Törpenyúl

törpenyúl, törpenyuszi

Kis mérete, ölelni való kinézete, szociális természete és a kinti tartás lehetősége miatt a törpenyúl különösen kedvelt háziállat. Aki azon gondolkodik, hogy törpenyulat fogadjon otthonába, annak ajánlott mindenképpen figyelembe vennie, hogy a kis állatoknak is lehetnek nagy igényeik. Azt, hogy mik ezek, hogyan tarthatja fajtának megfelelően törpenyuszi kedvencét és még mindent fontos tudni róla, elolvashatja cikkünkben.

Egyedül nem az igazi

Egyedül élni? Ez nem igazán jön szóba a törpenyulakkal kapcsolatban. Ezeknek a rendkívül szociális és barátságos állatoknak szükségük van arra, hogy kapcsolatot létesítsenek fajtársaikkal, akikkel megoszthatják kifutójukat és eleségüket, akikkel játszhatnak, tombolhatnak és „beszélhetnek“. Ezért soha nem szabad törpenyuszit egyedül, hanem mindig csak párban vagy csoportban tartani. Ha azzal a gondolattal játszik, hogy törpenyuszit fogadjon otthonába háziállatként, akkor ajánlott tisztában lennie azzal, hogy ezeket az állatokat csak „dupla csomagban“ lehet beszerezni. Egy nőstény és egy kasztrált bak érti meg a legjobban egymást. Aki több mint két nyuszit szeretne otthon tartani, annak érdemes tudni, hogy 2-4 nőstény és 1-2 ivartalanított bak szoktatható össze egymással problémamentesen. Azonos nemű egyedekből álló csoportot, tehát csak nőstény vagy csak hím állatokat, nem ajánlott tartani az esetleges területi harcok és egyéb viszályok miatt.

Olvassa el a macskák és kisállatok együtt tartásáról szóló cikkünket is!

Törpenyúl tartása

A társaság iránti szükséglet mellett minden törpenyúl nagy mozgásigénnyel rendelkezik. Apró méretük ellenére a pihe-puha szőrű tapsifüleseknek elegendő helyre van szükségük a tomboláshoz, mászáshoz, ásáshoz, elrejtőzéshez és szaladgáláshoz. Szinte magától értetődő, hogy erre a célra nem alkalmas egy kis nyusziketrec a lakásban vagy az erkélyen. Számukra elengedhetetlen a rendszeres szabadon futkározás, ideális esetben mindennap. Egy tágas benti kifutó elegendő elfoglaltsági és rejtőzési lehetőséggel vagy akár egy saját, nyúlbiztos szoba elektromos kábelek, mérgező növények és egyéb veszélyforrások nélkül a legideálisabb a kis törpék elhelyezésére. Természetesen kiváló lakhely számára egy kültéri kifutó is a saját kertben, ahol minden további nélkül egész évben tartható a törpenyúl.

A törpenyúl a megfelelő háziállat számomra?

Aki maximum egy nyuszit szeretne otthonába fogadni vagy nincs elég helye egy tágas kifutónak és nem rendelkezik erkéllyel vagy saját kerttel, azt inkább lebeszélnénk arról, hogy ilyen állatot tartson. Ezzel szemben, aki biztos abban, hogy a nyuszik fent leírt, társaság, mozgás és elfoglaltság iránti alapvető szükségleteinek eleget tud tenni, annak már nem áll semmi a beköltözés útjába. A fajtának megfelelő tartáshoz a megfelelő lakhely és felszerelés mellett a fajtának megfelelő étrend és megfelelő bánásmód is hozzátartozik.

A törpenyúl fajtának megfelelő tartása: mi minden tartozik hozzá?

Mekkorának kell lennie a kifutónak?

Mielőtt beköltözne Önhöz két vagy több törpenyuszi , ajánlott először egy az új lakótársak számára ideális lakhelyet beszerezni és ennek kedvező helyet keresni otthonában vagy a kertben. A szokványos nyusziketrecek, melyek az állatkereskedésekben vagy az interneten kaphatók, gyakran túl kicsik ahhoz, hogy hosszú távon abban éljenek a tapsifülesek. Ügyeljen arra, hogy minden nyuszinak legalább 2-3m2 álljon rendelkezésére. Tehát két törpenyúl esetében legalább 4 m2-esnek kell lennie a karámnak, pl. 3 m hosszúnak és 1,5 m szélesnek. Alapvetően az a mottó érvényes, hogy minél nagyobb, annál jobb. Aki csak kevés lehetőséget tud biztosítani a szabadon futkározásra, annak inkább 6-10 m2-es területtel érdemes számolnia! Azok a gazdik, akiknek van némi kézügyességük, maguk is építhetnek karámot házi kedvenceik számára. Akik pedig kevésbé ügyesnek vallják magukat, azok is megpróbálhatnak akár több készen vásárolt kifutót vagy ketrecet egymásba illeszteni. Szerencsére az utóbbi időben egyre fontosabbá vált az állatok fajtának megfelelő tartása, ezért egyes állatkereskedések egész nagy karámokat is árulnak nyulak számára.

