Kutya tüzelése

kutya tüzelése, kutyák tüzelési ideje, kutya tüzelés

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése, az új szőnyegen keletkező foltok miatti mérgelődés vagy a nemkívánatos vemhességtől való félelem sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat. Az alábbiakból megtudhatja, mit kell tudnia lánykutyája kritikus napjairól, s Ön hogyan tudja stresszmentesen “átvészelni” kutyája tüzelését.

A szuka kutyák tüzelési ideje sok kutyatulajdonos számára kész vesszőfutás. Elbarikádozzák magukat odahaza, kerülik a hosszabb sétákat a parkban, ahol sok kan kutya “ólálkodik”, az ágyakat, párnázott bútorokat pánikszerűen régi lepedőkkel fedik le annak elkerülésére, hogy azokon csúf foltok keletkezzenek. Végül is a bútorok drágák, s kevés kutyatulajdonos álmodozik kedvence nemkívánatos vemhességéről. Mégis engedjen a feszültségből: néhány trükkel és tippel problémamentesen túlélheti ezt a fázist, s nem kell félnie nemvárt utódoktól sem. Erre is az igaz, ami olyan sokmindenre: minél jobban informálódik a kutya tüzelés folyamatáról, és kutyája azzal összefüggő változásairól, annál stresszmentesebben élheti meg és alakíthatja ezt az időszakot.

Mit kell tudni a kutya tüzelés-ről?

A kutya tüzelése a nőstény kutyák szexuális (ivarzási) ciklusának termékeny szakaszát jelöli. A szuka teste megváltozik, szervezete hormonokat választ ki, ami befolyásolja viselkedésmódját. Ez a folyamat minden ivarérettségét elért nőstény kutyánál végbemegy.

Ahogyan nálunk, embereknél, a kutyáknál is nagyon változó a pubertás és az azzal összefüggésben kezdődő szexuális érettség és a kutya tüzelési idő pontja. Minden szuka esetében más, hogy mikor köszönt be nála az első kutya tüzelés. Időpontjában döntő, hogy a kutya mikor válik felnőtté, és éri el teljes méretét. Míg a kisebb termetű kutyahölgyek már 6 hónapos korukban átélhetik életük első tüzelését, a nagyobb méretű kutyafajták esetében – melyek nagyon sokkal később érik el felnőttkorukat – ez a szakasz gyakran csak 2 éves korukban köszönt be. Amennyire változó az ivaréretté válás időpontja, ugyanúgy különböző a kutya tüzelés intervalluma is. A kis termetű kutyák 6 havonta is tüzelhetnek, míg a nagyoknál – mint pl. a basenji, a thai ridgeback vagy akár a dingo – csak évente egyszer megy végbe ez a folyamat.

A kutya tüzelés szakaszai

Ugyan a kutyák tüzelési ideje és időpontja igazán különböző, az ivarzási fázis és a kutya tüzelés szakaszai minden kutyánál ugyanazon minta szerint zajlik. A kutya tüzelése 4 szakaszra osztható:

  1. Proöstrus (előivarzás): a proöstrus kezdete általában pontosan megállapítható, mivel a szuka lényeges, látható változásaival jár. A kutya vulvája, a péra megduzzad , s véres hüvelyváladékot választ ki. Ez a fázis általában 9 napig tart, de ezen a téren sem szokatlan az ingadozás: 3 és 17 nap közötti esetek is előfordulhatnak. A véres folyás mennyisége is változó kutyánként. Néhány szuka esetében alig észrevehető, míg más kutyák olyan erősen véreznek, hogy a gazdinak attól kell tartania, hogy vörös foltok jelenhetnek meg az ülőbútorokon, szőnyegeken. Egy további jele az előivarzás eljöttének a hím kutyák megnövekedett érdeklődése, amely szinte odaláncolja a őket a nőstényekhez. Még ha a nőstény nem is termékeny még ebben az időpontban, a hímek számára rendkívül “csábító” illatot áraszt. A szuka ebben a fázisban legtöbbször szeszélyesen és elutasítóan reagál fiú kutya hódolói közeledési kísérleteire: ugat, kitér előlük, olykor még fogait is kimutatva vicsorog, ha egy hím kutya nagyon rámenős lenne.
  2. Östrus (ivarzás): az östrus ivarzási fázis alatt a szuka felhagy elutasító magatartásával – hirtelen nyitottá és érdeklődővé válik a kan kutyák tanúsította közeledés iránt. Ez egyértelmű jele, hogy mostmár “veszélyessé” válik a helyzet, mert a szuka ilyenkor fedezhető és termékeny. Ha ebben az időszakban egy hím kutya közelít hozzá, készségesen megáll, s farkát oldalra hajtja. Így azután ezt a fázist, ami átlagosan megint csak 9 napig tart, “állva tüzelésnek” is titulálják, s ebben az időszakban több peteérés is zajlik. A péra duzzanata kissé leapad, a hüvelyváladék vizesebb és olykor nyálkásabb lesz. Ha ezeken a napokon párosodásra kerül sor, nagy a megtermékenyülés esélye.
  3. Metöstrus (utóivarzás): az ivarzás mintegy 9 napja után beköszönt a következő fázis, az utóivarzás. A tüzeléssel járó tünetek, így a megduzzadt vulva és a vízszerű folyás egyre inkább alábbhagy. Külsőleg lassan már semmi jele nem észlelhető a tüzelésnek, azonban az állat szervezetében a hormonok mindenféle változásról gondoskodnak. Függetlenül attól, hogy sor került-e megtermékenyülésre vagy sem, a sárgatestek progeszteron nevű hormont termelnek, ami elősegíti az embriók anyaméhben való növekedését. A peteérés, a petesejt kiszabadulása után, a petefészek felszínén létrejövő sárgatestek csak 9-12 hét múlva sorvadnak el. Másfelől az ezáltal csökkenő progeszteron-szint felfokozza a prolaktin nevű hormon termelődését, ami pedig serkenti a tejtermelést, ami néhány kutya esetében álvemhességhez vezet.
  4. Anöstrus (nyugalmi fázis): a komoly hormonális változások hetei után a szexuális hormonok ismét “nyugalmi állapotba” állnak be. A progeszteron egy szinten marad, az ösztrogén-szint még mutat enyhe ingadozásokat. Ezt a nyugalmi periódust nevezzük anöstrusnak. Több héttől hónapokig is tarthat, s a következő kutya tüzelési idő preöstrus-ának kezdetével kutya tüzelés folyamatának vége van. A szuka ebben a fázisban nem mutat semmilyen tüzelési jelet, s nem termékeny.

