Angol Cocker Spániel

Angol Cocker Spániel

Bájos, vállalkozószellemű és csibész makacsság jellemzi – nem csoda, hogy az Angol Cocker Spániel a legkedveltebb kutyafajták közé tartozik. Ismerje meg a legfontosabb tudnivalókat erről a hosszúfülű britről.

Fedezze fel kifejezetten a Cocker Spánielek számára kínált eledeleinket!

Az angol cocker spániel jellemzői

Selymes szépség

Az Angol Cocker Spániel kb 40 cm-es marmagasságával és 14,5 kg-os súlyával középtermetű, robusztus kutyának számít. Szőre fényes és rendkívül selymes. Bundájának színe változatos, ám az egyszínű kutyának maximum a mellkasa lehet fehér. A fajta feltűnő jegyének számít a mélyen tűzött, hosszú logó fül.

A tarka spániel-család leszármazottja

Az Angol Cocker Spániel pontos eredete ismeretlen – egy, már szinte legendának számító elmélet szerint a kutyát még 2000 évvel ezelőtt Julius Cézár katonái vitték el Spanyolországból Nagy-Britanniába, ennek megfelelően neve is a “spanyol kutya” latin megfelelőjére utal. Egy biztos: a mai Spániel-fajta felmenői már évszázadokkal ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendhettek. A brit író, Geoffrey Chaucer már a 14. században említést tesz a „Spániel-kutyáról“ illetve William Shakespeare kb. 200 évvel később is megörökíti őt műveiben. 1570-ben John Caius természettudós osztályozta a brit kutyafajtákat, köztük a Spánielt is, melyeket aztán vízi- és szárazföldispánielek csoportjára osztott. A szárazföldiekhez sorolta az ugró spánieleket, melyeknek vadászat során az volt a feladatuk, hogy a nyulakat vagy madarakat felzavarja, majd a lelövés után visszahozza. Ebből az ugró spanielből többféle fajta fejlődött tovább, közéjük tartozik a Cocker Spániel is. 1892-ben az Angol Kennel Club önálló fajtaként ismerte el, ezt követően Európában hamar elterjedtek a Spánielekre specializálódott klubok, melyek kifejezetten a fajtatiszta tenyésztésnek szentelték tevékenységüket. Más, eredendően munkakutyához hasonlóan az elsősorban külső tulajdonságokat hangsúlyozó tenyésztés az Angol Cocker Spánieleknél is túlzó jegyeket eredményezett, ilyen például a túl hosszú lógó fül.

Erdei szalonkára vadászva

A Cockert kifejezetten abból a célból tenyésztették, hogy erdei szalonkára (angolul: wood cock) vadásszon. Az erdei szalonkák jól álcázzák magukat a talajmentén, ezért alig észrevehetők, ám a kifinomult kutyaorr kiszagolja őket. Az Angol Cocker Spániel a “keresőkutyák” közé tartozik és elsősorban “bokrászás” módszerével vadászik, ez azt jelenti, hogy a négylábú megpróbálja körvadászatban, vagy vonalhajtásban kiszimatolni a lehetséges zsákmányt. A Cocker nem torpan meg az áthatolhatatlan bozót vagy nádas előtt sem, hanem felriasztja az ott élő madarakat is, melyeket aztán a vadász le tud lőni. A kutyafajtát ma is alkalmazzák vadászatokon Angliában és Skóciában, bár a legtöbb Angol Cocker Spániel családi kutyaként éli életét. Kiváló orrának köszönhetően jól alkalmazható a rendőrségi vagy vámügyintézői munka során is.

english cocker spaniel welpe © Mary Swift / stock.adobe.com
Achten Sie beim Kauf eines Welpen auf gesunde Elterntiere.

