutyafajták jellemzőit foglalja össze és segít Önnek az örökbefogadás előkészületeiben. Mi alapján válasszon kutyát? Vagy netán a kutya választja Önt? Milyen előkészületeket kell tenni és hogyan ismerheti meg legjobban még azelőtt, hogy Önhöz költözne? Hogyan fogadja otthonában újdonsült kedvencét és milyen eszközökre van szüksége? Olvassa tovább

4 min

Kutya fültisztítás: praktikus tippek otthonra

Néhány esetben elkerülhetetlen, hogy kitisztítsa kedvence fülét. Főként a fülgyulladásra hajlamos kutyáknál fontos a fülek rendszeres tisztítása. Hogy hogyan érdemes helyesen tisztítani a kutyák fülét, és mikor szükséges egyáltalán, azt megtudhatja az alábbiakból.
5 min

Kutya bőrgomba

Kutyája arcán vagy lábán hirtelen kopasz foltok jelennek meg, és feltűnően sokat vakarózik? Esetleg más négy-, illetve kétlábú is hasonló bőrelváltozásokat tapasztal magán? Akkor bőrgombáról lehet szó! Olvassa el alábbi cikkünket, és tudjon meg minden fontos információt a kutyák bőrgombafertőzéséről.
3 min

Kutya fogínygyulladás (gingivitis)

Nem bírja tovább kutyája rossz leheletét? Akkor érdemes felkeresni az állatorvost. Ugyanis a rossz lehelet hátterében a kutyák fogínygyulladása (gingivitis) is állhat. Ebből a cikkből megtudhatja, hogyan alakul ki a fogínygyulladás, és kedvence hogyan szabadulhat meg tőle.
6 min

Kövér kutya: Hogyan fogyhat le egészségesen kedvence?

A kövér kutyák száma egyre növekszik háztartásainkban. Egészségük megóvásához és hosszú élettartamuk érdekében azonban fontos, hogy leadják a felesleges kilókat. Az Ön kedvence is kövér kutya? Akkor vegye fel a harcot a fölös kilókkal, néhány intézkedés és szigorú etetési szabály bevezetésével.
5 min

Superfood kutyáknak: Mire jó?

A chia mag és a goji bogyó nagyon ismert superfoodnak számítanak az emberek körében. Csak egy trendről lenne szó, vagy ezek tényleg hasznosak lehetnek a háziállatoknak is? Utánajártunk.
5 min

A munkakutyák áttekintése: négylábúak bevetésen

A kutyákat az ember legjobb barátjának tartják. Néhány kutya azonban sokkal több, mint hűséges társ az oldalunkon. Fontos feladatokat látnak el, és különleges kiképzéssel rendelkeznek. Az alábbiakban eláruljuk Önnek, hogyan segítenek minket a munkakutyák.
4 min

Miért nyalogat engem a kutyám?

Egyes kutyabarátok kedvelik a nyálas nyelv érintését a bőrükön, mások nem annyira. Egy kérdés azonban mindenképpen felmerül: Miért nyalogat engem a kutyám? mit jelent, amikor a kutya nyalogat és miért gyakorolják a kutyák ezt a gesztust olyan gyakran.
3 min

A kutya vadászösztön

Egy jól működő falkán belül a kutya mint ragadozó és társas lény elsősorban a táplálékszükségletét követi, pontosabban: a vadászatra való igényét. A kutyák vadászösztöne nélkülözhetetlen, és evolúciótörténeti szempontból a kutya viselkedési repertoárjának szerves részévé vált. Ezt világosan meg kell különböztetni az egyszerű táplálékszükséglettől. A vadászösztön egyedileg elismert fontossága révén biztosítja a falka szociális és kommunikációs kohézióját, és ezért minden együttélés alapja.
8 min

Rövidszőrű skót juhászkutya

A rövidszőrű collie vagy rövidszőrű skót juhászkutya (Collie Smooth) hazánkban meglehetősen ismeretlen. Alaposan kimunkált teste és keskeny feje első pillantásra inkább egy agárra emlékeztet. Ettől függetlenül a rövidszőrű collie azonban valódi collie, a fajta minden pozitív jellemzőjével. Ezenkívül könnyebben gondozhatónak és robusztusabbnak tartják, mint hosszúszőrű rokonát.
8 min

