Csincsilla

csincsilla, csincsilla tartása, csincsilla etetése

A kis bevándorló Dél-Amerikából

A kicsi és bájos dél-amerikai bevándorló selymes szőrével, hosszú füleivel és bozontos farkával gyorsan belopja magát az ember szívébe. Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy nem minden rágcsáló ugyanolyan. Az érdeklődőknek ajánlott még a csincsilla vásárlása előtt tájékozódni az alábbi témakörökben: csincsilla etetése, csincsilla tartása, csincsilla gondozása. Ennek az elsődleges célja az, hogy a leendő csincsilla tartó megállapítsa, az állat speciális igényei és viselkedése megegyezik-e az Ön elképzeléseivel. Ezért fontos tudni, honnan származik és hogyan él a természetben.

Csincsillafélék

Kétféle csincsilla létezik: a rövid- és a hosszúfarkú csincsilla. A rövidfarkú csincsilla háziasítására irányuló minden nemű kísérlet kudarcba fulladt. Tehát háziállataink elődjei a hosszúfarkú csincsillák. Eredetileg a csincsillák csupán a dél-amerikai Andok kopár hegyoldalain és fennsíkjain voltak megtalálhatók, sokkal azelőtt, hogy Európában elkezdték volna tenyészteni őket. Míg rövidfarkú változatuk a magasabban fekvő területeken, 3500-4500 m-rel a tengerszint felett, addig hosszúfarkú társaik 1000-2500 m-es magasságban fordulnak elő.

Természetes élőhelyük

Az Andok területein száraz, a sivatagihoz hasonló éghajlat uralkodik nagyon kevés csapadékkal és alacsony páratartalommal. Az ott élő állatok nagy hőmérséklet-ingadozásnak vannak kitéve. A zsákmányállatok napközben a sziklák repedéseiben, barlangokban, földbe vájt üregekben vagy a bozót alatt megbújva alszanak. Szürkületkor vagy éjszaka kerítenek sort a táplálékfelvételre.

Az életkörülményeknek köszönhetően természetes eleségük tápanyagokban szegény és rostban gazdag. A kis szőrcsomók bizonyos kaktuszfélék gyökereivel és leesett gyümölcseivel, egyes bokrok magvaival, virágokkal, valamint különböző fűfélékkel táplálkoznak. Vizet a különféle leveleken és a kaktuszok alsó oldalán megjelenő reggeli harmatból vesznek magukhoz. A kiválóan ugró és mászó rágcsálók szőrápolásához elengedhetetlen a napi a homokfürdő.

Csincsilla tartása

A leendő gazdinak még a csincsilla megvásárlása előtt érdemes ellenőriznie, hogy van-e otthonában elegendő hely egy nagy ketrec felállításához, mivel nagyon sok mozgásra van szükségük. Ezen kívül ezek az állatok a szabadban nagy családokban élnek, ezért nem ajánlott egyedül tartani őket.

A csincsillák természetükből fakadóan éjszaka aktívak és félénkek, ezért nem alkalmasak gyerekek számára. A természetben 10-15 évet élnek, viszont háziasított kedvenceink akár a 18-22 évet is elérhetik.

Csincsilla etetése

A csincsilla megfelelő etetése elengedhetetlen a megfelelő tartási körülmények biztosízásához.

  • Széna

A szénát alapvető eledelként ajánlott kínálni a csincsilla számára, ezért érdemes mindig rendelkezésre állnia. Egyrészt fontos a rágcsáló számára a fogkoptatás szempontjából, másrészt a nyers rostban gazdag eledel gondoskodik az egészséges emésztésről. Mivel a széna alapvető tápláléknak számít ennél a kisállatnál, érdemes ügyelni a minőségére. Figyeljen arra, hogy ne tárolja túl sokáig, hanem inkább frissen adja kedvencének. Jó minőségű szénát találhat a zooplus online shopjában.

  • Virágok, gyógynövények és fű

Azért, hogy a természetben szokásos étrendhez hasonlót tudjon biztosítani otthonában, ajánlott rágcsálója étlapján zöld takarmánynak, mint virágoknak, gyógynövényeknek és fűnek szárított, illetve friss formában szerepelnie. Érzékeny emésztőrendszere miatt azt a csincsillát, aki még soha nem evett zöld takarmányt, lassan kell hozzászoktatni az újfajta eledelhez. Először csak kis mennyiségben kínálja számára, amit idővel fokozatosan növelhet. Amíg tart a hozzászoktatás, ajánlott folyamatosan figyelnie kedvence egészségi állapotát.

