Házi nyúl – Nyuszi

nyúl, nyuszi, házi nyúl, házinyúl

A házi nyúl vagy nyuszi a világ legkedveltebb háziállatának egyike. Nem csoda, mivel hosszú fülükkel, pihe-puha szőrükkel és szelíd szemükkel igazán bájosak. Ezzel egyidejűleg szociálisnak, könnyen kezelhetőnek számítanak és még áruk is kedvező. Azonban tényleg a házinyúl lenne a tökéletes háziállat? Cikkünkből megtudhatja, hogy mire kell ügyelni és hogyan tudja valóban fajtának megfelelően tartani őket, mielőtt beszerezne pár tapsifülest.

Házi nyúl tartása

Egy házinyúl szükségletei

A legnépszerűbb háziállatok listáján világszerte a harmadik helyet foglalja el a nyuszi a cica és a kutya után. Nem túl nagyok és nem túl kicsik, barátságosak, áruk kedvező, tartásuk nem túl költséges és látszólag nincs sok igényük, amit a gazdinak teljesíteni kellene. Sajnos ez a kép nem mindig felel meg a valóságnak. Ennek a téves elképzelésnek az a következménye, hogy sokan nem fajtának megfelelően tartják ezeket a hosszú fülű kedvenceket. Előfordul, hogy kis ketrecben kell élniük, nincs kapcsolatuk fajtársakkal és alig kapnak lehetőséget arra, hogy szabadon futkározzanak. Pedig a nyulaknak is fontos szükségleteik vannak – még ha nem is mutatják –, amit a gazdiknak nem szabad figyelmen kívül hagyniuk.

Két nyuszi jobb, mint egy

A házinyúl egyik legalapvetőbb szükséglete a fajtársakkal való interakció és kommunikáció iránti vágy. Ezt a szükségletet sem az emberek, sem pedig más háziállatok, mint pl. a tengerimalac nem tudja kielégíteni. Még egy olyan gyermek sem tudja pótolni a fajtárs hiányát, aki naponta több órát foglalkozik tapsifülesével. Tehát soha nem ajánlott egy házinyúl egyedüli tartása. Aki az iránt érdeklődik, hogy ilyen háziállatot vegyen, annak legalább kettő vagy több házinyúl tartása tanácsos. Ha nem szeretne kettőnél több háziállatot, akkor a legjobb választás egy pár, tehát egy nőstény és egy hím. A bakot feltétlenül ivartalanítani kell, mivel a nőstények évente ötször-tízszer hozhatnak világra kölyköket. A kasztrálás nemcsak a nem kívánt szaporodásnak vet gátat, hanem olyan csoportokban, ahol több kan él együtt, a rangért és területért folyó harcok is csökkenthetők.

Ásni, elrejtőzni, hirtelen irányváltoztatásokkal futni – egy házi nyúl mozgásigénye

A házinyúl további, gyakran alábecsült alapvető szükséglete a mozgás. Legyen szó óriás- vagy törpenyúlról, mindegyik fajtának szüksége van helyre és mozgásra. Egy a kereskedelmi forgalomban kapható nyúlketrec önmagában nem elég a tartós nyuszi tartáshoz. Természetes élőhelyén a nyuszi futkározik, kicselezi ellenségeit, ás és földalatti járatokat, illetve barlangokat alakít ki magának, ahol az egész csoport tartózkodik. A házinyúl természetesen ilyen formában nem tudn futkározni, azonban a gazdijuk tehet egy s mást azért, hogy legalább valamennyire ki tudja elégíteni ezt a természetes ösztönét. Ajánlott egy lehetőleg nagy kültéri kifutónak vagy egy tágas, változatosan kialakított beltéri kifutónak a nyuszi rendelkezésére állnia, ami sok rejtekhelyet és elfoglaltságot kínál és ezt rendszeres futtatással kombinálni.

Nagy karám a saját kertben a legideálisabb

A nyuszi az egész évet kint töltheti a szabadban – amennyiben a kifutóban vagy egy védett, visszavonulásra alkalmas helyen, ahova rossz idő esetén, nagy hidegben vagy nagy melegben meg tud húzódni. Ez lehet egy faházikó, egy üreges fatörzs vagy más jellegű barlang. Egy nagy, biztonságos és időjárásálló karám a kertben illeszkedik a legjobban a nyuszi igényeihez. Az a legjobb, ha lehetősége van arra, hogy tapsifülesének saját kertjében építsen egy lakot. Az építéshez és az anyag kiválasztásához állatkereskedésekben vagy az interneten gyűjthet ötleteket. Az az ideális, ha egy kb. 6 négyzetméteres területet le tud keríteni, ahol a házinyúl kénye-kedvére kitombolhatja magát. Az elegendő hely mellett fontos az is, hogy alulról és felülről is megfelelően biztosítsák ezt a területet. A kerítést a lehető legmélyebben ajánlott a földbe ásni, hogy a szorgos tapsifülesek ne tudjanak utat ásni alatta. Fentről ajánlott egy tetővel vagy ráccsal védeni őket a macskáktól és más ellenségektől.

