Agresszív kutya kezelése

agresszív kutya kezelése, harapós kutya, morog a kutya, harap a kutya

Ha morog a kutya vagy ugait, a fogait csikorgatja vagy akár még harap is, akkor agresszív kutyáról beszélhetünk. Az ilyen viselkedés próbára teheti az ember és a kutyus együttélését. De vajon mitől lesz az egyik kutya agresszív, míg a másik nem? Mit tehetünk az agresszív viselkedés megszüntetéséért?

Igaz e, hogy egyes fajták agresszívebbek, mint mások?

Egy biztos: egy kutya sem születik agresszívnek. Az viszont igaz, hogy egyes kutyafajtákban születésüktől kezdve nagyobb a védelmező ösztön és alacsonyabb az ingerküszöbük, mint más fajtáknak. Ennek ellenére egyikre sem jellemző az ok nélküli támadás.

A kutyaszakértők mind egyetértenek abban, hogy minden kutya – fajtától függetlenül – képes megtanulni azt, hogy hogyan viselkedjen a különböző szituációkban.
A pitbullok, a rottweilerek vagy a dobermannok tehát nem feltétlen veszélyesebbek, mint például a Golden Retrieverek vagy a Labradorok. Az agresszív viselkedést, tehát nem elsősorban a gének, hanem az emberi rossz nevelés okozza.

A kutya viselkedése az Ön felelőssége

A kutya tehát nem tehet a viselkedéséről, hanem elsősorban a gazdi a felelős azért, hogy megértesse a kutyával, hogy mit vár el tőle, és megtanítsa hogyan éljen együtt más állatokkal és emberekkel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Önnek rosszul kellene éreznie magát azért, mert kutyája éppen nem úgy reagált valamire, ahogyan kellett volna. A legtöbb kutyatartó nem méregből teszi azt, amit tesz, hanem bizonytalanságból, tudatlanságból vagy rossz kutyaismeretből fakadóan. Néha pedig az agresszív viselkedésnek semmi köze a gazdihoz, hanem egy traumás élmény a kiváltó ok. Erre sok példát látunk menhelyről örökbefogadott állatoknál.

Agresszív a kutya: segítségre van szükségem?

Az első lépés az, hogy felismeri a problémát és megpróbálja kutyája agresszióját megszüntetni. Akkor már mindenképpen tennie kell valamit, ha kutyája más embereket vagy állatokat veszélyeztet vagy harap meg. Sok szakértő létezik, akik segíthetnek: kutyaoktatók, kutyapszichológusok vagy kutyaterapeuták.

Ne szégyelljen segítséget kérni ezektől a szakemberektől! A segítségkérésben nincs semmi szégyellnivaló és egyáltalán nem a gyengeség jele, hanem a felelősségvállaláshoz szükséges erő és bátorság bizonyítéka.

Az első lépés: az ok felismerése

A felismerés, miszerint az agresszív kutya viselkedését az ember befolyásolja, végül is megnyugtató is lehet, hiszen éppen úgy, ahogyan a hiányos vagy rossz nevelés az agresszív viselkedést táplálja, úgy a helyes nevelés afelől gondoskodik, hogy kutyája felhagyjon ezzel a nemkívánatos magatartással.

De mégis mit csináljunk máshogy a jövőben? Ahhoz, hogy a kis méregbombából családi kutyát varázsoljon, fel kell kutatnia az agressziót kiváltó okokat. Minél jobban ismeri kutyája rossz magatartásának okozóját, annál jobban tud rá figyelni, hogy elkerülje azt.

Milyen okok miatt lesz agresszív a kutya?

A kutyán nem lesznek minden ok nélkül máról holnapra agresszívek. Az agresszivitást mindig valami hosszan tartó vagy ismétlődő rossz érzés alakítja ki, sokszor harag vagy félelem hatására. Betegségekből eredő fájdalmak is árthatnak olyan módon a kutyának, hogy az agresszívvá váljon. Nem azért válnak vérengző bestiákká, mert egyszerűen olyan típusúak vagy örömüket lelnék más állatok vagy emberek megfélemlítésében vagy megsebzésében. Az agresszív kutya, szinte majdnem minden esetben egyszerűen csak bizonytalan vagy az adott szituációban kellemetlenül érzi magát.

