Amikor a macskák tüzelnek

macska tüzelés, tüzel a macska, macska tüzel, tüzelő macska,

macsk

Tüzel a macskám?

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek. Ehhez tartozik a nőstény cica fogadókészsége azaz párosodásra és megtermékenyülésre való képessége, az ú.n. macska tüzelés is. A macska tüzelés során, különféle magatartásformákat figyelhetünk meg a cicánál, így pl. tipikus a padlón, földön való hempergés.

Hogyan nyilvánul meg a macska tüzelés?

Az első  tüzelésre a cica életének 4. és 12. hónapja között kerül sor. Ettől a kortól fogva az állat ivarérett. A nőstény macskának évente kétszer van tüzelési időszaka: tavasszal és ősszel. Ezen időszak alatt történik a peteleválás, amit maga a párosodási aktus vált ki. Vagyis a macska folyamatosan megtermékenyülésre kész állapotban van.

Mielőtt a nőstény cica tüzelne, különösen ragaszkodóvá és simulékonnyá válik, gyakran hempereg. Étvágyát elveszíti, csak ritkán néz az etetőtál után. Amikor ténylegesen tüzelni kezd, ez a magatartás agresszívebbé válik: hátsó felét magasba tartja, s hangosan nyivákol, potenciális partner után kiált. Hogy mindezt mennyire nyilvánvalóan teszi, függ a cica fajtájától és karakterétől. A nyugodtabb állatok kevésbé agresszív módon élik meg szaporodóképességük időszakát, míg a temperamentumosabbakat teljes mértékben a kandúrok utáni vágyódásuk irányítja. Olykor egy hormonfüggő, fehéres váladék is megjelenhet, s néhány cicánál szobatisztasági gondok is jelentkezhetnek. A jelölési magatartás célja a potenciális kandúr odacsalogatása. Ha pedig ténylegesen létrejön a párosodás, az spontán kiváltja a peteleválást. S azt is említsük még meg, hogy cicáink szerelmi élete meglehetősen hangos, nem lehet nem meghallani…

Ha nem jön létre megtermékenyülés, a ciklus ismétlődik – általában már 9 nap után. Vagyis ilyen esetben nem érvényes az ökölszabály, hogy a napok hosszától függően évente kétszer történik a macska tüzelés. A macska folyamatosan képes tüzelni. De még a tenyészállatok is lehetnek újra fogadóképesek 1-4 héttel egy vemhesség után.

Katze rollt sich auf dem Boden © mutarider15 / stock.adobe.com
Krolsheid bij een kat

Milyen veszélyeket rejt a macska tüzelés?

A potenciális partnerre való várakozás mindig extrém stresszes egy nőstény cica számára – úgy testileg, mint fizikailag: állandó készenlétben áll. Még az olyan alapvető szükségletek is feledésbe merülhetnek, mint a táplálkozás vagy a macskatoalett felkeresése. Az intakt állatoknál megnövekszik a tumorok kockázata. Ez különösen igaz akkor, ha nem tenyészállatokról van szó, s szervezetük átáll a tartós macska tüzelés állapotára.

Katze wälzt sich auf dem Boden © kathomenden / stock.adobe.com
Krolsheid bij katten

És az ember számára is módfelett idegőrlő és megterhelő lehet a tüzelés időszaka. S mindehhez adódik még a lehetséges utódok lehetetlenül magas száma. Egy cicapárból kiindulva 10 év alatt akár 80 millió utód is keletkezhet… Ilyen mértékű szaporulatnál nem létezik arra megoldás, hogy mindegyik kis állat szerető családra, megfelelő otthonra, s persze elegendő jó eledelre leljen.

Ivartalanítás

Így azután ha nem akarja macskáját tenyészcélokra használni, fontos az időben történő ivartalanítás. A beavatkozás komplikációmentes, az állatorvos egy órán belül elvégezheti. S az ivartalanítás nemcsak az utódokat akadályozza meg megbízhatóan, hanem a tüzelést is. Így sok stressztől szabadíthatja meg úgy kedvencét, mint önmagát. A szaporodási ösztön pontosan ez a cicáknál: ösztön. Ösztöneiktől vezérelve cselekszenek, s ha a szaporodásról van szó, évente több alom kiscicát produkálnának. Macskájának semmiféle emocionális kapcsolata nincs az utódok létrehozásának lehetőségével, s a macska tüzelés időszaka minden bizonnyal Önnek sem fog hiányozni.

Aki nem akarja ivartalanítani cicáját, más védekezési módszert is alkalmazhat, melyek legtöbbje hormonális alapon működik. Nem mindegyik képes azonban megakadályozni a tüzelést.

Minden jót kívánunk Önnek és macskájának!

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!