Hovawart

Hovawart kutya

A Hovawart kutya egy német eredetű fajta, melynek már a neve is sok mindent elárul: eredetileg az udvar őrzőjeként alkalmazták. Az elnevezés a német hova [Hof] (udvar) és a wart [Wächter] (őrző) szavakból tevődik össze. Az ebből fakadó képességei a mai napig az eb jellemének részét képezik, azonban manapság már inkább családi kutyaként vált közkedveltté.

Tulajdonságai

A ház és udvar egykori őrzője irigylésre méltó magabiztossággal és erős védelmi ösztönnel rendelkezik. Ez nem azt jelenti, hogy mindenkit megtámad, aki behatol a területére. Épp ellenkezőleg: a hovawart kutya ébersége ellenére nagyon kiegyensúlyozott és erős idegzetű, akinek érzékeny oldala is van. Erőteljes személyisége ellenére szüksége van a „családja” iránti szoros kötődésre. A nagy, ragaszkodó kutya imádja a gazdájával töltött időt, főleg, ha közben még simogatják is. Tanulékonysága és intelligenciája lehetővé teszi, hogy az ember a veleszületett védelmi ösztönét kordában tartsa. Optimális neveléssel és fajtának megfelelő tartással rendkívül kompatibilis családi kutyává válhat, aki jól megérti magát a gyerekekkel. A hovawart gazdája biztosan gyakrabban hall dicséretet jól nevelt és engedelmes ebéről, mint panaszt nem helyénvaló viselkedéséről. Mindazonáltal a hovawart nem kezdőknek való kutya mindenféle tapasztalat nélkül. A magabiztos négylábúnak ugyanolyan magabiztos gazdára van szüksége, akinek megbízik az ítélőképességében. Egy igazi hovawart először biztosan kipuhatolja majd, hogy gazdája valóban alkalmas-e falkavezérnek. Bizonytalan tulajdonos esetén az erős jellemű eb átveszi az irányítást, ami valószínűleg nem lesz a kétlábú ínyére. Az is előfordulhat, hogy gazdája félszeg magatartását félénkségként értelmezi, ami azt jelenti számára, hogy veszély fenyeget és ijesztő magatartást kell tanúsítania. Azonban, ha egy kutyatartó kivívja falkavezérként az állat tiszteletét és elnyeri bizalmát, akkor a hovawart kutya hűséges és éber társa lesz, aki védelmi ösztönét csak akkor veti be, ha gazdája azt szükségesnek tartja. Figyelemre méltó az a rendkívül szoros kötődés, amely emberi családjához fűzi és amelyet egyfajta pótló falkának tekint. Mindez a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) fajtaleírásában is szerepel. A családhoz fűződő szoros érzelmi kötelék barátságos jellemmel, nagyfokú terhelhetőséggel és kiváló szaglással kombinálva nem csak kitűnő őrző-védő kutyává, hanem remek kísérő-, mentő- és nyomkövető ebbé is teszi. [/vc_column_text]

Külső megjelenése

Ez a sokoldalúan alkalmazható munkakutya nagyon erős és aktív, akinek elég jellegzetes a járása. A közép nagy, nyújtott testű eb testét hosszú, hullámos szőr fedi. Durva, nagy feje széles, enyhe lejtésű homlokával és nagyon egyenes orrnyergével lényegesen keskenyebb a szukáknál, mint a kanoknál. Méretüket és súlyukat illetően is láthatóan különböznek a nőstény egyedek a hímektől. 58-65 cm-es marmagasságukkal kb. 5 cm-rel kisebbek a kanok 63-70 cm-énél. Míg a hímek kb. 40 kg-ot nyomnak, addig a nőstények csak mintegy 30 kg-ot. Mindkettőjükben közös a sötét, barna szem bizalmas pillantással és a szép, háromszög alakú logó fül.

Feltűnő bundájuk három színben fordul elő: Rajzos (angolul black and tan): Fekete alapon szőkésbarna rajzolatok láthatók, amelyek mindenhol jól elhatárolódnak a sötétebb színtől. A rajzolat a fejen az orrnyereg alatt indul a szájszöglet mellett terjed tovább, és egybeolvad a nyakon lévő rajzolattal. Jellemző még a szemek fölötti szemöldökszerű rajzolat. További rajzolatok figyelhetők meg a mellső és hátsó lábakon, amelyek egészen a hasfalig nyúlnak, valamint a farok alatti részen is látható.