Az angol cocker spániel természete

Vidám, barátságos, zabálni való

A külseje nem hazudik: az Angol Cocker Spániel egy vidám, nyitott kutya, melynek szüksége van a családi kötődésre. Az emberekkel és állatokkal szemben is barátságos, mindaddig, amíg ez utóbbi a szabadban nem jelent számára lehetséges zsákmányt. Ragaszkodó, hűséges és aranyos, aki mindig készen áll egy kis vidám játékra. Bár az idegenek érkezését ugatásával megbízhatóan jelzi, hamar barátságot köt velük, pontosan ezért egy Angol Cocker Spániel nem igazán jó házőrző. Minden kedvesség ellenére azért a szíve mélyén mégiscsak egy vadász, aki ha egyszer szagot kap, vadászösztöne győzedelmeskedik engedelmessége felett. Családja és a vadászat mellett az Angol Cocker Spánielnek még egy szenvedélye van: az étel bármilyen formában. Ez a kis boldogságcsomag imádja a finomságokat, mely túlsúlyhoz vezethet nála.

Okos tenyésztés a jó egészségért

A fajtának örökletes hajlama van a veleszületett vestibularis szindrómára, belső fül egyensúlyi rendellenességekkel járó betegségre, illetve részlegesen egy- vagy kétoldalú süketségre. Ezenkívül más fajtákhoz képest gyakrabban léphetnek fel szemproblémák (szürkehályog). Említésre méltó még a vélhetően örökletes “Cocker-düh”, mely során az érintett kutyáknak epilepsziás rohamokhoz hasonló szabályos agressziós rohamaik vannak, és kimerültséget eredményez náluk. Ezek a jelenségek össze sem hasonlíthatók egy játékos kiskutya vagy egyszerűen rosszul nevelt eb “vad öt percével”, hanem sürgős állatorvosi kivizsgálást igényel. Azon elméletek, melyek szerint az egyszínű kutyák fokozottabban érintettek, mint a fehér foltosak, többnyire túlhaladottak már. A felelősségteljes tenyésztéssel a “Cocker-düh”-nek elejét lehet venni. Vesebetegségek szintén kicsit gyakrabban jelentkezhetnek a hosszú fülű négylábúaknál.

A hajlamok ellenére a legtöbb Angol Cocker Spániel jó egészségi állapottal rendelkező kutyának mondható, mivel az örökletes betegségek csak egy kis részét érintik a fajtának. Ennek ellenére érvényes, hogy jobb félni mint megijedni! Vásárlás előtt tájékozódjon a szülők és felmenők egészségügyi szűrése felől. A legtöbb betegség manapság már géntesztek segítségével kizárható, így csökkenthető az örökletes problémák előfordulásának esélye. Egy befolyásoló tényező azonban pont Önön múlik: a túl kevés mozgás túl sok táplálékkal kombinálva túlsúlyhoz vezet. Különösen igaz ez egy Angol Cocker Spánielre, aki imádja a finomságokat. Egy egészséges egyed akár 15 évig is élhet

Az angol cocker spániel ápolása

Egy szőrös törődés

Az első pillantásra csalókának tűnhet, de az Angol Cocker Spániel ápolása meglehetősen körülményes. Selymes bundáját minimum kétnaponta, de leginkább naponta alaposan át kell kefélni. Különösen a “vállak” és a fülek alatti területek hajlamosak a csomósodásra. Javasolt a kutyát egy puha kefével már kölyökkorában hozzászoktatni a közös ápolási rituáléhoz és már az olyan “trükkös” helyeken is mint a hasa megtanulja élvezni ezt a kötelező ápolási programot. Séta után nézze át kedvence bundáját, hogy nem ragadtak-e bele kicsi faradarabkák, bogáncsok vagy akár élősködők.

Lelógó száját naponta egyszer nedves törlőkendővel meg kell tisztítani – már kicsi korától szoktassa hozzá a művelethez, hogy elkerülje a gyulladásos betegségeket. A Cockerek vízimádata megnehezítheti bundájuk ápolását, mivel sokukat vonzanak a sáros pocsolyák, ami miatt séta után nem maradhat el a zuhanyzás.