Entlebuchi havasi kutya

Az entlebuchi havasi kutya a legkisebb a hegyikutya-fajták közül, és négy ,,testvéréhez” hasonlóan jellegzetes trikolor jegyekkel rendelkezik. Kompakt mérete ellenére nagyon mozgékony és fürge. Mint egykori terelő- és pásztorkutya, családi kutyaként is elegendő mozgásra és aktivitásra van szüksége.
6 min

Alaszkai husky

A szánhúzó kutyavezetők körében az alaszkai husky – fajtatiszta rokonaitól eltérően – sokáig nem volt túl népszerű. A keverék fajta megítélése azonban javulóban van – és nem véletlenül. Olvassa el alábbi cikkünkben, miért érdemel elismerést az alaszkai husky nem hivatalos kutyafajtaként is.
7 min

Kutya oltás

Nem kérdés, hogy a kutya oltás halálos fertőző betegségektől óvják meg a kedvenceinket. Melyik oltásokat érdemes azonban beadatni kutyánknak? Mit jelent a kölyökkutyák alapimmunizálása, és milyen gyakran kell ismételni az oltásokat?
6 min

Felnőtt vagy kiskutya szobatisztaság

A szobatisztaság azt jelenti: a kutya csak a szabadban ürít, és jelzi, ha ki kell mennie. De még a felnőtt négylábúak is „tisztátalanná“ válhatnak bizonyos körülmények között. Az alábbiakban megtudhatja, hogyan lehet a kutyákat és kölyköket szobatisztává nevelni, és milyen okai lehetnek, ha ez nem működik.
5 min

Kutyasétáltatás tippek

Irány a szabadba! A kutyák számára a mindennapi séta gazdájukkal a nap fénypontja, hiszen jó esetben nem csak a mozgásról és a dolguk elvégzéséről van szó. Aki változatosságot csempész a kutyasétáltatás rutinjába, nem csak fizikailag és szellemileg fáraszthatja le kedvencét, hanem a tréninget és a szórakozást is beiktathatja így a programba.
8 min

Kutyaúszás a fitt négylábúért

Az úszás nemcsak egy hűsölési mód lehet nyáron kutyája számára, hanem négylábúja fizikai állapota és ízületei is profitálhatnak belőle egész évben. Olvassa el cikkünket és megtudhajta, hogy a kutyaúszás miért segíthet a túlsúlyos és idős ebek egészségi állapotán és hogyan tehető szórakoztatóvá.
2 min

Kutya nevek

Az idő során a kutyák az emberek hű társaivá és családtagjaivá váltak. Ez az erős kapcsolat abból is látszik, hogy a gazdik szorgosan fáradoznak azon, hogy megtalálják kedvencük számára a megfelelő nevet. A névkeresés aztán egyre inkább türelemjátékká válik – vannak, akik a klasszikus nevekre szavaznak, míg mások a feltűnőbbekre. Magyarországon a leggyakoribb kutyanevek közé tartozó kan kutya nevek: Alex, Blöki, Brúnó, Bobi, Buksi, Bundás, Csibész, Csoki, Csöpi, Démon, Döme, Foltos, Füles, Füli, Hektor, Johnny, Jackson, Kópé, Lexi, Lord, Lucky, Mogyi, Morzsi, Néró, Pongó, Rex, Rocky, Süti, Szimat, Vadázs, Zserbó és Zsömi. A leggyakoribb szuka kutya nevek közé pedig az alábbiak tartoznak: Bambi, Bella, Candy, Cherry, Daisy, Dolly, Emma, Fifi, Fiona, Goldie, Kitty, Lady, Lexi, Lili, Lola, Luna, Mazsola, Mimi, Molly, Peggy, Pixie, Polly, Pötyi, Princess, Rozi, Roxy, Suzy, Sziszi és Zara. A kutyanévnaptár alapján pedig ezek a legkedveltebbek: Buksi, Morzsa, Morzsi, Picúr, Mackó, Maci, Tapi, Tappancs, Pamacs, Molly, Rex, Liza, Lili, Fifi, Bundás, Csöpi, Lady, Bobby, Suzy, Rocky, Alex, Néró, Teo és Jenny.
12 min

