Újfundlandi

Újfundlandi kutya, újfullandi kutya, newfoundland dog

Erős, mint egy medve és úgy úszik, mint egy hal: az újfundlandi (newfoundland dog) le se tagadhatná halászkutya múltját. Erejét, kitartását, időjárástűrését és az úszás iránti szeretetét máig megőrizte, annak ellenére, hogy ma már főként családi kutyaként tartják.

Az újfundlandi természete

Az újfundlandi nagyon nyugodt, szeretetreméltó és békés. Már a jóindulatú arckifejezése, nagy sötét szemei is jóindulatú természetéről árulkodnak. Ezekkel a tulajdonságokkal ez a szerény óriás tökéletes családi kutya. Különösen a gyerekekkel alakítanak ki az újfundlandi kutyák rendkívüli kapcsolatot. Gyerekekkel tanúsított viselkedésében csodálatraméltó játékossága, figyelmessége és türelme. De más családtagokkal is szoros, bizalmi kapcsolatot alakít ki. Szoros kapcsolatra van szüksége a gazdáival, legszívesebben mindenhová követné őket és kifejezetten élvezi a simogatást és a törődést. Teljes mértékben viszonozza az iránta táplált érzéseket. Erejének és méretének ellenére, de szelíd természetének hála mindenhol szívesen látják. Idegenekkel szemben sem ellenséges vagy agresszív. Ez a kis medve egyáltalán nem harapós vagy támadós, sőt még ugatni is igen ritkán ugat. Erre ugyan nagy méretének köszönhetően nem is nagyon van szükség. Azonban, ha mégis veszély fenyegetné gazdáit, egy pillanatig se habozna megvédeni őket. Ez a békés jószág alkalmatlan ahhoz, hogy őrző- védő kutyának képezzék ki, de vészhelyzetben tanúsított viselkedése és bátorsága megbízható védelmet jelent szerettei számára. Nagy vízszeretete miatt, amit máig megőrzött, az újfundlandi kiváló mentőkutya, gyakran is alkalmazzák ezen a területen. Ez az egykori halászkutya a vízben érzi magát csak igazán elemében! Imád úszni és mindenféle vízbe azonnal belerongyol. Az újfundlandival lehetetlenség egy patak, vagy tó mellet legalább egy kis fürdés nélkül elhaladni. Az újfundlandi számára a sok friss levegőn töltött idő és a gyakori úszási lehetőség elengedhetetlen. Még a hideg időjárás, eső vagy szél sem hatja meg a „medvebundát”. A túlzott napsütést ellenben elkerüli és egy hűvös, árnyékos helyen húzza meg magát.

Megjelenése

Ilyen vastag, víztaszító, puha aljszőrrel rendelkező kutya esetében nem csoda, hogy kerüli a közvetlen napsütést és imádja a vizet. Az erős, izmos testfelépítését kiemelő bunda az FCI standardja szerint fekete, fehér-fekete és barna lehet.

A fekete színnek olyan egységesnek kell lennie, amilyen csak lehetséges. Ez a szín a legnépszerűbb, habár történeti szempontból nézve a fekete-fehérnek – ami egyébként a landseer fajta tenyésztéséhez is hozzájárult- nagyobb a jelentősége. Az FCI fajta standardjában azokat az újfundlandiakat részesítik előnyben, amelyeknek fekete fejük van fehér csillaggal, fekete a nyergük egyenletes foltokkal és fekete a faruk. A többi része legyen fehér és ne legyen túl pöttyös. A barna bunda – ami egyébként otthonában, Kanadában a standard szerint nem megengedett – lehet csokoládébarna, de egészes bronzos gesztenyebarna is. A mellkason, a lábujjakon és a farok végén elhelyezkedő fehér folt az egyszínű fekete és barna kutyáknál megengedett.

Az Amerikai Egyesült Államokban még a sárga szín is megengedett. A szürke újfundlandiak tenyésztése azonban nem kívánatos, mert az úgynevezett kék kutya szindrómához (blue dog syndrom) vezethet, ami a szőr kihullásával jár.