Meddig tüzel a kutya? Hány napig tüzel egy kutya?

Az előivarzás és ivarzás időszaka a kutyák esetében kb. átlagosan 18 napig tart.

Az első kutya tüzelés különlegességei

A szuka pubertásbeli első tüzelése nem mindig zajlik szigorúan az eddig leírtak szerint. Nem ritka, hogy az első alkalommal ún. “csendes tüzelésre” kerül sor, amikor is a kutya tüzelése hormonális átállása ellenére nem tapasztalhatók olyan külső jelek, mint a folyás. Így fordulhat az elő, hogy a kutyatulajdonos észre sem veszi, amikor szukája első alkalommal tüzel. Igen gyakran megtörténik ez pl. a következő fajtáknál: amerikai staffordshire terrier, beagle, cocker spániel, törpepincsi.

Az ún. „split östrus“ sem szokatlan a fiatal szukák körében. Ilyenkor a proöstrus során ugyan fellépnek a tipikus tüzelési jelenségek, azonban ezek nem torkollnak ivarzási fázisba, amikor a szuka fedezésre kész, hanem az egész lecseng. S a szuka csak pár nap vagy hét múlva mutatja újra az előivarzás jeleit, amit majd ezúttal östrus is követ.

Mikor beszélhetünk a kutya tüzelés zavaráról?

Ha egy felnőtt szukánál kimarad a tüzelés, ezt a petefézsek-funkció zavara okozhatja, vagy más betegségek is kiválthatják – így pl. a pajzsmirigy-alulműködés, vagy mellékvese-túlműködés. Ilyen esetekben a biztonság kedvéért vizsgáltassa meg kutyáját egy állatorvossal. Úgyszintén ez érvényes arra az esetre is, ha a tüzelés túlzottan hosszú ideig tart, vagyis a véres folyás vagy a párzási készség három hétnél hosszabb ideig is eltart, vagy amennyiben a kutyák tüzelési ideje lerövidülne, vagyis a proöstrus és az östrus együttes időtartama 10 napnál rövidebb.

A kutyáknál is beköszönt valamikor a változókor?

Az emberrel ellentétben a kutyák nem ismerik a menopauzát. A kutyáknál nincs változókor, amikor a menstruáció elmaradna. Vagyis egy szuka élete végéig tüzelőképes marad. Viszont vannak olyan 7 évnél idősebb nőstény kutyák, melyek évente csak egyszer tüzelnek. Tehát a kutyák tüzelési ideje változhat az évek során, ám maga a tüzelés soha nem tűnik el teljesen a szuka életéből.

Honnan ismerhetem fel nőstény kutyám termékeny időszakait?

A szuka kutyák tüzelési ideje, amikor fedezésre kész, rendszerint 5-6 napig tart, mivel azonban az egyes kutya tüzelés szakaszai között nincs szignifikáns határ, hanem az átmenet folyamatos, nem mindig lehet pontosan meghatározni a termékeny napokat. Egy erre utaló jel lehet a vérzés színének megváltozása sötét-vörösről világos-vizes folyássá. De még ez sem adhat 100%-os bizonyosságot, hiszen vannak olyan szukák, melyek hagyják magukat fedezni, miközben vérzésük még sötétvörös. További lehetőséget kínál az ivarzási időszak meghatározására az ún. tűrési reflex tesztelése. Az ivarzás fázisában a nőstény magához engedi a hímet. Farkát oldalra tartja, a vulva kiemelkedik. A vulva és a végbélnyílás közötti területet megérintésével tanulmányozható ez a reflex – viszont ez sem tekinthető teljesen egyértelmű jelnek, hiszen vannak olyan szukák melyek az ivarzási időszakon kívül is produkálják ezt a reflexet.

