Kutya Egészség és Gondozás

Imádjuk a kutyákat. Ezért természetesen különösen fontos, hogy kutyánk jó egészségnek örvendjen. Hiszen csak egészségesen élvezhetik igazán a közösen eltöltött időt. Ahhoz, hogy biztosra menjen abban, hogy kutyája jól érzi magát, tanulja meg értelmezni jelzéseit. Élezze ki intuíciós és ösztönös képességeit. A kutyák esetében mindkettő nagyon fejlett, sokat tanulhatnánk tőlük ezen a téren. A saját nyelvük ösztönös megértése azért is fontos, mert ők természetesen képtelenek szavakkal kifejezni magukat. Mindent, amit ezzel kapcsolatban tudnia kell, megtudhat tőlünk. Olvassa tovább

7 min

Artrózis kutyáknál

Az artrózis (ízületi porckopás) széles körben elterjedt és nagyon gyakran előforduló betegség mind embereknél, mind állatoknál.
4 min

Hőguta kutyáknál

A nyár embert és állatot egyaránt a szabadba csalogat. A rendkívül forró napokon azonban elővigyázatosság javasolt, hiszen a kutyák is kaphatnak hőgutát. Főleg az idősebb és a túlsúlyos négylábúak, a sűrű szőrzetű vagy hosszú szőrű, valamint a keringési problémákkal küzdő állatok veszélyeztetettek, de alapvetően bármely kutyát érintheti a hőguta problémája.
8 min

Így lehet fitt a kutyád

A négylábúak szívéhez is a gyomrukon keresztül vezet az út. Ugyanakkor amit szeretetből teszünk, az sajnos gyakran túlsúllyal végződik. Egy kíméletes sportprogram és az Ön segítségével kutyája megszabadulhat a súlyfeleslegtől, újra fitt kutya lehet és önfeledten mozoghat. Mutatunk Önnek olyan gyakorlatokat, melyekkel javulhat ebe vitalitása és még Önnek is jót tesznek.
11 min

Koronavírus kutyáknál

Bár a koronavírus fertőzés kutyáknál gyakran enyhébb lefolyású, gyenge immunrendszerű állatoknál azonban komolyabb lefolyása is lehet erős hasmenéssel, s előfordulhat, hogy a kutya életét veszíti.
7 min

Kutya Bolha

A kutya esetében legtöbbször a ctenocephalides felis azaz macskabolhával találkozhatunk, alkalmanként pedig a pulex irritans und pulex simulans (emberbolha).
6 min

Kutya fogkő

Már az ártalmatlannak tűnő foglepedék is utat nyithat a kutya fogkő felé és súlyosabb fogbetegségeknek. Különösen a kistestű fajták hajlamosak az erős fogkő képződésére.
5 min

Kutya hányás: okok és kezelés

Bizonyára minden kutyatulajdonos ijedten tapasztalta már, hogy kutyája hirtelen hányni kezd. De nem minden kutya hányás ad okot aggodalomra. De mikortól válik veszélyessé, ha hány a kutya? Minden fontosat megtudhat a témával kapcsolatban a következő cikkben.
3 min

Kutya hasmenés

Sajnos a kutya hasmenés nem különösebben ritka és kivételes jelenség. Sok kutya szenved tartósan emésztőrendszeri megbetegedésben, ami részben gyakoribb székletürítésben, másrészt a széklet állagának fokozott folyékonyságában nyilvánul meg.
11 min

Kutya ivartalanítás

A gazdinak legkésőbb akkor érdemes elgondolkodnia a kutya ivartalanítás folyamatán amikor először tüzel a szuka és a szomszéd kankutyája váratlanul követni kezdi őt.
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
13 min

Kutyák bakteriális megbetegedései

Nagyon aprók és mindenhol ott vannak: baktériumok! Lesben állnak a természetben, az erdőben, a parkban és a mezőkön is. Sok közülük teljesen veszélytelen, de egyed baktériumok komoly betegséget is okozhatnak kedvencének. Bemutatunk Önnek öt ismert bakteriális fertőzést és ismertetjük a kezelési lehetőségeket is.
5 min

Kutyák emésztési zavarai

A kutyáknál gyakran lépnek fel emésztési zavarok, melyek elég kellemetlen tünetekkel járnak. Ezek közül a hasmenésnek számos különböző oka lehetséges.
5 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.
8 min

Kutyák hűsítése: 10 tipp a forró nyári napokra

Hamarosan újra beköszöntenek a forró kutyás napok: július 23. és augusztus 23. között éri el nálunk a nyár a csúcspontot. Ilyenkor az is előfordul sokszor, hogy már reggel is tűz a nap és délben egyenesen kibírhatatlan a forróság a négylábúak számára. Pár trükk segítségével egyszerűen gondoskodhat arról, hogy kutyusa átvészelje a meleg napokat. Cikkünkben eláruljuk Önnek, mire van szüksége a kutyák hűsítéséhez és hogyan hűtheti le őt a legjobban.
19 min

Miért vakarózik a kutya?

