Közepes testű kutyák

A közepes testű kutyák pont ideális méretűek: se nem túl kicsik, se nem túl nagyok, nem túl törékenyek, de mégsem óriások. Itt megtudhat többet arról, hogy mely kutyák tartoznak a közepes méretű kutyák kategóriájába és miért számítanak ideális négylábú kísérőknek. Olvassa tovább

Találja meg kutyáját

Fontos tulajdonságok

A kutyám legyen

Megjelenés

Méret
Extra KicsiKicsiKözepesNagyExtra Nagy
Szőr
Szőrtelen / HypoallergénRövid szőrűHosszú szőrű
Szín
FeketeVörös / VilágosbarnaKék / SzürkeBarna / CsokoládéKrémszínűFehérŐzbarnaArany / Sárga
Minta
KétszínűHáromszínűMerleTuxedoHarlequin / PontozottFoltos / PettyesTarkaSableNyereg / Takaró

FCI csoport

17 min

Airedale terrier

Az airedale terrier-t olykor a “terrierek királyaként” emlegetik, s a világ legrégebbi és legsokoldalúbban használt munkakutyáinak egyike.
14 min

Amerikai Pitbull Terrier

Ugyan hasonló alkata miatt a köznyelv néhány más kutyát is „pitbullnak“ titulál, azonban hivatalosan csak az amerikai pitbull terrier viseli ezt a nevet.
14 min

Amerikai rókakopó

Sokak számára úgy tűnhet, hogy az amerikai rókakopó ideális kísérő minden kutyabarát számára nyugdíjastól gyermekes családig, azonban a látszat néha csal.
15 min

Amerikai staffordshire terrier (Amstaff)

Az amerikai staffordshire terrier, amit röviden „staff“-ként is emlegetnek, jobban polarizálódik, mint talán bármely más fajta is: míg Európa egyes országaiban „veszélyes harci kutyának´“ számít
12 min

Angol Bulldog

Mérgesen néz, lusta és horkol – igazából más partnerről álmodik az ember. Az angol bulldog összetéveszthetetlen sármjával, humorérzékével, szeretetreméltó, kissé ügyetlen természetével mégis azonnal
14 min

Angol Cocker Spániel

Bájos, vállalkozószellemű és csibész makacsság jellemzi – nem csoda, hogy az Angol Cocker Spániel a legkedveltebb kutyafajták közé tartozik.
8 min

Angol springer spániel

Az angol springer spániel a világ egyik legősibb vadász- és kajtatóebe, és minden vadászspániel atyjának tartják. Az elegáns, közepes méretű vadászkutya nagyon erős és szívós, ráadásul barátságos és gyermekszerető természetének köszönhetően családi kutyának is alkalmas. Mivel a gazdájához lojális, nincs igénye mindenki kedvében járni.
16 min

Ausztrál juhászkutya

Az egykoron csak pásztorkodásra tenyésztett, igazán impozáns megjelenésű, közepes méretű ausztrál juhászkutyának igényes és sokoldalú elfoglaltságokra van szüksége.
15 min

Ausztrál pásztorkutya

De ez nem is csoda: az ausztrál pásztorkutya (australian cattle dog) nem csupán színes, szemet gyönyörködtető látvány, emellett sportos szellem és egyedülálló tulajdonságok is jellemzik.
15 min

Basenji

A basenji kutya nem csupán nemes külsejével hívja fel magára a figyelmet, hanem vidám lénye is mély benyomást gyakorol az emberre. Olyan haladó és hozzáértő kutyatartók kezei közé való, akik örülnek annak, ha négylábú társuknak megvan a saját akarata.
16 min

Basset Hound

A szomorkás basset-pillantás bizony csalóka: a legtöbb basset hound – röviden csak basset – igazán vidám természetű – s ezt a jókedvet rá is ragasztják az emberre.
12 min

Beagle

Ez a középtermetű kutyafajta mindig mozgásban tartja és sok meglepetést tartogat. Barátságos, aktív, rettenthetetlen és kifejezetten okos kutyák.
9 min

Bearded collie

A bearded collie kedvelői mind egyet értenek abban, hogy aki ezt a kutyafajtát nem ismeri, annak sürgősen meg kell vele ismerkednie!
11 min

Bobtail (Óangol juhászkutya)

A “bobtail” néven is ismert kutya ideális kísérő olyan természetbarátok számára, akik örömüket lelik az állat fantasztikus szőrkoronájának ápolápolásában is.
14 min

