Mi a teendő, ha a macska nem szobatiszta?

Mi a teendő, ha a macska nem szobatiszta

A macskák természetüknél fogva rendkívül tiszta állatok. Ha egy macska egyszercsak már nem igazán rendesen használja a macska wc-t, vagy nem kielégítően tartja magát tisztán, az bizony komoly egészségi vagy pszichés problémákat jelezhet.
Különféle módon jelentkezhetnek a macskákat érintő tisztasági gondok. Ha a cica a macskatoaletten kívül végzi el a dolgát, nem szabad egyszerűen átsiklani a dolog fölött. De az is komoly szervi vagy mentális gondra utalhat, ha a cica felhagy önmaga rendszeres megtisztításával, vagy a megszokotthoz képest kisebb gyakorisággal teszi azt.

Első állomás: irány az állatorvos!

Ha macskája tisztálkodási magatartásán feltűnő változás jeleit tapasztalja, vagy tisztasági problémákat tapasztal, mielőbb fel kell keresniük az állatorvost. A szakember nagyító alá veszi az állatot, s igyekszik kizárni a testi okokat. A túlzott tisztálkodás hátterében állhat az allergia okozta nyomás, de tipikusan ebben a jelzésben ill. viselkedésmódban nyilvánul meg a különféle paraziták jelenléte is. A vizeletürítés körüli problémák hátterében gyakran áll hólyaggyulladás, vagy másfajta fertőzés. De ha a cicánál semmiféle testi probléma nem található, tovább kell folytatni az okok kutatását.

Területmegjelölés vagy szobatisztasági probléma?

A szobatisztasági gondok kandúrok esetében gyakran a megjelölési tevékenység számlájára írhatók. De miből ismerhetjük fel, hogy egy cica csupán a területet jelöli meg, vagy tényleg szobatisztasági gondokkal küzd?
Figyelje meg macskáját, amikor az Ön által „rossznak“ tartott helyen végzi a dolgát! A területmegjelölést arról tudja felismerni, hogy a cica egyenesen áll, s kinyújtott, reszkető farokkal, vízszintesen hátra vizel. A nem kasztrált hím macskák nagy része folytat ilyen megjelölő magatartást, de még a nőstény cicák is jelölnek párosodásra való készségük időszakában, vagy a sterilizáció előtt. A megjelölés azonban nem mindig hormonfüggő. A cica sok esetben csupán szeretné megvédeni a területét – pl. ha több macska is tartozik a háztartásba.
Ha azonban a macska leguggol, miközben a dolgát végzi a nemkívánatos helyen, az arra utal, hogy szobatisztasággal kapcsolatos problémáról beszélhetünk.

katze unsauber

Mitől lesznek egy macskának tisztasági problémái?

De minek kell ahhoz történnie, hogy egy olyan tiszta állatnál, mint a macska, tisztasággal kapcsolatos problémák lépjenek fel? Ha semmiféle szervi ok nem áll a háttérben, s mindezt állatorvos is igazolja, egy dologra utalhat a probléma: krónikus stresszre. Valamit azonban szem előtt kell tartania: a macska nem bosszantani akarja Önt ezzel a viselkedéssel. Gyakran egyáltalán nem is érti, hogy a nemkívánatos helyre történő vizelés az ember számára kellemetlen lehet. Egész egyszerűen nincs más alternatívája az önkifejezésre. S azzal Ön egyáltalán nem segít cicájának, ha ilyen esetben megbünteti az állatot, pörlekedik vele, vagy még az orrát is belenyomja a vizeletbe – ezzel csak még több stresszt okoz az állat számára, s egy baljóslatú körfolyamat indul útjára. A cica továbbra is nyomás alatt érzi magát, s ezáltal a szobatisztasággal kapcsolatos gond tovább erősödik… Ehelyett inkább az okok kutatására fordítsa az energiáját!
A tisztasági probléma sokszor az állat nem macska-mivoltának megfelelő életkörülményeivel kapcsolható össze. Talán egy falusi udvarból hozott magával egy kiscicát, Ön azonban nem tud számára másik cicával, vagy mondjuk a kertbe való szabad kijutással, vagy megfelelő elfoglaltsággal szolgálni? Talán Ön túl sokat dolgozik, s a cica egész nap egyedül van? De az is lehet, hogy döntő változások történtek a macska életében: költözés, új élettárs, vagy egy kisbaba? Elképzelhető, hogy a macska-wc nem a legszerencsésebb helyre került, s kedvence bizonytalanságot érez pl. az átjárószobában, vagy a házban lakó többi macska nem hagyja nyugodtan végezni a dolgát.

