Kuvasz

kuvasz kutya

A kuvasz tulajdonságai

Kuvasz, a fehér óriás

A nagy fehér, ázsiai eredetű juhászkutyák, mint a kuvasz kutya is, nagyszerű társak az olyan tapasztalt kutyabarátok számára, akik értékelik ennek a kutyafajtának a tulajdonságait és nagy helyet tudnak biztosítani számára.

Báránybőrbe bújt kutya

Fehér, enyhén hullámos szőrük és nagy harmónikus testalkatuk miatt a kuvaszok megjelenése lenyűgöző, mely egyből magára vonja a tekinteteket. A kanok mellkasát többnyire “sörény” borítja, mely a nőstényeknél nem ennyire jellegzetes. A feltűnő szőrzet alatt nagyon izmosak ezek a négylábúak és erős csontozattal rendelkeznek. A kuvaszok jellegzetes orra fekete foltos. A kanok marmagassága eléri a 76 cm-t és a 60 kg súlyt.

Bátor védelmező

Ez a juhászkutya eredetileg Ázsiából származik és onnan került Magyarországra, melyet hivatalos származási országának tekinthető. A fajta neve annyit jelent, hogy “védelmező” vagy “őrző”. Ezek az éber négylábúak már a középkorban szerepet kaptak a vadászat során, később egyre inkább az otthonok, udvarok és nyájak védelmezőjévé váltak. 15 századi írásos emlékek szerint Mátyás király uralkodásának idején a kuvasz kutya nagyon kedvelt állat volt a nemesek körében, akik medve- és farkasvadászathoz használták őket. Világos színe miatt – az elefántcsontszínű komondorhoz hasonlóan- éjszaka is meg lehet különböztetni a farkastól. Csak a 20. században kezdődött el a kuvasz tudatos tenyésztése, mely tragikus véget ért. Az 1956-os forradalom idején a házakat és udvarokat őrző kutyák közül sokat lelőttek. Ma is ritkán találkozni kuvasszal, Németországban körülbelül 50 kölyök születik évente.

Okos, hűséges és makacs

Eredetileg terelő- és őrzőkutyaként szolgáló kuvasz független, területét védő és éber állatnak számít. Jellemző rá a lojalitás és a bátorság, szorosan kötődik gondozójához vagy a számára családot nyújtó emberekhez illetve gyerekek szeretetreméltó társa. Ha már kölyökként megismerte a macskákat, akkor igazi cicahavernak mondható. A területén megjelenő idegen emberekkel vagy állatokkal szemben mindig bizalmatlanul vagy akár ellenségesen lép fel, semleges terepen inkább távolságtartó. Ha fajtájának igényei szerint szeretetteljes és következetes nevelésben részesül kiegyensúlyozott kuvasszá nő fel. A korlátok hiánya agresszivitáshoz vezethet nála, ami testalkata és gyorsasága miatt veszélyes következményekkel járhat.

kuvasz im schnee

A kuvasz kutya nevelése

Az első másfél év döntő jelentőségű a juhászkutyák személyisége szempontjából. Ha egy kuvaszkölyök költözik be Önhöz, megerőltető, ám állatian izgalmas és szép időszak előtt áll! Nem ajánlott a kölyköt kizárólag a házban vagy csak a szabadban tartani, mivel szüksége van a családi kötődésre, az olyan környezeti ingerekre, mint pl porszívó, vagy utcazajok. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy olyan kiegyensúlyozott felnőtté váljon, akit ezek a hétköznapi körülmények nem billentenek ki nyugalmából. Ha őrzővédő feladatot szán neki, különösen fontos, hogy ne egy “csaholót” neveljen. Érdemes kölykök számára meghirdetett játékos órákat felkeresni, hogy fiatal kutyája más ebeket és fajtákat is megismerjen, illetve szociálisan is megerősödjön. Ilyenkor gyakran szövődnek kutya- vagy gazdibarátságok. Makacs észjárása miatt csak akkor nevelhető könnyen, ha szabad akaratából kötődhet egy hozzáértő, erős, ugyanakkor erőszakmentes irányítóhoz. Szeretettel és tisztelettel engedelmeskedik “falkavezérének”, aki képes őt napmintnap következetesen és agresszió nélkül vezetni. Csak ilyen körülmények között kész egy kuvasz alárendelni magát, ami elengedhetetlen, ugyanakkor az önállóságát is megőrizheti.

