A nyulak etetése This article is verified by a vet

mit ehet a nyúl, mit ehet a nyuszi

Fajnak megfelelő nyúletetés

Végre beköltözött az új lakó a ketrecébe! De hogyan kell a fajnak megfelelően etetni? Sokakban felmerül a kérdés: Mit ehet a nyúl? A mit ehet a nyuszi kérdésre igyekszünk rövid, tömör választ adni ebben a cikkben.

Alapvető tudnivalók

A nyulaknak sok kisebb étkezésre van szüksége. Ennek megvan az oka: A kis rágcsálóknak állandóan enniük kell, hiszen a kis gyomortartalom miatt gyorsan tovább kell haladnia az eledelnek a tápcsatorna többi részébe.

A nyulak emésztőrendszere nagyon érzékeny. A folyamatos friss széna és szalma bevitel segít megelőzni az emésztési problémákat.

kaninchen ernährung © Martin Hahn / stock.adobe.com

Széna

Széna a nyulak alapvető eledele. Nagyon fontos, hogy a rágcsálónak mindig legyen hozzáférése, hiszen ez elengedhetetlen az emésztés és a fogak számára. Ezért mindenképpen jó minőségű szénát válasszunk.

A gabonafélékből álló száraz nyúltápot rágcsálónk csak mértékkel fogyassza. A gabonafélék nem tartoznak a nyulak természetes tápanyagai közé és nagy mennyiségben akár még káros is lehet a számukra. A nem megfelelő etetés jele lehet a hízás és a fogak károsodása.

A friss eledel

A friss takarmányt a legtöbb nyuszi szívesen fogadja és ráadásul sokkal kedvezőbb árú, mint a késztáp- vagy legalábbis addig, amíg saját kertünk van vagy egy park közelében lakunk, ahol nyuszink hozzáférhet a friss fűhöz vagy a pitypanghoz. A gyümölcsök és zöldségek fontos tápanyagokat tartalmaznak, ezért naponta adjunk belőlük a kis kedvencünknek.

A friss növényeket fogyasztás előtt mindig mossuk meg és a maradványait mindig távolítsuk el a ketrecből. Járjon utána, hogy mely gyümölcsök és zöldségek fogyaszthatók nyulak számára.

kaninchen ernährung © Kaesler Media / stock.adobe.com

Ágak/gallyak

Fontos, hogy ügyeljünk nyuszink fogainak egészségére is. A nyulak fogai rágcsálók révén nagyon gyorsan nőnek, ezért kénytelenek folyamatosan koptatni őket. Erre a megfelelő eszköz a rágcsálóhenger.

A víz

A “mit ehet a nyúl” kérdés mellett fontos a nyuszi folyadékbevételéről is kellően tájékozódni, így a megfelelő eledel felkutatása mellett nem szabad a vízről sem megfeledkezni. A víz a legmegfelelőbb szomjoltó a nyuszik számára, mindig álljon belőle rendelkezésre. A vizet naponta cseréljük és rendszeresen mossuk a tálat .


Dr Cornelia Kolo, Állatorvos
frau zwei hunde

A müncheni Ludwigs Maximilians Egyetemen folytatott állatorvosi tanulmányaim és doktori tanulmányaim során számos betekintést nyerhettem az állatorvoslás különböző területeibe. 2011 óta állatorvosként praktizálok a legkülönfélébb állatokkal és azok betegségeivel. Szenvedélyem a feladathoz tartozik, hogy a lehető legjobban segítsek betegeimnek és biztosítsam jólétüket. Állatorvosként, valamint hosszú ideje kutyatulajdonosként és kutyás sportolóként szerzőként is szívesen osztom meg tudásomat.


A leghasznosabb cikkeink
2 min

A nyulak etetése

Végre beköltözött az új lakó a ketrecébe! De hogyan kell a fajnak megfelelően etetni? Sokakban felmerül a kérdés: Mit ehet a nyúl? A mit ehet a nyuszi kérdésre igyekszünk rövid, tömör választ adni ebben a cikkben.

3 min

Zöldtakarmány kisállatoknak

A rágcsálók, mint például nyulak, tengerimalacok és társaik számára a legtermészetesebb táplálék a friss és nedvdús zöldtakarmány. A legtöbb kisállat ezért szereti a különféle zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek ráadásul sok egészséges vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak!