Macska fogkő This article is verified by a vet

macska fogak

Az idősebb macskák különösen gyakran szenvednek súlyos fogkőképződéstől, amit a fogak felszínén lévő barnássárga lerakódások jellemeznek. Ezt a felhalmozódott plakk (lerakódás) okozza, amely a kemény fogkővel ellentétben még puha. Ez egy vékony nyálkahártya, amely táplálékrészecskékből, például fehérjékből vagy poliszacharidokból és mikrobákból (pl. gombákból) áll. A macskák fogkövét okozhatja a száj gyulladása, például fogínygyulladás vagy parodontitis. A fogkő aztán további gyulladásokhoz vezet a bakteriális fertőzések miatt.

Mi a macska fogkő és hogyan alakul ki?

A fogkő elsősorban felnőtt macskáknál fordul elő. Jellemzőek rá a fogak felszínén található jellegzetes sárga vagy barna lerakódások. Rendszerint a zápfogak hátsó külső felszíne érintett először. Fokozatosan azonban az elülső fogcsoportok is érintettek lehetnek.

Általánosságban elmondható, hogy a fogkő az úgynevezett dentális plakk felhalmozódása. Ezek filmszerű struktúrákból állnak, és a fogak felszínén rakódnak le. Az apró ételmaradékok, baktériumok és gombák felhalmozódása miatt is kialakulnak. A nyálból származó kalciumsók hatására a dentális plakk mineralizálódik, így aztán kialakul a macskánál a végleges fogkő.

A macskáknál az alábbi betegségek okozhatnak fogkövet:

 • Parodontitis (a fogágy bakteriális gyulladása)
 • Gingivitis (fogínygyulladás)
 • Stomatitis (szájnyálkahártya-gyulladás): ennek a betegségnek az oka még nem ismert. Kialakulásában azonban fontos szerepet játszik a stressz, a lepedék és az olyan fertőző kórokozók, mint a macska immundeficiencia vírus (FIV) vagy a macska leukémia vírus (FeLV). A stomatitis gyulladásos kinövésekhez vezet a száj nyálkahártyáján, amelyek közül néhánynak a felszínén apró hólyagok találhatók.

Macska fogkő: milyen tünetekkel jelentkezik?

A szénhidrátok, azaz a cukor lebontása tejsav képződéséhez vezet. Ez pedig végül a környező íny lebomlását okozza. Ezzel egyidőben más struktúrák is károsodnak, például a fogzománc vagy a gyökérhártya. Ez utóbbi a fogágy fontos része, mivel körülveszi a fog gyökerét. A folyamat aztán olyan periodontális betegségeket eredményezhet, mint a fogágybetegség (parodontitis) vagy az ínygyulladás (gingivitis).

Így a barna-sárga lerakódások mellett más tünetek is jelentkezhetnek, mint például:

 • rossz lehelet és ápolatlanság,
 • fogínyvérzés és fogínyvesztés,
 • a fogágy és más környező struktúrák károsodása: a fogak meglazulásától a fogak elvesztéséig és esetleg az állcsont leépüléséig,
 • gyulladás és fájdalom a szájban,
 • csökken vagy károsodik a rágási hajlandóság és az állat fogyni kezd,
 • stomatitis: a nyirokcsomók és a szájnyálkahártya duzzanata hólyagszerű gyulladással,
 • baktériumok hatolnak be az ínyzsebekbe: esetleg gyulladás és tályogok más szervekben, például a vesében.
macska fogkő

Milyen diagnosztikai lehetőségek vannak?

A macskák fogkövét általában nagyon gyorsan fel lehet ismerni a fogakon lévő sárgásbarna lerakódásokról. Első körben ez nem igényel azonnali állatorvosi kezelést. Ha azonban a lerakódások gyakran fordulnak elő, és gyulladásos folyamatokhoz vezetnek, erősen ajánlott felkeresni az állatorvost.

A száj vizsgálata során az állatorvos gyakran már első pillantásra fel tudja mérni a fogkő kiterjedését és az egyéb tüneteket. Mivel a súlyos fogkő és gyulladás a száj területén (pl. macskáknál a stomatitis részeként) bizonyos fertőző betegségekkel hozható összefüggésbe, ilyen esetekben vérvizsgálat javasolt. A speciális vérvizsgálatok segítségével fontos fertőző kórokozók diagnosztizálhatók és lehetőség szerint kezelhetők.

A fej megröntgenezése szintén hasznos a csontos struktúrák károsodásának kizárására. Így az állkapocs és a fogak közelebbről is megvizsgálhatók a szerkezeti és gyulladásos elváltozások szempontjából.

Hogyan kezelik a macskák fogkövét?

A macska fogkő szakszerű, altatásban történő eltávolítása akkor javasolt, ha a fogkő már nagyon súlyos, és az állatorvos nem tudja az ujjaival eltávolítani a lerakódásokat. A folyamat az alábbi lépésekből áll:

 • Az altatáshoz fontos, hogy a macska éhgyomorra érkezzen. Ez azt jelenti, hogy legalább 6 órával az altatás előtt fogyassza el az utolsó étkezését.
 • Ha szükséges, az állatorvos az ujjával vagy egy fogóval eltávolíthatja a fogkő nagyrészét.
 • A szakember speciális ultrahangos készülékeket (scalereket) használ, amelyek rezgések kibocsátásával alaposan eltávolítják a maradék lepedéket és fogkövet a fogról és a fogközökből. A fogakat és az ínyt öblítéssel tisztítja, majd a keletkezett fogkőmaradványokat vízzel és egy szívófejjel távolítja el a szájüregből.
 • A fogkő eltávolítása után az orvos polírozza a fogakat, hogy megakadályozza a lepedék és a fogkő újbóli kialakulását.
 • Egyes esetekben szükséges lehet a súlyosan károsodott fogak eltávolítása (foghúzás) is.
 • Hasznosak lehetnek a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek.

Milyen a fogkő prognózisa macskáknál?

Nem minden fogkő igényel professzionális fogtisztítást vagy foghúzást. Ha azonban mégis ez utóbbira van szükség, az nem fogja akadályozni vagy korlátozni a macskát az evésben.

Hogyan lehet megelőzni a macskák fogkövét?

A macska fogkő nagyon gyakori az idős macskáknál, és szinte lehetetlen megelőzni. Mindazonáltal van néhány tipp, amelyek segítségével megelőzhető a macskák fogkövének túl gyors kialakulása és az azzal kapcsolatos további betegségek:

Fedezze fel macskáknak szánt fogápoló termékeink választékát!


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!