Macskák szilveszterkor: Tippek a tűzijátéktól való félelem ellen

félős macska

A macskák majdnem háromszor jobban hallanak, mint mi emberek, és négyszer jobban látnak nálunk a sötétben. Nem csoda hát, hogy a szilveszteri tűzijáték fülsiketítő zaja és fénylő villanásai megijesztik a cicákat. Jó hír azonban, hogy vannak olyan dolgok, melyek segíthetnek csökkenteni a macskák szilveszteri stresszét.

Természetesen nem minden macska ugyanúgy reagál a szilveszteri zajra. Míg egyesek viszonylag nyugodtak maradnak, mások valódi pánikba esnek a robbantgatás miatt. Remegnek, nyugtalanul járkálnak a lakásban föl s alá, túlzottan sokat nyalogatják magukat, vagy hirtelen nem figyelnek oda a tisztálkodásra és koszosak maradnak. A kijárós cicák félelmükben olyan messzire is elszaladhatnak, hogy nem találnak haza, s a pánik következtében akár még egy autó elé is kiszaladhatnak.

A félelemnek valóban drámai következményei lehetnek. Annál is fontosabb tehát, hogy megfelelően kezelje macskája szorongását szilveszterkor, és tisztában legyen vele, milyen eszközökkel tudja minimalizálni cicája tűzijátéktól való félelmét.

Macskák Szilveszterkor: 7 tipp, hogyan készítheti fel macskáját a tűzijátékra

A szilveszteri rakéták hangos robajlása és lármája a legtöbb macskát teljesen felkészületlenül éri. Végtére is nem tudják, hogy az emberek tűzijátékkal ismétlik az évváltást. Szerencsére azért van néhány módszer, amivel enyhíthet kedvence ijedtségén:

1. Maradjon nyugodt

Még ha nem is mutatják mindig, a macskák nagyon érzékenyek ember hangulatára. A szilveszter legfontosabb szabálya tehát: sugározzon nyugalmat és higgadtságot. Ezt az érzést az állat is át fogja venni.

Ha Ön is ideges lesz, hektikusan dekorálja a lakást girlandokkal és elégeti a szilveszteri menüt a sütőben, a feszültség a macskára is átrakódik. Ezáltal az állat pedig csak még stresszesebb lesz, pedig a tűzijáték miatt már eleve feszült.

Természetesen sok háztartásban karácsony és szilveszter között kivételes hangulat uralkodik. Ennek ellenére macskagazdiként meg kell próbálnia megőrizni az állat hétköznapi rutinját. Az etetési idők, a játék és a szabadban töltött idő időpontja ne változzon.

2. Zárja ki a lármát

Mindegy, hová húzódik vissza cicája szilveszter éjjelén. A legfontosabb, hogy búvóhelye a lehető legnyugodtabb legyen. Csukja be a helyiségben az ablakokat és az ajtókat, s ha lehetséges, engedje le a redőnyöket vagy húzza be a függönyöket.

Bár a tűzijáték zaját teljesen nem tudja ,,kikapcsolni”, ezekkel a módszerekkel legalább enyhítheti azt. A többi szobából és érdemes kizárni az újévi ricsajt.

Ha cicája kedvében akar járni, a sok emberrel, hangos zenével és pukkanó pezsgősdugókkal való vad bulizásról jobb, ha lemond. Egy szűk körű otthoni ünneplés a közeli barátokkal vagy a családdal kellemes alternatíva lehet.

3. Ne hagyja egyedül a macskáját

Még akkor is, ha néha nehezére esik: Tegyen cicájának egy szívességet szilveszterkor, és maradjon otthon vele. Macskájának ugyanis nem csak nyugalomra, hanem biztonságérzetre is szüksége van, hogy elviselje a robbanások hangos zaját. Ezt pedig Ön tudja leginkább nyújtani számára.

Természetesen érthető, ha nem akar teljesen lemondani az égbolton gyönyörűen fénylő tűzijátékról. Ha azonban tekintettel akar lenni cicájára, érdemes párjával vagy barátaival váltaniuk egymást, hogy legalább egy ember mindig az ijedt állatt mellett tudjon maradni. Még ha cicája nem is mutatja a félelem jeleit szilveszterkor, és csak csendesen visszahúzódik a kosarába – érezni fogja a jelenlétét, és nagyobb biztonságban érzi majd magát.