Fekete : ebben az esetben teljes szőrzetük fekete színű és csillogó. Kis, fehér foltok megengedettek a mellkason, a lábujjakon és a faroknál. Szőke: ennek a változatnak a bundája közepes szőke és csillogó, a lábak és a has felé kivilágosodik. Mint, ahogy a másik két variánsnál, ennél is előfordulhatnak fehér foltok a mellkason, valamint a lábujjakon és a farkon.

A Hovawart Története

A házra és udvarra vigyázó kutyákra használt hovawart vagy hovewart megjelölés már a középkori feljegyzésekben is felbukkan, mint pl. a Szász tükör (Sachsenspiegel) vagy a Sváb tükör (Schwabenspiegel) című régi német jogkönyvekben. A 19. századig általánosságban véve minden udvart védő vagy parasztkutyát ezzel az elnevezéssel illettek – kinézetüktől függetlenül. Csak a 19. század végén kezdték el azokra a házőrző kutyákra használni a kifejezést, akik a fajta mai képviselőihez hasonlóan néztek ki hosszú, bozontos bundájukkal és lelógó füleikkel.

Az első tenyésztési kísérletet Kurt Friedrich König tette édesapjával Bertram Königgel 1922-ben. Az volt a céljuk, hogy elsőként tenyésszenek olyan ebeket, akik az őrző-védő kutyák kívánt tulajdonságait már természetüknél fogva magukban hordozzák. Königék nem értettek egyet az első világháború után jellemző gyakorlattal, mely szerint őrző-védő kutyák csak idomítással képezhetők ki. A hovawartok kiterjedt védelmi ösztöne, intelligenciája és az a képessége, hogy önállóan és megfelelően reagáljanak a különböző helyzetekre, már a kezdetekkor megvolt. Azért, hogy ezeket a tulajdonságokat tovább fejlesszék, König juhászkutyákkal, újfundlandival, leonbergivel és kuvasszal keresztezte őket. Az ösztönösen cselekvő őrző-védő kutyákat, akik erős védelmi ösztönükön túl kiegyensúlyozottak is, 1937-ben ismerték el külön fajtaként.

A második világháború során jelentősen csökkent a tenyészállatok állománya. A háború után az a kevés aktívan ténykedő tenyésztő magára volt utalva, így régiónként különböző hovawarttípusok jöttek létre. 1948-ban Németországban, a hovawartok hazájában, megalapították a Rassezuchtverein für Hovawart-Hunde e.V. nevű tenyésztői egyesületet, amely átfogó szabványt határozott meg.

Tenyésztése és egészsége

A múlt évszázad 50-es éveiben más európai országok is felfigyeltek a német kutyafajtára. Különösen Svájcban és Hollandiában tömörültek hovawarttenyésztők nemzeti egyesületekbe. A 70-es és 80-as években további hovawart egyesületek alakultak Ausztriában, Angliában, Franciaországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban. Később a 90-es években tenyésztői klubok jöttek létre Belgiumban, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában is. Azért, hogy releváns adatok álljanak rendelkezésre és a különböző országok hovawarttenyésztői megosszák egymással tudásukat, megalapították az FCI-n belül a Nemzetközi Hovawart Egyesületet (IHF – Internationale Hovawart-Föderation), amelynek jelenlegi tagjai: Hollandia, Dánia, Ausztria, Svédország, Finnország, Norvégia és Németország.

Azoknak a szigorú előírásoknak és szabályoknak köszönhetően, amelyeknek az egyes országok tenyésztői és egyesületei alávetik magukat, sikerült nagyon egészséges és magabiztos kutyafajtát kitenyészteni. Ezért más hasonló méretű fajtákhoz képest meglehetősen alacsony arányban fordul elő súlyos vagy közepesen súlyos csípődiszplázia a hovawartoknál. Azokat az ebeket, akiknek valamilyen diszpozíciójuk, csípődiszpláziájuk vagy egyéb öröklött betegségük van, következetesen kizárják a tenyésztésből. A tenyészállatokkal szemben támasztott magas egészségügyi követelményeknek, a kiterjedt adatbázisnak, amelyet minden hovawart kutya tulajdonos szerkeszthet, és a tudósokkal való együttműködésnek köszönhetően a fajta képviselői nagyon egészséges és robusztus állatok. Ezért várható élettartamuk általában 12 év, ami magasabb más, hasonló méretű kutyákénál.

