Hörcsög

hörcsög, hörcsögök, hörcsög fajták

Aranyhörcsög, teddy hörcsög, törpehörcsög és társaik – a hörcsögök különböző méretekben és színekben fordulnak elő. Bájos kinézetük és kézbe illő méretük miatt különösen kedvelt háziállatok gyermekes családok körében. A hörcsögök azonban mégsem olyan ölelnivalóak, mint ahogy azt ránézésre gondolnánk. Ezek a kis rágcsálók igazán érzékenyek és elég nagy igényeik vannak, amelyeket figyelembe kell venni.

Jelleme

Kicsi, de hohó!

Ezek az állatok éjszaka aktívak, így napközben a legsötétebb sarokban gömbölyödnek össze – a hörcsögök igazi „magányos farkasok”. Míg éjszaka ásnak, futkároznak és nagy ramazurit csapnak a ketrecben, addig nappal nyugalomra van szükségük. A hangszóróból jövő hangos zenét, a játszó gyerekek ricsaját vagy a porszívó hangját olyan nehezen viselik, mint az emberek közeledési kísérleteit, akik simogatni szeretnék és a kezükbe venni a kisállatokat. Aki felébreszti őket és előveszi rejtekükből, azt kockáztatja, hogy megismerje éles fogaikat.

A hörcsög a megfelelő háziállat gyerekek számára?

Ha pontosabban megnézzük a hörcsög tulajdonságait, akkor hamar nyilvánvalóvá válik, hogy igényeik nem mindig egyeztethetők össze a gyerekekével. Míg a legtöbb gyermek egy olyan háziállatról álmodik, akivel játszhat és akit magához ölelhet, addig a hörcsögök napközben nyugalomra és békére vágynak, és nem szeretik, ha hozzájuk nyúlnak. Amikor odakint sötétedik és végre teljes fokozatra kapcsolnak, akkor a kis kétlábúak már elfáradnak és aludni mennek. Olyan kisgyermekek számára, akik a bájos rágcsálókat a favonatra ültetik vagy a játék babakocsiban körbe hurcolják a lakásban, semmiképpen nem ajánlott háziállatként. Azonban a nagyobb gyerekek, akik tekintettel vannak az állat szükségleteire és nem kell olyan hamar lefeküdniük, már sok örömet lelhetnek az eleven kis huligánok tartásában.

Csak nézni, nem babusgatni

Azt nézni, ahogy a hörcsög apró lábaival a homokba ássa magát, járatokat váj, a faforgácsot göngyölítve rejtekhelyet alakít ki vagy rója a köröket a mókuskerékben, kicsik és nagyok számára egyaránt érdekes lehet. Aki megfigyelését szórakoztatónak tartja és amúgy is későn megy aludni, az biztosan hamar a szívébe zárja ezt a különleges kis rágcsálót. Ha elfogadja szükségleteit és életritmusát, akkor sok türelemmel, empátiával és kis finomságok segítségével még akár idomítható is. Soha nem lesz olyan kedvenc, akit naphosszat ölelgetni lehet, már kis, törékeny testéből adódóan sem.

Külső megjelenése

Aranyhörcsög és teddy hörcsög

A hörcsögök közül kétségtelenül a szíriai aranyhörcsög a legismertebb. Az angóra hörcsög vagy más néven teddy hörcsög szintén az aranyhörcsög fajához tartozik, csak abban különbözik, hogy hosszú a szőre.

Az aranyhörcsögök 15-18 cm hosszúra nőnek és kb. 85-150 g-ot nyomnak. A jellemző vadas szín (arany) mellett számos színváltozatban fordulnak elő: a krémszíntől a feketén és fekete-fehér foltoson át a háromszínűig (fehér-barna-fekete) sokféle változatban fellelhetők. Színük és szőrük alapján nevezik tarka, sziámi, orosz vagy selyemhörcsögnek is.

