Miért nyalogat a macska?

miért nyalogat a macska

Ha ismer két olyan macskát, akik különösen kedvelik egymást, akkor lehet, hogy szerencséje lesz és láthatja őket, amint egymás bundáját ápolják. A macskák ekkor ugyanis odaadóan nyalogatják egymást. Sok macskagazdi azonban felteszi magának a kérdést: mit jelent, ha a macskám nyalogat engem?

Miért nyalogatják egymást a macskák?

Ahhoz, hogy megértsük, miért nyalogat minket a macskánk, vessünk egy pillantást bundás kis barátaink közötti társas kapcsolatokra. Ez segíteni nekünk abban, hogy jobban megértsük a nyelv szerepét a macskák közötti társas interakciókban.

A macskák az alábbi okok miatt nyalogatják egymást:

  • Szőrápolás: már a kiscicák is élvezik az anyukájuk nyelvének ápolását.
  • A kötődés erősítése: kiskori emlékeikhez hasonlóan a felnőtt macskák közötti ápolás is a szeretet és a kölcsönös bizalom kifejezése.
  • A szőr szagának felvétele: a nyalogatással a macska jobban megismeri a fajtársai szagát.
  • A bunda szagának megváltoztatása: a macska saját szagmolekuláival fedi el fajtársai ismeretlen szagát. Kiváló példa erre, amikor a macska hazatér az állatorvosnál tett látogatásról.

Miért nyalogat a macska? Mit jelent?

A macskák az emberekkel kapcsolatban is azt alkalmazzák, amit a többi macskával való társas érintkezésből ismernek. Ebből adódnak az alábbi magyarázatok arra, hogy macskája miért szereti nyalogatni Önt.

1. A szeretet kimutatása a nyelv segítségével

A legszebb és legfontosabb ok, amiért macskája szereti Önt nyalogatni, az az, hogy ki akarja fejezni ragaszkodását. Ha megsimogatja a macskáját, és az dorombolva nyalogatja a kezét, szerencsésnek mondhatja magát. Macskája ugyanis kedveli Önt és élvezi az Önnel töltött időt.

De ne szomorkodjon akkor sem, ha macskája soha nem nyalogatja a kezét. A bársonytalpúak sokkal ritkábban teszik ezt, mint a kutyák. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a nyalogatás szó szoros értelmében ízlés kérdése.

2. Nyalogatás a terület megjelölése céljából

A ragaszkodás kéz a kézben jár a nyelv aktív használatának következő okával. Mivel a macska annyira kedveli Önt, megfelelő módon meg is akarja jelölni: ,,Ez az ember hozzám tartozik!”. A négylábúaknak ugyanis sokkal érzékenyebb orruk van, mint nekünk. Amit Ön nem vesz észre, amikor macskája megnyalja a bőrét, az az, hogy apró szagrészecskéket hagy maga után. Ezek jelzik a többi macska vagy kutya számára, hogy Ön az adott macska területéhez tartozik. Az Ön bőrének megnyalása tehát ,,tulajdonjogot” fejezi ki.

Nagyon hasonló a helyzet, ha a macskájával való találkozás előtt megsimogatott egy másik macskát vagy kutyát. Bársonytalpú barátja megszagolja a potenciális konkurenciát. A nyalogatással nemcsak eltávolítja szagmolekuláikat, hanem be is fedi őket a sajátjával.

3. A macska lenyalja az izzadságot a bőréről

Az ágyon fekszik 30 fokban, és macskája megnyalja a kezét? Talán egyszerűen csak szereti az izzadság ízét, az enyhén sós íz ugyanis sok állat számára érdekes.

Abban az esetben is, ha Ön korábban valami finomat evett, könnyen lehet, hogy a macska észreveszi a kezén lévő szagokat. Így nem csoda, hogy nem akarja majd kihagyni.

Mit tegyek, ha a macskám nyalogat engem?

Ha a macskája szeretetből nyalogatja Önt, érdemes valamit adni neki cserébe. Simogassa meg a szabad kezeddel. Sok macska azt is szereti, ha puha kefével vagy masszázskesztyűvel ápolják. Ha bársonytalpú barátja közéjük tartozik, kényeztesse további kefés simogatásokkal. Ez erősíteni fogja az Önök közötti kötődést is.

Átadhatnak a macskák a nyalogatással betegségeket?

Nem csak a kisgyermekes szülők teszik fel a kérdés: a macskák betegségeket is átadhatnak a nyalogatással? Alapvetően az a legjobb, ha betartunk néhány higiéniai alapszabályt. Ha a macska megnyalta a kezét, utána meg kell mosni. Ha pedig kisgyerekek is vannak a háztartásban, a kezük gyorsan a szájukban köt majd ki.

A nyalogatástól függetlenül, ha egy háztartásban van kijárós macska és kisgyerekek is, akkor rendszeresen féregteleníteni kell a macskát. Ha a macska nyála apró sebekbe jut, nagyon ritka esetben akár a Bartonella henselae kórokozóval való megfertőződéshez és így az ún. ,,macskakarmolási betegséghez” vezethet.

Ez azonban, mint a neve is mutatja, elsősorban karmolás okozta sérüléseken keresztül terjed. A macska nyalogatásával történő betegségátvitel kockázata alacsony. Higiéniai okokból azonban ne engedje, hogy a macskája megnyalja a gyerekek arcát.

A leghasznosabb cikkeink
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.

3 min

Macskamenta

A macskamenta botanikai szempontból az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. Nevét az ivarérett cicákra ható nagy vonzerejéről kapta.
4 min

Pórázhoz szoktatni a macskát

Macska pórázon? Jó ötlet ez? Hát persze! Helyes tréning és a megfelelő macskahám segítségével macskája szívesen visel majd pórázt és úgy vonul majd, mint a modellek a kifutón. Olvasson tovább és megtudhatja, hogyan szoktassa rá macskáját a póráz használatára.