Aranyhörcsög

aranyhörcsög

Az aranyhörcsög a hörcsögfajok egyik legismertebb képviselője. Kis testmérete révén könnyen gondozható háziállat hírében áll, amely ideális a kezdő állattartók számára. Ezek a kis rágcsálók azonban nagy igényeket támasztanak gazdáikkal szemben. Hogy pontosan melyek ezek az elvárások, azt megtudhatja ebből a cikkből.

Kinézet: Az aranyhörcsög jellegzetes küllemi jegyei:

Az aranyhörcsög testhossza 12-18 centiméter. Ennek megfelelően könnyű is – az aprócska állat súlya mindössze 85-150 gramm. A úgy nevezett közepes hörcsögök csoportjába tartozik: Egyes hörcsögfajok még kisebbek, mások pedig nagyobbak az aranyhörcsögnél.

Az aranyhörcsögöknek rövid farka, rövid lábai és kis tappancsai vannak. A szemeik és a füleik viszont nagyok – éjszakai életmódot folytató rágcsálóként ugyanis jól működő érzékszervekre van szükségük.

Milyen színű lehet a szőrzetük?

Az aranyhörcsög szőrzete jellemzően sima, rövid és krémszínű. A szőrzet az állat hátának közepén és a fülei alatt gyakran kissé sötétebb színű.

Léteznek azonban más szőrváltozatok és színezetek is:

 • albínó (fehér, vörös szemekkel és színtelen fülekkel)
 • pezsgő (lilás szürke)
 • háromszínű
 • szürke fekete árnyalattal
 • csokoládészínek
 • szépia (barnássárgától a bézsig szürke árnyalatokkal)
 • fehér
 • fahéjszínek

A szín és a szőrzet függvényében a következő megnevezéseket használják az aranyhörcsögre:

 • Tarka (különböző színű foltok)
 • Fehér (különböző színű fehér sávval a test körül)
 • Sziámi vagy orosz hörcsög (albínóhoz hasonlóan világos, vörös vagy fekete szemekkel)
 • Szatén vagy selyemhörcsög (a szőrzet különösen fényes)

Jellem

Jellem: Az aranyhörcsögök félénk, éjszaka aktív állatok

Az aranyhörcsögök nem elégítik ki a simogatható és ölelgethető háziállat utáni vágyunkat. A rágcsálók szeretetteljes és megfelelő bánásmód mellett ugyan szelídek, de az emberi érintéssel szembeni félénkségüket soha nem vetkőzik le teljesen. Hozzászoktak ugyanis ahhoz, hogy résen kell lenniük a jellemzően levegőből támadó ellenségekkel szemben. És sajnos a hörcsög szemszögéből pontosan ezt jelenti egy felé közeledő kéz.

Az aranyhörcsög megfelelő háziállat gyerekek számára?

Bármily édes lények is, az aranyhörcsögök nem megfelelő háziállatok gyermekek számára. Az éjszakai kisállatok ugyanis este válnak igazán aktívvá, amikor az Ön gyermekének aludnia kell. Ekkor lelkesen feltúrják az almot, alapos tisztálkodást végeznek, és felvillanyozva szaladgálnak a kuckójukban. Napközben viszont ragaszkodnak a nyugalmukhoz, és nem veszik jó néven, ha zavarják őket. Ellenkező esetben az esti rossz hangulat előre be van programozva.

Az idősebb gyerekek azonban már elég türelemmel rendelkeznek ahhoz, hogy gyengéden és körültekintően próbáljanak meg közelíteni az állathoz. Ha a gyermekek képesek alkalmazkodni a háziállat igényeihez, tiszteletben tartják annak pihenési időszakait, és kellő távolságot tudnak tartani, akkor semmi sem szól egy aranyhörcsög beszerzése ellen.

Tartás

Az aranyhörcsög tartása: Az aranyhörcsög magányos állat?

A vadonban az aranyhörcsögök egyedül élnek. Más aranyhörcsögöket egyáltalán nem látnak szívesen saját területükön, és csak a párzási időszakban, kivételesen tűrik meg maguk mellett a fajtársaikat.

Lehet aranyhörcsögöket párban tartani?