A megfelelő helyválasztás

Bent: Gyakran alábecsülik annak fontosságát, hogy hogyan választják meg az új karám helyét. Amennyiben a nyuszikat a házban kívánja tartani, nem szabad lakhelyüket a fűtőtesthez túl közel vagy az ablak közvetlen közelében elhelyezni. A huzatot, a túl magas hőmérsékletet vagy a nagy hőmérsékletingadozást nem tolerálja a törpenyúl . A szobahőmérsékletnek nem ajánlott 18-20 °C-nál többnek lennie. Az is fontos, hogy a nyuszilak lehetőleg a ház nyugodt pontjára kerüljön és ne lehessen minden oldalról belenézni. Mivel a törpenyuszi nagyon ijedős, ajánlott elkerülni olyan hanghatásokat, mint például gyerekek vad tombolása a karám körül, hangos kutyaugatás a kifutó közelében vagy egy házimacska „látogatása”, aki felugrik a lakhely tetejére.

Kint: egyszerűbb és jobb az állatok számára, ha saját kertjében helyezi el lakhelyüket. A kertben is célszerű egy védett sarkot találni nekik és nem a terasz közepére vagy medence mellé helyezni, ahol nyáron sok minden történik. Meleg bundájának köszönhetően a törpenyuszi egész évben kint lehet. Mindazonáltal mindig fokozatosan hozzá kell szoktatni őket a megváltozott kinti hőmérséklethez. Ezért, ha ki szeretné költöztetni őket, akkor mindig tavasszal vagy ősszel érdemes ezt megtenni, amikor a kinti hőmérséklet körülbelül megfelel a bentinek. Ha fokozatosan hozzászokott szervezetük a megváltozott körülményekhez, akkor a fagy vagy a hó sem árthat nekik. Mégis fontos, hogy a karámban mindegyikük rendelkezésére álljon egy házikó, ami védi őket az időjárás viszontagságai ellen. Nyáron kerülni kell a közvetlen napsugárzást és gondoskodni kell elegendő árnyékos helyről.

zwergkaninchen baby im hand © Savvapanf Photo © / stock.adobe.com

Milyen berendezésre van szükségük a törpenyulaknak?

Természetesen teljesen fedél nélkül nem lehet hagyni őket. Különösen akkor, ha kint tartja őket, ajánlott mindegyikük számára külön házikót biztosítani, amiben aludni tudnak és el tudnak rejtőzni, valamint amibe vissza tudnak húzódni a hideg, az eső vagy éppen a napsütés elől. A házikónak legalább 20x30x20 cm méretűnek ajánlott lennie. Azonban benti tartás esetén sem hiányozhat egy fedett menedék, ahol védve vannak a kíváncsi pillantásoktól és zajoktól.

Ezenkívül a karámot – kintit és bentit egyaránt – érdemes úgy kialakítani, hogy változatos elfoglaltsági lehetőséget kínáljon a nyuszik számára: elrejtőzéshez alkalmas barlangok, csövek, amiken átszaladhatnak, rámpák mászáshoz és magas emelvények, melyekről nézelődhetnek – ezeket biztosan minden tapsifüles imádni fogja. A lakhely alját kisállatalommal érdemes kibélelni vagy teríthet az aljára újságpapírt, amit kéreggel és szénával kombinálhat. Nem ajánljuk, hogy fűrészport vagy tőzeget használjon erre a célra. Ezenkívül tehet be kis kedvenceinek pár természetes faágat vagy rágókövet is, hogy mindenki tudja koptatni a fogát és le tudja foglalni magát. Mindemellett minden nyuszikarámban ajánlott szénarácsnak és itatónak is helyt kapnia.

A törpenyúl fajtának megfelelő táplálása

A fajtának megfelelő tartáshoz természetesen a fajtának megfelelő étrend is hozzátartozik. Ezáltal nemcsak kisállatai hosszú és egészséges életéről gondoskodik, hanem megakadályozhatja a túlsúlyt, az emésztési és fogproblémák kialakulását is.