Törpehörcsög fajták

4 különböző törpehörcsög fajtát különböztetünk meg, akiket háziállatként tartanak. Ezek a következők:

  • Kínai csíkos törpehörcsög
  • Dzsungáriai törpehörcsög
  • Campbell törpehörcsög
  • Roborovszki törpehörcsög

7-10 cm-es testhosszukkal és 25-50 g közötti súlyukkal a törpehörcsögök jelentősen kisebbek és könnyebbek rokonuknál, az aranyhörcsögnél. A leghosszabb közülük a kínai csíkos törpehörcsög az ún. hosszú farkú hörcsög, aki a farokvéggel együtt is csak 12 cm hosszú. Még apróbb és törékenyebb a Roborovszki törpehörcsög, a legkisebb a törpehörcsögök között.

Hörcsög vásárlása

Mire tanácsos ügyelni hörcsög vásárlásakor?

Aki azzal a gondolattal játszik, hogy hörcsögöt visz otthonába háziállatként, annak először azt kell átgondolnia, hogy melyik hörcsög illik hozzá a legjobban. Egyikük sem él túl sokáig, azonban az aranyhörcsög valamivel szívósabbnak mondható, mint törpe rokonai. Viszont az aranyhörcsögök is csak 2-4 évig élnek. Míg egyes szülők a rövid élettartamot talán előnyként könyvelik el, mivel gyermekük előrelátható időn belül „gyakorolhatja“ a háziállattartást, addig a kicsiknek meg kell tanulniuk túltenniük magukat kis lakótársuk korai halálán.

Költségek és állatkereskedések

Sajnos a rövid élettartam és a kedvező ár (egy hörcsög kb. 5, nagyon maximum 20 euróba kerül) ahhoz vezet, hogy sokan vesznek csak úgy „mellékesen“ egy hörcsögöt. Azonban a gondozással járó fáradozást és az alapfelszerelés, a táplálék, az alom, valamint az esetleges állatorvosi látogatások költségeit sem szabad semmiképpen alábecsülni. Míg a ketrecés a szükséges tartozékok ára kb. 100 eurót tesz ki, addig az eledel és az alom is kb. 20 euróba kerül havonta. Aki minél tovább szeretne örülni hörcsögének, annak nem csak a fajtának megfelelő tartásra kell ügyelnie, hanem jobb, ha távol tartja magát az interneten keringő óriási akcióktól vagy a kétes hírű állatkereskedésektől. Sajnos sok „divatos hörcsögfajtát” kereszteznek egymással és szaporítanak úgy, hogy figyelmen kívül hagyják a lehetséges örökletes betegségeket. Aki biztosra szeretne menni, hogy hörcsöge valóban egészséges legyen, annak ajánlott egy megbízható, helyi állatkereskedésben vagy közvetlenül egy tenyésztőtől beszereznie rágcsáló barátját.

Hörcsög tartása: a megfelelő berendezés hörcsögök számára

Attól függetlenül, hogy olyan kicsik, nekik is vannak igényeik az otthonukkal szemben. A fajtának megfelelő tartás alapfeltétele az elegendően nagy ketrec és a kellő mennyiségű kiegészítő az ásáshoz, a mászáshoz, az elrejtőzéshez és az építéshez. Ezért tanácsos legalább 100x50x50 cm-es (SzxMaxMé) ketrecet beszerezni. Minél nagyobb, annál jobb – alapvetően ez az alapszabály érvényes. Minél több hely áll rendelkezésre, annál változatosabban rendezhető be a hörcsöglak. Az is egy alternatíva, ha egy akváriumot vagy terráriumot alakít át kis kedvence számára. Ennek az az előnye, hogy a hörcsög mélyen be tudja ásni magát az alomba anélkül, hogy a forgácsok, a homok vagy a fa kihullana a rácsokon keresztül a padlóra vagy a szőnyegre. Ezért ajánlott olyan ketrecet választani, aminek az alja nagyon magas peremű. Azért, hogy gondoskodjon a megfelelő légáramlásról, az akváriumot érdemes felülről lezárni egy ráccsal. A ketrecben biztosan szellősebb az élet, mindenesetre ügyelni kell arra, hogy a ketrec soha ne álljon huzatban.