Egy őrzővédő lefoglalása

A kuvasz kutya szereti a hosszú sétákat és felnőtt korban -megfelelő edzettség elérése után- jó kísérőnek bizonyul lovagláshoz. Mérete miatt önmagában a kutyasportok nem alkalmasak számára. Ki lehet képezni terelő- vagy mentőkutyává. Egy igazi kuvaszélethez elengedhetetlen a saját terület, ahol legkedvesebb tevékenységének hódolhat, nevezetesen az őrzésnek és egyben integrálódhat a családba is.

Kiváló minőségű táplálék

A nagy testű kutyák többet esznek, mégsem ezen egyetlen szempont szerint kell kuvasza számára eledelt választania. Magas hústartalmú és az alacsonyabb értékű gabonáktól mentes táp vásárlásával tegyen társa egészségéért, ugyanis csak így tudja a legjobban hasznosítani az elfogyasztott ennivalót. A színhúsból nyert kiváló minőségű fehérje hozzájárul, hogy a nagyméretű kutyák erősen igénybe vett mozgásszervei megfelelő támogatást kapjanak. Kölykök esetén külön ügyelni kell arra, hogy nagy testű fiatal kutyák számára alkalmas eledelt kapjanak, mivel a túl sok tápanyag miatt az izomzat gyorsabban fejlődhet, mint ahogy a természet azt diktálná. Mindez akár csontvázat érintő problémákhoz is vezethet. Óvja négylábúját a gyomorcsavarodástól, ezért mindig sétáltatás után etesse őt meg, ezt követően hagyja pihenni, etetés után ne futkározzanak vagy hempergőzzenek.

Kuvasz betegségek

Az ilyen méretű kutyákra szinte már “tipikusnak” mondható csípődiszplázia (HD) mellett bőrproblémákra is hajlamosak ezek a fajta ebek. Az ízületi megbetegedések leginkább azzal kerülhetők el, ha a kölyökkutyát egy komoly tenyésztőtől vásárolja, aki elvégezteti a szokásos megelőző vizsgálatokat és a csípő diszpláziában érintett állatokat következetesen kizárja a tenyésztésből. Ezen kívül igyekezzen elkerülni a túlsúlyt. A fogak ápolására alkalmasak a szaküzletekben kapható különböző fogápoló snackek valamint száraz rágótermékek. A jó egészséggel rendelkező kuvaszok elérhetik az ilyen méretű kutyákra jellemző 13 éves kort is.

csí

Lakótárs kevés ápolást igénylő szőrzettel

A kuvasz kutya sűrű bundáját könnyű ápolni, de azért a tisztaságmániások körében nem szerez sok barátot, mivel viszonylag erősen hullajtja a szőrét. Már kölyökkorában szoktassa hozzá a keféhez. Az évente kettő vedlés idején naponta kefélje ki a kihullott szőrszálakat, így csökkentheti a bútorokra és ruhákra ragadó szőr mennyiségét. Mint annyi minden másra az életben, az átkefélésre is igaz, hogy olyan gyakran amennyire szükséges és annyira keveset amennyire lehetséges! A kuvaszt megfürdetni csak kivételes esetben ajánlott, mivel a kosz száradás után általában kihullik a szőréből, vagy távozik kikeféléskor. Rendszeresen ellenőrizze a kutya füleit. Gondoljunk az ember “ápolására” is: a ruhakefe legyen állandó társa és az ide-oda tapadó szőrszálakat fogadja humorral. Talán segít, ha eszünkbe jut, hogy akad olyan gazdi, aki az aljszőrzet gyapjújellege miatt a kutyájából kikefélt szőrzetből fonalat szövet, majd finom meleg pulóvert köt belőle. Két társ egészen különleges összetartozása!

