Drótszőrű német vizsla

Drótszőrű német vizsla

A drótszőrű német vizsla szeretetre méltó természetével, figyelmes tekintetével és rusztikus szakállával gyorsan belopja magát sok kutyabarát szívébe. Számos pozitív tulajdonsága ellenére ez a kutyafajta azonban – jó okkal – csak egy bizonyos célcsoportnak ajánlott: a drótszőrű német vizsla nagy teljesítményre képes vadász, ezért tehát vadászkutya vadászok számára.

Hogyan néz ki a drótszőrű német vizsla?

Ennek a vadászkutyának hosszú ideig a jó teljesítőképessége és a durva szőrzete voltak a fontos jegyei. A kutya külleme másodlagos volt. Napjainkra szemet gyönyörködtető kutyafajjá vált. A drótszőrű német vizsla 57-68 cm-es marmagasságával a nagytestű kutyák közé tartozik. Erős izomzattal és mély, széles mellkassal rendelkezik. A drótszőrű német vizsla jellemző jegyei a durva szőrzet, valamint a felső és alsó állkapocs feletti sűrű szakáll. Ez a szakáll különösen hűséges kinézetet kölcsönöz a barna szemekkel és lelógó fülekkel rendelkező fejnek. Nem csoda, hogy sokan beleszeretnek a drótszőrű német vizslába! Ez a kutyafajta a következő színváltozatokban létezik: Barna, barnán spriccelt és feketén spriccelt. A fehér foltok megengedettek.

Tenyésztés a legjobb vadászkutyákból

Németország kutyabarátai a 19. század vége felé kezdtek el foglalkozni a különböző, durva szőrű tenyészkutyák célzott keresztezésével. Céljuk a meglévő fajták legjobb tulajdonságainak egyesítése volt. Erre a célra a legjobb vadászati tulajdonságokkal rendelkező griffon, pudelpointer és a szálkásszőrű német vizsla kutyafajták képviselőit választották ki. A vadászati teljesítmény többet nyomott a latba, mint az egységes kinézet. A tenyésztők kezdettől fogva nagy hangsúlyt fektettek a kutya sokoldalúságára. Kacsavadászat a vízparton, az erdőben vagy a réten: a négylábú társnak mindenhol lenyűgöző teljesítményt kell nyújtania. A kialakulóban lévő új kutyafajta barátai később egyre erősebben vonták be a rövidszőrű német vizslát a tenyésztésbe, hogy ezáltal tovább javítsák a kutya állóra csaholási és vadhajtási képességét. A durva szőrzet is a teljesítmény optimalizálásáról szólt. A kemény szőrzet ugyanis megvédi a kutyát a rossz időjárástól, a tüskés indáktól, a csalántól vagy az éles nádtól.

A drótszőrű német vizsla napjainkban

Kezdetben sok vadász igen kételkedve tekintett erre a keverékre. Idővel azonban ez a négylábú a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) által elismert kutyafajtává vált. A drótszőrű német vizsla napjaink egyik legnépszerűbb vadászkutyája Németországban. Messze a legkedveltebb kutya az állóra csaholás terén. Évente több mint 3000 kutyakölyök látja meg a napvilágot. Ezt a „mindenes“ kutyafajtát más országokban is nagyra értékelik. A drótszőrű német vizsla többek között a spanyol és a svéd királyi udvar vadászatain is részt vett. A legígéretesebb drótszőrű német vizslakölykök az évente megrendezett nemzetközi „Hegewald-teszten“ kerülnek megmérettetésre. Ez egy szelekciós tenyészvizsga, ahol ambiciózus tenyésztők és a kutyafaj számos országból érkező barátai gyűlnek össze.

drótszőrű német vizsla

Milyen a drótszőrű német vizsla jelleme?