Az Angol Cocker Spánielt kéthavonta meg kell nyírni. Ilyenkor a háton, száj körül, a fülek alatt és a has alatt található szőrt rövidítik meg. Némi türelemmel és arra alkalmas eszközzel felszerelkezve (ritkító olló, olló, kefe, fésű, trimmer kés) azonban Ön is elvégezheti Angol Cocker Spánieljének nyírását – előtte azonban alaposan tájékozódjon róla. A mancsokon túl nőtt szőrt is vágja le, a kosz és esetleges fertőzések elkerülése érdekében. Nedves, meleg klíma mellett a lógó fülek kedveznek a bőrgombák és –irritációk, ebből eredően a gyulladások kialakulásának. Nézzen be inkább naponta a fülei alá. Fogápolás céljára kiválóak a speciális kutyasnackek és kutyajátékok.

Angol cocker spániel nevelése

Következetesség az alfája és az omegája

A szenvedélyes vadásznak szigortól mentes következetes nevelésrevan szüksége. Már az új családtag érkezése előtt állítson fel egyértelmű nevelési szabályokat, melyekhez tartsa is magát. Ellenkező esetben az Angol Cocker Spániel minden “kivételt” új szabályként értelmez, annak érdekében, hogy érvényre juttassa makacsságát. Ha az ember ezt szem előtt tartja, nevelése a kezdők számára is sikeres lesz. Jellemző falánksága miatt könnyű őt jutalommal nevelni, de ne hagyja, hogy négylábúja az orránál fogva vezesse evés tekintetében. Az Angol Cocker Spániel képes bármilyen sóvárgó ábrázatot felvenni célja elérése érdekében. Akkor se adjon neki többet, hanem tartsa magát az előre meghatározott etetési időkhöz valamit az ésszerű mennyiségű finomságokhoz. A rövid apportírozó játékok is megfelelnek jutalomként. Ügyeljen rá, hogy nyomozós szenvedélye már gyerekkorától kezdve kontrollálható mederbe terelődjön, hogy Angol Cocker Spánieljét felnőtt korában is szabadon engedhesse póráz nélkül.

english cocker spaniel Sport © litts / stock.adobe.com
Geistige und körperliche Auslastung beugen Übergewicht vor.

A nyughatatlan szimat szörény lefoglalása

Bár Angol Cocker Spániel kinézetre kicsi és boldog, szíve mélyén egy igazi vadászkutyának számít és ennek megfelelő mennyiségű mozgásra illetve elfoglaltságra van szüksége, ami naponta legalább 1-2 órát jelent. A normál sétákon kívül csinos kis fejecskéjét is le kell foglalni, például kereső és apportírozó játékokkal vagy dummy-feladatokkal. Néhány Cocker Spániel akár be is merészkedik a hideg vízbe. A kocogók kiváló társra találnak a kis energiabombában, amennyiben a felnőtt kutyát lépésről lépésre hozzászoktatják az edzéshez. A brit kutyus nagy örömét leli keresési feladatokban ezért nagyon alkalmas mantrailingra vagy nyomozásra. Azonban nem csak a mozgást és elfoglaltságot értékeli, hanem a gazdájával közös kuckózást is szereti. Egy fitt, leterhelt Angol Cocker Spániel mindig hűséges társ lesz, akinek jókedve ragályos környezetére.

A beköltözés előtti kérdések

Az Angol Cocker Spániel barátságos, ragaszkodó és játékos, ezért ideális családi kutya. Kiváló választás olyan sportos családok számára, akik szívesen foglalkoznak a kutyájukkal és sokat tartózkodnak a szabadban. Nyitott természete miatt a többi háziállattal könnyen köt barátságot, azonban a szabadban felülkerekedhet vadászösztöne.

