Kutya elhízás – tünetei, diétáztatás, étrend

kutya elhízás tünetei, kutya túlsúly, kutya diétáztatása, kutya fogyókúrás étrend

A túlsúly nemcsak az emberek számára okoz problémát, hanem manapság már egyre több háziállatnál és ebnél is tapasztalható kutya elhízás. A minőségi, fajtának megfelelő állateledel már szinte minden sarkon kapható, azonban sok kedvenc esetében, főként a kutyáknál hiányzik a napi mozgás, ami a felvett kalóriát energiává alakítaná.

A kutya elhízás akár veszélyes következményekkel is járhat. A kutya testfelépítése egy agilis, aktív állaté – a súlytöbblet pedig ízületi károsodáshoz vezethet és túlterheli a szívet, a vérkeringést és a hormonháztartást. Nem csoda, hogy a cukorbetegség időközben már a kutyáknál is civilizációs betegség lett! A kutya túlsúly igazi ördögi kör: egy kövér kutya nem érzi jól magát, kevesebbet mozog, illetve játszik, ezért kevesebb kalóriát éget el és a kelleténél többet eszik. Mindez szintén a többletsúlynak kedvez…

Kutya elhízás tünetei?

A fajtaspecifikus súlytáblázat mellett a józan paraszti ész is segíthet abban, hogy felmérje kutyája állapotát. Általában véve a következő ökölszabály érvényes: ha a bordák már nem vagy csak nehezen tapinthatók ki és egyértelműen látható zsírréteg a háton, a hason és a mellkason, akkor kissé kövér a kutya. Legkésőbb ekkor már cselekedni kell valamit. Ideális esetben állatorvosa időben észreveszi az éves vizsgálat során az intő jeleket.

Kutya diétáztatása – kutya fogyókúrás étrend

A drasztikus fogyókúra sem ember sem kutya számára nem tanácsos, mivel a túl gyors tempójú zsírégetés elárasztja a szervezetet méreganyagokkal, szervi károsodást okozhat és szélsőséges esetben akár még hirtelen halálhoz is vezethet. Ezért ne fogja kedvencét egyből nulldiétára, ha megijed attól, amit a mérleg mutat. Első lépésként ellenőrizze kutyusa tápanyagfelvételét. Mérje fel a helyzetet, hogy négylábú lakótársa pontosan mennyit eszik a snackekkel és jutalomfalatokkal együtt. Vezessen be fix etetési időpontokat. Állatorvosával folytatott konzultáció után ügyeljen a zsírszegény étrendre és gondoskodjon elegendő mozgásról ebe számára. Ilyenkor kötelező lenne meglátogatni az állatorvost, aki hasznos tippeket adhat a témában és esetleg tápváltást javasol. Ne aggódjon, hiszen a kutya elhízás nem megoldhatatlan probléma!

Amennyiben éppen megfelelő kutyaeledelt keres, olvassa el a kutya táplálásáról szóló cikkünket. A zooplus webshopban széles választékot találhat fajtának megfelelőszáraz kutyatápokból, kalóriaszegény diétás eledelekből és egészséges kutyasnackekből.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.