Komondor

Komondor kutya

A terelőkutyák királya

Nem csak a különleges bundája miatt számít a komondor egy egészen különleges társnak, hanem jelleme is egyedülálló. Nagyon öntudatos juhászkutya, aki jól kijön a tapasztalt kutyatulajdonosokkal, ha értékelik macsós keményfejűségét.

Rasztakülsejű magyar

A komondor magára vonzza a pillantásokat, mivel bozontos, elefántcsontszínű szőre annyira befedi a teljes testét, hogy néha azt is nehéz megállapítani, hogy melyik az „eleje“ és melyik a „hátulja“. Csodás bundájával és lenyűgöző méretével, az akár 70 cm marmagasságot és kb. 50 kg súlyt elérő komondor nagyon lenyűgöző benyomást kelt. Bundája durva fedő szőrzetből és finom aljszőrzetből áll. A lompos típusúakon kívül a fajtának vannak olyan egyedei is, akiknek inkább hullámos és „zsinórszerű” a bundája. A leghosszabb szőr a fenekén, lágyék tájékán, valamint a felsőcomb hátulján található.

A puszta őrzői

Ennek a büszke kutyafajtának az ősei Ázsiába nyúlnak vissza. Az első egyedek a vándorló magyarokkal érkeztek a mai Magyarország területére a 9. században, mely ma is őshazájának számít. A juhászkutyák megvédték a nagy marhacsordákat a farkasoktól, ezért őrzőként alkalmazták őket. A komondor név először 1544-ben fordul elő írásos emlékben. Évszázadok óta híresek bátorságukról és védelmező ösztönükről. Bozontos bundája megvédi az időjárás viszontagságaitól és a sérülésektől – néhányan azt is mondják, hogy birkára jellemző kinézete megtévesztően hat a farkasokra, amik menekülőre fogják amint a birkának tűnő komondor támadásba lendül. A ma érvényes fajtaleírás a 20. században készült.

Akaratos torzonborz

Juhászkutyaként a Komondor eredendően egy nagyon öntudatos és akaratos állat. A “terelő kutyákkal szemben” a pásztorkutyák, amibe ez a fajta is tartozik, marhacsordákat és területeket teljesen önállóan őríznek. Ezek a kutyák általában nagyon védik a területüket és nem tűrnek meg semmilyen idegent rajta, ezen kívül azonban semlegesen viselkednek. Megvesztegethetetlenek és saját territóriumukon belül még nyalánkságokkal sem lehet őket eltéríteni. A Komondor ritkán barátkozik ismeretlen négylábú barátokkal, ezért nála különösen fontos a korai szocializáció más kutyákkal. A komondor kisugárzása alapvetően méltóságteljes, ami azonban villámgyorsan megváltozik, ha komolyra fordul a helyzet. Aki egy Komondornak megfelelő, sok hellyel rendelkező otthont és hozzáértő nevelést tud nyújtani számára, szimpatikus és kiegyensúlyozott társra talál benne, aki kiváló lehet akár családi kutyaként is.

Tapasztalt kutyatulajdonosoknak ajánlott

Akaratos és büszke jelleme olyan tapasztalt kutyatartót igényel, aki ezt az öntudatos négylábút kellő hozzáértéssel és empátiával képes nevelni és nem várja el tőle a feltétel nélküli engedelmességet. Csak ebben az esetben tud kapcsolódni ez az erős jellemű kutya. Szívesen ellátja a számára kiszabott feladatokat, ha azokat ő is célszerűnek látja. A megfelelő nevelés legjobb alapja a jó szocializáció, amit egy szakértő és lelkiismeretes tenyésztő szavatol. A kutyaiskolák kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy kedvence más fajtájú és méretű kutyákkal is megismerkedjen. Ne feledje, hogy a Komondor későn érő kutyaként jellemében csak közel három évesen növi ki a serdülőkort.

komondor welpe © Ivan / stock.adobe.com

Kedvenc elfoglaltsága: territóriumának felügyelete

Komondorja szívesen elkíséri Önt hosszú sétákra, bár mozgásigénye nem kifejezetten nagy. Kedvenc elfoglaltsága a ház és kert őrzése, melynek szívesen eleget is tesz. A bozontos kutyákat nem lelkesíti a kutyasport, ráadásul mérete és dús bundája miatt nem is jöhet szóba minden sportág. A Komondor elégedett lesz, ha nagy területet biztosít számára, ezzel egyidejűleg lehetősége van az emberi családjával vagy gondozójával is sok időt tölteni, ami nem feltétlenül szórakoztatást jelent. Különösen a meleg napokon biztosítson számára pihenési lehetőséget illetve a hosszabb sétákra inkább reggel vagy este kerüljön sor.