Az aranyhörcsögök még háziállatként sem adják fel magányos életformájukat. Ezért nem szabad őket együtt tartani egy másik aranyhörcsöggel vagy más háziállattal. Ha Ön több hörcsögöt szeretne tartani, akkor a törpehörcsög jobb választás erre a célra.

Mennyi helyre van szükségük ezeknek a kisállatoknak?

Bár ez az állat az egyszemélyes háztartásban érzi jól magát, a hörcsög nem elégszik meg egy egyszobás lakással. Épp ellenkezőleg: Ehelyett inkább a tágas, a lehető legtöbb teret biztosító luxusszállásokat részesíti előnyben. Mert amilyen erős a vágya a magányra, olyan nagy a mozgásigénye.

A nagy távolságok megtételének igénye az apró állatok vérében van. Igy nagy szükségük van a futkározásra. Egy aranyhörcsög ketrecének a lehető legnagyobb mértékben ki kell elégítenie ezt az igényt. Egy futókerék azonban nem elég. Biztosítson aranyhörcsögének a lehető leggyakrabban további lehetőségeket a szabad futkározásra.

Fontos: A hörcsögök éles kis fogaikkal nem riadnak vissza az elektromos kábelek, vagy a számukra mérgező növények megrágcsálásától. Ezért ügyeljen arra, hogy a vidám futkározás ne végződjön rosszul. A legjobb megoldás az, ha egy lekerített területet alakít ki a lakásban, ahol a hörcsög szabadon és biztonságosan szaladgálhat.

A hörcsögök tartására, a fajnak megfelelő hörcsögketrec kialakítására és a helyes tisztításra vonatkozóan további tippeket foglaltunk össze a nagy Hörcsögkalauz című kiadványunkban.

aranyhörcsög a ketrecben © Monika / stock.adobe.com

Táplálás

Táplálás: Mit eszik az aranyhörcsög?

Az aranyhörcsög táplálékának kiegyensúlyozottnak és változatosnak kell lennie. A táplálék nemcsak tápanyagforrás, hanem egyben fogápolás is a rágcsáló számára. Már csak e fontos kettős funkció miatt is érdemes kiváló minőségű táplálékot választani.

A hörcsög számára ideális eledel növényi és állati összetevőket is tartalmaz. Válasszon kész kevert hörcsögtápokat, vagy tájékozódjon hörcsögkalauzunkban a rágcsálók tökéletes étrendjéről. A táplálék legfontosabb összetevője a mindennapi friss víz.

Az aranyhörcsögöknek naponta két teáskanálnyi alaptápra van szükségük. A tápnak semmilyen körülmények között sem szabad korlátlan mennyiségben rendelkezésre állnia. A kis falánk állatok ugyanis hajlamosak az elhízásra.

Mit nem ehetnek az aranyhörcsögök?

Bár a hörcsögök nem válogatósak, vannak olyan ételek, amelyek tabuk a számukra. Ezek közé tartozik többek között:

 • ételmaradékok
 • édességek
 • zsíros diófélék
 • kenyér
 • hagymás növények
 • csonthéjas gyümölcsök
 • cukros édességek

Egészség

Egészség: Hány évig élnek az aranyhörcsögök?

Az aranyhörcsög várható élettartama egészséges állatok esetében két és három év között van. Ennek előfeltétele a fajnak megfelelő, mindenekelőtt cukormentes és zsírszegény étrend. Ez a tartós egészség és a hosszú hörcsögélet legfontosabb alapja.

Az aranyhörcsögök sérülésektől való megvédése ugyancsak fontos. Egy túl kicsi futókerék, a szanaszét heverő kábelek vagy a lakás mászásra hívogató sarkai veszélyt jelentenek a kis állatokra. Az állat komolyan megsérülhet vagy lezuhanhat.

Ezért a szabad futkározás során mindig tartsa szemmel hörcsögét, és minden nap figyelje meg testbeszédét és kinézetét.

Arról, hogy miért olyan fontos a kiváló minőségű táplálék a hörcsög egészsége szempontjából, és hogy miből ismerheti fel, hogy aranyhörcsöge pocakja teljesen egészséges-e. A hörcsög emésztőrendszere című áttekintésünkben olvashat.

