Rottweiler

rottweiler kutya, rottweiler tulajdonságai

A kemény külső lágy belsőt takar: a rottweiler erős, rettenthetetlen és magabiztos eb, aki őrző-védő és rendőrkutyaként időnként figyelmeztetésként a „foga fehérjét is kimutatja”. Azonban családi kutyaként megmutatja gyengéd oldalát is az egykori mészároskutya: ragaszkodó, hűséges és igazán ölelnivaló!

Rottweiler tulajdonságai

Az FCI fajtára vonatkozó standardja, mely a 147-es szám alatt tartja nyilván a fajtát (II. Pinscherek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák), „barátságos és békés alaptermészetűnek“ írja le a rottweilert, aki ragaszkodó, gyerekszerető és engedelmes. A nyugodt és jó természetű belső ellenére újra és újra rossz hírbe keveredik, ezért egyes országokban szerepel a veszélyes kutyafajták listáján. Akció- és horrorfilmekben agresszív, harapós bestiaként ábrázolják és a valós világban is egyre gyakrabban említik meg kutyatámadásokkal kapcsolatban. Ebben az emberek a hibásak, akik a múltban agresszív támadásokra képezték ki őket és kegyetlenül bántak velük. Azonban a helytelenül értelmezett állatszeretet is, ami hiányzó vagy inkonzekvens neveléssel társul, agresszív magatartássá fajulhat egyes ebeknél.

Az, hogy a rottweiler alapvetően jó természetét mutassa meg, a gazda viselkedésétől függ, mint ahogy a legtöbb kutyafajtánál. Felelősségteljes és tapasztalt kezekben, akitől következetes nevelésben részesül, a rottweiler idegerős, munkaszerető és hűséges kutya, aki nem veszélyesebb más hasonló termetű ebeknél. Egy jól nevelt és szocializált rottweiler kiválóan alkalmas családi kutyaként, aki ebben a szerepben rendkívül hűséges és megbízható kísérőnek bizonyul. Még ha általában csak egy „falkavezért” fogad el magának, a család többi tagjával szemben is lojális és szeretetteljes. A családban élő gyerekekkel szemben nyitottan és gyengéden viselkedik. A más állatokkal való együttélés sem okoz gondot a szokásos összeszoktatást követően. Még ha erőteljes, izmos testéből nem is feltételezhető, a rottweiler nyugodt lakótárs a házban, aki szívesen nyújtózik el a gazdi lábánál. Ezzel szemben a sportos és erőteljes kutyus odakint teljes fokozatra kapcsol. Szereti a játékot és tombolást a szabadban, valamint élvezi a kreatív sportprogramokat, melyek során igazán kifáraszthatja magát.

Mentálisan is jót tesz neki a sokoldalú mozgás. Ha megfelelően ki van terhelve mind testileg, mind szellemileg, akkor higgadtnak és könnyen vezethetőnek mutatkozik a rottweiler. Ritkán ideges és egyáltalán nem támadó kedvű. Bár idegenekkel szemben gyanakvó, inkább tartózkodóan viselkedik, mint agresszíven. Kiterjedt védelmi ösztöne, bátor jelleme és nem utolsósorban testi ereje képessé teszi arra, hogy családját és annak tulajdonát minden eszközzel megvédje, de ezt csak akkor teszi, ha gazdija megköveteli tőle. Mindenekelőtt erős idegzete és munkabírása ösztönzi arra, hogy minden kapott feladatot zokszó nélkül végrehajtson, ami ideális szolgálati-, munka- és kísérőkutyává teszi.

rottweiler welpe © otsphoto / stock.adobe.com

Külső megjelenése

Már csak ha a külsejét vesszük figyelembe, akkor is adottak nála a legjobb feltételek, hogy rendőr- vagy katonai kutyaként szolgáljon. Izmos teste és erőteljes, széles állkapcsa 42 fogával tiszteletet parancsol mások szemében. Zömök és súlyos termete erőtől és energiától duzzad. Kicsit zömök testalkata egyenes, szilárd hátával és széles, mély mellkasával soha nem hat egy rottweiler esetlennek. Épp ellenkezőleg ügető járása és erőteljes ugróízületei árulkodnak mozgékonyságáról és kitartásáról.

A kanok 61-68 cm-es marmagasságukkal kb. 50 kg-ot nyomnak, a szukák valamivel kisebbek és könnyebbek 42 kg-jukkal. Az aljszőrzetből és fedőszőrből álló sűrű, rövid bundája csillogó fekete színű vörösesbarna jegyekkel a háton, a fangon, a nyak alsó részén, a mellkason és a lábakon, valamint a szemek körül és a faroktő alatt, melyek egyértelműen elhatárolódnak a sötétfekete alapszíntől. A háromszög alakú lelógó fülek magasan tűzöttek a közepesen hosszú és széles koponyán. Jól fejlett orra, ami miatt ideális nyomozókutyának, inkább széles, mint kerek. Sötétebb, fekete színű, mint a feszes ajkak és a fogíny.

