Bach-virágterápia kutyáknak This article is verified by a vet

bach-virágterápia kutyáknál

Edward Bach orvos (1886-1936) szerint a Bach-virágesszenciák erősítik a lélek és a személyiség egyensúlyát. Ez az alternatív orvoslásból származó kezelési forma ezáltal képes betegségeket is meggyógyítani, és jó hatással van az egészségre. De hogyan hatnak a Bach-virágok a kutyáknál?

Alkalmazási területek: Mely esetekben segít a Bach-virágterápia a kutyáknál?

A kutyatulajdonosok nem magukat a Bach-virágokat, hanem azok esszenciáját használják. A homeopaták meggyőződése, hogy a Bach-virágterápia számos területen alkalmazhatók – s ez vonatkozik a kutyákra is.

Így pl. védelmet nyújtanak a paraziták ellen, illetve segítenek a  szuka erős tüzelési tüneteinek enyhítésében. A Bach-virágokat azonban a kutyáknál leggyakrabban viselkedési zavarok, lehangolt lelkiállapot és szokatlan helyzetek esetén alkalmazzák:

Bach-virágterápia agresszív kutyák számára

A kutyája gyakran ugat és agresszívan viselkedik más kutyákkal vagy emberekkel szemben? A Bach-virágok viselkedéstréninggel kombinálva segíthetnek.

A szakértők a Bach-virágokat például akkor ajánlják, ha a család egy további kutyust vesz magához, és ha a gazdi arra számít, hogy a már beilleszkedett kutya ingerülten fog reagálni.

agresszív kutya bach-virágterápia kezelése

Bach-virágterápia szorongó kutyáknak és stressz ellen

Ha Ön tudja, hogy négylábújára egy stresszes helyzet vár, a kutyáknak szánt Bach-virágok segítségével már előzetesen megnyugtathatja kedvencét. A kutyatulajdonosok például különösen gyakran használják a homeopátiás szereket szeparációs szorongásnál, hangos ünnepségek (pl.  szilveszter vagy farsang) előtt vagy viharok idején.

De a Bach-virágok az állatorvostól való félelmet vagy a hosszú autóutak alatti szorongást is segíthetnek csökkenteni.

Hatás: Hogyan hat a Bach-virágterápia a kutyáknál?

A kutatások eddig még nem tudták tudományosan alátámasztani a  Bach-virágok hatását a macskáknál, az embereknél és társaiknál. Igy nincs bizonyíték arra, hogy ezek a homeopátiás szerek hatékonyak a parazitákkal szemben. A Bach-virágterápia nem helyettesíti a műtét utáni gyógyszeres fájdalomcsillapítást sem.

Ugyanakkor ismert számos olyan beszámoló, amely a panaszok javulását írja le a különböző Bach-virágesszenciák és keverékek kutyáknál történő alkalmazását követően. Ez lehet placebo hatás, ami azt jelenti, hogy a terápiás hatás hatóanyag nélküli anyagok beadása után lép fel. Arra, hogy ez a hatás az Ön kutyájánál is jelentkezik-e, nincs garancia!

Mivel tehát a Bach-virágok nem minősülnek gyógyszernek, a hamburgi felsőbb tartományi bíróság (Hanseatische Oberlandgericht Hamburg) azt a döntést hozta, hogy a Bach-virágok élelmiszerek vagy kozmetikumok. Ennek megfelelően e szereknek az összetevők százalékos arányát feltüntető listával kell rendelkezniük.

Népszerű Bach-virágesszenciák kutyáknak

A kutyák esetében népszerű Bach-virágok a Cherry Plum (cseresznyeszilva, 6. sz.) a kiegyensúlyozottságért vagy a Chestnut Bud (vadgesztenye, 7. sz.) a koncentráció fokozására. A kutyatulajdonosok az Impatiens (bíbor nebáncsvirág, 18. sz.) virágot is szívesen választják, mivel ez a virág nyugtató hatású és segíthet a hirtelen agresszív kitörések ellen.

Jelentkezhetnek mellékhatások a kutyáknak szánt Bach-virágoknál?

Mivel a Bach-virágok nem tartalmaznak speciális hatóanyagot, elméletileg nem alakulhatnak ki mellékhatások. Mindazonáltal soha ne adjon állatának anyagokat indikáció nélkül. Ugyanis az allergének is kihatással lehetnek kutyája egészségére.

bach-virágterápia

Alkalmazás: Erre kell figyelnie!

A piacon összesen 38 Bach-virág kapható, főként globuli (golyócskák) vagy cseppek formájában.

Annak érdekében, hogy az anyagok felszívódjanak a kutya szájnyálkahártyáján át, a golyócskákat közvetlenül a kutyája szájába kell helyezni, vagy a jutalomfalattal (pl. kutyáknak szánt kenőmájas) vagy a kutyatáppal kell az állatnak beadni. A golyócskákat továbbá javasolt előzetesen vízben feloldani.

Soha ne adja az állatnak felügyelet nélkül!

Bár a Bach-virágoknak nincs tudományosan bizonyított hatásuk, soha ne kezelje kutyáját a Bach-virágokkal ok ill. szakértői felügyelet nélkül.

Ha a kutyája nincs jól, és súlyos betegség jeleit mutatja, mindenképpen forduljon állatorvoshoz. Ha Ön saját szakállára cselekszik, azzal kutyájának súlyos gondokat okozhat.

Figyelem: Alkoholt tartalmaz!

Ha Bach-virágterápiát szeretne alkalmazni négylábúján, a cseppek használata során mindig ügyeljen arra, hogy azok ne tartalmazzanak alkoholt. Az embereknek készült Bach-virágcseppekben ugyanis gyakran van alkohol. A golyócskák viszont általában nem tartalmaznak alkoholt.

A Bach-virágok helyes adagolása kutyáknak

A beadandó adag (mennyiség) mindig a kutyája testméretétől függ. Az állatorvossal való konzultációt követően a következő mennyiségeket adhatja be adagonként:

A kutya mérete Golyócskák száma Cseppek száma
kicsi 3 4
közepes 6 és 9 között 6
nagy 9-12 8-10

Bach-virágterápia alkalmazása esetén naponta háromszor adhatja kutyájának ezeket a mennyiségeket. A kezelés során az adagolási gyakoriságot napi kétszeresre, majd napi egyszeresre csökkentheti. Négylábú barátja állapotának fokozatos javulása esetén lassan leállhat a terápiával.

Költségek: Mennyibe kerülnek a Bach-virágok?

A Bach-virágok ára a kiszerelési formától és a terméktől függően változik. 100 milliliterenként vagy grammonként körülbelül 60-100 euróval kell számolni. Természetesen ezek a költségek emelkedhetnek vagy csökkenhetnek a kereslet és a kínálat függvényében.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.