A drótszőrű német vizsla nagy önbizalommal rendelkező, szenvedélyes vadász. Fajának megfelelően tartva és kiképezve minden helyzetben nyugodt és megbízható társ. Ragaszkodó, játékos és a rá jellemző humoros természetével meggyőzi a fajta kedvelőit. A bátorság és a kitartás nemcsak a vadászat során jellemzi ezt a fajt, hanem a mindennapi életben is. Különösen ki kell emelni a faj szellemi rugalmasságát. Ez az okos négylábú barát nagy kedvvel és gyorsan tanul. Ideális családi kutya, ha nem kell lemondania „főfoglalkozásáról”, azaz a vadászatról. Idegenekkel szemben visszafogottan viselkedik, de nem agresszív. Az orvvadászok elleni védelem érdekében a drótszőrű német vizsla bizonyos szinten „ki van élezve emberekre“ – vészhelyzetben tehát megvédi kétlábú barátját, az embert. Erre azonban ne bátorítsuk fel akaratlanul az állatot.

Hogyan neveljünk egy drótszőrű német vizslát?

A drótszőrű német vizsla egy intelligens és gyorsan tanuló négylábú. Sokoldalúsága miatt azonban nem kezdőknek való kutya. Olyan lelkes gazdira van szüksége, aki sok mindent szeretne megtapasztalni a kutyájával. Ez magában foglalja a már kölyökkorban megkezdett professzionális vadászkiképzést. A vadász- vagy vadászkutya-egyesületek megfelelő kutyakiképző tanfolyamokat kínálnak. Itt a leendő vadászsegéd a kutyatulajdonossal együtt készül fel a vadászati bevetésekre. Az általános, alapvető fontosságú engedelmesség elsajátítása mellett a tananyagban szerepel a tárgyak biztonságos lerakása, a lövéssel járó zajok nyugodt elviselése, az állóra csaholás, a vadkeresés, a vonszolás apportálással, valamint a vízi munka kacsával és anélkül. A vadászkutyák egy vadászkutya-vizsgával zárják le kiképzésüket. Otthoni környezetben ugyanaz vonatkozik e fajra is, mint az összes kutyára: a nevelése során kulcsfontosságú a szeretetteljes következetesség. Ellenkező esetben ugyanis az okos drótszőrű német vizsla a kivételekből – például az asztalnál való kéregetés vagy az ágyban történő alvás – rendszert csinál.

Vadászkutya minden alkalomra

A drótszőrű német vizsla a vadászat terén igazi mindenes – a szakértők mindenes használati vadászkutyának nevezik. Állóra csaholó kutyaként felemelt mellső lábával jelzi a vadat a gazdájának. A drótszőrű német vizsla sokoldalúan bevethető a vadászat során. Ezek közé tartoznak:

  • vadkeresés, azaz a sérült vagy elpusztult vad felkutatása
  • Apportálás
  • Keresés és vadűzés

A vadakat felkutató kutyák számos országban törvényileg előírt vadászati segédek. A kutyák ugyanis megakadályozzák a lelőtt állat hosszú ideig tartó szenvedését. A drótszőrű német vizsla minden téren ragyogóan teljesít. Egyedül a kotorékvadászatra nem alkalmas a testmérete miatt. Értelmes feladatok nélkül a drótszőrű német vizsla nem érzi jól magát. A fajta vadászatra nem alkalmas képviselői számára egy lehetséges alternatívát kínálnak az olyan kutyasportok, például az agility (akadálypálya), amelyek a vadászfeladatok kiegészítéseként is alkalmazhatók.

Mennyire egészséges fajta a drótszőrű német vizsla?

Egy profi tenyésztésből származó kutyának minden esélye megvan egy hosszú életre. A tenyészállatok egészségi állapotát az engedélyezés előtt ugyanis megvizsgálják. A szigorú szelekció révén a drótszőrű német vizslánál nagymértékben csökkent a csípőízületi-diszplázia kockázata.

A szülők továbbá nem szenvedhetnek váll osteochondrosisban. Ritka esetekben e kutyafajtánál előfordulhat craniomandibuláris csontritkulás. A betegség elsősorban terriereknél ismert. De a drótszőrű német vizsla is érintett lehet. Ezek a koponya ill. az állkapocs csontjainak fájdalmas elváltozásai. A betegség fiatal kutyáknál fordul elő három és hat hónapos kor között. A kutyáknak erős fájdalmai vannak, keveset esznek, nyáladzanak és néha apatikussá válnak. A betegség általában a kutya egy éves korában lecseng. Néhány állatot azonban az erős fájdalmak miatt el kell altatni. Jelenleg különböző egyetemek állatorvosai vizsgálják a betegség genetikai hátterét. Egy egészséges drótszőrű német vizsla megfelelő gondozás mellett átlagosan akár 14 évet is élhet.