Vásárlás előtt gondolja át, hogy az elkövetkezendő 15 évben elegendő ideje lesz-e napi szinten a kutyával foglalkozni és ápolni. Már előre gondoskodjon a kutya ellátásáról betegség vagy nyaralás idejére, illetve keressen uticélokat, ahova jövendőbeli négylábúja is elkísérheti Önt. Biztos ami biztos győződjön meg róla, hogy nincs-e kutyára allergiás a családban. Az Angol Cocker Spániel alapvetően gyerekbarát kutya, ám nem árt gyerekeivel megbeszélni a kutyával együttélés egyértelmű szabályait, hogy semmi se álljon egy gyönyörű állati barátság útjába. Nem utolsó sorban az Angol Cocker Spániel beszerzésével járó magas költségek valamint az alapfelszereltség (póráz, etetőtál, takarók, játék, autós biztonsági felszerelés, kosárka) költségei mellett, a kiegyensúlyozott táplálkozás valamint állatorvosi vizsgálatok kiadásaival is számolni kell. Akkut betegség esetén további előreláthatatlan költségek is jelentkezhetnek. A kutya megfelelő szocializációja érdekében már beköltözés előtt keressen egy Önnek szimpatikus kutyaiskolát, ahol nevelési tanácsokra is szert tehet. Ha most van először kutyája olvasson utána a kutyafajtának jellemző táplálásnak mivel egy Angol Cocker Spániel túlzott kalóriabevitel mellett hajlamos az elhízásra. Éppen ezért javasolt a száraz eledelt lemérni, hogy meg tudjuk becsülni a kalóriabevitelt, és ennek megfelelően módosítsunk rajta.

Angol Cocker Spánielt keres?!

Mivel ez a fajta kutya rendkívül kedvelt, sokan foglalkoznak Angol Cocker Spániel tenyésztéssel. Mindig szívvel és egyben ésszel döntsön egy kölyök mellett. Keressen egy felelősségteljes tenyésztőt aki szaporítás helyett egészséges szülőkkel tenyészt. Messziről kerülje el azokat a tenyésztőket, akik nem tartoznak valamilyen egyesülethez vagy semmilyen tenyésztői szűrést nem tudnak felmutatni. Egy jó tenyésztő figyelmet fordít a szülők és felmenők egészségi állapotára, a megfelelő szocializációra, elegendő időt hagy a szukának a vemhességek között és érdeklődik védenceinek új otthona iránt. Jó esetben a vásárlást követően is az Ön rendelkezésére áll, amennyiben további kérdése van új családtagjára vonatkozóan. A kis négylábút oltva, féregtelenítve, chippel ellátva adja át illetve mellékeli a törzskönyvi bizonyítványt, oltási könyvet.

Ha felnőtt állat is szóba jöhet az Interneten gyorsan talál majd egy négylábút, aki boldogan vár egy új otthonra, mivel korábbi gazdájának meg kellett válnia tőle. Sok országban vannak “Spániel mentés”-re specializálódott szervezetek, akik Cocker Spánielelet, vagy cockeres keverékeket közvetítenek. Keresse fel az Ön lakóhelyéhez közeli menhelyet is, mert bár az Angol Cocker Spániel nagyon kedvelt kutya, sajnos ott is előfordulhatnak. A kutyatartásban kevés tapasztalattal rendelkező gazdik nagy előnye lehet itt, hogy egy jól nevelt Angol Cocker Spánielre bukkanhatnak. Találkozni olyan négylábúval is, akinek a nevelése kifogott korábbi gazdáján, ezért hozzá mindenképpen egy kis kutyaismeretre és sok-sok türelemre van szükség. Az Önnel folytatott beszélgetés során az állatvédők rendszerint jól meg tudják ítélni, hogy a kiszemelt kutyával milyen párost fognak alkotni. Mindenesetre, ha ad egy második esélyt egy idősebb állatnak, nagyon gazdag élményben lesz része.

Boldog időtöltést kívánunk Önnek játékos Angol Cocker Spánielével!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.