A macska tisztálkodási magatartása

A mosakodás – önmaga tisztogatása – az alváshoz hasonlatosan a cica mindennapjainak létfontosságú részét képezi. A macskák nagyon higiénikus állatok, nyelvükkel kiszedik bundájukból a kihullott szőrszálakat, eltávolítják a fűszálakat, leveleket, apróbb szennyeződéseket – s így a macskatoalett meglátogatása után is „rendbe teszik magukat“. Ha a macska tisztálkodási magatartása kibillen a megszokott kerékvágásból, az kétféle módon nyilvánulhat meg: nem kellő mértékű vagy éppen extrém kiadós tisztálkodási viselkedésben.
Macskája jelleme persze az idő elteltével is alakul, s a szőrzetápolásra szentelt idő, ill. a tevékenység intenzitása is változik Ha azonban a cica öntisztogatási magatartása nagyon hirtelen változik meg, az már nyugtalanságra ad okot.
Az ú.n. „overgrooming“ fogalma a hirtelen fellépő, túlzott tisztálkodási magatartást takarja. Az embernek gyakran ez csak akkor tűnik fel, amikor már csupasz foltokat fedez fel az állat hasán, combjának belsején, a faroktőnél vagy más helyeken. Az overgrooming hátterében testi és lelki okok is meghúzódhatnak. Ha az állatorvos nem talál semmilyen egészségi problémát – így pl. nem állapít meg allergiát -, lehetséges okként a stresszt kell fontolóra venni.
Ugyanez érvényes a kelleténél kevesebb tisztálkodásra is. Ha az állat a macskatoalett felkeresése után elmulasztja a tisztálkodást, elképzelhető, hogy előrehaladott kora áll a háttérben, vagy pl. egy szájüregi gyulladás okozza a problémát. A kiváltó okok közül azonban nem zárhatjuk ki a stresszt vagy a félelem okozta zavarokat sem.
Ilyenkor is vegye górcső alá a macska életfeltételeit! Eleget alszik az állat, s megvan a kellő elfoglaltsága? Vagy az a benyomása, hogy a cica stresszes – talán éppen valamely új családtag jelenlétében vagy a nap egy meghatározott időszakában? Lehet, hogy senior korú macskáját nyugtalanítja a házhoz nemrég hozott kiscica?

katze unsauber

Szakember segítsége

Ha pedig legjobb indulata és akarata ellenére sem sikerül megtalálni a háttérben a kiváltó okokat, cicája miért is érzi magát rosszul , miért jelölget, miért hanyagolja a szobatisztaságot, vagy tanúsít túlzott ill. lecsökkent tisztálkodási aktivitást, ú.n. „macskamagatartás-szakértők“ vagy „macska-pszichológusok“ nyújthatnak segítséget. Ezek a szakemberek behatóan tanulmányozzák a cicák magatartását, közvetítő szerepet vállalhatnak Ön és macskája között, segíteni tudnak a valós problémák feltárásában és megnevesítésében, a félreértések eloszlatásában és a problémák megoldásában.
Minden jót kívánunk Önnek és cicájának!

A leghasznosabb cikkeink
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.
3 min

Macskamenta

A macskamenta botanikai szempontból az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. Nevét az ivarérett cicákra ható nagy vonzerejéről kapta.
4 min

Pórázhoz szoktatni a macskát

Macska pórázon? Jó ötlet ez? Hát persze! Helyes tréning és a megfelelő macskahám segítségével macskája szívesen visel majd pórázt és úgy vonul majd, mint a modellek a kifutón. Olvasson tovább és megtudhatja, hogyan szoktassa rá macskáját a póráz használatára.