A törpenyuszi vegetáriánus és elsősorban friss, jó minőségű szénával és zöldtakarmánnyal, mint például fűvel, mezei növényekkel és salátával táplálkozik. Ajánlott tartani a következő arányt: 70% zöldtakarmány, 20% zöldség és maximum 10% gyümölcs. Ha kint élnek a szabadban, akkor annyi füvet, gyermekláncfüvet és lóherét fogyasztanak, amennyit csak szeretnének. Ezt érdemes friss salátalevéllel és olyan fűszer- vagy gyógynövényekkel kiegészíteni, mint például a petrezselyem. A napi zöldségadag fedezésére alkalmas a brokkoli, a spenót, a petrezselyemgyökér, a cukkini, a zeller, az édeskömény, a cikória, a sárgarépa és a takarmányrépa. Gyümölcsökből az almát, a körtét, a csonthéjasokat (mag nélkül!) és az édes bogyóféléket jól tolerálják a tapsifülesek. Fontos, hogy minden nekik kínált eledel a zöldtakarmánytól kezdve a zöldségen át a gyümölcsig friss legyen és naponta távolítsa el az elszáradt maradványokat a ketrecből. A szénát is, aminek folyamatosan nyuszijai rendelkezésére kell állni, naponta cserélni kell.

Olykor az állatkereskedésben kapható vegyes eledelt vagy pelletet is adhat kedvenceinek. Mivel ezek gyakran túl sok gabonát, kalciumot és cukrot tartalmaznak, ezért az javasoljuk, hogy csak kis mennyiségben adagolja (1 evőkanál naponta) nekik. Alapvetően minden eledelt lassan vezessen be, ami ismeretlen kisállatai számára. A törpenyúl emésztőrendszere nagyon komplex és könnyen emésztési problémái lehetnek, ha valamit újat vagy nem megfelelőt eszik. Apropó: ne zavarja, ha azt látja, hogy nyuszijai az ürüléküket eszik. Ez nem más, mint az úgynevezett vakbélsár, ami segít abban, hogy fontos tápanyagok és B-vitamin kerüljön a szervezetükbe és ezek hasznosítása szempontjából elengedhetetlen.

Fedezze fel kínálatunkat nyúleledelből!

A törpenyúl ápolása

A fajtának megfelelő tartás további fontos szempontja a megfelelő ápolás. A törpenyuszi hajlamos arra, hogy az esetleges panaszaiat vagy betegségeit „hallgatólagosan“ elfogadja, így gyakran csak túl későn észlelik a gazdik a tüneteket. Ezért fontos, hogy rendszeresen és alaposan megfigyelje állatkáit. Valamilyen módon megváltozott viselkedésük? Kevesebbet esznek, mint szoktak? Megváltozott a bőrük vagy a szőrük? Hogy néznek ki a fogaik? És milyen a székletük? Tapasztalható valami eltérés a végbélnyílás tájékán? Esetleg hasmenéssel vagy puffadással küzdenek? Ha ezeknél a rövid „egészségügyi vizsgálatoknál“ fetűnik Önnek valami rendellenes, akkor a lehető leggyorsabban forduljon állatorvoshoz. Az állatok esetében is igaz, hogy minél hamarabb ismernek fel egy betegséget, annál nagyobb a gyógyulás esélye.

Az állatorvosnál tett rendszeres látogatás azonban az egészséges egyedeknél is elengedhetetlen. A szakember beadja nekik a fontos oltásokat és kezelni tudja az esetleges fogproblémákat vagy fogdeformitásokat (például ha a folyamatosan növő fogakat nem sikerül megfelelően elkoptatni). Ezenkívül a hosszú karmokat is le kell vágni. A hosszú szőrű törpenyulak esetében mindez kiegészül még rendszeres szőrápolással is.

Milyen gyakran kell takarítani a nyúlkarámot?

Törpenyulai egészsége és jó közérzete szempontjából döntő szerepet játszik a higiénia is. Ehhez hozzátartozik, hogy hetente egyszer ki kell takarítani az egész karámot. Az almot ki kell cserélni és az aljzatot forró vízzel kell megtisztítani. Azonban az etetőt és itatót, valamint a vécézéshez használt sarkot naponta ki kell takarítani. Ehhez is elegendő általában a forró víz, amihez adott esetben keverhet egy kis ecetet. Ha megbetegszik egyik tapsifülese, akkor mindenesetre ajánlott antibakteriális fertőtlenítősprayt alkalmazni.