4. Engedje be kijárós cicáját

Természetesen a fentiekben említetteknek megfelelően érdemes odafigyelni a szokásos rutin betartására. Kivételt képez ez alól azonban a kijárós cica: Biztonsági okokból már jócskán a szilveszteri tűzijáték kezdete előtt érdemes behozni őt a házba. Az ajtókon lévő macskaajtókat érdemes becsukni ilyenkor, nehogy macskája kisurranjon.

Túl nagy ugyanis annak a veszélye, hogy a pániktól vezérelve cicája kirohanjon egy autó elé, vagy megsérüljön egy tűzijáték-rakéta miatt. Ha házikedvence nincs hozzászokva, hogy ,,be van zárva”, érdemes már szilveszter előtt gyakorolni. Egy különleges jutalomfalattal még a legmakacsabb éjjeli baglyokat is be lehet csalogatni a házba.

5. Biztosítson búvóhelyet cicájának

A macskák elmenekülnek, ha veszélyt érzékelnek. Attól még, hogy szilveszterkor bent vannak, a házban is szükségük van egy búvóhelyre, ahová visszavonulhatnak. Erre ideális lehet egy nyugodt szoba, a lehető legmesszebb a tűzijáték zajától, s ahová igény esetén önállóan is elvonulhat a cica.

Hogy macskája jól érezze magát odabent, tegye oda megszokott kosárkáját. Ha nem tud egy egész szobát a cica rendelkezésére bocsájtani, alakítson ki neki alternatívaként egy kis ,,barlangot” az ágy alatt, a kanapé mögött vagy a szekrényben. Búvóhelynek megfelelhet akár az is, ha egy régi kartondobozt elsötétít és kibélel egy vastag takaróval.

A legtöbb cica szeret a takarók alatt vagy a macskabútorok odúiban rejtőzve lefeküdni. Ezt a lehetőséget biztosan szilveszterkor is szívesen igénybe veszi majd. Ha azonban macskája mégis másik búvóhelyet választ magának, ne legyen csalódott, s tartsa tiszteletben kedvence döntését. Semmiképpen sem kényszerítse őt arra, hogy még egyszer kipróbálja az Ön által készített ,,kényelmes búvóhelyet”.

macska a kézben

6. Terelje el a macska figyelmét

Hogy elterelje cicája figyelmét a tűzijáték szokatlan zajáról, gyakran segít a megszokott házi zajok bevetése is. Játssza le kedvenc zenéjét, vagy kapcsolja be a rádiót vagy a tévét.

A figyelem elterelésében azonban nem csak az egyéb zajok, hanem a jutalomfalatok és a szórakoztató játékok, például egy macskapálca is segíthet. A házi készítésű akadálypályák, melyeken cicája átmászhat, vagy az eldugott jutalomfalatok szintén jó megoldást nyújthatnak a problémára.

7. Ignorálja a félelmet

Ha beindul a hangzavar és elkezd nőni a feszültség, viselkedjen természetesen kedvencével és – amennyiben az állat vevő rá – a fent említett módszerek segítségével terelje el a figyelmét a zajról. Mindazonáltal túlzásba sem érdemes esni.

A túl sok simogatás vagy rábeszélés inkább ellentétes hatást fog kiváltani, és csak felerősíti a macska félelmét. Ha így viselkedik, cicája így azt fogja hinni, hogy tényleg valós veszély áll fenn. Próbálja meg inkább ignorálni a macska félelmét, és teljesen normálisan viselkedni vele. Ezzel azt sugallja kedvence felé, hogy a tűzijáték nem ad okot félelemre, és segít neki megnyugodni.

Vannak olyan segédeszközök, melyek segíthetnek a cicámnak szilveszterkor?

Néhány macska tehát megnyugszik a fent említett módszerek bevetésével. Néha azonban a gazdi minden próbálkozása hiábavaló. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy vannak-e olyan segédeszközök, melyek mégis megoldást nyújthatnak a problémára. Ha már semmi más nem segít, az alábbi két lehetőséget érdemes lehet kipróbálni:

Illatanyagokkal a nyugodt légkörért

Ha szeretne még többet tenni cicája nyugalmáért, bevethet különleges elektromos illatpermetezőket is. Ezek a szintetikusan előállított feromonok – melyek a macska saját illatanyagához hasonlatosak -, hozzájárulhatnak a macska nyugalmához.