Illik hozzám a kuvasz?

A fehér óriás szépsége és mérete sok kutyabarát számára lehet vonzó, de csak kellő tapasztalattal rendelkező ember gondolkozhat egy kuvasz bevállalásán. Amennyire kiegyensúlyozott és megbízható állat lehet belőle hozzáértő ésszeretetteljes nevelés mellett, annyira nem tudják megbocsátani a hibázást.

Elegendő hellyel rendelkező kutyabarátok egy kuvasz személyében erős jellemű, hűséges és nagyon intelligens négylábút tudhatnak maguk mellett. Ez a fajta egyáltalán nem alkalmas a kennelben tartásra. Mielőtt egy ilyen kutya vásárlása mellett dönt, feltétlenül járja körül, hogy betegség vagy szabadság esetén ki fogja őt ellátni. Mérete miatt és mivel hűséges az általa felügyelt területhez, a juhászkutyák nem igazán alkalmas társak a nyaraláshoz.

Az induló költségeken (kutya vételára, etetőtál, kutyaágy, takarók, kefék, szállításhoz szükséges biztonsági felszerelés, játékok, póráz, hám vagy nyakörv) kívül számoljon a kiváló minőségű eledelt és az állatorvosi rutinvizsgálatokat érintő rendszeres kiadásokkal is. Az állatorvosi költségek akut vagy akár krónikus betegségek esetén természetesen gyorsan magasba szökhetnek. Előzetesen tájékozódjon a lakóhelyén érvényes kutyaadóról is.

Hogyan találom meg álmaim kuvaszát?

Az internetnek köszönhetően nagyon egyszerű kicsi kuvaszkölyköt találni. Nagy ívben kerülje el a feketén tenyésztőket, akik semmilyen szervezethez nem tartoznak, csakúgy mint a “véletlen vemhességből született kölyköket” és a “csak egyszer akartunk kiskutyákat” indíttatású párzásból született állatokat. Mindkét esetben fenn áll a veszélye, hogy beteg, nem szocializált kutyát vesz magához, melynek ráadásul nincs fajta standardjának megfelelő szakszerű háttere. A kuvasz-rajongók kizárólag kompetens tenyésztőtől vásárolnak, akit meg is látogathatnak otthonában, ahol a kölyök mellett környezetét is szemügyre vehetik és a szülőket is megismerhetik. Ezek közül mindegyik egészséges és kiegyensúlyozott benyomást kell, hogy tegyenek Önre. Nyugodtan kérdezzen rá a körung és viselkedési tesztek eredményeire. Egy komoly tenyésztő szívesen ellátja tanácsokkal és közösen megbeszélik, hogy melyik kölyökkutyája illik Önhöz a leginkább. Az éppen féregtelenített és chippel ellátott kölyök oltási könyvén kívül átadáskor megkapja a törzskönyvezést igazoló papírokat is.

Aki egy idősebb kuvasz befogadásán gondolkodik magyar juhászkutyákra specializálódott szervezeteknél is körül nézhet. Ők foglalkoznak bármilyen okból otthontalanná vált kuvaszok közvetítésével. A közvetítő egyesülettel folytatott beszélgetés és egy későbbi találkozó során közösen el tudják dönteni, hogy “működik-e a kémia”. Az idősebb kutyák egyrészt már hoznak magukkal –például nevelési hibákból adódódóan- múltbéli terheket, másrészt egy saját történettel rendelkező négylábú akár gazdagíthat is bennünket. Egy új lakótárs beköltöztetése előtt mindenképpen gyakoroljon magával szemben önkritikát és–adott esetben akár egy szakértővel közösen- mérlegelje, hogy ahhoz az adott kuvaszhoz elegendő kutyákkal kapcsolatos ismerettel rendelkezik-e.

Kívánjuk, hogy az erős jellemű kuvaszával eltöltött idő csodálatos legyen Önök számára!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.