Gyerekbarát kutya: tanácsok & kedvelt fajták

Hű társ, játszópajtás és vígasz a bajban: a gyerekek szeretik a kutyákat, s majdnem mindegyikük szeretne egyet a családba. Azonban, hogy a kutya és a család súrlódásmentesen tudjon együttélni, érdemes néhány szabályra odafigyelni. Hogy melyekre, s milyen fajták számítanak különösen gyerekbarát kutyánaj, megtudhatja cikkünkből.
6 min

Szabadság kutya nélkül: Kutyapanzió vagy kutyaszitter?

Végre itt a várva várt szabadság! De mi legyen, ha kutyája nem mehet Önnel? Ebben az esetben kutyaszitter vagy kutyapanzió lehet a megoldás. De melyik ellátási forma jobb a kutyának, milyen magasak a költségek, és mire kell odafigyelni? Megmutatjuk Önnek az előnyöket és hátrányokat, és tippeket adunk kedvence sikeres elhelyezéséhez.
2 min

Autózás kutyával

Az utóbbi években sokat fejlesztettek az autókon utasvédelmi szempontból: A légzsákok, az oldallégzsákok, az ütközésvédelem csak néhány példa erre.
A leghasznosabb cikkeink
Kutya Magazin Kutyafajták

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
Kutya Magazin Kutyafajták

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
Kutya Magazin Kutyafajták

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.
Legfrissebb cikkek
Kutya Magazin Kutya Egészség és Gondozás

Kutya bőrgomba

Kutyája arcán vagy lábán hirtelen kopasz foltok jelennek meg, és feltűnően sokat vakarózik? Esetleg más négy-, illetve kétlábú is hasonló bőrelváltozásokat tapasztal magán? Akkor bőrgombáról lehet szó! Olvassa el alábbi cikkünket, és tudjon meg minden fontos információt a kutyák bőrgombafertőzéséről.

A kutya magazin elmagyarázza, hogy mire kell figyelne a kutya nevelésénél. Milyen típusú training való a különböző fajtáknak? Hogyan befolyásolhatja kutyája viselkedését sporttal és játékkal? Melyek az elengedhetetlen tippek a kölykök vagy a felnőtt kutyák neveléséhez? Hogyan reagáljon az olyan agresszív viselkedésre, mint az ugatás, morgás, odakapás és mit tehet ellenük?

A kutyás tanácsadás része a kutya egészsége és ápolása is. A kutya magazin ismerteti a betegségeket és azok első jeleit és a további tüneteket. Elárulja, hogy hogyan védekezzen a paraziták ellen és azt is, hogy kutyájának milyen oltásokra van szüksége. A magazin foglalkozik a tenyésztők számára fontos kérdésekkel és a privát kutyatartók egyéni problémáival is, mint például az ápolás. Milyen gyakran fürdesse kutyáját? Milyen sűrűn kefélje és nyírja vagy nyírassa le szőrét?

A magazin a tápláláshoz is szolgáltat tanácsokat, valamint informál a kutyaeledelekről és a túlsúly, intolerancia, allergia vagy betegségek esetén szükséges diétákról is.

Az utazás és a szállítás témáját sem hanyagolja el. Mikor kezdje el az autós, vonatos, buszos, repülős utak szervezését, ha kutyáját is magával vinné? Milyen méretűnek és súlyúnak kell lennie kutyájának ahhoz, hogy Önnel utazhasson a repülő fedélzetén? Figyelembe kell e vennie az úti cél klímáját és az adott ország szokásait, ha kutyájával szeretne utazni?

Természetesen a kutya magazin a hétköznapi témákat is kitárgyalja, például a játékot és sportot érintő kérdésekre is választ kaphat. Mennyi mozgásra van szüksége kutyájának? Milyen tevékenységek ajánlottak a különböző fajtáknak és mik a legújabb játékötletek és termékek? Melyik póráz a legalkalmasabb a kocogáshoz? Miért nem akar kedvence más kutyákkal játszani? Mit tehet akkor, ha négylábú barátja fél a többi kutyától?