Border Collie

A középhosszú vagy nem teljesen rövid szőrű intelligens és igényes Border Collie egy ízig-vérig juhászkutya, ezért családtagnak csak részben alkalmas.
12 min

Bullterrier

Kiegyensúlyozott, játékos és emberbarát? Akár hiszik, akár nem, ezek a tulajdonságok a „veszélyes” bullterrier standardleírásából származnak. Ideje megszüntetni a fajtát ért előítéleteket!
14 min

Csau Csau

Aranybarna bunda, pompás sörény, masszív felépítés – a csau csau megjelenése nagyon megnyerő.
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
12 min

Horvát juhászkutya

A közepes termetű, fekete horvát juhászkutya (horvátul: Hrvatski ovčar), igazán sokoldalú, akinek tehetsége nemcsak a pásztorkodásra és őrzésre terjed ki, hanem a kutyasportokra is.
15 min

Ír szetter

Kecses szépsége igazi trendi szettert varázsolt az ír vörös szetterből – röviden: ír szetter-ből. De ez a nagy kedveltség és népszerűség nem tett mindig jót ennek az elegáns vadásznak.
15 min

Katalán pásztorkutya

A közepes termetű katalán pásztorkutya bolyhos bundájával tipikus juhászkutya: önálló, de gazdájával szemben hűségesen viselkedik. Az élénk, természetkedvelő eb kiváló választás családi kutyaként is.
13 min

Labradoodle

A Labradoodle, a „dizájner kutyák“ úttörője. Míg Ausztráliában komoly törekvések vannak arra vonatkozóan, hogy ezt az Uszkárból és Labrador Retrieverből álló keverék kutyát, önálló fajként tartsák szá
16 min

Lagotto romagnolo

Az eredetileg a víz körül és a vízben előforduló lagotto romagnolo kutya vagy olasz vizikutya manapság a legismertebb szarvasgomba kereső kutya.
14 min

Magyar Vizsla

A magyar vizsla a vadászok titkos tippje. Mert hogy nemcsak könnyen nevelhető és okos, hanem emellett még sokoldalú és kitartó társ is a vadászatban és a kutyasportban.
13 min

Mudi

A hazáján kívül kevésbé ismert mudi kutya egy igazán sokoldalú állat. Magyarországon kívül ritkán találkozni ennek a sokoldalú fajtának a példányaival.
14 min

Német Boxer

Zömök és fürge, makacs és kiegyensúlyozott, barátságos, de ugyanakkor megvéd, ha szükség van rá. A német boxer kutya egy ellentmondásokkal teli kutya. De pont emiatt a sokszínűség miatt egy igazi különlegesség.
10 min

Német pincser

Az egykori patkányfogó kutya, amelynek szinte minden farmon helye volt, ma már a családi kutya szerepében tetszeleg.
16 min

Portugál vízikutya

Ennek a kutyának a hivatalos és igencsak hangzatos neve: Cão de Água Português, magyarul: portugál vízikutya vagy röviden portie.
11 min

Puli

A ravasz puli és a jóval nagyobb komondor közös vonásai az egyedülálló raszta szőrzet és a magyar terelőkutya ősök.
9 min

Pumi

A Pumi temperamentumos, nagyon okos, s olyan feladatokra van szüksége, melyek kellőképpen leterhelik. Hajtókutyaként az önálló munkához szokott.
15 min

Schnauzer

A Schnauzer –másnéven Közép Schnauzer vagy Standard Schnauzer- egy jellegzetes bajusszal és sűrű szemöldökkel rendelkező közepes méretű kutya.
15 min

Shar Pei

A kínai shar-pei jellegzetes redőivel és kicsi, kagyló formájú füleivel nyugodt, ám erős akaratú kutya, amelynek konzekvens irányításra és szoros családi hovatartozásra van szüksége.
14 min

Shiba Inu

A Shiba Inu (ejtsd: siba inu) plüsshatású bundája és könnyen kezelhető mérete első pillantásra vonzó társsá teszi sok kutyabarát számára.
14 min

Staffordshire Bullterrier

Agresszív harci kutya vagy szeretetteljes családi kutya? A válasz a kompakt felépítésű staffordshire bullterrier esetében teljességgel nevelésének függvénye.
14 min

