Az ideális eledel kijárós macskáknak

eledel kijárós macskáknak

Azok az állatok, amelyek többségében a lakásban tartózkodnak, más kihívásokkal szembesülnek, mint azok, amelyek sok időt töltenek a szabadban. Ehhez még hozzájön a macska kora és fajtája. A kijárós macskák eledelét teljes mértékben a szükségleteikhez kell igazítani.

Élet a szabadban

Nem számít, hogy macskája csak kevés időt tölt a szabadban vagy ideje nagy részét kint tölti: a kijárós macskákat sokkal többféle hatás éri. Szél, hideg és hőség, csak egy pár természeti elem, ami hatással van rájuk. A kijárós cicáknak ezen kívül még más állatokkal is lehet kapcsolatuk, ezért erős védelemre van szükségük, hogy szervezetük ellen tudjon állni a fertőzéseknek. A kisebb sérüléseket a szervezetük egyedül is meggyógyítja, de ehhez szüksége van a megfelelő „építőelemekre”. Nem utolsó sorban a macskák több kilométert tesznek meg egy nap, ennek megfelelően rengeteg energiára van szükségük. Mivel ők egész nap aktívak, olyan eledelre van szükségük, amelynek az energiatartalma képes tartani a lépést.

Freigänger-Katze vor Futternapf mit Fleisch

Milyenek legyenek a táp összetevői?

Az ideális eledel megfelel ezeknek a feltételeknek. Szerencsére manapság már rengeteg féle speciális eledelt lehet vásárolni, ami pontosan az aktív, kijárós macskák igényei szerint lettek kifejlesztve. Ezek különösen sok proteint tartalmaznak, hogy az izomzatot ellássák. Ebben a legjobb az, hogy a protein a húsevő macska legideálisabb energiaforrása. Ennek megfelelően tehát a húsnak kell az összetevő lista élén állnia! A jó arányú vitamin és ásványi anyag tartalom elengedhetetlen a macska egészsége szempontjából, de különösen fontos azoknál az állatoknál, amelyek nagyobb fertőzési veszélynek vannak kitéve. A vitaminok és az antioxidánsok ugyanúgy támogatják macskája immunrendszerét, mint a probiotikus összetevők. Sok kijárós macskáknak készített eledel tartalmaz B vitamint, méghozzá az egészséges bunda érdekében.
Gyakoriak az olyan összetevők is, amelyek a fogak és a csontozat egészségét szolgálják. Az ideális eledel taurint is tartalmaz, mivel ez egy esszenciális aminósav, a macska nem tudja saját maga előállítani.

Miről ismerszik meg a jó eledel?

A kijárós macskáknak megfelelő eledel legnagyobb része hús. A macska természetes zsákmánya, az egér, 85%-ban húsból áll, csak a maradék pár százalék növényi eredetű, amelyet az egér fogyasztott el. Analitikusan az egér 50-60 % protein, 20-30 % zsír és 3-8 % szénhidrát. Tehát magas a fehérjetartalma, közepes a zsírtartalma és csak nagyon alacsony a szénhidráttartalma. Szolgáljon az egér mintául az eledel kiválasztásakor.

Rendkívül fontos tehát a cicáknak a magas hústartalom. Növényi szénhidrátokat és növényi, illetve állati eredetű melléktermékeket az eledel csak kis arányban tartalmazzon. A kistigriseknek ugyanis szüksége van belsőségekre is. A „hús és növényi melléktermékek”-ként feltüntetett összetevők azonban bármilyen mellékterméket jelenthetnek, beleértve a májat, a lépet, illetve akár még a szőrt vagy szarvat is.

Hogyan találom meg a jó minőségű eledelt?

Az eledelek összetevőit mindig felhasznált mennyiségük alapján csökkenő sorrendben szerepeltetik a csomagoláson. Első helyen tehát a fehérjének kell állnia, méghozzá állati eredetűnek. A növényi eredetű proteint ugyanis a macskák csak korlátozott mértékben tudják hasznosítani. Utána az ennél kisebb mennyiségben felhasznált zsíroknak, szénhidrátoknak és ásványi anyagoknak kell állniuk.