Az agresszió kiváltó okai és formái

Az adott helyzetben jó viselkedést tanúsítani képtelen kutyák bizonytalansága tehát a gazdájuk viselkedéséből fakad. A kutya agresszivitása mögött keresendő fő okok az izolált nevelés, nem jó szocializáció és nevelés, illetve a nem megfelelő állattartás. Szintén kiváltó ok lehet, ha korábban egy agresszív kutyával rossz tapasztalatai voltak, de traumatikus élmények és krónikus fájdalmak is állhatnak a harag és/vagy félelem hátterében, amik agresszivitásban nyilvánulnak meg. A valóságban azonban a kiváltó okokat nem mindig egyszerű felismerni. Érdemes tehát megfigyelni, hogy a kutya mikor reagál agresszíven. Milyen szituációkban kezd el morogni és a fogait villogtatni? Egy másik kutya teszi idegessé? Úgy érzi, hogy meg kell védenie a gazdáját? Vagy veszélyeztetve érzi a saját személyes kis tárgyait? A kiváltó okoknak megfelelően az agresszió több formáját különböztetjük meg:

  • Önvédelem: a kutya feszéjezve érzi magát egy másik kutya jelenlétében, vagy úgy érzi, hogy korlátozzák szabadságát
  • Védelmező-agresszió: a családtagokat meg kell védeni az idegenektől!
  • Versenytárs-agresszió: ez akkor áll fenn például, ha a kutya nagyon kötpdik egy tárgyhoz, úgy, mint az etetőtál vagy a játékszer és ezeket meg kell védenie vagy, ha a helyét szeretné biztosítani a falkában.

Döntő szerepet játszanak a kutya eddigi agresszív viselkedéseivel összefüggő tapasztalatai. Le tudta reagálni a haragját és a gazdi ezért megjutalmazta? Természetesen kevés kutyatartó dicsérné meg tudatosan kutyáját, ha az morog vagy akár harap. A legtöbb gazdi nyugtató simogatással és szavakkal próbálja visszafogni kutyusát. (Semmi baj, maradj nyugton!)

Ein aggressiver Hund bellt

A kutyák első sorban nem a szavakat, hanem azoknak a hangsúlyát érzékelik. Ezért úgy értelmezik, hogy gazdájuk szeretettel „jutalmazza” meg őket, amikor morognak vagy ugatnak.

Második lépés: elkerülni a problémás szituációkat

Ha sikerült rájönnie, hogy milyen ingerek váltják ki kutyájából az agresszív viselkedést, akkor ezeket mindenképpen próbálja meg elkerülni. Az agresszív viselkedést sose vegye félvállról, mert erejétől és nagyságától függően veszélyes lehet Önre és környezetére is. Ha például kutyája egy másik kutya jelenlétében vagy egy meghatározott környezettben nagyon felizgatja magát, próbálja meg ezeket a szituációkat messziről kikerülni. Ha már minden fontos szabályt megtanított kutyájának és bízhat benne, hogy hallgat Önre és követi jelzéseit, akkor egy speciális célzott képzéssel megpróbálhatják feloldani az agressziót kiváltó irritációkat.

Mikor szükséges a szájkosár használata?

Ha négylábúja már mutatja az agresszív viselkedés jeleit és Ön aggódik vagy bizonytalan abban, hogy követnie fogja e az utasításait, akkor ideje a szájkosárért nyúlni. Csak semmi aggodalom, ez nem örökre szól! Ha sikeres volt az agresszív kutya kezelése, akkor megválhatnak a szájkosár használatától. Ahhoz, hogy kutyája ne kínzásként fogja fel a használatát, már otthon a négy fal között szoktassa hozzá. Helyezzen jutalomfalatot a szájkosárba, úgy, hogy kutyája csak úgy férjen hozzá, ha belebújik a fejével. Pár perc múlva vegye le róla és jutalmazza meg szavakkal és egy újabb jutalomfalattal.