zwei zwergkaninchen babys fressen im stahl © arkadijschell / stock.adobe.com

Az alapfelszerelés áttekintése

Az új „lakók” beköltözése mindig valami különleges dolognak számít és minden családtagot izgalommal tölt el. Minél jobban felkészül a jövetelükre, annál jobban tud majd örülni nekik. A következő ellenőrző lista elárulja Önnek, mi mindenre lehet szüksége egy törpenyuszis háztartásnak és miket ajánlott beszerezni érkezésük előtt:

Minden, amit tudni kell a törpenyúl vásárlásáról

Mielőtt felállítaná a kifutót, leellenőrizné az alapfelszerelést és az állatkereskedésbe menne megvásárolni az állatokat, ajánlott tisztában lennie Önnek és egész családjának azzal, hogy milyen felelősséggel jár a nyuszik tartása. Semmiképpen nem szabad úgy tekinteni az állatokra, mint egy pár cipőre, amit ha megununk pár hét múlva, akkor egyszerűen kicseréljük. Spontán karácsonyi vagy szülinapi ajándékként sem ajánljuk gyermekének. A bájos tapsifülesek tartása nem csak örömmel jár, hanem munka is van vele: a fajtának megfelelő tartáshoz feltétlenül hozzátartozik a napi etetés és az állatok szabadon futkározása, a rendszeres tisztítás és egészségügyi állapotuk lelkiismeretes vizsgálata, amit nem szabad félvállról venni. Még a törpenyulak érkezése előtt tájékozódjon részletesen a szükségleteikről és jellegzetességeikről, beszéljen más gazdikkal és szerezzen átfogó képet arról, miben fog változni az élete a törpenyulak érkezése után. Tisztázza, hogy ki felel majd a családból a ketrec tisztításáért, a napi etetésért, ki viszi állatorvoshoz és ki vigyáz rájuk, ha nyaralni megy. Minél pontosabban megtervez mindent előzetesen, annál kisebb az esélye annak, hogy a későbbiekben rosszul süljön valami.

Nem minden törpenyúl ugyanolyan

Fontos tudni, hogy a törpenyulaknak különféle fajtái vannak, melynek egyedei mind kinézetben, mint jellemben nagyon különbözőek lehetnek. Hivatalosan elismert fajták:

  • a kedves hermelin nyúl fehér bundával és széles „békaszájjal“
  • a barátságos és élénk színes törpe (vagy holland törpe), akik arról kapták nevüket, hogy nagyon sokféle színváltozatban fordulnak elő
  • a nyugodt, hosszú szőrű rókanyúl
  • a ragaszkodó rex törpenyuszi enyhén hosszú fejjel
  • a jó kedélyű és családok számára ideális törpe kosorrú nyúl bájos lelógó fülekkel
  • az édes jamora nyúl hosszú cirmos szőrrel.

Azonban az eddig még önálló fajtaként nem elismert oroszlánfejű, teddy és teddywidder törpenyuszi is igen közkedvelt. A fajtatiszta törpenyulak 0,7-1,5 kg-ot nyomnak (a nem fajtatiszta állatok 2 kg-ig számítanak törpenyúlnak). Végezetül egy tipp: ha fontosnak tartja, hogy fajtatiszta nyuszija legyen, akkor ajánlott közvetlenül a tenyésztőtől vásárolnia. Körülbelül 9 hetes korukban hozhatók el a kis nyuszik. Amennyiben Önnek nem számít a kor és a fajta, akkor érdemes ellátogatnia egy menhelyre, ahol találhat olyan tapsifüleseket, akik új otthon keresnek.

Reméljük, örömét leli majd a törpenyuszis életben!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Hörcsög

Aranyhörcsög, teddy hörcsög, törpehörcsög és társaik – a hörcsögök különböző méretekben és színekben fordulnak elő. Bájos kinézetük és kézbe illő méretük miatt különösen kedvelt háziállatok.
9 min

Törpenyúl

Kis mérete, ölelni való kinézete, szociális természete és a kinti tartás lehetősége miatt a törpenyúl különösen kedvelt háziállat.
7 min

Csincsilla

A kicsi és bájos dél-amerikai bevándorló selymes szőrével, hosszú füleivel és bozontos farkával gyorsan belopja magát az ember szívébe. Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy nem minden rágcsáló ugyanolyan. Az érdeklődőknek ajánlott még a csincsilla vásárlása előtt tájékozódni az alábbi témakörökben: csincsilla etetése, csincsilla tartása, csincsilla gondozása. Ennek az elsődleges célja az, hogy a leendő csincsilla tartó megállapítsa, az állat speciális igényei és viselkedése megegyezik-e az Ön elképzeléseivel. Ezért fontos tudni, honnan származik és hogyan él a természetben.