Mi a teendő, ha a macska nem szobatiszta?

Mi a teendő, ha a macska nem szobatiszta

A macskák természetüknél fogva rendkívül tiszta állatok. Ha egy macska egyszercsak már nem igazán rendesen használja a macska wc-t, vagy nem kielégítően tartja magát tisztán, az bizony komoly egészségi vagy pszichés problémákat jelezhet.
Különféle módon jelentkezhetnek a macskákat érintő tisztasági gondok. Ha a cica a macskatoaletten kívül végzi el a dolgát, nem szabad egyszerűen átsiklani a dolog fölött. De az is komoly szervi vagy mentális gondra utalhat, ha a cica felhagy önmaga rendszeres megtisztításával, vagy a megszokotthoz képest kisebb gyakorisággal teszi azt.

Első állomás: irány az állatorvos!

Ha macskája tisztálkodási magatartásán feltűnő változás jeleit tapasztalja, vagy tisztasági problémákat tapasztal, mielőbb fel kell keresniük az állatorvost. A szakember nagyító alá veszi az állatot, s igyekszik kizárni a testi okokat. A túlzott tisztálkodás hátterében állhat az allergia okozta nyomás, de tipikusan ebben a jelzésben ill. viselkedésmódban nyilvánul meg a különféle paraziták jelenléte is. A vizeletürítés körüli problémák hátterében gyakran áll hólyaggyulladás, vagy másfajta fertőzés. De ha a cicánál semmiféle testi probléma nem található, tovább kell folytatni az okok kutatását.

Területmegjelölés vagy szobatisztasági probléma?

A szobatisztasági gondok kandúrok esetében gyakran a megjelölési tevékenység számlájára írhatók. De miből ismerhetjük fel, hogy egy cica csupán a területet jelöli meg, vagy tényleg szobatisztasági gondokkal küzd?
Figyelje meg macskáját, amikor az Ön által „rossznak“ tartott helyen végzi a dolgát! A területmegjelölést arról tudja felismerni, hogy a cica egyenesen áll, s kinyújtott, reszkető farokkal, vízszintesen hátra vizel. A nem kasztrált hím macskák nagy része folytat ilyen megjelölő magatartást, de még a nőstény cicák is jelölnek párosodásra való készségük időszakában, vagy a sterilizáció előtt. A megjelölés azonban nem mindig hormonfüggő. A cica sok esetben csupán szeretné megvédeni a területét – pl. ha több macska is tartozik a háztartásba.
Ha azonban a macska leguggol, miközben a dolgát végzi a nemkívánatos helyen, az arra utal, hogy szobatisztasággal kapcsolatos problémáról beszélhetünk.

katze unsauber

Mitől lesznek egy macskának tisztasági problémái?

De minek kell ahhoz történnie, hogy egy olyan tiszta állatnál, mint a macska, tisztasággal kapcsolatos problémák lépjenek fel? Ha semmiféle szervi ok nem áll a háttérben, s mindezt állatorvos is igazolja, egy dologra utalhat a probléma: krónikus stresszre. Valamit azonban szem előtt kell tartania: a macska nem bosszantani akarja Önt ezzel a viselkedéssel. Gyakran egyáltalán nem is érti, hogy a nemkívánatos helyre történő vizelés az ember számára kellemetlen lehet. Egész egyszerűen nincs más alternatívája az önkifejezésre. S azzal Ön egyáltalán nem segít cicájának, ha ilyen esetben megbünteti az állatot, pörlekedik vele, vagy még az orrát is belenyomja a vizeletbe – ezzel csak még több stresszt okoz az állat számára, s egy baljóslatú körfolyamat indul útjára. A cica továbbra is nyomás alatt érzi magát, s ezáltal a szobatisztasággal kapcsolatos gond tovább erősödik… Ehelyett inkább az okok kutatására fordítsa az energiáját!
A tisztasági probléma sokszor az állat nem macska-mivoltának megfelelő életkörülményeivel kapcsolható össze. Talán egy falusi udvarból hozott magával egy kiscicát, Ön azonban nem tud számára másik cicával, vagy mondjuk a kertbe való szabad kijutással, vagy megfelelő elfoglaltsággal szolgálni? Talán Ön túl sokat dolgozik, s a cica egész nap egyedül van? De az is lehet, hogy döntő változások történtek a macska életében: költözés, új élettárs, vagy egy kisbaba? Elképzelhető, hogy a macska-wc nem a legszerencsésebb helyre került, s kedvence bizonytalanságot érez pl. az átjárószobában, vagy a házban lakó többi macska nem hagyja nyugodtan végezni a dolgát.

