Kutya Egészség és Gondozás

Imádjuk a kutyákat. Ezért természetesen különösen fontos, hogy kutyánk jó egészségnek örvendjen. Hiszen csak egészségesen élvezhetik igazán a közösen eltöltött időt. Ahhoz, hogy biztosra menjen abban, hogy kutyája jól érzi magát, tanulja meg értelmezni jelzéseit. Élezze ki intuíciós és ösztönös képességeit. A kutyák esetében mindkettő nagyon fejlett, sokat tanulhatnánk tőlük ezen a téren. A saját nyelvük ösztönös megértése azért is fontos, mert ők természetesen képtelenek szavakkal kifejezni magukat. Mindent, amit ezzel kapcsolatban tudnia kell, megtudhat tőlünk. Olvassa tovább

Kutya Egészség és Gondozás

Hőguta kutyáknál

Ki ne örülne a nyárnak? A szép időben a nap embert és állatot a szabadba csalogat. A rendkívül forró napokon azonban elővigyázatosság javasolt, hiszen a kutyák is kaphatnak hőgutát. Főleg az idősebb és túlsúlyos négylábúak, a sűrű szőrzetű vagy hosszú szőrű, valamint a keringési problémákkal küzdő állatok veszélyeztetettek, de alapvetően bármely kutyát érinthet a hőguta problémája.

Artrózis kutyáknál

Az artrózis (ízületi porckopás) széles körben elterjedt és nagyon gyakran előforduló betegség mind embereknél, mind állatoknál.

Kutya Bolha

A kutya esetében legtöbbször a ctenocephalides felis azaz macskabolhával találkozhatunk...

Kutya fogkő

Már az ártalmatlannak tűnő foglepedék is utat nyithat a kutya fogkő felé és súlyosabb fogbetegségeknek.

Kutya ivartalanítás

A gazdinak legkésőbb akkor érdemes elgondolkodnia a kutya ivartalanítás folyamatán amikor először tüzel a szuka és a szomszéd kankutyája váratlanul követni kezdi őt.

Miről ismerhetem fel, ha kutyám egészséges?

Ha kutyája boldognak látszik, akkor valószínűleg egészséges. Ez például a sétáltatás alkalmával tanúsított tombolásban nyilvánulhat meg. A bolondozás elég biztos jele annak, hogy kutyája mindent megkap amire csak szüksége van.

Ha kétségei vannak, tapintsa meg kutyája orrát. A nedves, hideg orr jó jel.

Mik az első jelei annak, hogy kutyám nem érzi jól magát?

Amennyiben kutyája látszólag ok nélkül liheg és/vagy nyáladzik, illetve, ha hasmenése van vagy hányik, akkor egészségügyi problémája van. Ennek ellenére nincs szükség pánikra.

Épp ellenkezőleg: kutyája érdekében őrizze meg nyugalmát. A legtöbb esetben ezen jelek mellett sincs ok komoly aggodalomra.

Mit tehetek azért, hogy kutyám megőrizze egészségét?

Fontos, hogy jó minőségű eledellel etesse, ezzel megteremtve az egészséges élet alapjait. A megfelelő életkörülmény alapvető elvárás, a lelki és indirekt módon a testi egészség megőrzése érdekében. Ezen kívül évente egyszer keressék fel az állatorvost, általános vizsgálat céljából.

Az állatorvos ellátja kutyáját a szükséges oltásokkal, amennyiben persze ezzel Ön is egyet ért. Megvizsgálja a füleket és a fogakat is. Negyedévente végezzen féregtelenítést, a parazitairtást pedig gyógyszertől függően havonta vagy negyedévente ismételje meg.

Ha négylábú barátja már nem mondható éppen fiatalnak, akkor érdemes sűrűbben megvizsgáltatni. Az állatorvos néha egyetlen pillantással többet lát, mint a kutya tulajdonosa, mert képes felmérni a különböző betegségek különböző tüneteit.

Hogyan oldhatom meg kutyám apróbb egészségügyi problémáit?

Az aktív élet gyakori velejárói a könnyű egészségügyi problémák.

Ez ugyanúgy igaz a kutyákra, mint az emberekre. Gazdaként elláthatja az ilyen könnyű sérüléseket. Amennyiben nem tudja megoldani a problémát, kérje állatorvos segítségét.

Amennyiben azt veszi észre, hogy kutyája a sétáltatás közben könnyen elfárad, igazítsa igényeihez a testmozgást. Ez különösen igaz forróságban, ami hamar kimerítheti kutyáját. Biztos megtalálja kutyájához illő mozgásformát, ha együtt érzően fordul felé.

Az emberekkel ellentétben a kutyák tappancsa védtelen és könnyen megsérthetik üvegszilánkok, szegek, tövisek és az ehhez hasonló szúrós, éles dolgok. Hóban pedig könnyen előfordulhat, hogy a labda visszahozása közben kutyája lábára rátapad a hó. Ezt könnyen ellenőrizheti a kutya lábának felemelésével. Távolítsa el ezeket  a hó gumókat és máris folytatódhat a móka.

Viszont, ha kutyája tövisbe lép az nagyon mély sebet is okozhat. Kánikulában pedig nagy a veszélye annak, hogy kedvence a megolvadt kátrányba lép, ami szintén sérülést okoz.

Ebben az esetben tiszta vízzel, óvatosan, de alaposan tisztítsa meg kutyája tappancsát. A szőr hosszúságától függően érdemes lehet azt rövidebbre vágni a tappancs körül. Végül alkalmazzon fertőtlenítő spray-t a felületen. A lekerekített végű olló mellett a kutyáknak való elsősegélydobozban ennek is helye van.

Nappali fényben vagy elemlámpa segítségével vizsgálja meg újra, alaposabban a tappancsot és próbálja meg lassan eltávolítani az idegen testet, ha szükség van rá, használjon egy csipeszt. Amennyiben ez nem sikerül, minél hamarabb keressen fel egy állatorvost.