Macska Táplálkozása

A fajtának megfelelő, kiegyensúlyozott és változatos étrend nagymértékben hozzájárul macskája egészségének megőrzésében. Fontos figyelembe venni azt is, hogy az emberi ételek nem alkalmasat a macskák etetésére, sok esetben még károsak is. Olvassa tovább

3 min

A macskaeledel váltása


Lehet az orvosi vagy egyéb okokból, olykor a macskáknak is más eledelt kell váltaniuk. Alábbi írásunkból megtudhatja, hogyan teheti cicája számára ízletessé az új eledelt, s hogyan tudja kedvence gyomrára és beleire vigyázva lebonyolítani az új eledelre való eledel váltást.
4 min

Az ideális eledel ivartalanított macskáknak

Egy kismacskának más mennyiségű tápanyagra van szüksége, mint egy felnőtt macskának vagy akár egy idős cicának. Vannak nagyon aktív cicák, de olyanok is, amelyek szívesebben töltik idejüket a kényelmes, meleg radiátoron. A kasztrált macskák etetésénél figyelembe kell venni az adott állat egyéni tulajdonságait. Az ivartalanítás egy nagyon fontos esemény egy macska életében, ami sok változással jár. De mit is jelent ez pontosan? Milyen az összetétele az ideális ivartalanított vagy sterilizált macskáknak való eledelnek?
4 min

Az ideális eledel kijárós macskáknak

Azok az állatok, amelyek többségében a lakásban tartózkodnak, más kihívásokkal szembesülnek, mint azok, amelyek sok időt töltenek a szabadban. Ehhez még hozzájön a macska kora és fajtája.
5 min

Bio macskaeledel

A bio manapság nagyon „menő“, legyen szó zöldségről, gyümölcsről vagy akár állateledelről. De mit is jelent valójában, hogy „bio“ – mi különbözteti meg a bio macskaeledelt a hagyományos macskaeledeltől? Mitől olyan átlátható a bioélelmiszer-előállítás? Tényleg nem tartalmaz a bio macskaeledel mesterséges hormonokat, antibiotikumokat és növekedésserkentőket?
3 min

Eledel váltás macskáknál

A macskaeledel piaca rengeteg lehetőséget kínál a macskatartóknak: legyen szó nedves vagy száraz macskaeledelről, tömérdek márka különböző minőségű, íz világú és fajtájú eledelei között válogathatnak.
4 min

Fajtaspecifikus eledelek macskáknak

A macskaeledel választék igen nagy, a macskagazdi sokszor nem tudja eldönteni, hogy melyik termék illik legjobban macskájához. Különösen egy dolog bizonytalanítja el a gazdikat: tényleg fajta szerint
3 min

Házi macskakeksz – gyors, egyszerű és finom

Macskakeksz sütése egyáltalán nem is olyan nehéz. S a saját sütésű cicakeksz előnyei: már maga a sütése is örömöt okoz, pontosan tudja, mi van benne, s a cicának pedig ízlik. Az alábbiakban majd 3 ízletes cicakeksz-receptet is megosztunk Önnel.
3 min

Ihatnak a macskák tejet?

A tej és a macska nagyon sok ember fejében elválaszthatatlanok. A cicák tej utáni sóvárgása sok gyerekkönyvből és filmből ismert tény. A kérdés, hogy ihatnak-e a macskák tejet vagy sem?
3 min

Kiscica etetése

A kiscicáknak is speciális tápanyagokra van szükségük az egészséges növekedéshez. Ez az igény fajtától, életkortól és temperamentumtól függően változó lehet.
6 min

Kövér macska?

Sajnos nemcsak az emberek, hanem manapság már a macskák is szenvedhetnek túlsúlytól! A vadászó macska számára, aki természetéből adódóan agilis és mozgékony, ugyanolyan káros lehet a súlyfelesleg, mint nekünk embereknek. A kövér macska esetében a bordákon lévő túl sok zsír terheli az ízületeket, felborítja az anyagcserét és elkezdődik az ördögi kör: ha a cica kövér, akkor nem szívesen mozog és tovább gyarapodik. De hogyan is néz ki egy dagi cica „fogyókúrás terve”?
3 min

Lakásban tartott macska etetése

Napjaink házimacskái ott belül még mindig ragadozók. Mégis sokminden indokolhatja azt, hogy egy cicát kizárólag lakásban tartsunk. A hiányzó kert csupán potenciális ok.
3 min

Macskafű

A macska egy húsevő állat. Ennek ellenére a kijárós macskák a macskafüvet is fogyasztanak, hogy segítsék az emésztés, illetve a szőrcsomók természetes távozását.
6 min

Nem mérgező növények macskák számára

Néha megfigyelhetjük, ahogy a macskánk, a szépen gondozott kerti virágaink között fentereg. Ha közelebb lépünk láthatjuk, hogy olyan, mintha teljesen megőrült volna. Miért van ez? A növények fontos táplálék kiegészítők macskánk számára. Egyes növények azonban kábítóan hatnak a cicákra. Pont ezeket tartjuk előszeretettel a kertben, hiszen olyan szépek! Bemutatunk Önnek néhány olyan növényt, ami nem mérgező a kis négylábúak számára.
6 min

Saját készítésű macskafagyi

Nyáron főszezonja van a kellemesen hűsítő hatású fagylaltnak. A hőségben a macskák is örülnek egy kis felfrissülésnek. Szeretné a változatosság kedvéért macskafagyival meglepni cicáját? Az alábbiakban elmagyarázzuk, hogy veszélyes-e a fagylalt a macskák számára, és bemutatjuk Önnek, hogy miként lepheti meg kedvencét saját készítésű macskafagylalttal.
3 min

Száraz vagy nedves eledellel etessem a macskámat?