Szamojéd

A pompás fehér bundával és mosolygós ábrázattal rendelkező középtermetű szamojéd kutya eredetileg a szibériai szamojéd népeket szolgálta vadász-, pásztorkutyaként, szánhúzóként, őrzővédőként.
15 min

Szibériai husky

A szibériai husky legfeltűnőbb jellemzői a sugárzóan kék szemek és a tipikus szőrzetmintázat, s ezeket a kutyákat látva télies tájakra és szánhúzó versenyekre gondolunk.
14 min

Tibeti terrier

A hosszú szőrű tibeti terrier nem is terrier, hanem egy Tibetből származó pásztorkutya, melynek feladata abból állt, hogy 5000 méter körüli magasságban őrizze a marhanyájat.
14 min

Welsh terrier

A welsh terrier úgy néz ki, mint egy airdale terrier kicsi kiadásban, azonban a két fajta semmi esetre sem áll szoros rokonságban. Rókavadász kutyaként hosszú történetre visszatekintő welsh terrier barátságos és eleven lényével manapság ideális családi kutya.
13 min

Whippet – kis angol agár

Ha egy kevés gondozást igénylő, vállalkozó kedvű és nagyon sportos négylábú barátot keres, aki a kanapén elnyújtózást is szereti, akkor a Whippet személyében megtalálja álmai kutyáját.

A kutya mérete sok szempontból fontos lehet. Aki kutyát szeretne tartani, annak érdemes olyan fajtát választania, melynek képviselője illik a saját élethelyzetébe. A közepes termetű kutyák sokszor ideális választásnak bizonyulnak, mivel se nem túl kicsik, se nem túl nagyok. Lakásban szeretne kutyát tartani? Habár a nagy testű ebek nagyon lenyűgözően néznek ki, azonban jelentősen több helyre van szükségük, mint például az appenzelli havasi kutyának vagy az ausztrál juhászkutyának. Többnyire a gyerekek is jobban kijönnek a közepes termetű kutyafajták-kal: kisebb az esélye, hogy lelkesedésük hevében elsodorják a csemetéket és nem kell annyira azért sem aggódni, hogy „összeroppantják” törékeny csontjaikat, mint a kis testű ebek esetében.

A sok a közepes testű kutyák közül a legkülönfélébb karakterek találhatók meg. Sportos-aktív kísérőt kaphat egy intelligens border collie vagy egy élénk izlandi juhászkutya személyében. Az ideális családi kutya barátságos, türelmes és nyugodt: a golden retriever szereti a gyerekeket és a cuki kinézetével gyorsan belopja magát a csemeték szívébe. Az angol bulldog legszívesebben a kanapén héderel – a komor kinézetű eb valójában rendkívül barátságos és szereti a kényelmet. Tudjon meg többet a közepes méretű kutyák karakteréről, jelleméről, és találja meg a tökéletes kísérőt saját maga vagy családja számára!

Nem utolsósorban az egészségügyi hátteret is érdemes figyelembe venni a kutyafajta kiválasztása során. A közepes termetű kutyák nagy előnye a nagy és kis termetű ebekkel szemben, hogy ezek képviselői kifejezetten robusztusnak számítanak. Mivel lassabban nőnek, mint a berni pásztorkutyák vagy a dogok, ezért ritkábban küzdenek ízületi- és csontproblémákkal. A kis testű ebeknél is gyakran fordulnak elő ízületi problémák, mivel rövid lábakkal és keskeny testtel tenyésztik őket. Így a közepes testű kutyák várható időtartama 11-14 év – sokkal több, mint ami a „nagyoknál” jellemző. A könnyen kezelhető és egészséges kedvencek hosszú ideig kitartanak gazdájuk mellett jóban és rosszban.

Fontos az első benyomás: ezen a téren is előnyös közepes méretű kutyák közül választani. Míg az apró szőrmókok időnként gúnyolódásnak vannak kitéve, az óriás ebek pedig sok emberben félelmet keltenek, addig a közepes termetű kutyák, mint például az entlebuchi havasi kutya, a cocker spaniel vagy a farkasspicc, az arany középutat képviselik és jobban elfogadják őket. Ezek a barátságos négylábú társak ritkábban ijesztik meg a járókelőket, és még gazdijuknak is könnyebb őket pórázon tartani. Tudjon meg többet a gyűjteményünkben szereplő közepes termetű kutyafajták-ról és ismerje meg őket közelebbről!