Száraz vagy nedves eledellel etessem a macskámat?

macskaeledel, macskatáp, macskakaja, macska konzerv, legjobb macskatáp, prémium macskaeledel

A száraz vagy a nedves eledelt részesítik a macskák előnyben?

A macskaeledel piacon rengeteg féle táp és etetési módszer található. A választás nem egyszerű, ugyanis rengeteg különböző etetési módszer, állag és íz létezik. A széles választék előtt álló kezdő macskatartó, aki nem túl drága, de jó minőségű macskatápot keres, biztosan felteszi magának a kérdést: Száraz macskatáp vagy nedves macskaeledel?
Milyen előnyökkel rendelkezik a száraz és milyenekkel a nedves macskaeledel? A kész eledelek a legnépszerűbbek. A jó minőségű tápok mindent tartalmaznak, amire macskájának szüksége lehet.

A különbségek

A nedves tápokat konzervekbe, tálkákba vagy kis tasakokba csomagolva árulják. A táplálék nedves vagy félnedves. A száraz macskatáp, mint ahogy már a nevéből is sejthető, száraz. A gyártás folyamán kinyerik az összetevőkből a vizet, ami miatt ezek a tápok kis helyet foglalnak és nagyon sokáig tárolhatók anélkül, hogy megromlanának.

Az egészség

De nem is az állag, hanem a minőség számít csak igazán. Ezért nem is számít igazán, hogy száraz vagy nedves eledellel eteti kedvencét, mert mindkét típusból létezik jó és rossz minőségű táp is. Ha egészségesen akarja táplálni macskáját, akkor inkább a minőségre helyezze a hangsúlyt a táp kiválasztásánál.

Miben nyilvánul meg a minőségbeli különbség?

A rossz minőségű száraz macskatáp sok esetben nővényi alapanyagokból áll, mint például burgonya, borsó vagy túl nagy mennyiségű lucernát (kis mennyiségben nem káros) tartalmaz. A gabonafélétől mentes tápok sűrűn túl sok szénhidrátot tartalmaznak. Ennek oka, hogy előállításkor szénhidrátra van szükség, hogy sűrű és tartós macskatáp keletkezzen. Ezért azt ajánljuk, hogy ügyeljen a fehérjemennyiségre. Az eledel nagyobbik részének fehérjéből kell állnia.

Mivel a macskák húsevő állatok, muszáj nagy fehérjetartalmú étrendet biztosítanunk nekik. Az orvos által ajánlott fehérjemennyiség kortól és fajtától függ. Ezen kívül a kasztrálás vagy az állat egyéni ételintoleranciái is befolyásolják.

Ezért nem tudunk mindenki számára megfelelő száraztápot ajánlani. Mindazonáltal csak kis mennyiségben használja azokat az eledeleket, amelyekben túl sok a növényi összetevő és több mint 50% szénhidrátot tartalmaznak.

De a nedves macskaeledel sem a minőség garanciája. Az olyan eledelek mint: „Csirkemell fehér szószban” vagy „marhasteak zselében” gyakran túl sok cukrot vagy nővényi mellékterméket tartalmaznak. A cukros macskaeledel vagy a gabonafélék (magas glikémiás index) túlzott fogyasztása cukorbetegséghez vagy inzulinrezisztenciához vezethetnek. A jó minőségű nedves macskaeledel a magas hústartalomról, sok egészséges fehérjéről és az alacsony növényi összetevőkről ismerszik meg. Mesterséges anyagok és cukor semmi esetre se kerüljön cicánk táljába.
Mielőtt leteszi a voksát valamelyik eledel mellett, alaposon tanulmányozza át a csomagoláson található összetevőlistát!

Ízlés

A száraz vagy a nedves tápot részesíti előnyben? Ahogyan az embereknek, úgy a macskáknak is megvan az egyéni ízlésük. Az, hogy macskája melyik eledelt választja sokszor a különböző ízesítésektől függ és nem attól, hogy az eledel száraz tallérokból vagy szószos falatokból áll. Ha objektíven nézzük, hasonló az ízük. Sok macskának azonban megvan a kedvenc étele.

Az ár

Legyen szó száraz vagy nedves eledelről, különböző minőségű és árkategóriájú tápok közül választhatunk. A folyadék elszívása révén a száraz eledel ugyan tömörebb, de minőségi eledeleknél nem feltétlenül kedvezőbb.

Tartósság

A száraz eledel gyártása során elvonnak minden folyadékot a termékből, ez teszi olyan különösen tartóssá. A száraz macskatáp még az etetőtálban is több napig eláll.
A nedves eledel is sokáig tárolható, de felbontás után csak meghatározott ideig fogyasztható. A nedves tápot két vagy három óra után távolítsuk el az etetőtálból.

A természetes macska

Milyen állagú étel tehát a legegészségesebb a macskák számára? Melyik számukra a legtermészetesebb?

A kis rágcsálók és a madarak, amelyek a macska természetes táplálékai, körülbelül 80%-ig vízből állnak. Ezzel fedezhető a macska vízszükséglete. Ezt a viselkedést a házimacskák is megörökölték vadonélő őseiktől: csak ritkán használják a vizes tálat. Sajnos, ez akkor is igaz, ha a táplálékuk nem tartalmaz annyi folyadékot, mint a vadonban elejtett állatok

A nedves macskatápban rejlő víztartalom ezért kedvez a macska természetes táplálkozási igényeinek. Nagy részben lefedi az ivóvíz szükségletüket. Ellenben a száraz macskatáp nem tartalmaz annyi vízet, és amennyiben a macska nem iszik eleget, úgy besűrűsödik a vizelet és ritkább lesz a vizeletürítés is, ami vese- és hólyagkő kialakulásához vezethetnek.

Most már láthatja, hogy legyen szó akár száraz, akár nedves tápról, mindkét állagú eledelből van rossz és jó minőségű is. Sok sikert kívánunk a választáshoz!

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Kiscica etetése

A kiscicáknak is speciális tápanyagokra van szükségük az egészséges növekedéshez. Ez az igény fajtától, életkortól és temperamentumtól függően változó lehet.
3 min

Ihatnak a macskák tejet?

A tej és a macska nagyon sok ember fejében elválaszthatatlanok. A cicák tej utáni sóvárgása sok gyerekkönyvből és filmből ismert tény. A kérdés, hogy ihatnak-e a macskák tejet vagy sem?
3 min

Házi macskakeksz – gyors, egyszerű és finom

Macskakeksz sütése egyáltalán nem is olyan nehéz. S a saját sütésű cicakeksz előnyei: már maga a sütése is örömöt okoz, pontosan tudja, mi van benne, s a cicának pedig ízlik. Az alábbiakban majd 3 ízletes cicakeksz-receptet is megosztunk Önnel.