Minden kutyatulajdonos számára ismerős életkép: a kutya vakarózik, aztán megint vakarózik. A viszketegség különböző módokon nyilvanulhat meg. S ez a kutya testének bármely területét érintheti.

Miről ismerhetem fel, ha kutyám egészséges?

Ha kutyája boldognak látszik, akkor valószínűleg egészséges. Ez például a sétáltatás alkalmával tanúsított tombolásban nyilvánulhat meg. A bolondozás elég biztos jele annak, hogy kutyája mindent megkap amire csak szüksége van.

Ha kétségei vannak, tapintsa meg kutyája orrát. A nedves, hideg orr jó jel.

Mik az első jelei annak, hogy kutyám nem érzi jól magát?

Amennyiben kutyája látszólag ok nélkül liheg és/vagy nyáladzik, illetve, ha hasmenése van vagy hányik, akkor egészségügyi problémája van. Ennek ellenére nincs szükség pánikra.

Épp ellenkezőleg: kutyája érdekében őrizze meg nyugalmát. A legtöbb esetben ezen jelek mellett sincs ok komoly aggodalomra.

Mit tehetek azért, hogy kutyám megőrizze egészségét?

Fontos, hogy jó minőségű eledellel etesse, ezzel megteremtve az egészséges élet alapjait. A megfelelő életkörülmény alapvető elvárás, a lelki és indirekt módon a testi egészség megőrzése érdekében. Ezen kívül évente egyszer keressék fel az állatorvost, általános vizsgálat céljából.

Az állatorvos ellátja kutyáját a szükséges oltásokkal, amennyiben persze ezzel Ön is egyet ért. Megvizsgálja a füleket és a fogakat is. Negyedévente végezzen féregtelenítést, a parazitairtást pedig gyógyszertől függően havonta vagy negyedévente ismételje meg.

Ha négylábú barátja már nem mondható éppen fiatalnak, akkor érdemes sűrűbben megvizsgáltatni. Az állatorvos néha egyetlen pillantással többet lát, mint a kutya tulajdonosa, mert képes felmérni a különböző betegségek különböző tüneteit.

Hogyan oldhatom meg kutyám apróbb egészségügyi problémáit?

Az aktív élet gyakori velejárói a könnyű egészségügyi problémák.

Ez ugyanúgy igaz a kutyákra, mint az emberekre. Gazdaként elláthatja az ilyen könnyű sérüléseket. Amennyiben nem tudja megoldani a problémát, kérje állatorvos segítségét.

Amennyiben azt veszi észre, hogy kutyája a sétáltatás közben könnyen elfárad, igazítsa igényeihez a testmozgást. Ez különösen igaz forróságban, ami hamar kimerítheti kutyáját. Biztos megtalálja kutyájához illő mozgásformát, ha együtt érzően fordul felé.

Az emberekkel ellentétben a kutyák tappancsa védtelen és könnyen megsérthetik üvegszilánkok, szegek, tövisek és az ehhez hasonló szúrós, éles dolgok. Hóban pedig könnyen előfordulhat, hogy a labda visszahozása közben kutyája lábára rátapad a hó. Ezt könnyen ellenőrizheti a kutya lábának felemelésével. Távolítsa el ezeket  a hó gumókat és máris folytatódhat a móka.

Viszont, ha kutyája tövisbe lép az nagyon mély sebet is okozhat. Kánikulában pedig nagy a veszélye annak, hogy kedvence a megolvadt kátrányba lép, ami szintén sérülést okoz.

Ebben az esetben tiszta vízzel, óvatosan, de alaposan tisztítsa meg kutyája tappancsát. A szőr hosszúságától függően érdemes lehet azt rövidebbre vágni a tappancs körül. Végül alkalmazzon fertőtlenítő spray-t a felületen. A lekerekített végű olló mellett a kutyáknak való elsősegélydobozban ennek is helye van.

Nappali fényben vagy elemlámpa segítségével vizsgálja meg újra, alaposabban a tappancsot és próbálja meg lassan eltávolítani az idegen testet, ha szükség van rá, használjon egy csipeszt. Amennyiben ez nem sikerül, minél hamarabb keressen fel egy állatorvost.