Fedezze fel kínálatunkat hörcsögeledelekből és ketrectartozékokból!

Mi való a hörcsögketrecbe?

A ketrec vagy terrárium alját nagy réteg alommal kell megtölteni, hogy a kedvencek számára elegendő teret biztosítson az ásáshoz. Ajánlott inkább szálas alomkeveréket választani, ami szénából, szalmából, kenderből, puhafa granulátumból, lenből vagy kukoricaszálból áll. Ezzel szemben a fűrészpor nem alkalmas hörcsögök számára. Továbbá elegendő anyagot tanácsos a kisállat rendelkezésére bocsátani a fészekrakáshoz, mint pl. szénát, szalmát, fagyapjút vagy papír- és kartoncsíkokat. Az alapfelszerelés mellett –, ami alvókuckóból, valamint etető- és itatótálból áll – ajánlott sok szórakozási lehetőséget kínálni számukra. Még ha nappal nem is feltételeznénk, hogy aktívak, éjszaka elindulnak felfedező útjukra: mászkálnak, ásnak, rágcsálnak, átpasszírozzák magukat szűk járatokon, elrejtőznek vagy éppen az ágak között nyüzsögnek.

Élményvilág a mókuskerekek, a kókuszdiók és a homokfürdő között

Fából készült labirintus, ágak, kartontekercsek, parafadugó, fél kókuszdióhéj, kövek, agyagcsövek vagy papír tojástartó – ez mind kiváló választás kalandvágyó kis felfedezője számára, akár több szintre elosztva. A homokfürdő sem hiányozhat egy hörcsög lakhelyéről. Ajánlott erre a célra csincsillahomokot használni, amit beletölt egy legalább 20 cm-es tálba vagy a lakhely egy másképpen lekerített területére. Ha ezenkívül még mókuskereket is szeretne elhelyezni, akkor arra érdemes ügyelni, hogy ne legyen túl kicsi, különben az állat gerincoszlopa nagyon összegörnyed használat közben. Továbbá a futórésznek zárt felületűnek kellene lennie, hogy ne tudjon beszorulni kedvence kis lába.

Alapvetően szinte nincsenek határok a belső tér kialakítására vonatkozóan – csak olyan anyagokat kellene mellőzni, mint a műanyag és a lakk. Egy sok élményt nyújtó ketrec sem tudja pótolni a szabadon futkározás örömét, ezért időnként ajánlott erre is sort keríteni. Azért, hogy kedvence ne tűnjön el a kanapé alatt vagy a függöny mögött, ajánlott mindenképpen korlátozni a futtatási területet a szobában.

Hörcsög etetése

Az állatkereskedésben nagy választékban talál hörcsögeledeleket, amelyek különféle gabonafélékből, virágokból, szárított gyógynövényekből és gyümölcsökből áll. Ajánlott olyat választani, amelyben a diófélék, az olajos magvak és a búza aránya alacsony. A kiváló minőségű száraz eledel mellett különféle finomságokkal örvendeztetheti meg kis rágcsálóját. Egy köröm nagyságú paprikadarabnak, egy fél uborkaszeletnek, egy kis répaszeletnek, egy mazsolának vagy éppen egy csipkebogyónak szinte egyik hörcsög sem tud ellenállni – egy kis türelemmel azt is elérheti, hogy a kezéből fogyassza el a nyalánkságot. Idővel pedig így talán még az emberi érintéshez is hozzászokhat. Azért, hogy lefedje kis örökmozgója állatifehérje-szükségletét, hetente kétszer-háromszor szárított tücsökkel, lisztféreggel vagy túróval kínálhatja hörcsögét.