A rottweiler története

Már az ókori rómaiak nagyra becsülték az eb nagy erejét, mely mozgékonysággal és óriási kitartással párosul. A római pásztorok terelő- és pásztorkutyaként tartották a mai rottweiler őseit. Így a világ egyik legrégebbi kutyafajtájának számít.

A római légiósok haszonállataikat ezen kitartó és rettenhetetlen kutyák segítségével terelték a Római Birodalom piacaira. Így kerültek a rottweilerek ősei az akkori birodalmi városba, Rottweilbe, ami a 19. századig az állatkereskedelem fontos központjának számított és a fajta névadójául szolgált. A marhákat és birkákat Rottweilből Breisgrauba, Elzászba és a Neckar-völgybe terelték. A helyi mészárosok, akiknek a kezében futott össze az állatkereskedelem, hamar felismerték ennek a fajtának a nagy értékét és elkezdték tenyészteni a segítőkész munkakutyákat. A mészáros kutyájaként ismert állatokat több évszázad alatt speciálisan úgy tenyésztették ki, hogy kitartóak és intelligensek legyenek, valamint terelő tulajdonságokkal rendelkezzenek. Nagyfokú éberségüknek, feltétel nélküli védelmi ösztönüknek és magas munkabírásuknak köszönhetően nélkülözhetetlen a helyi mészárosok nélkülözhetetlen segítőivé váltak. A bátor és ügyes négylábúak nemcsak terelték és őrizték az állatokat, hanem meg is védték gazdáikat és tulajdonukat a ragadozóktól, illetve a tolvajoktól. A középkori piacokon, ahol a kereskedők és mészárosok értékesítették árujukat, kutyájuk nyaka köré kötöttek egy nyakörvet egy kis bőrtárcával, amiben gyűjtötték a portékáért kapott pénzt. Még a legügyesebb tolvajok sem merték megközelíteni az erős és éber ebeket.

A késő középkorban terjedt el a közkedvelt fajta, a baden-württembergi állatkereskedelmi központból, Rottweilből, más területekre is. Ezután hamar elvesztette a fajta eredeti feladatát, ami az állatok őrzését és terelését foglalta magába. A vasút és járművek elterjedése lehetővé tette az állatok gyorsabb és hatékonyabb szállítását. Sok más fajtatársával ellentétben a rottweiler továbbra is keresett kutya maradt.

Amikor a rendőrség a 20. század elején különféle kutyafajtákat tesztelt szolgálatban, hamar felismerte a rottweiler felbecsülhetetlen értékét. Már 1910-ben elismerték hivatalos szolgálati kutyaként. A mai napig gyakran látható rottweiler rendőr- vagy határvédő kutyaként.

Glücklicher Rottweiler auf einem Feld © CallallooFred / stock.adobe.com

Rottweiler nevelése és tenyésztése

A rottweiler tenyésztésében döntő szerepet játszanak azon tulajdonságai, melyekre szüksége van szolgálati ebként. Ébersége, bátorsága és ereje mellett a tenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek a szellemi terhelhetőségre és az erős idegzetre is. Magabiztossága és kiegyensúlyozottsága teszik a rottweilert hűséges és megbízható társsá szolgálat közben. Ugyanúgy az engedelmesség és a hajlandóság, hogy alárendelje magát „falkavezérének“, alapvető feltételei munkakutyaként való alkalmazásának.

Családi ebként is csak erős idegzetű, kiegyensúlyozott négylábú jöhet szóba. Azért, hogy ezeket a jellemvonásokat támogassák, ahogy kezdetben is említettük, nemcsak megfelelő tenyésztésre, hanem határozott és következetes nevelésre is szükség van. Fontos, hogy a nevelést és a szocializációt már kölyökkorban elkezdjék. Minden fiatal eb kész arra, hogy integrálódjon a falkába és tanuljon gazdájától. A temperamentumos és akaraterős négylábúnak már korán meg kell mutatni, hogy hol vannak a határai. Különösen az első 9 hónapban kell megtanulnia, hogy fékezze erejét és kövesse gazdija utasításait. Ugyanígy a családba való integrációnak is olyan hamar meg kell történnie, amennyire csak lehet. Ennek során ajánlott óvatosnak lenni a természetéből adódóan gyanakvó kutyával, emiatt csak türelmesen és következetesen lehet bemutatni idegen embereknek és új helyzetek elé állítani.