Például az anyamacska által az anyatejjel átadott feromon azt üzeni a kiscicáknak tudat alatt, hogy minden rendben van és megnyugodhatnak. Ezzel a feromonnal gyakran sikerül a tűzijáték okozta szorongást is oldani.

Megszoktani a cicával a tűzijáték zaját

A macskák a szokások rabjai. Az új és ismeretlen zajokra ugyanolyan érzékenyen reagálnak, mint a napi rutinjukban történő változásokra. A hangfájlokkal vagy CD-lemezekkel való ,,tűzijáték-deszenzibilizáció” alkalmazása, mely során a szilveszteri hangzavar folyton ismétlődik, szintén hasznos lehet. Fontos azonban, hogy időben elkezdjék a tréninget. Végtére is cicája nem fogja egyik napról a másikra megszokni az új zajokat.

Játssza le a zajokat egyszerűen a hétköznapokban is, például, ha a macska bejön a lakásba enni, vagy este Önnel pihen a kanapén. A hangerő azonban maradjon kezdetben alacsony. Ha cicája nyugodt marad, fokozatosan (több napon át) egyre feljebb emelheti.

Ezenkívül érdemes arra is figyelni, hogy a tréning a lehető legnyugodtabb legyen. Viselkedjen közben teljesen hétköznapi módon, és Ön is ignorálja a zajokat. Így azt sugallja cicájának, hogy a háttérben hallható zajok nem adnak okot félelemre.

Adhatok nyugtatót szilveszterkor a macskámnak?

Állatorvosi szempontból sem ajánlott nyugtatót adni a macskáknak szilveszterkor. Ezeknek a készítményeknek ugyanis a következő hatásai lehetnek az állatra: Néhány nyugtató felerősíti a zajjal szembeni érzékenységet. A macskák így még hangosabban hallják tehát a tűzijátékot. Ehhez hozzájön még az is, hogy az állat a nyugtató hatására fáradt és mozgásképtelen lesz. Ez a kontrolvesztett állapot pedig csak még több bizonytalanságot jelent neki. Legrosszabb esetben pánikba esik a tűzijáték miatt, de nem tud a szokásos módon elmenekülni előle.

Így csak a legkivételesebb esetekben érdemes a nyugtatókhoz fordulni. Először mindenképpen konzultáljon állatorvosával. Ő tudja majd a legjobban megítélni, szüksége van-e macskájának a gyógyszerre.

A növényi alapú nyugtatók természetes módon csillapítják kedvence szorongását, anélkül, hogy megbénítanák – ezek tehát nyújthatnak alternatívát. Mindazonáltal a Bach-virágterápia és az egyéb hasonló szerek hatékonysága vitatott. Ezenkívül eltart egy darabig, míg kifejtik kívánt hatásukat. Ha lehetséges, érdemes tehát ezeket a kezeléseket már az évváltás előtti napokban elkezdeni.

Koccintsanak egy nyugalmas évre!

Attól függően, hogy cicája menyire fél, több vagy kevesebb türelemre lesz szüksége. A macskák individualisták, és nem minden fajta ,,terápiát” fognak ugyanolyan jól fogadni. Ha azonban megfogadja a fenti tanácsokat, egy vagy több módszer alkalmazásával biztosan sikert fog aratni, s csökkenteni tudja macskája szorongását szilveszterkor. Így pedig Ön és kedvence is nyugodtan köszönthetik majd az Újévet.

A leghasznosabb cikkeink
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.
3 min

Macskamenta

A macskamenta botanikai szempontból az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. Nevét az ivarérett cicákra ható nagy vonzerejéről kapta.
4 min

Pórázhoz szoktatni a macskát

Macska pórázon? Jó ötlet ez? Hát persze! Helyes tréning és a megfelelő macskahám segítségével macskája szívesen visel majd pórázt és úgy vonul majd, mint a modellek a kifutón. Olvasson tovább és megtudhatja, hogyan szoktassa rá macskáját a póráz használatára.