Milyen a megfelelő étrend egy drótszőrű német vizsla számára?

Az izmos és mozgékony kutyáknak kiváló minőségű és magas hústartalmú tápra van szükségük. A vadászkutyák energiafelhasználása nagyon eltérő lehet. A vadhajtó kutyák több tucat kilométert futnak. A drótszőrű német vizsla vízi bevetés esetén kisebb távolságot tesz meg, de ez akkor is nagy fizikai megterhelést jelent. Ha a kutya naponta sok kilométert gyűjt, az ehhez szükséges energia magas fehérje- és elegendő zsírtartalmú táppal biztosítható. Reggel kezdődő vadászat esetén lehetőleg a vadászatot megelőző este adjuk utoljára enni a négylábú vadászsegédnek. A vadászat előtt és alatt ne etesse az állatot. Az evés utáni túl megerőltető mozgás ugyanis veszélyes gyomorcsavarodást okozhat a kutyáknál. A drótszőrű német vizslának a vadászat ideje alatt legalább óránként egyszer innia kell. Nagy melegben az ivások közötti időközöket le kell rövidíteni. A szárított húsból készült rágcsálnivalók vagy marhabőr rágócsontok kielégítik a vadászkutyák rágási igényét.

Fedezze fel kutyatápjaink választékát!

drótszőrű német vizsla vadászaton

Illik hozzám egy drótszőrű német vizsla?

Annak, aki német drótszőrű vizslát szeretne örökbe fogadni, mindenekelőtt egy előfeltételnek kell megfelelnie: vadásznak kell lennie. A drótszőrű német vizsla tenyésztői nem véletlenül csak olyan személyeknek adnak kölyköket, akik a kutyát vadászatra szeretnék kiképezni. Ez a barátságos négylábú imád a kétlábú családtagjaival lenni, ezért ne tartsa az állatot kennelben. Számára egy nagy kerttel rendelkező ház ideális. A vadászkutya nem alkalmas városi lakásban való életre. A szabadidős vadászoknak napi szinten foglalkoztatniuk kell a kutyát. Jól kijön a gyerekekkel, de kisgyerekeket soha ne hagyjunk felügyelet nélkül a kutyával. A vadászkutyák a macskákat zsákmánynak tekinthetik. Kisebb állatokat, például nyulakat vagy tengerimalacokat ne tartson vadászkutyával közös háztartásban. Még ha a kutyát rácsok is választják el, a vadászkutya jelenléte stresszeli a kisállatokat. A drótszőrű német vizsla ápolása nem bonyolult, és gyorsan elvégezhető.

Hol tudok hozzájutni egy drótszőrű német vizslához?

Drótszőrű német vizslakölyköt csak minősített tenyésztőtől szerezhet be. Ők „vadászok, akik vadászok számára tenyésztenek“. A profi tenyésztők szívesen engednek betekintést a tenyésztésükbe, és meghívják az érdeklődőket a drótszőrű német vizsla kenneleikbe. A látogatás során nézze meg az anyát, és ha lehet, az apát is. Magabiztosak és nyugodtak a kutyák? Milyenek a tartási feltételek? Csak akkor vásároljon kölyökkutyát, ha a tenyésztési körülmények meggyőzték Önt. A tenyésztők a kölyköket legkorábban kilenchetes korukban, a kedvtelésből tartott állatok európai útlevelével adják át.

Ha Ön egy felnőtt drótszőrű német vizslát szeretne, több lehetősége is van. Egyes vadászkutyákra szakosodott profi tenyésztők kiképzett vadászkutyákat kínálnak eladásra. A bajba jutott vadászkutyákon segítő egyesületek különböző fajtatiszta vadászkutyákat és keverékeket kínálnak online oldalaikon. Ezek az állatok különböző okokból keresnek új otthont. Ezen egyesületeknél még a nem vadászattal foglalkozók is megkaphatják azt a ritka lehetőséget, hogy német drótszőrű vizslához jussanak, ugyanis a náluk lévő kutyák egy része már nem alkalmas vadászatra.

Legyen sok öröme okos, szakállas négylábú barátjában!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.