Macska Táplálkozása

A fajtának megfelelő, kiegyensúlyozott és változatos étrend nagymértékben hozzájárul macskája egészségének megőrzésében. Fontos figyelembe venni azt is, hogy az emberi ételek nem alkalmasat a macskák etetésére, sok esetben még károsak is. Olvassa tovább

Macska Táplálkozása

Kövér macska?

Sajnos nemcsak az emberek, hanem manapság már a macskák is szenvedhetnek túlsúlytól! A vadászó macska számára, aki természetéből adódóan agilis és mozgékony, ugyanolyan káros lehet a súlyfelesleg, mint nekünk embereknek. A kövér macska esetében a bordákon lévő túl sok zsír terheli az ízületeket, felborítja az anyagcserét és elkezdődik az ördögi kör: ha a cica kövér, akkor nem szívesen mozog és tovább gyarapodik. De hogyan is néz ki egy dagi cica „fogyókúrás terve”?

Kiscica etetése

A kiscicáknak is speciális tápanyagokra van szükségük az egészséges növekedéshez.

Macskafű

A macska egy húsevő állat. Ennek ellenére a kijárós macskák a macskafüvet is fogyasztanak...

Amennyiben macskája időről időre mégiscsak kap valami számára megfelelő falatot a konyhából vagy az asztalról, természetesen nem árt neki, de olyan viselkedéshez felvételéhez vezethet, hogy soha többé nem hagyhat ételt az asztalon anélkül, hogy macskája rávetné magát.

Győződjön meg róla, hogy macskája sok vizet iszik. Ahhoz, hogy ezt elérje, állítson fel több itatótálat a lakás különböző pontjaiban. Így biztosíthatja cicája egészségét és természetes szükségleteit.

Egy ivókút segítségével ösztönözheti macskáját arra, hogy többet igyon. A kellemes, halk csobogás elősegíti, hogy az egyébként keveset ivó macskák is elég folyadékhoz jussanak. Vegye figyelembe, hogy különösen azoknak a macskáknak van szüksége sok folyadékra, amelyek elsősorban szárazeledelen élnek, mert a szárazeledel különösen kevés folyadékot tartalmaz. Ezért sem szabad kizárólag száraztáppal etetni a macskákat, hanem csak nedves eledel kiegészítéseként.

Habár igen gyakori, de ajánlott, hogy az etetőtál és az itatótál ne legyenek egymáshoz közel. Hiszen a macska a természetben sem iszik a zsákmány közelében található vízből, mert ösztönösen arra következtet, hogy a zsákmány elejtésekor beszennyeződött a víz.

Milyen etetési lehetőségek léteznek?

Nagy trendnek számít mostanában a BARF módszer. Ez azt jelenti, hogy az eledel egy része nyers, döglött állat, vagy állati részek, mint izomzat vagy belsőségek. Ennek a módszernek a kritikusai azért elutasítóak, mert a nyers hús vírusokat és baktériumokat tartalmazhat.

A nyers disznóhús pedig az Aujeszky-vírussal is fertőzött lehet. Ezért fogyaszthat az ember is csak sushit aggodalom nélkül. Ugyan nyers, de fogyasztás előtt nagyon lehűtik, így a vírusok és a baktériumok elpusztulnak.

Mások egyre csak dicsérik a BARF-ot és a legtermészetesebb etetési formának tartják. Úgy gondolják, hogy a nyershússal etetett állatok nagyon jó általános közérzetnek örvendenek és ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Az ételintolerancia is nagyon ritka ennél a módszernél.

A nagy folyadéktartalom miatt a nedves eledel nagyon előnyös választás. Szárazeledelt is adhat mellé kiegészítésként. A különböző nedves eledelek között azonban nagy a minőségbeli különbség, amelyet laikusoknak nehéz felismerni. Kétség esetén ellenőrizze le a címkét. A alapanyagokat mennyiség szerint csökkenő sorrendben sorolják fel.

A minőségi eledelt arról ismeri meg, hogy minden alapanyagot részletesen sorolnak fel, ahelyett, hogy csoportokba sorolnák őket. Ha az eledel „teljes értékűként” van feltüntetve, akkor a gyártó utasításai szerint minden olyan tápanyagot tartalmaz, amire macskájának szüksége van.

A száraztápot az utóbbi 15 évben az állatgyógyászati megállapításoknak megfelelően csak kiegészítésként ajánlják. Másként a túl alacsony folyadékmennyiség súlyos veseproblémákhoz vezet.

A száraz eledel egyértelműen nem felel meg a macska természetes igényeinek, hanem inkább az ember igényeit szolgálja, hiszen egyszerű az adagolása, szinte szagtalan és a gyakran teljes munkaidőben dolgozó gazdik macskái is egész nap ropogtathatják.

A kizárólag száraztáppal való etetés csak abban az esetben ajánlott, ha macskája elutasít mindennemű nedves eledelt. Ebben az esetben azonban különösen fontos, hogy cicája eleget igyon, hogy kompenzálni tudja az alacsony víztartalmú eledelt és elkerülhesse a veseproblémákat.

A főzést kedvelő gazdik körében egyre elterjedtebb a saját kezűleg elkészített macskaeledel. A gourmet falatoknak természetesen a macska is nagyon örül. Például gyorsan elkészíthető fogás, ha egy kis csirkemellet, rizzsel és reszelt gyümölccsel kever el.