Szuka kutyája termékeny napjairól csak az állatorvos tud pontos felvilágosítást adni, aki meg tudja határozni a peteérés időpontját. Ha egyszer már kitapasztalta, hogy az előivarzást hány nap múlva követi az ivarzás időszaka, akkor az a későbbi tüzelések során is úgy lesz. Fontos, hogy Ön felismerje, mikor következik be az előivarzás, mert akkor ki tudja számolni, hány nap van vissza az östrus-ig.

Hogyan tudom megakadályozni a vemhességet?

Még ha az ivarzási időszakot nem is lehet napra pontosan meghatározni, vannak bizonyos jelek, amelyek arra utalnak, hogy a szuka éppen abban a fázisban van. Legkésőbb akkor tanácsos az elővigyázatosság, amikor folyása vizesebbé válik, s a lány kutya elfogadja fiú hódolói közeledési kísérleteit. Általában még ebben a helyzetben sem késő, hogy elválassza egymástól a kutyákat. Nagyon ritka, hogy egy kan kutya rögtön “nekiessen” a szukának – hanem általában egyfajta “előjátékkal” indítják a dolgot. Persze, vannak olyan példányok, melyek gyorsan a lényegre térnek – ilyenkor csak az időben való közbelépés segít. Ilyen esetben parancsolja meg kutyájának, hogy “ül!”, s helyezkedjen el mögötte! A hím kutyát tartsa távol, s várja meg, amíg azt gazdája pórázra fogja, s elvezeti.

Az effajta stresszes helyzetek elkerülése érdekében kutyák tüzelési ideje alatt néhány szempontot figyelembe kell vennie. Lehetőség szerint kutyamentes időszakokban vigye sétálni kedvencét, s kerülje a parkokat és olyan zöld területeket, amelyekről tudja, hogy ott sok kutya szokott (szabadon) futkározni. A kutya tüzelése alatt csak akkor engedje kutyáját szabadon a pórázról, ha az állat képes megbízhatóan hallgatni Önre, s azonnal fogja újra pórázra, amint egy kutya követni kezdi Önöket. Emellett a séták során igyekezzen intenzív játékokkal is elterelni kutyája figyelmét! Otthon is gondoskodjon arról, hogy a szerelemtől fűtött szomszéd kan kutya se tudjon átszökni az Önök telkére! Inkább tartsa zárva háza ajtaját és kertkapuját!

Szükséges-e a tüzelőbugyi / tüzelő pelenka használata?

A tüzelőbugyi tulajdonképpen egy kutyapelenkának felel meg, melyet ráadhat lány kutyák tüzelési ideje alatt. Ez javasolható, ha a szuka a proöstrus alatt erősen vérzik, vagy ha a kutya veleszületett öntisztogatási ösztöne ellenére piros foltokat hagy hátra a lakásban. De vigyázat! Egy tüzelőbugyi vagy tüzelőpelenka semmi esetre sem erényöv és fogamzásgátló eszköz, s nem tudja megakadályozni a vemhességet.

Kasztráltassam inkább a kutyámat? – A kutya tüzelés megszüntetése

A kutya tüzelése körüli stressz elkerülésére manapság sok kutyatulajdonos ragadja meg a kasztráció lehetőségét. Így a kutya tüzelés egészének megszüntetése történik. A sterilizációval ellentétben – aminek következtében a szuka ugyan nem tud utódokat világra hozni, ám hormonális ciklusa továbbra is működik -, a kasztrációnak teljes mértékben kutya tüzelés megszüntetése a célja. Minden bizonnyal sok érv szól emellett az orvosi beavatkozás mellett: a kutya tüzelés megszüntetése következtében a szuka gyakran nyugodtabbá válik, többé nem vérzik, s bizonyos tumor- és rákféleségek – mint pl. a méhrák – rizikója is csökken.

Viszont az éremnek van egy másik oldala is: a kasztrált nőstény kutyák gyakran túlsúlyosak, s növekszik az időskori vizelet-inkontinencia esélye is. A cocker spániel és az ír szetter esetében emellett azt is megfigyelték, hogy szőrzet-struktúrájuk megváltozott a kasztráció után, sokkal inkább hajlamossá vált az összegubancolódásra, s sokkal több ápolást igényelt.

Vagyis: mielőtt úgy döntene, hogy nőstény kutyáját kasztráltatni szeretné, pontosan mérlegelje annak előnyeit és hátrányait, s kérje ki tenyésztő vagy állatorvos tanácsát is!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.