Minden színvariációra igaz, hogy mérsékelten hosszú és egyenes fedőszőrből (gyenge hullám megengedett) és erős, de mégis puha aljszőrzetből kell állnia, ami télen még vastagabb, mint nyáron. Amíg a fejen, az agyarnál és a füleknél a szőr inkább rövidebb és vékonyszálú, addig a melső- és hátsó lábakon és a farkon hosszú, vastag a szőrzet. Az újfundlandi medvés külsejét nem csak teddymaci-szerű nézésének és vastag bundájának, hanem lenyűgöző méreteinek is köszönheti. A kifejlett kanok marmagassága átlagosan 71 cm, szukáké pedig 66 cm. A szukák teste valamivel hosszabb ezért nem olyan masszív, mint a kanoké. De még a szukák is kb. 54 kilót nyomnak. Hímeknél az átlagos súly 68 kg.

neufundländer welpe im schnee © Beatrice / stock.adobe.com

Az újfundlandi története

Már az újfundlandi (newfoundland dog) elődei is kitartóak és erősek voltak. A fajta származási helye és névadója is a kanadai atlanti óceáni Új-Fundland szigete. Ezek az időjárástűrő, impozáns méretű, vízszerető kutyák a halászok mindennapi munkáját segítették. Az extrém időjárási körülmények, mint a vihar, havazás vagy a fagyos hideg sem árthattak a kutyáknak. Húzó és halászkutyaként segítettek a nehéz terhekkel, mint pl. a háló behúzásában és a halászcsónakok kihúzásában. Fáradhatatlanul ugrottak a vadon tomboló vízbe. Remek szolgálatukkal nem csak a szigeten, hanem annak határain túl is kiváló halászkutyaként híresültek el.

A fajta pontos eredetét köd fedi, de gyanítható, hogy az első európai halászok kutyái és a kanadai őslakos Micmac- és Beothuk indiánok kutyáinak keresztezéséből származik. Az őslakos új-fundlandiak által lakott szigeten sok kutya keveredett, amiket az európai hajósok és telepesek vittek magukkal. A fajta vastag aljszőrzetéből arra következtetnek, hogy az újfundlandi kialakulásában egyes sarkköri kutyák, mint az innu és az inuit eszkimók kutyái is részt vehettek. Azt a feltevést, miszerint az újfundlandi ereiben a vikingek által 1100 körül behozott fekete medvekutya vére is folyik, már nem tartják valószínűnek.

Történelmileg az újfundlandi név alatt a fekete-fehér keverék (ritkán barna) kutyákat értették, amik az őslakosok és az európai hajósok kutyáinak keresztezéséből a 18. században jött létre. Az óriási kutyákat először egy angol Cartwright nevű kapitány illette naplójában az újfundlandi névvel. A 19. században híresült el Európában ez a remek munka- és mentőkutya, ahol hamar az angol és francia közép- és felsőosztály érdeklődését is kivívta. Az újfundlandi európai elterjedésében nagy szerepet játszott a kutyáról elhíresült legendák, miszerint rengeteg hajós köszönheti ennek a remek mentőkutyának az életét. A legendák miatt az újfundlandi luxuskutyává vált.

Ezek a rendkívüli kutyák először 1860-ban vettek részt kutyakiállításon a brit Birmingham-ben. 15 évvel később kezdte meg az angol Kennel-Club az újfundlandi tenyésztési könyvét. További 11 év elteltével (1886) megalapították a „The Newfoundland Club”-ot, az egyik legősibb angol kutyaegyesületet és egyben az első újfundlandi tenyésztői egyesületet is.

Tenyésztés és egészség

Még akkor is, ha vitathatatlanul Kanada az újfundlandi származási országa, hivatalosan Anglia a fajta alapítója, mivel ott határozták meg először a fajta standardját és ezzel a célzott tenyésztés is ott kezdődött el. A nemzetközi FCI standardban az újfundlandi az 50-es szám, 2. csoportjába (német pincser, schnauzer, molosser, svájci pásztorkutya) és azon belül pedig a 2.2-es szekcióba tartozik (molosser, hegyi kutyák). Ha egy újfundlandi iránt érdeklődik, mindenképpen egy komoly tenyésztőhöz forduljon, akinek a tevékenységét a szigorú FCI irányelvek szabályozzák. Csak így biztosítható, hogy ez a nemes fajta tiszta és egészséges maradjon. A kölykök alapos orvosi egészségügyi ellátása, a szülőállatok és testvérek vizsgálata öröklődő betegségek szempontjából, az összes szükséges oltás beadatása, a megfelelő etetés és a jó szocializáció csak néhány a számtalan tevékenységből, amivel egy tenyésztőnek foglalkoznia kell.