  • Zöldség és gyümölcs

Zöldséget és gyümölcsöt csak módjával adjon rágcsálójának és ügyeljen arra, hogy az ne legyen magas cukor- vagy savtartalmú. Ez elsősorban azért van így, mert a csincsilla természetes élőhelyén, az Andokban túlnyomórészt csak gyógynövényeket és füvet talál. Ezen a vidéken ritkaság számba megy a gyümölcsfa. Csemegeként azonban olykor kínálhat neki egy kis gyümölcsöt vagy zöldséget, ha nem okoz kedvencénél hasmenést.

  • Száraz eledel

A száraz eledelnél és pelletnél feltétlenül ügyelni kell arra, hogy jó minőségű legyen, mivel gyakran a csincsillák számára egészségtelen adalékanyagokat is tartalmaznak. Ide sorolható például a cukor, a gabona vagy a melasz. Ne adjon túl sok száraz eledelt kisállatának, mivel hajlamos arra, hogy gyorsan elhízzon. Minőségi, speciálisan csincsilláknak összeállított száraz eledelt vásárolhat a zooplus shopjában.

  • Víz

A víz létfontosságú a csincsilla számára, ezért mindig rendelkezésre kell állnia számára. Ezenkívül ajánlott mindennap frissre cserélni.

Csincsilla ketrec

Fontos, hogy kis kedvencét ne érje közvetlen napsugárzás és ne legyen huzatban sem. Abban a helyiségben, ahová a ketrecet rakja, ne legyen túl hideg (15-20°C) és a páratartalomnak sem ajánlott magasnak lennie. Mivel a rágcsálók éjszaka aktívak, a legideálisabb, ha olyan helyiségben talál nekik helyet, ahol napközben háborítatlanul lehetnek. Alapvetően legalább párban kell tartani őket. Két állat számára minimum 100 cm x 50 cm x 150 cm (H x Sz x M) nagyságú ketrecre van szükség. Ha kettőnél többet tartana, akkor ennek megfelelően nagyobb ketrecet tanácsos vásárolnia.

Mivel a megadott minimális méret éppen az állatkínzás határát súrolja, az az alapelv érvényes, hogy minél nagyobb, annál jobb. Az biztos, hogy nem tud túl nagy ketrecet beszerezni. A csincsillák szeretnek mászni és a magasban ülni, ami miatt ajánljuk a többemeletes ketrecet.

Csincsilla tartása

  • Búvóhelyek

A rágcsálók számára mindenképpen szükséges elegendő búvóhelyet, mint pl. faházikót, alagutat vagy magasban elhelyezett csöveket biztosítani.

  • Alom
  • Ágak

Ajánlott felszerelni a ketrecet ágakkal és gallyakkal, melyek ideálisak mászáshoz és rágcsáláshoz.

  • Homokfürdő

A csincsilla számára nagyon fontos a rendszeres homokfürdő, ami a bundája tisztítását és a stresszoldást szolgálja. A fürdetőt rendszeresen tisztítani kell és a csincsillahomokot is időszakosan cserélni kell.

Az eledel és a víz fogyasztásához a tálak a legalkalmasabbak. Ezeket is érdemes rendszeresen megtisztítani. A szénához beszerezhet speciális szénatartót is, ami különféle magasságokban helyezhető el.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Hörcsög

Aranyhörcsög, teddy hörcsög, törpehörcsög és társaik – a hörcsögök különböző méretekben és színekben fordulnak elő. Bájos kinézetük és kézbe illő méretük miatt különösen kedvelt háziállatok.
9 min

Törpenyúl

Kis mérete, ölelni való kinézete, szociális természete és a kinti tartás lehetősége miatt a törpenyúl különösen kedvelt háziállat.
7 min

Csincsilla

A kicsi és bájos dél-amerikai bevándorló selymes szőrével, hosszú füleivel és bozontos farkával gyorsan belopja magát az ember szívébe. Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy nem minden rágcsáló ugyanolyan. Az érdeklődőknek ajánlott még a csincsilla vásárlása előtt tájékozódni az alábbi témakörökben: csincsilla etetése, csincsilla tartása, csincsilla gondozása. Ennek az elsődleges célja az, hogy a leendő csincsilla tartó megállapítsa, az állat speciális igényei és viselkedése megegyezik-e az Ön elképzeléseivel. Ezért fontos tudni, honnan származik és hogyan él a természetben.