A macskaeledel piacon rengeteg féle táp és etetési módszer található. A választás nem egyszerű, ugyanis rengeteg különböző etetési módszer, állag és íz létezik. A széles választék előtt álló kezdő macskatartó, aki nem túl drága, de jó minőségű macskatápot keres, biztosan felteszi magának a kérdést: Száraz macskatáp vagy nedves macskaeledel? Milyen előnyökkel rendelkezik a száraz és milyenekkel a nedves macskaeledel? A kész eledelek a legnépszerűbbek. A jó minőségű tápok mindent tartalmaznak, amire macskájának szüksége lehet.
4 min

Táplálékkiegészítők macskáknak

Életkor, egészségi állapot vagy betegség függvényében sok macskának plusz tápanyagokra van szüksége, táplálékkiegészítők formájában. Szerencsére nagy kínálat van macskáknak való táplálékkiegészítőkben

Amennyiben macskája időről időre mégiscsak kap valami számára megfelelő falatot a konyhából vagy az asztalról, természetesen nem árt neki, de olyan viselkedéshez felvételéhez vezethet, hogy soha többé nem hagyhat ételt az asztalon anélkül, hogy macskája rávetné magát.

Győződjön meg róla, hogy macskája sok vizet iszik. Ahhoz, hogy ezt elérje, állítson fel több itatótálat a lakás különböző pontjaiban. Így biztosíthatja cicája egészségét és természetes szükségleteit.

Egy ivókút segítségével ösztönözheti macskáját arra, hogy többet igyon. A kellemes, halk csobogás elősegíti, hogy az egyébként keveset ivó macskák is elég folyadékhoz jussanak. Vegye figyelembe, hogy különösen azoknak a macskáknak van szüksége sok folyadékra, amelyek elsősorban szárazeledelen élnek, mert a szárazeledel különösen kevés folyadékot tartalmaz. Ezért sem szabad kizárólag száraztáppal etetni a macskákat, hanem csak nedves eledel kiegészítéseként.

Habár igen gyakori, de ajánlott, hogy az etetőtál és az itatótál ne legyenek egymáshoz közel. Hiszen a macska a természetben sem iszik a zsákmány közelében található vízből, mert ösztönösen arra következtet, hogy a zsákmány elejtésekor beszennyeződött a víz.

Milyen etetési lehetőségek léteznek?

Nagy trendnek számít mostanában a BARF módszer. Ez azt jelenti, hogy az eledel egy része nyers, döglött állat, vagy állati részek, mint izomzat vagy belsőségek. Ennek a módszernek a kritikusai azért elutasítóak, mert a nyers hús vírusokat és baktériumokat tartalmazhat.

A nyers disznóhús pedig az Aujeszky-vírussal is fertőzött lehet. Ezért fogyaszthat az ember is csak sushit aggodalom nélkül. Ugyan nyers, de fogyasztás előtt nagyon lehűtik, így a vírusok és a baktériumok elpusztulnak.

Mások egyre csak dicsérik a BARF-ot és a legtermészetesebb etetési formának tartják. Úgy gondolják, hogy a nyershússal etetett állatok nagyon jó általános közérzetnek örvendenek és ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Az ételintolerancia is nagyon ritka ennél a módszernél.

A nagy folyadéktartalom miatt a nedves eledel nagyon előnyös választás. Szárazeledelt is adhat mellé kiegészítésként. A különböző nedves eledelek között azonban nagy a minőségbeli különbség, amelyet laikusoknak nehéz felismerni. Kétség esetén ellenőrizze le a címkét. A alapanyagokat mennyiség szerint csökkenő sorrendben sorolják fel.

A minőségi eledelt arról ismeri meg, hogy minden alapanyagot részletesen sorolnak fel, ahelyett, hogy csoportokba sorolnák őket. Ha az eledel „teljes értékűként” van feltüntetve, akkor a gyártó utasításai szerint minden olyan tápanyagot tartalmaz, amire macskájának szüksége van.

A száraztápot az utóbbi 15 évben az állatgyógyászati megállapításoknak megfelelően csak kiegészítésként ajánlják. Másként a túl alacsony folyadékmennyiség súlyos veseproblémákhoz vezet.

A száraz eledel egyértelműen nem felel meg a macska természetes igényeinek, hanem inkább az ember igényeit szolgálja, hiszen egyszerű az adagolása, szinte szagtalan és a gyakran teljes munkaidőben dolgozó gazdik macskái is egész nap ropogtathatják.

A kizárólag száraztáppal való etetés csak abban az esetben ajánlott, ha macskája elutasít mindennemű nedves eledelt. Ebben az esetben azonban különösen fontos, hogy cicája eleget igyon, hogy kompenzálni tudja az alacsony víztartalmú eledelt és elkerülhesse a veseproblémákat.

A főzést kedvelő gazdik körében egyre elterjedtebb a saját kezűleg elkészített macskaeledel. A gourmet falatoknak természetesen a macska is nagyon örül. Például gyorsan elkészíthető fogás, ha egy kis csirkemellet, rizzsel és reszelt gyümölccsel kever el.