Zwei kleine Kaninchen

A nyuszi élhet lakásban is?

Természetesen a legideálisabb a kültéri kifutó a kertben, azonban azoknak az embereknek, akik lakásban laknak és nem rendelkeznek kerttel, sem kell azonnal elbúcsúzni az ötlettől, hogy saját ugrifülesük legyen. A lakásban tartás is lehetséges bizonyos körülmények között, amelyeket mindenképpen be kell tartani ahhoz, hogy a nyuszi jól érezze magát Önnél. Egy olyan házi nyúl, akinek egész nap egy kis ketrecben kell ülnie, lelkileg megbetegszik. Ezért gondoskodjon arról, hogy háziállatai naponta több órát szabadon futkározzanak. Azért, hogy megakadályozza azt, megrágcsálják a szőnyeget, a kábeleket, a konnektorokat vagy a szobanövényeket, ajánlott lakásában egy olyan nyúlbiztos területet kialakítania, ahol akár szem elől is tévesztheti őket. A beltéri kifutóban is kell elhelyezni rejtekhelyet és egyéb elfoglaltsághoz lehetőséget biztosítani: barlangok és járatok virágcserépből, üreges fatörzsek, csövek, gyökerek és házikók – a legjobb, ha több szinten helyezi el a berendezési tárgyakat, amelyeket rámpával köt össze.

Alapfelszerelés

Mi való a nyuszilakba?

Az alvókuckók és érdekes tárgyak mellett a kifutóban szénarácsnak és kisállatitatónak is kellene helyet kapnia. Ha pluszban még beltéri ketrece is van, mert például nap közben a kifutóban futkároznak kedvencei és éjszakára beviszi őket a házba, akkor ott sem hiányozhat a széna és a friss víz. A ketrec aljára tanácsos újságpapírt tenni és arra szórni az almot és szalmát, így egyszerűbb lehet a takarítás. Ezenkívül ajánlott gyökereket, ágakat vagy kéregdarabokat elhelyezni a nyuszilakban, hogy legyen mit rágcsálniuk. A házi nyúl foga folyamatosan nő és a természetes rágcsáló ösztön segít azok elkoptatásában.

Nyuszi táplálása

Mit eszik a nyuszi?

Az emberekkel ellentétben a nyusziknak nagyon gyenge emésztőrendszeri izomzatuk van. A felvett táplálék nem továbbítható az izmok összehúzódásával a gyomor-bél traktuson keresztül. A házinyúl úgy emészt, hogy folyamatosan eszik. Így az újonnan elfogyasztott táplálék fentről „nyomja lefelé” a korábban megevett eledelt. Szénának, pl. egy szénarácsban, mindig a nyuszi rendelkezésére kellene állnia, azonban egyedüli táplálékforrásként ez nem elegendő. Azért, hogy fedezze kedvence tápanyagszükségletét, ajánlott még száraz eledelt, friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint zöldtakarmányt adni neki. Az állatkereskedésekben kapható kész eledel sem elegendő önmagában, azonban kiegészítésképpen kínálhatja vele nyusziját. Ügyeljen arra, hogy tapsifülese változatosan étkezzen és elég ballasztanyagot vegyen magához. Ha túlságosan is gyarapszik, akkor az annak a jele, hogy túlságosan energiadús táplálékot kap. Ebben az esetben egyeztessen állatorvosával, hogy min kellen változtatnia az étrenddel kapcsolatban.

A vakbélsár elfogyasztása

A házi nyúl különlegessége, hogy ürüléke bizonyos részét megeszi. Ez az ún. vakbélsár, amit rögtön a végbélnyílásból fogyaszt el, létfontosságú tápanyagokkal és B-vitaminnal látja el az állatot. Csak a széklet kiválasztása és elfogyasztása után hasznosíthatók az ilyen módon kinyert vitaminok. Ha első pillantásra zavarja is ez a látvány, kérjük, akkor se akadályozza meg nyusziját ebben a természetes cselekvésben. A vakbélsár elfogyasztása elengedhetetlen a megfelelően működő emésztéshez és a nyuszi egészségének megőrzéséhez.