Kézenfekvő, hogy ez a sok erőfeszítés, amelyet a felelősségteljes tenyésztők tesznek annak érdekében, hogy egészséges és robusztus kutyákat tudjanak biztosítani, nem érhető el alacsony áron. Ezért legyen nagyon óvatos az olyan ajánlatokkal, amelyek 1000 eurónál kevesebbe kerülnek. A vásárláskor megspórolt összeg gyorsan az ellenkezőjébe fordulhat, ha a négylábút folyamatosan állatorvoshoz vagy kutyaterapeutához kell vinnie.

Természetesen a „drága“ hovawartok esetében sincs garancia arra, hogy az állatok életük végéig egészségesek maradnak. Azonban az igazolhatóan egészséges szülőktől származó kölykök felelősségteljes tartásával kétségtelenül a legjobb feltételeket biztosíthatja a hosszú és boldog kutyaélethez. A fajtának megfelelő tartással és helyes gondozással hozzájárulhat ahhoz, hogy kedvence állatorvosi költségeit kordában tartsa.

A Hovawart Tartása és gondozása

A hovawart kutya tartásakor elengedhetetlen a sok mozgás és a megfelelő elfoglaltság biztosítása. A munkakutyaként elismert fajtának olyan gazdára van szüksége, akinek sok ideje van és aki aktívan foglalkozik az állattal. A kiadós séták, a természetben tett kirándulások, a kocogás és a kerékpározás mellett kiválóan alkalmas kutyasportokra is. Ez azért hasznos, mert a fizikai leterhelésen kívül az eb veleszületett munkaörömét és intelligenciáját is be tudja vetni, valamint adott esetben fejleszteni is tudja. Akár népszerű kutyasportról, akár őrző-védő, nyomkövető vagy mentőkutyává való kiképzésről legyen szó: a célzott elfoglaltság biztosan szorosabbra fűzi Ön és hovawartja között a kapcsolatot, továbbá így jobban megismerheti kutyáját és szükségleteit.

Egyébként a fizikailag és szellemileg leterhelt hovawartok biztosan jobban hallgatnak a vezényszavakra, mint azok, akik unalomból keresnek maguknak „feladatot”. Alapvetően következetességre van szükség a hovawart kutya nevelése során, mint tulajdonképpen minden más kutyánál is. A bizonytalanság nem vezet célra egy ilyen erős személyiségű ebnél. Azonban azt tartsa szem előtt, hogy a hovawartok az ún. „későn érők“ közé tartoznak, ami azt jelenti, hogy jellemük és magatartásuk 3 éves koruktól kezd megszilárdulni. A harmonikus együttéléshez fontos, hogy türelmes és megértő legyen kedvencével, aki nem fogja azonnal magévá tenni nevelés során átadni megkísérelt „ismereteket”.

Akkor lesz mindkét fél elégedett, ha a kutya szorosan együtt él családdal. Ez alatt természetesen nem a térbeli együttélésre gondolunk, hanem sokkal inkább arra, hogy az eb gyakran élvezhesse gazdái közelségét. A hovawartok végülis családi kutyák, akik szerfelett módon ragaszkodnak a „falkájukhoz“ és a kezdetektől könnyen integrálódnak a családi életbe. Ezt a ragaszkodó négylábút semmi esetre sem szabad folyamatosan kennelben elzárva tartani. Az udvar egykori őrzőjét természetesen ajánlott egy kertes házban (vagy jobb esetben egy egész udvaron) tartani, ahol szabadon tud szaladgálni.

Hosszú szőre ellenére alapvetően nagyon egyszerű gondozása. A kevés aljszőrzet miatt nem annyira csomósodik bundája. A szőrváltási időszak kivételével nem kell naponta fésülni a szőrét.

A cikkben részletezett követelmények miatt a hovawartot kutyatartásban jártas és sportos családoknak ajánljuk. Szeretetteljes lényének, valamint jó egészségének köszönhetően biztosan sok évig hűséges és értékes társa lesz Önnek.

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.