Egyértelmű tehát, hogy egy ilyen tesztelt és védett kiskutya nem kapható olcsón. Természetesen az ár tenyésztőről tenyésztőre kicsit változhat, de legalább 1000-1500 eurós összeggel kell számolnia ahhoz, hogy egy egészséges, papírokkal rendelkező kiskutyát kapjon. Érdemes menhelyekre is ellátogatni, mert időről időre ott is találhatók újfundlandi kutyák, akiket az előző gazdájuk idő hiányában vagy privát okokból adott le, vagy azért mert nem tud megfelelően foglalkozni egy ekkora kutyával. Egyes esetekben a keverék kutyák is jó választások lehetnek. Az újfundlandi vér a keverék kutyákban is azonnal észrevehető. Legjobb esetben a keverék az újfundlandi kedves természetét örökölte, anélkül, hogy hajlamos lenne az újfundlandi kutyák öröklött betegségeire.

Mert a tenyésztők és az orvosok minden óvintézkedés ellenére az újfundlandi is egy sor öröklött betegségre hajlamos. Mint mindegyik nagyméretű, gyorsnövésű fajtának, az újfundlandinak is ízületi problémái lehetnek, különösen a csípőben és a könyökben. Más ortopédiai megbetegedésekre is hajlamosak, többek között az ínszalag betegségeire, a dilatatív cardiomyopathiára és a csontrákra.

Még ha ezek a betegségek nem is zárhatóak ki biztosan, a komoly tenyésztőnél kapott megfelelő tartás és ápolás legalább csökkenthetik ezen megbetegedések esélyét. A tenyésztőtől kapni fog tippeket a tartáshoz, ápoláshoz és neveléshez. Ezen felül egy etetési tervet is fog adni, amihez mindenképpen érdemes magát tartania. Mivel minden eledelváltás problémákat okozhat az emésztésben, csak lépésről lépésre térjen át másik tápra. A rendszeres állatorvosi látogatások és az immunizáció teljesítése a négylábúak tartásának alapfeltételei.

neufundländer im wasser © Beatrice / stock.adobe.com

Az újfundlandi tartása és ápolása

Az újfundlandi nagyon robosztus kutyának számít, aki mindenféle időjárásban útrakészek. Az eső, a hideg vagy a szél meg se kottyannak neki. A napsütést azonban csak mértékkel kedveli, hiszen a kanadai atlanti partvidék időjáráshoz van szokva. A vastag bunda tökéletesen védi a víztől és a széltől is, de alapos ápolást igényel. Minden újfundlandi háztartásban szükség van speciális kefékre. A fésülés nem ajánlott, mert így az egészséges szőrszálak is kitépődhetnek és ezért sérülésekhez vezethet. Csakúgy, mint a szőrzet a szemek és az fülek is rendszeres ápolást igényelnek. A fog ápolására elegendő a kutyához illő rágócsont is.

Vásárlóként tartsa észben, hogy egy ilyen nagy és szőrős négylábú körülményes ápolást igényel. Azoknak az embereknek, akiknek a tisztaság nagyon fontos, biztosan nem való ez a fajta. Szintén figyelembe kell venni ennek a nagy kutyának a mozgásigényét és vízszeretetét. Nagy kert, egy közeli tó, amiben fürödhet, a paradicsomot jelenti egy ilyen állatnak. A városi élet azonban egyáltalán nem illik ennek a szabadszellemű kutyának, mert a hosszas séták egyáltalán nem kielégítőek a számára. Ahhoz, hogy boldog legyen úszási lehetőségre is van szüksége. Az újfundlandival mindenképpen érdemes tavi kirándulásokat vagy tengerparti nyaralásokat tervezni.

Az újfundlandi tehát ideális partner lehet azoknak, akik aktív életet élnek és azt szeretnék, ha kutyájuk minden kalandban részt venne velük együtt. Hiszen a víz szeretete után rögtön az ember szeretete következik az újfundlandi listáján.

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.