Pórázhoz szoktatni a macskát

macska pórázon sétáltatás macskahám segítségével

Macska pórázon? Jó ötlet ez? Hát persze! Helyes tréning és a megfelelő macskahám segítségével macskája szívesen visel majd pórázt és úgy vonul majd, mint a modellek a kifutón. Olvasson tovább és megtudhatja, hogyan szoktassa rá macskáját a póráz használatára.

Van értelme a macskát pórázon sétáltatni?

A macskák imádják alaposan felfedezni vadászterületüket. Ehhez azonban sajnos nem mindig adottak a legjobb feltételek:

Néhány macska forgalmas főút közelében, vagy éppen egy harmadik emeleti lakásban lakik. Ezek pedig azt jelenthetik, hogy a kijárás nem opció. Ilyen helyzetekben egy póráz és macskahám azonban megoldást nyújthat. Segítségével az egykor lakásban tartott cicák vagy kölyökmacskák is megszokhatják a kijárást, és felfedezhetik a vadászterületüket Önnel együtt.

Egy ijedős cica esetében például így megakadályozhatja, hogy a rengeteg új impulzus hatására akár a legkisebb zaj miatt is pánikolva elszaladjon. Ne tervezzen nagyon hosszú kirándulást, de néha azért csempészhet egy kis változatosságot cicája életébe a levegőzéssel.

Egyet azonban ne felejtsen: Ha macskája egyszer megbarátkozik a kintléttel, rendszeresen követelni fogja majd. Csak akkor kezdje tehát rászoktatni kedvencét a sétákra, ha ideje és kedve is van aztán naponta kijárni vele a szabadlevegőre.

Minden macskának alkalmas a póráz?

Alapvetően hasznos, ha minden kölyökmacska megtanulja a pórázon sétálás rejtelmeit. Bármikor előfordulhat ugyanis olyan szituáció, amikor jól jön a póráz:

  • Költözés után közösen felfedezhetik cicájával az új környéket, a póráz pedig biztonságot nyújt mindeközben.
  • Hosszú autóutak során macskájának nem kell végig a szállítóboxban raboskodnia, egy póráz és macskahám segítségével mozoghat egy kicsit szabadabban is.

Mindazonáltal nem minden cicának tesz jót, ha rendszeresen pórázon sétáltatják. Ha cicája például félős, vagy esetleg stresszes lesz az emberekkel/fajtársakkal/kutyákkal való találkozáskor, nem biztos, hogy jó ötlet a pórázon sétáltatás. Olyan idősebb cicáknál, akik világ életükben lakásban éltek, szintén problémás lehet a póráz, illetve a kinti világ rengeteg új impulzusának megszokása.

Ha van egy masszív kerítéssel védett kertje, az kiváló hely lehet a pórázhoz szoktatás elkezdésére.

macska sétáltatás pórázon
© DenisNata / stock.adobe.com

Első lépések a pórázon – mire érdemes figyelni?

A következőkben olyan tippeket olvashat, melyek segíthetnek pórázhoz szoktatni macskáját:

A helyes felszerelés: Macskahám és póráz

Ha macskája pórázon sétál, mindig viseljen hámot – és soha ne csak nyakörvet. Egy nyakörv önmagában ugyanis könnyen lecsúszhat a fejéről, így nem nyújt kellő biztonságot. Ezenkívül macskája nyaka meg is sérülhet, ha az állat hirtelen meghúzza a pórázt, vagy ha Ön nem engedi azt elég lazára.

A hám vásárlásánál figyeljen oda a megfelelő méretre is. A legtöbb macskahám méretezése univerzális, tehát minden cicára illik. Nagyobb termetű macskáknál azonban szóba jöhetnek a kutyáknak készült hámok is.

A pórázt aszerint kell kiválasztania, mi a célja vele. Ha például a kertben szeretné használni, egy tíz méter hosszú, kutyáknak való keresőpóráz kiváló megoldás lehet. Mivel ez a fajta póráz vastagabb, mint a flexi pórázok, könnyebben ki tudja húzni a bokrok közül.