Ápolása és a ketrec tisztítása

A hörcsög fajtának megfelelő tartás és helyes táplálás esetén a hörcsög fog- és szőrápolása megoldódik magától. Ezek a kis rágcsálók nagyon tiszta állatok, a macskához hasonlóan rendszeresen mosakodnak, így tartva tisztán bundájukat. Emellett a homokfürdőben való hempergés is hozzájárul a szőr- és karomápoláshoz. A ketrec takarításában azonban az emberek segítségére van utalva a kis rágcsáló. A csírázás és a kellemetlen ammóniaszag megakadályozása érdekében rendszeresen cserélni kell az almot. Ennek során külön figyelmet ajánlott szentelni a „pisisaroknak”, tehát annak a helynek, ahol kedvence rendszeresen intézi ügyeit. Azért, hogy megkönnyítse munkáját, vásárolhat ún. kisállat wc-t, amit a legtöbb hörcsög problémamentesen elfogad. Olykor-olykor, legalább évente kétszer-háromszor tanácsos az egész ketrecet az összes berendezéssel együtt alaposan megtisztítani (erre az időre ki kellene venni a hörcsögöt a ketrecből). Ezenkívül figyeljen arra, hogy naponta cserélje a vizet és mindig friss eledel legyen az etetőtálban.

Hörcsög háziállatként: előnyök és hátrányok összefoglalása

Attól függetlenül, hogy kedvező áron szerezhet be hörcsögöt, vegye figyelembe, hogy ő is élőlény és mint minden más háziállatnak, neki is megvannak a maga szükségletei. Etetni kell, takarítani kell lakhelyét, rendszeresen cserélni kell a vizét és az almot, csillapítani kell nagy mozgásigényét kreatív berendezésekkel és rendszeresen futtatni kell. Nem ajánljuk hörcsög tartását akkor, ha csak próbát szeretne tenni, hogyan gondoskodik gyermeke saját háziállatáról vagy olyan embereknek “hiánypótlásként”, akik megijednek egy kutya vagy macska tartásától. A hörcsögnek olyan gazdira van szüksége, aki komolyan veszi szükségleteit, aki elfogadja, hogy napközben pihenni szeretne és akit nem zavar, ha éjszaka kerül csúcsformába és nagy zajt csap a ketrecben.

Ha Ön olyan típusú ember, akinek kevés alvás is elegendő, akkor sem ajánljuk, hogy a hörcsögketrecet a hálószobában helyezze el. Egyébként ivarérettségtől számítva a hörcsögök igazi „magányos farkasok” és annyira kevéssé viselik el hörcsögtársukat a ketrecben, mint az emberek állandó simogatását. A kutyákkal és macskákkal ellentétben ezeknek a rágcsálóknak nincs igényük az ember közelségére. Ha Önnek elegendő, hogy esténként egyszerűen csak megfigyeli, ahogyan épít, mászik, rágcsál, mozgolódik és hörcsög módjára viselkedik, valamint elfogadja különleges sajátosságait, akkor biztosan sok örömet fog okozni Önnek a kis rágcsáló háziállatként.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Hörcsög

Aranyhörcsög, teddy hörcsög, törpehörcsög és társaik – a hörcsögök különböző méretekben és színekben fordulnak elő. Bájos kinézetük és kézbe illő méretük miatt különösen kedvelt háziállatok.
9 min

Törpenyúl

Kis mérete, ölelni való kinézete, szociális természete és a kinti tartás lehetősége miatt a törpenyúl különösen kedvelt háziállat.
7 min

Csincsilla

A kicsi és bájos dél-amerikai bevándorló selymes szőrével, hosszú füleivel és bozontos farkával gyorsan belopja magát az ember szívébe. Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy nem minden rágcsáló ugyanolyan. Az érdeklődőknek ajánlott még a csincsilla vásárlása előtt tájékozódni az alábbi témakörökben: csincsilla etetése, csincsilla tartása, csincsilla gondozása. Ennek az elsődleges célja az, hogy a leendő csincsilla tartó megállapítsa, az állat speciális igényei és viselkedése megegyezik-e az Ön elképzeléseivel. Ezért fontos tudni, honnan származik és hogyan él a természetben.