A komondor etetése

Ha komondorja frissen érkezett Önhöz, rövid ideig csak a megszokott eledelt adja számára, hogy a költözésen kívül más változást ne érje. Ha később szeretne más táplálékra átállni, lépésről lépésre tegye, hogy a kutya érzékeny gyomrát ne irritálja. Naponta mindig több új eledelt keverjen a régi tápjába. A többi nagytestű kutyához hasonlóan a Komondornál is magasabb a gyomorcsavarodás esélye éppen ezért ügyeljen rá, hogy kutyája ne faljon, vagy naponta többször kis adagokkal etesse.

A kizárólag száraz eledel adása is növeli a gyomorcsavarodás esélyét, mivel a száraz táp csak a gyomorban duzzad meg és később okoz teltség érzést. Evést követően legyen lehetősége a pihenésre és kerüljék a gyors vagy sok mozgással járó játékokat.

A legjobb ha gabonamentes kutyaeledelt ad neki, mivel az a kutyák számára nehezebben emészthető. Továbbá a magas hústartalmú táplálék jobban megfelel az állat igényeinek, ezért ügyeljen rá, hogy a hús az összetevők listáján az első helyen szerepeljen és ne tartalmazzon alacsony értékű gabonát. Spóroljon a nyalánkságokkal és rendszeresen mérje a kutya súlyát, hogy megfelelően szemmel tudja tartani a bozontos bunda alatt elbújó súlyingadozásokat és idejében közbe tudjon lépni. A nyalánkságokat is vegye figyelembe a napi adagok kiszámításakor. A szaküzletekben beszerezhető fogápoló snackek és száraz rágótermékek, mint például marhafül, jól kiegészítik négylábújának menüjét.

Masszív egészség

A többi nagy testű kutyafajtához hasonlóan a Komondornak is van egy kis hajlama a csípődiszpláziára (HD) valamint a gyomorcsavarodásra. Már a kölyök kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy a kiválasztott tenyésztő komolyan vegye az egészségügyi óvintézkedéseket, ami azt jelenti, hogy minden tenyésztett eb essen át HD szűrővizsgálaton. Nem megfelelő szőrápolás mellett a kialakuló filces csomók vagy a túl gyakori fürdetés miatt a kutya bőre könnyen ekcémásodik. Jó egészségi állapottal rendelkező komondorok akár 13 évig is elélhetnek.

A komondor különleges bundája

Elöljáróban meg kell jegyezni, hogy egy jól ápolt komondor ellen nem szól semmi pusztán a bundája miatt, mely kellemes klímát biztosít számára. Minden előnye és védelmi funkciója mellett a hosszú gubancok egyértelműen vonzzák a koszt, melybe a tavaszi virágoktól kezdve mindenféle ágak is belegabalyodnak. Egy komondor gazdijának az ilyen rakományoktól is meg kell szabadítaniuk négylábújukat. Mindent egybevetve a Komondor bundájának ápolása időigényes, mely azonban erősíti a kötődést Ön és bozontos kutyája között, ilyen formán sokkal több puszta kötelességnél.

A tipikus csomók már kölyökkorban kezdenek kialakulni. Semmi esetre se fésülje ki a kölyök- és később sem- bundáját, mert az megakadályozza a csomók „természetes fejlődését”. Helyette inkább minden egyes simogatáskor fésülje át ujjaival a bundáját, óvatosan válassza szét a tincseket, hogy elkerülje összekuszálódásukat. Ezt a simogató szőrápolást tegye meg minden nap már kölyökkorától kezdve, hogy a tincsek megfelelően tudjanak fejlődni. A legjobb ha megkéri tenyésztőjét, hogy mutassa meg. A kutya körülbelül egy éves korában kezdődik a csomósodás. Az egyes tincseknek minimum ujjnyi vastagoknak kell lenniük ahhoz, hogy ne essenek le olyan könnyen. Különösen a fülek és a farok környéki területekre figyeljen. Amikor a tincsek teljesen kialakultak, elegendő kéthetente az ujjakkal rendbe szedni. A fésűnek felnőtt korban sincs semmi keresnivalója a Komondor bundája környékén! A belső combokon, valamint a nemi szervek és a végbélnyílás környékén teljesen le lehet vágni a szőrt, hogy a vizelet vagy széklet ne ragadjon bele. Rendszeresen ellenőrizze a mancsait is és vágja le rajtuk az összecsomósodott szőrt, nehogy fájdalmas gyulladást okozzon. A füléből rendszeresen távolítsa el a szőrpihéket a bőrproblémák elkerülése érdekében. Füleit speciálisan kutyák számára ajánlott fültisztítóval ápolhatja, a vattapálcikák használata nem javasolt.

A Komondort leginkább sima törölközővel lehet megtisztítani. Igazán akkor hatékony, amikor a kutya kissé nedves az esőtől, de vizes. Ha kutyája nedves eledelt eszik, étkezés után győződjön meg róla, hogy nem ragadt- e maradék a szája körüli csomókba, ha igen nedves törölközővel távolítsa el. A Komondor fürdetése nehéz feladat, melytől inkább tekintsen el saját és négylábú társa érdekében, hacsak nem feltétlenül szükséges, mivel a kutya bundája csak nehezen szárad meg illetve gyapjúzsírral utána kell zsírosítani. Ha a napi ápolás mellett a komondornak nincs is “kutya szaga” és bundájának fajtája miatt nem is hullik a szőre, legfeljebb imitt-amott elejt egy-két tincset, tisztában kell lennie vele, hogy a tisztaságmániásoknak nem ajánlott.

zwei komondor im grass © SasaStock / stock.adobe.com

Nekem való a Komondor?