Időről időre ismételje meg ezt a procedúrát, de minden alkalommal egy kicsit tovább hagyja rajta a szájkosarat. Egy idő után elhagyhatja a jutalomfalatot és megtehetik az első sétát a szabadban. Ne hagyja, hogy mások tekintete megzavarja, sétáljon magabiztosan. Ön legalább gondoskodik arról, hogy kutyája senkit ne sebesíthessen meg!

Az agresszív kutya testbeszéde

Higgadtság és magabiztosság. Ezekre a tulajdonságokra van szüksége ahhoz, ha a kutyájával foglalkozik vagy, ha csak egyszerűen jól akarja magát érezni a bőrében. A kutyák rendkívül érzékenyek gazdájuk hangulatára. Ha kutyája azt érzékeli, hogy Ön bizonytalan vagy ideges, akkor ezek az érzések őt is befolyásolni fogják. Elbizonytalanodik és egyes szituációkban „készenlétbe” helyezi magát. Ez a bizonytalanság sok esetben olyan következménnyel jár, hogy kutyája úgy érzi, védelemre szorul. Az érzelmileg vezérelt kutyák szótárában a védelem sokszor egyet jelent a támadással.
Ezért tehát legyen mindig magabiztos kutyája jelenlétében! Próbálja meg legyőzni idegességét vagy legalábbis is megjátszani magabiztosságát azokban a szituációkban, amikor kutyája agresszív lehet.

Kutyája hamarosan vissza fogja nyerni bizalmát az Ön képességeiben és megtanulja, hogy bízhat az Ön megítélésében.

Harmadik lépés: kutyaiskola

Az első két lépéssel megtette a legfontosabb intézkedéseket az agresszív kutya ügyében. Tisztázta, hogy mik a viselkedés kiváltó okai és szájkosárral gondoskodott róla, hogy kutyája senki számára ne jelentsen veszélyt. A következő és egyben utolsó lépés már piskóta lesz. A kritikus szituációkat nem kerülheti el örökké. Amennyiben bizonytalan és azon gondolkozik, hogy az agresszív kutya profi segítségre szorul, látogassanak meg egy kutyaiskolát vagy vegyék igénybe egy anti-agressziós tréner segítségét.

Zwei Hunde knurren sich an und fletschen die Zähne.

Engedelmességi gyakorlatok és magatartáskontroll

A tréningen kutyája megtanulja a legfontosabb magatartási módokat. Az engedelmességi gyakorlatokkal megtanul hallgatni gazdája szavára és jelzéseire, így például az „ül”, „helyedre”, „lábhoz” és „engedd el”, „hagyd abba” parancsszavakat. Csak akkor kezdhetik el az irritáló szituációk kiküszöbölését, ha ezeket az alapokat már ismeri. A kutyatréner mesterséges szituációkat fog előállítani, amikben kutyája agresszívan reagál és ezekre alternatív viselkedési módokat fog vele és Önnel begyakorolni. A pozitív megerősítés az egyik legfontosabb módszer az agresszív kutya kezelése során. A következetes dicséretekkel célzottan kontrollálhatja kutyája viselkedését.

Vegye át a vezetőszerepet!

A kutyaiskola vagy az anti-agressziós tréner látogatása nem csak pozitívan fog hatni kutyája viselkedésére, hanem kapcsolatukat is megerősíti majd. Jobban megismeri kedvencét és megtanulja, hogyan kezelje a kritikus szituációkat. Nem utolsó sorban még az Ön önbizalmára is jó hatással lesz az, hogy képes megnevelni őrült kutyáját. Mutassa meg kedvencének erőfitogtatás, erőszak nélkül, önbizalommal, konzekvens neveléssel és pozitív kisugárzással, hogy ki az úr a háznál. Így kutyája megtanul az Ön szabályai szerint élni. Ez nem csak a mindennapokat egyszerűsíti meg, hanem kutyája is elégedettebb lesz életével, mert minden kutyának szüksége van egy falkavezérre, aki irányt mutat.
Sok sikert kívánunk Önöknek a közös úton!

A leghasznosabb cikkeink
12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.
7 min

Agresszív kutya kezelése

Ha a kutya ugat, morog, a fogait csikorgatja vagy akár még harap is, akkor agresszív kutyáról beszélhetünk. Az ilyen viselkedés próbára teheti az ember és a kutyus együttélését.