Egészsége és ápolása

Az emésztési problémák és az ezzel összefüggő következményes betegségek olyan egészségügyi kockázatot jelentenek a házi nyúl számára, melyet komolyan kell venni. Valójában a betegségek okainak nagy része az állat érzékeny emésztőrendszerére vezethető vissza. A genetikai okok mellett gyakran helytelen táplálás és fogproblémák előzik meg az emésztési zavarokat. Ezért a lehető leghamarabb ajánlott állatorvossal konzultálni, ha a gyorsan növő fogakat nem tudja lekoptatni vagy a fogak nem záródnak rendesen. Sajnos a nyuszi hajlamos a panaszokat „hallgatólagosan“ elfogadni, ezért gyakran már csak későn ismerik fel a tüneteket. Azért, hogy az esetleges változásokat a lehető leghamarabb felismerje, ajánlott rendszeresen ellenőriznie a nyuszi fogait, megfigyelnie evési szokásait és emésztését. Felelős állattartóként érdemes kedvencét állatorvosi rutinvizsgálatokra vinni, valamint beadatni neki az ajánlott oltásokat, mint például a nyulak vérzéses betegsége (RHD) vagy a mixomatózis elleni vakcinát.

A nyuszilak tisztítása

Háziállata egészsége szempontjából döntő szerepet játszik a higiénia. Ehhez hozzátartozik az, hogy az egész ketrecet hetente egyszer teljeskörűen ki kell takarítani. Ajánlott az almot is kicserélni és a talajt forró vízzel tisztítani.
Amennyiben nyusziját lakásban tartja és aljzatként takarót vagy szőnyeget használ, akkor ezeket is rendszeresen ki kell mosni. Kedvence eledeles tálját– és itatóját, valamint illemhelyét (ez többnyire a ketrec egyik sarkát vagy macska wc jellegű tálat jelent nyuszinak való alommal) naponta kell takarítani. Erre a célra elegendő a forró víz vagy adott esetben egy kis ecettel keverve. Antibakteriális tisztítószereket csak akkor kell használni, ha az egyik állat megbetegszik.

A nyuszi a megfelelő háziállat az Ön számára?

Ezek az aranyos és szerethető kedvencek – mint ahogy minden háziállat – nemcsak örömet okoznak, hanem sok munka is van velük. A kifutó nem takarítja ki magát és ha esetleg elutazik, akkor is szüksége van nyuszijának friss eleségre és vízre, valamint lakhelye tisztítására. Ezért házi nyúl vásárlása előtt ajánlott alaposan átgondolni, hogy képes-e fajtának megfelelő otthont teremteni számukra. A tapsifülesek akár több mint 10 évet is élhetnek, így hosszú ideig Önnél maradnak – nem igazán javasoljuk, hogy a nyuszi mellett döntsön, hacsak ki szeretné próbálni, milyen is az, ha háziállata lenne. Még a vásárlás előtt gondolja meg, hogy hol és hogyan szeretné tartani nyusziját.

  • Van elég helye a kertben, illetve a lakásban egy tágas kifutó tárolására?
  • A családtagok allergiásak lehetnek az állatszőrre?
  • A családban ki fog gondoskodni a nyusziról és tisztítani a kifutót?
  • Ki fogja ellátni kedvencét, ha Ön elutazik?

Minél jobban felkészül a tapsifüles érkezésére és minél pontosabban tisztázza, ki felel a takarításért és a gondozásért, annál nagyobb örömét leli majd a szociális állatok tartásában.

Kaninchen putzt sich

Nyuszi és gyerekek

Sok gyerek szeretne magának háziállatot, de nem igazán van rálátásuk arra, hogy pontosan mivel jár gondozásuk. Szülőként Önnek érdemes tisztában lennie azzal, hogy a munka nagy része majd Önre marad. A kisgyermekek számára még nagy kihívást jelent a kifutó tisztán tartása. A nagyobb gyerekek esetében pedig, akik már felelősséget tudnak vállalni, tanulmányaik vagy a munka miatt nem biztos, hogy el tudnak köteleződni 10 évre. Mindazonáltal a legtöbb esetben csak nyerhetnek vele a gyerekek, ha nyuszit tarthatnak otthon: megtanulnak felelősséget vállalni egy másik élőlényért és figyelembe venni a szükségleteit. Ezekkel a barátságos állatokkal kialakított interakció örömet okoz és a nehéz pillanatokban vigaszt nyújthat. Azoknak a szülőknek, akik szeretnének eleget tenni gyermekük az iránti vágyának, hogy legyen saját háziállatuk, de félnek attól, hogy az egész munka rájuk marad, érdemes egy állatotthonban szétnézniük és idősebb egyedeket magukhoz venniük. Így az állatoknak is adnak egy második esélyt arra, hogy szép, szerető otthonban éljenek, ezzel egyidejűleg pedig tesztelheti, hogy hosszabb ideig szeretnének-e elköteleződni háziállatok iránt.