Ha azonban a kertet is elhagynák cicájával, egy könnyű, kistermetű kutyáknak szánt pórázt javaslunk. A flexi pórázok például kiválóan alkalmasak erre a célra. Mielőtt azonban élesben alkalmazná odakint, gyakorolja a póráz használatát biztonságos körülmények között, hogy veszélyhelyzetekben már magabiztosan tudja rövidebbre húzni azt.

concept for life - a macskák igényeire szabva

Szoktatás: póráz és macskahám

A közös sétákhoz vezető következő lépés a hámhoz szoktatás.  A hámot még a lakásban helyezze fel kedvencére. Míg egyes macskákat egyáltalán nem zavar, mások kényelmetlenül érezhetik magukat az új ,,ruhában”.

Kösse össze a hám viselését valami pozitívval: Adjon például macskájának jutalomfalatot, vagy terelje el figyelmét játékkal. Ha cicája megnyugodott, haladhat a következő lépés felé.

Fontos, hogy még a lakásban kapcsolja rá a pórázt a hámra. Így cicája biztonságos környezetben szokhatja meg, hogy a macskahám ,,megállíthatja” őt. Ne tegyen hirtelen mozdulatokat, és dicsérje meg kedvencét, ha az a póráz ellenére is nyugodt marad.

A klikkertréning szintén segíthet abban, hogy cicája megnyugodjon.

Az első kirándulás pórázon

Az első kirándulás a szabadban nagyon izgalmas lesz macskájának. Sugározzon nyugalmat és nyugtassa meg izgatott cicáját. Apropó nyugalom: Nem minden hely lesz alkalmas a sétára. Kezdetnek legjobb például egy csendes belső udvar vagy kert.

Végül aztán irányba vehetik a nyugalmas lakott területet is. Válasszon ki egy olyan időpontot, amikor a lehető legnagyobb a nyugalom, s vigye ki macskáját a szabadba. Tegye le kedvencét egy békésebb helyen, például egy védettebb részen egy ház falánál, ahonnan cicája aztán felfedezheti a környéket.

Ha rögtön nekiindul – szuper! Ha azonban egyhelyben marad, üljön mellé és várjon. A jutalomfalatok vagy a tollas játékpálca jó lehet arra, hogy cicáját kicsit mozgásba hozza. Az első kirándulás alkalmával viszont teljesen rendben van az is, ha csak egyhelyben ücsörög és szemléli a környezetét.

Tények: Mire kell figyelni?

Ha megfogadja tippjeinket, már semmi sem állhat a cicasétáltatás útjába:

  • Csak akkor menjen ki a szabadba cicájával, ha az állat már megszokta a macskahám és a póráz viseletét.
  • Kerülje az ijesztő környékeket.
  • Hagyja, hogy macskája diktálja a tempót.
  • Legyen türelmes, ha cicája csak ül és szemlélődik.
  • Ne ráncgálja macskáját a kívánt irányba.
  • Legyen résen, figyelje a kutyákat és más macskákat, hogy kitérhessen előlük.
  • Ne hagyja, hogy macskája fára másszon a póráz viselése közben.
  • Ha cicája egyszer megbarátkozik a kinti világgal, rendszeresen követelni fogja a kirándulásokat.
A leghasznosabb cikkeink
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.
3 min

Macskamenta

A macskamenta botanikai szempontból az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. Nevét az ivarérett cicákra ható nagy vonzerejéről kapta.
4 min

Pórázhoz szoktatni a macskát

Macska pórázon? Jó ötlet ez? Hát persze! Helyes tréning és a megfelelő macskahám segítségével macskája szívesen visel majd pórázt és úgy vonul majd, mint a modellek a kifutón. Olvasson tovább és megtudhatja, hogyan szoktassa rá macskáját a póráz használatára.