Míg a rottweiler erős védelmi ösztönnel rendelkezik, megfelelő neveléssel gyengéd és barátságos kísérő-, illetve családi kutyává változik. Egy korán szocializált és jól nevelt eb hűséges és ragaszkodó társnak bizonyul, aki minden helyzetben rendíthetetlenül áll gazdija oldalán. Biztosan minden kutyabarátot sok élménnyel gazdagít ez az eb.

Magától értetődő, hogy ez a kutyafajta nem való akárkinek. Képviselőinek mindenképpen tapasztalt kutyatartóra van szükségük, aki szakértelme mellett elsősorban nyugalmat és higgadtságot áraszt magából. Bizonytalan vagy ideges személyiségeknek biztosan nem rendelné alá magát egy ilyen magabiztos eb. Továbbá azoknak, akik érdeklődnek egy rottweiler tartása iránt, érdemes elegendő erővel és stabilitással rendelkezniük azért, hogy biztosan tudják pórázon vezetni ezt az erőteljes ebet. Különösen a kanoknál érdemes ezt figyelembe venni, akik több mint 50 kg-jukkal óriási erőt képesek kifejteni. Ebből az okból kifolyólag a szukák inkább alkalmasak családi kutyának. Magyarországon több rottweiler klub is található, melyek munkatársaitól további fontos tippeket kaphat a helyes neveléssel és tartással kapcsolatban.

A fajtával kapcsolatos problémák

A felelőtlen tenyésztés, a helytelen nevelés vagy annak hiánya veszélyes magatartást válthat ki a rottweilernél. A hiányzó nevelés és a nem szakszerű tartás miatt egyre gyakoribb a kutyatámadás ennél a fajtánál, mint ahogy korábban is említettük. Egyes országokban szerepel a veszélyes kutyafajták listáján, ami azt jelenti, hogy tartása bizonyos feltételekhez kötött. Németországban többek között át kell mennie a karakterteszten. Ausztriában pedig tartománytól függően kutyajogosítványt vagy képesítési bizonyítványt kell szerezni a rottweiler tartásához. Svájcban is a 13 kantonból, ahol érvényben van a veszélyes kutyafajták listája, 12-ben engedélyköteles a tartása. Egy rottweiler beszerzése előtt mindenképpen tájékozódjon lakhelyén a tartására vonatkozó érvényes szabályokról.

Rottweiler Welpe liegt verspielt halb auf dem Rücken und sieht in Richtung Kamera. © otsphoto / stock.adobe.com

Rottweiler egészsége és ápolása

Míg tartása és nevelése nem teljesen problémamentes és igazi kihívást jelent, addig ápolása nem sok időráfordítással jár. Rövid szőrét elég csak ritkán megkefélni és a szőrváltás időszakában igényel csak rendszeres masszázst gumírozott szőrtelenítő kesztyűvel.

A robusztus és izmos rottweiler rendkívül ellenálló a betegségekkel szemben. Mint, minden hasonló méretű és súlyú fajta, neki is van bizonyos hajlama csípő- és könyökízületi diszpláziára (HD/ED). Az ADRK (Allgemeiner Deutscher Rottweiler-Klub – Általános Német Rottweiler Klub) például a tenyésztési alkalmassági vizsgálat keretében röntgenfelvétel készítését is írja elő, amelynek segítségével felismerhető a genetikai hajlam ilyen ízületi megbetegedésekre. Az utóbbi években egyre több szívbetegséget állapítottak meg a rottweilereknél, mint pl. szívszűkületet.

Általában véve a betegség előfordulásának kockázata helyes táplálkozással és kiegyensúlyozott sporttal csökkenthető, mint ahogy az embereknél is. Különösen azok a rottweilerek, akiket családi ebként tartanak, testi és szellemi elfoglaltságra szükségük is van. Kiválóan alkalmas számukra az obedience, a nyomkeresés vagy az agility. A rottweilert, aki bár szívesen elkíséri gazdiját kocogáskor, nem feltétlenül a futópálya, hanem sokkal inkább valamilyen feladat teljesítése teszi elégedetté. Így a közös sport döntő lehet a jó kutya-emberi kapcsolat szempontjából.

Azok az emberek, akiknek elegendő idejük és kedvük van, hogy ennek a kihívásokkal teli fajtának szenteljék magukat, akiktől szuverén és következetes nevelésben részesülhet, akik szoros családi köteléket biztosítanak kedvencük számára és megfelelően leterhelik mind fizikailag, mind szellemileg, azok olyan négylábút tudhatnak maguk mellett, aki nemcsak megóvja családját, hanem mindenekelőtt megbízható, barátságos és gyengéd barátja is az embernek. Hiszen a rottweiler egy olyan kutya, aki nemcsak testi ereje miatt „megdöbbentő”.

Olvassa el a rottweiler táplálásáról szóló cikkünket is és fedezze fel kutyatápjainkat rottweilerek számára a zooplus online shopjában.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.