Értse meg a nyuszi nyelvét

A házi nyúl nagyon kommunikatív állat, aki különféle hangokkal és testbeszéddel fejezi ki magát. Aki megérti a „nyelvüket”, szem előtt tarthatja az állatok igényeit. A gyerekek is gyorsan megtanulják értelmezni a testtartásukat és ennek megfelelően reagálni. A következőkben találhat egy kis áttekintést a lehetséges viselkedési módokról:

  • A nyuszi szorosan a talajhoz lapul és füleit is a hátára szorítja: A természetben ez a magatartás azt jelenti, hogy a tapsifüles alárendeli magát egy másiknak. A legtöbbször ezt azért csinálja, mert rosszul érzi magát és fél. Ilyenkor békén kell hagyni. Ha újra fel szeretné vele venni a kapcsolatot, akkor óvatosan közeledjen felé.
  • A nyuszi mozdulatlan marad tágra nyitott szemekkel: Ez a viselkedés is azt jelzi, hogy nem szeretne kapcsolatba lépni az emberrel, nem szívesen fogadja érintését. A vadon élő nyúl akkor szokott így reagálni, ha úgy látja, hogy már nem tudn elmenekülni az ellenség elől – így próbálnak úgymond “láthatatlanná” válni.
  • Egyenesen ül és hátracsapja a füleit: Vigyázat! Úgy tűnik, hogy tapsifülese támadásra készül. Ha ráadásul még morog is, akkor jobb, ha távol marad tőle.
  • Hátsó lábaival dobbant: Ily módon figyelmeztetik egymást a nyulak. Lehet, hogy hosszú fülű kedvence veszélyt érez és fel akarja erre hívni társai figyelmét.
  • Szorosan a földhöz simulva oldalán vagy hanyatt fekszik és végtagjait kinyújtja: Gratulálunk! Nyuszija éppen jól és biztonságban érzi magát, élvezi a helyzetet!
  • Ugrál és hirtelen irányváltoztatásokkal futkározik: Nagyszerű! Úgy tűnik, nyuszijának elég helye van az otthonában. Természetes élőhelyén ezzel az ellenségeit akarja lerázni, azonban a házinyulak ezzel örömüket, jókedvüket fejezik ki.

A nyulakra esett a választása?

Kommunikatív és barátságos jelleme miatt a nyuszi értékes szociális partner lehet. Aki megtanulja, hogy figyeljen az állatok szükségleteire, elég teret, mozgást biztosít számukra és megfelelően gondoskodik etetésükről, lakhelyük tisztításáról és ápolásukról, az elégedett és békés háziállatokat tudhat magáénak. Habár a középkorban még a húsáért és a bundájáért tenyésztették a tapsifüleseket, ma már nagyon közkedveltek háziállatként. Nem csoda, hogy számos házinyúl tenyészet működik már napjainkban. A legismertebb fajták közé tartozik a 2 kg alatti törpenyúl, a hosszú szőrű nyulak, mint az angóra- vagy a rókanyúl, a lógó fülű kosorrú nyúl vagy a több mint 5 kg-ot nyomó óriásnyúl. Most már csak az a kérdés, hogy Ön melyik fajtát választja?

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Hörcsög

Aranyhörcsög, teddy hörcsög, törpehörcsög és társaik – a hörcsögök különböző méretekben és színekben fordulnak elő. Bájos kinézetük és kézbe illő méretük miatt különösen kedvelt háziállatok.
9 min

Törpenyúl

Kis mérete, ölelni való kinézete, szociális természete és a kinti tartás lehetősége miatt a törpenyúl különösen kedvelt háziállat.
7 min

Csincsilla

A kicsi és bájos dél-amerikai bevándorló selymes szőrével, hosszú füleivel és bozontos farkával gyorsan belopja magát az ember szívébe. Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy nem minden rágcsáló ugyanolyan. Az érdeklődőknek ajánlott még a csincsilla vásárlása előtt tájékozódni az alábbi témakörökben: csincsilla etetése, csincsilla tartása, csincsilla gondozása. Ennek az elsődleges célja az, hogy a leendő csincsilla tartó megállapítsa, az állat speciális igényei és viselkedése megegyezik-e az Ön elképzeléseivel. Ezért fontos tudni, honnan származik és hogyan él a természetben.