Vásárlás: A következő költségekkel kell számolnia

Ha aranyhörcsögöt készül vásárolni, ne engedje elvakítani magát a magányosan élő aranyhörcsögök alacsony ára által. Maga a vásárlás ugyanis még messze nem teremti meg a fajnak megfelelő élet összes feltételét.

Mennyibe kerül egy aranyhörcsög?

Az aranyhörcsögök tiszta beszerzési ára átlagosan mindössze 10 euró. Ugyanakkor az Ön aranyos társa természetesen egy szép hörcsöglakban szeretne élni, és minden nap jó minőségű táplálékra van szüksége.

 • A Német Állatvédő Szövetség (Deutscher Tierschutzbund) számításai szerint egy egészséges aranyhörcsög tartásának éves költségei 200 euró körül mozognak.
 • Az alapfelszerelés ára kb. 200-300 euró.
 • Ha gyakran van szükség állatorvosi látogatásokra, akkor ez megemeli a költségeket.
 • Ha az Ön hörcsöge kezdettől fogva jó egészségnek örvend, az orvosi költségek általában elenyészőek. A lehető legegészségesebb és legboldogabb aranyhörcsög megtalálásához kérje ki a profi tenyésztők vagy tapasztalt állatkereskedők tanácsát.

  Egy fontos jele annak, hogy hörcsögével eddig jól bántak: az állatok éjszakai életmódjára való tekintettel az eladás csak késő délután lehetséges.

  Eredet: Hogyan került az aranyhörcsög az emberhez?

  Az aranyhörcsög (tudományos neve: Mesocricetus auratus) a közepes méretű hörcsögfajhoz tartozik, és szíriai aranyhörcsögnek is nevezik. Az aranyhörcsög ugyanis eredetileg egy Észak-Szíria és Dél-Törökország közötti kis határtérségből származik.

  Fő elterjedési területe az emberek által mezőgazdasági célokra használt Aleppó-fennsík. A termékeny mezőgazdasági területeken az állatok éjszakai aktivitása ellenére megfigyelhető, hogy a nőstények nappal is táplálékot keresnek. A rágcsálók azonban idejük nagy részét a föld alatt töltik, ahol a cső alakú járataikban nagy távolságokat tesznek meg.

  És még valami: az aranyhörcsögök viszonylag újabb háziállatok. Israel Aharoni zoológus csak 1930-ban vitt haza első alkalommal vad aranyhörcsögöket a szíriai sivatagból – az általa talált állatokat még napjainkban is házi hörcsögeink őseinek tekintik.

  Összegzés: Tartsunk-e aranyhörcsögöt vagy sem?

  Az aranyhörcsögök kis testmérete és alacsony ára miatt sokan még mindig úgy vélik, hogy tökéletes első háziállatok gyermekek számára. Ennél azonban sokkal fontosabbak az állatok szükségletei. Az aranyhörcsögök napirendje leginkább a dolgozó felnőttek életmódjával egyeztethető össze. Ezek a kis szőrmókok ideális társak lehetnek olyan idős emberek számára is, akiknek egy háziállat sétáltatása már túlságosan megerőltető.

  A leghasznosabb cikkeink
  8 min

  Hörcsög

  Aranyhörcsög, teddy hörcsög, törpehörcsög és társaik – a hörcsögök különböző méretekben és színekben fordulnak elő. Bájos kinézetük és kézbe illő méretük miatt különösen kedvelt háziállatok.
  9 min

  Törpenyúl

  Kis mérete, ölelni való kinézete, szociális természete és a kinti tartás lehetősége miatt a törpenyúl különösen kedvelt háziállat.
  7 min

  Csincsilla

  A kicsi és bájos dél-amerikai bevándorló selymes szőrével, hosszú füleivel és bozontos farkával gyorsan belopja magát az ember szívébe. Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy nem minden rágcsáló ugyanolyan. Az érdeklődőknek ajánlott még a csincsilla vásárlása előtt tájékozódni az alábbi témakörökben: csincsilla etetése, csincsilla tartása, csincsilla gondozása. Ennek az elsődleges célja az, hogy a leendő csincsilla tartó megállapítsa, az állat speciális igényei és viselkedése megegyezik-e az Ön elképzeléseivel. Ezért fontos tudni, honnan származik és hogyan él a természetben.