A macska tisztálkodási magatartása

A mosakodás – önmaga tisztogatása – az alváshoz hasonlatosan a cica mindennapjainak létfontosságú részét képezi. A macskák nagyon higiénikus állatok, nyelvükkel kiszedik bundájukból a kihullott szőrszálakat, eltávolítják a fűszálakat, leveleket, apróbb szennyeződéseket – s így a macskatoalett meglátogatása után is „rendbe teszik magukat“. Ha a macska tisztálkodási magatartása kibillen a megszokott kerékvágásból, az kétféle módon nyilvánulhat meg: nem kellő mértékű vagy éppen extrém kiadós tisztálkodási viselkedésben.
Macskája jelleme persze az idő elteltével is alakul, s a szőrzetápolásra szentelt idő, ill. a tevékenység intenzitása is változik Ha azonban a cica öntisztogatási magatartása nagyon hirtelen változik meg, az már nyugtalanságra ad okot.
Az ú.n. „overgrooming“ fogalma a hirtelen fellépő, túlzott tisztálkodási magatartást takarja. Az embernek gyakran ez csak akkor tűnik fel, amikor már csupasz foltokat fedez fel az állat hasán, combjának belsején, a faroktőnél vagy más helyeken. Az overgrooming hátterében testi és lelki okok is meghúzódhatnak. Ha az állatorvos nem talál semmilyen egészségi problémát – így pl. nem állapít meg allergiát -, lehetséges okként a stresszt kell fontolóra venni.
Ugyanez érvényes a kelleténél kevesebb tisztálkodásra is. Ha az állat a macskatoalett felkeresése után elmulasztja a tisztálkodást, elképzelhető, hogy előrehaladott kora áll a háttérben, vagy pl. egy szájüregi gyulladás okozza a problémát. A kiváltó okok közül azonban nem zárhatjuk ki a stresszt vagy a félelem okozta zavarokat sem.
Ilyenkor is vegye górcső alá a macska életfeltételeit! Eleget alszik az állat, s megvan a kellő elfoglaltsága? Vagy az a benyomása, hogy a cica stresszes – talán éppen valamely új családtag jelenlétében vagy a nap egy meghatározott időszakában? Lehet, hogy senior korú macskáját nyugtalanítja a házhoz nemrég hozott kiscica?

katze unsauber

Szakember segítsége

Ha pedig legjobb indulata és akarata ellenére sem sikerül megtalálni a háttérben a kiváltó okokat, cicája miért is érzi magát rosszul , miért jelölget, miért hanyagolja a szobatisztaságot, vagy tanúsít túlzott ill. lecsökkent tisztálkodási aktivitást, ú.n. „macskamagatartás-szakértők“ vagy „macska-pszichológusok“ nyújthatnak segítséget. Ezek a szakemberek behatóan tanulmányozzák a cicák magatartását, közvetítő szerepet vállalhatnak Ön és macskája között, segíteni tudnak a valós problémák feltárásában és megnevesítésében, a félreértések eloszlatásában és a problémák megoldásában.
Minden jót kívánunk Önnek és cicájának!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.
3 min

Macskamenta

A macskamenta botanikai szempontból az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. Nevét az ivarérett cicákra ható nagy vonzerejéről kapta.
10 min

A félős macska

A macskák természetükből fakadóan kíváncsi állatok. Ennek ellenére nem minden cica bízik meg egyből az emberben. Ez különösen akkor érvényes, ha kétlábúakhoz fűződő kapcsolat nélkül nőtt fel vagy nagyon rossz tapasztalatokat szerzett velük kapcsolatban. Egy félős macskával célszerű nagyon óvatosan bánni.