Vonatozás kutyával

Vonatozás kutyával

Akár a mindennapokban, akár nyaraláskor: a vonatozás sokak számára kényelmes megoldást nyújt arra, hogy eljussanak A-ból B-be. Az élvezetes utazás feltétele egy állati útitárssal nem csak a menetrend szerinti időpontban való indulás, hanem a higgadt, rutinos négylábú is. A következőkben egy pár tanácsot olvashat a kutyusával megtett nyugodt vonatút érdekében.

Utazás előtt megfelelő tájékozódás

Mielőtt négylábú kísérőjével felszállna a vonatra, érdeklődjön utána, hogy kell-e jegyet váltania kedvence számára. Gyakran úgy működik, hogy minden olyan négylábú számára, akik nem szállíthatók szállítóboxban – kvázi, mint kézipoggyász és ezáltal ingyenesen – azok számára félárú jegyet kell vásárolni. Egyes országokban a felnőttjegy árának csak 10%-át kell megtéríteni. Ha esetleg kedvezményes jegyet vált, akkor mindenképpen olvassa el az apró betűs részt is – olykor pedig csoportos jegy vásárlása esetén a négylábú „teljes főnek“ számít. Sokak számára a háziállatok a család szoros részét képezik, azonban azt mégis érdemes figyelembe venni, hogy nem utazhatnak ingyenesen, mint a kisgyermekek és számukra nem foglalható ülőhely sem.

Többnyire nem elég csak egy jegyet venni – hanem a szájkosarat is magukkal kell vinni az útra. Egyes országokban az is elegendő, ha csak a személyzet kérésére helyezi fel azt négylábújára. Tehát a szájkosarat nem feltétlenül muszáj mindenütt viselnie az ebnek. Ennek ellenére ajánlott biztonságképpen még az utazás előtt gyakorolni a szájkosár viselését és olyan jól passzoló modell mellett dönteni, amiben útitársa kényelmesen tud lihegni. Amennyiben a vonat személyzete felszólítja arra, hogy tegye fel a szájkosarat kedvencére és Ön ennek nem képes eleget tenni, akkor jogosult arra, hogy a következő megállónál megszakítassa Önnel utazását. A kötelező szájkosárhasználat alól csak a vakvezető ebek, valamint a mozgáskorlátozottak kísérőkutyái kivételek, akik ráadásul ingyen utazhatnak a vonaton.

Hozzászoktatás lépésről lépésre

A legegyszerűbb, ha már kölyökkorában hozzászoktatja kutyusát a vonaton (és a buszon) való utazáshoz. Mivel a sok ember, a tülekedés és a hangos bemondó még a leghiggadtabb ebeket is nyugtalanná teheti, ha nem ismerik meg korán, mivel jár az utazás. Minden esetben fontos, hogy magabiztosságot és nyugalmat sugározzon magából, így állati partnere is tudja, hogy nem fenyegeti veszély a vonaton. Ha észreveszi, hogy kutyusa nyugtalan, álljon ellen annak a kísértésnek, hogy túlságosan nyugtatóan beszéljen hozzá – ugyanis ezzel csak erősíti a benne lévő érzést, hogy oka van az aggodalomra.
A ki- és bejáratoknál határozottan menjen és azt közvetítse kedvence számára, hogy biztonságos terepen mozog. Egy bizonytalan kutyánál segítség lehet, ha nyugodtabb időszakban kezdi hozzászoktatni a vonatozáshoz és adott esetben kisebb pályaudvarokon rövidebb távon gyűjt tapasztalatot. Például megkérhet valakit, hogy vigye el Önt állati partnerével egy zöld területre a szabadba, ahol vonat is jár, és menjen kutyusával két megállót, ahonnan az illető haza is viszi Önöket. Egy egészséges jutalomfalattal még vonzóbbá teheti az első utat számára.

Általában véve ajánlott kutyusának már alapvető engedelmességet tanúsítania, amikor elkezdi hozzászoktatni a vonatúthoz: „ül”, „marad“, „fekszik“ és „lábhoz“ vezényszavak ismerete mindenképpen megkönnyítik a dolgát. Továbbá az Önök közti jó kapcsolat is egyszerűbbé tesz sok mindent. Ha pl. örökbe fogad egy idősebb, félős ebet a menhelyről, akkor előbb ajánlott kialakítani Önök között a kötődést, mielőtt vonatra szállna vele.

Tippek: hogyan élvezzék az utazást mindketten?

Mindenképpen azt javasoljuk, hogy kerülje a lépcsőzést nagyobb testű kutyák vagy kölykök esetében, bár általában már a vágánycsere is le-fel mozgást idéz elő. Ha lehetséges, vigye kezében négylábúját, vagy használjon liftet, illetve mozgáskorlátozottak számára kialakított feljárót.

A peronon és a vonaton mindig fogja kutyusát rövid pórázon, hogy kontroll alatt tudja tartani – még akkor is, ha egy fajtársával találkozik út közben. Fektesse le lábánál kedvencét, hiszen sok esetben végig alusszák az utat. Ügyeljen arra, hogy ne legyen útban, ne a közlekedőben feküdjön, hogy a többi utas el tudjon menni mellette és őt se zavarják a közeledő léptek. Mivel a legtöbb országban nem lehet kutyák számára ülőhelyet foglalni, ezért adott esetben nagyon rugalmasnak kell lennie. Ha négylábúja egy szállítóboxban utazik, azt akár az ölébe is veheti vagy ha van üres hely, akkor maga mellé teheti vagy a földre is helyezheti.

Nyugodtabban utazhat, ha a kutya indulás előtt utoljára kb. 12 órával evett, mivel így nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy nagy dolgát a vonaton kelljen elvégeznie. Az utazás megkezdése előtt vigye ki többször pisilni, hogy hólyagja a lehető legüresebb legyen. A szájkosár, illetve a kis termetű kutyák esetében használt szállítóbox mellett további kiegészítőkre is szüksége lehet, különösen, ha hosszabb ideig tart az utazás. Például beszerezhet vizestálat utazáshoz vagy kutyatakarót, hogy négylábúja kényelmesen utazzon.

Csodálatos utat kívánunk Önnek állati kísérőjével!

A leghasznosabb cikkeink
2 min

Autózás kutyával

Az utóbbi években sokat fejlesztettek az autókon utasvédelmi szempontból: A légzsákok, az oldallégzsákok, az ütközésvédelem csak néhány példa erre.
2 min

Kutyák utazási betegsége

Néhány kortársunknak bizony nem túlzottan alkalmasak az olyan modern közlekedési eszközök, mint az autó, busz, hajó vagy repülőgép, mert ezeket használva rendszeresen rosszul lesznek, hányingert kapna