Máig nem tisztázott, hogy az ízfokozók és a tartósítószerek valóban károsak-e. Ha azonban amennyire csak lehetséges, szeretné ezeket az összetevőket mellőzni, legjobb, ha nedvestápot választ. Mivel a konzerválás eljárása eleve tartósít, a konzervben kapható eledelek általában kevesebb tartósítószert tartalmaznak, vagy akár teljesen mellőzik azokat.

A cukornak viszont biztos, hogy semmi keresnivalója sincs a macskatápban! Habár a macskák nem hajlamosak a fogszuvasodásra, a cukor nagyon megterheli a veséket és hosszútávon diabéteszhez vezethet. Mivel a macskák amúgy sem képesek az édes ízt érzékelni, a hozzáadott cukor teljesen értelmetlen az eledelükben.

A nyers étrend és otthon főzött étel

Talán Ön is azok közé az emberek közé tartozik, akik saját maguk főzik a macska eledelét. Az úgynevezett „BARF“ étrend, azaz a fajnak megfelelő nyers hússal való táplálás (Biologisch Artgerechte Rohfütterung) egyre inkább divatba jön. Ennek az étrendnek a keretében a macska izom-húsokat és belsőségeket kapnak, amelyek különböző állatoktól származnak. Ezt –filozófiától függően – mesterséges vagy természetes összetevőkkel egészítik ki. A saját készítésű eledelnél a gazdi pontosan tudja, hogy mi kerül kedvence tányérjába.

Katze frisst in der Wohnung frisches Fleisch

Ez az étrend különösen jó választás allergiás vagy érzékeny állatok esetében. Ennek ellenére csak akkor készítsen saját kezűleg ételt kedvencének, ha azt szeretettel és a megfelelő tudással készíti el. A macska szükségleteinek ismerete nélkül ne próbálkozzon ezzel a módszerrel. Az étrend alapja az alapos tájékozódás és az állatorvos beleegyezése.

Mennyi vizet kell innia a kijárós cicáknak?

A macska megfelelő táplálásához nem csak a jó minőségű eledel az elengedhetetlen. Származásuk alapján a macskák „sivatagi állatok”. A szükséges folyadékmennyiséget a táplálékból veszik fel, emellett csak nagyon ritkán keresik fel az itatótálat.

Éppen ezért a kizárólagos száraz eledellel való táplálás magával hordozza a veszélyt, hogy a macska nem jut elegendő folyadékhoz. Amíg a szárazeledel maximum 8% vizet tartalmaz, addig a nedves eledel közel 80%-ban vízből áll.

Ösztönözze macskáját ivásra

A macskának átlagosan a testsúlya szerint 45 milliliter vízre van szüksége kilogrammonként. Egy 5 kg-os macskának tehát 225 milliliter vizet kell fogyasztania. Nagyon figyeljen arra, hogy macskája eleget igyon, motiválja őt az ivásra!

Sok macska előnyben részesíti a folyóvizet az állóvízzel szemben, erre jó megoldást jelenthet az ivókút használata.

Bocsájtson macskája rendelkezésére több itatótálat, ideális esetben a lakás minden részében legyen egy. A kijárós macskáknak lehetőségük van friss víz ivására is.

Látja? Nem is olyan bonyolult a kijárós macska megfelelő táplálása! Jó étvágyat!

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Ihatnak a macskák tejet?

A tej és a macska nagyon sok ember fejében elválaszthatatlanok. A cicák tej utáni sóvárgása sok gyerekkönyvből és filmből ismert tény. A kérdés, hogy ihatnak-e a macskák tejet vagy sem?
3 min

Kiscica etetése

A kiscicáknak is speciális tápanyagokra van szükségük az egészséges növekedéshez. Ez az igény fajtától, életkortól és temperamentumtól függően változó lehet.
3 min

Házi macskakeksz – gyors, egyszerű és finom

Macskakeksz sütése egyáltalán nem is olyan nehéz. S a saját sütésű cicakeksz előnyei: már maga a sütése is örömöt okoz, pontosan tudja, mi van benne, s a cicának pedig ízlik. Az alábbiakban majd 3 ízletes cicakeksz-receptet is megosztunk Önnel.