Egy Komondor befogadására csak olyan kutyabarátok gondoljanak, akik nagy tapasztalatuk van négylábúakkal és sok hellyel rendelkeznek. A pásztorkutyák szeretik önállóan bejárni a területüket, amihez a legmegfelelőbb egy parasztgazdaság, nagy vidéki birtok, de legalább egy nagy méretű kert lehet. Az ilyen fajta kutyák a végeláthatatlan természetben érzik jól magukat és semmiképpen sem mondhatók városi kutyának. Ha meg van a megfelelő területe, alig van szüksége állandó elfoglalásra. Bármennyire is független állat a Komondor szüksége van az emberi falkához tartozás érzésére! A kenneltartás ezért kifejezetten kerülendő a büszke kutyák esetén.

Mielőtt egy Komondor mellett dönt, alaposan gondolja át, hogyan látja el, ha el szeretne utazni, ugyanis a saját környezetében szeret maradni, ezért inkább családtagot vagy ismerős kutyabarátot kérjen meg a kutyaszittelésre szabadsága alatt. Ehhez még hozzájön, hogy az ilyen kutyák leginkább gondozójukhoz kötődnek, ezért a kutyapanzió csak végszükség esetén lehet megoldás, mely a hűséges négylábút csak megviseli. Más háziállatokkal, például macskákkal csak akkor lesz békés a kapcsolata, ha már kölyökkorukban hozzászoktak a lakótársakhoz. Idegen macskákkal mindig állandó lesz a harc. Az “emberi falkájához” tartozó gyerekeket a Komondor általában szereti és védelmezi. Legyen azonban elővigyázatos, amikor más gyerekek jönnek látogatóba, mivel a gyerekek hancúrozó játékát esetleg félreértheti és védeni akarja a “falkáját”!

Mielőtt egy Komondor mellett dönt, gondoljon a rendszeres anyagi kiadásokra is. Az alapfelszereltség (etetőtál, játékszer, kutyatakaró vagy kosár, póráz, nyakörv, autós biztonsági eszközök) beszerzésén kívül a fajtának megfelelő, kiváló minőségű táplálék egy közel 50 kilogrammos kutya számára valamint a rendszeres állatorvosi vizsgálat is pénzbe kerül. Ha a négylábú beteg lesz, a költségek hamar az egekbe szökhetnek.

Hogyan találok rá álmaim Komondor-jára?

A magyar pásztorkutyák rajongói tudják, hogy csak komoly tenyésztőtől vásárolhatnak igazi Komondort. Csak egyesületi tag rendelkezhet azzal a tudással és felelősségtudattal, ami ahhoz szükséges, hogy egy egészséges, fajtájának megfelelő és kellően szocializált kölyökkutya szülessen a megfelelő nemesítési célú párzásból. Nagyívben kerülje el az olyan tenyésztőket, akik nem tartoznak semmilyen egyesülethez, illetve a véletlen vemhességeket. Ha csak pusztán a pénzkeresetről vagy a “nekünk is legyenek egyszer kölyökutyáink”-elvről van szó ezek a tenyésztők nem gondoskodnak a szülők szükséges egészségügyi vizsgálatairól valamint a fajta által igényelt szocializációról, melynek különösen az ilyen magának való Komondoroknál van nagy jelentősége.

Egy komoly tenyésztőt felkereshet az otthonában, ahol megismerheti a kölyköket és szüleiket is. Minden állatnak egészséges és kiegyensúlyozott benyomást kell tennie Önre, akiknek elegendő hely áll a rendelkezésükre. A tenyésztő szívesen válaszol minden kérdésre, bizonyítani tudja a szülők egészségügyi ellátását és feltesz néhány kérdést Önnek kutyákkal kapcsolatos tapasztalatairól, hogy meg tudja ítélni, vajon milyen otthonra lel Önnél az ő kis kedvence.

Egy olyan különleges kutyát mint a Komondor biztosan nem fog a legközelebbi állatotthonban találni, de ha eldöntötte, hogy egy felnőtt állatot fogad be, az Interneten is rákereshet. Gondolja végig, hogy egy idősebb kutya gondozása, különösen sok tapasztalatot igényel. A közvetítő egyesület munkatársaival folytatott alapos beszélgetés illetve a közös ismerkedés során kiserítheti, hogy meg van-e a “kémia” Ön és a négylábú között. Ha igen, akkor egy felnőtt Komondor befogadása minkettejük számára nagyszerű élmény lesz!

Csodálatos időtöltést kívánunk Önnek különleges Komondor-jával!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.