Tengerimalac

tengerimalac, meddig él egy tengerimalac, tengeri malac

Tartalomjegyzék

 1. A tengerimalac
 2. Általános kérdések a tengerimalaccal kapcsolatban
 3. Honnan származnak a tengerimalacok?
 4. Milyen fajtái vannak? A különbségek csak a külsőben vagy a viselkedésben is megmutatkoznak?
 5. Meddig él egy tengerimalac?
 6. Vásárlással kapcsolatos kérdések
 7. Hol vásároljak tengerimalacot és honnan tudhatom, hogy egészséges-e?
 8. Hogyan állapítható meg a neme?
 9. Tartásával kapcsolatos kérdések
 10. Mekkora ketrec kell két tengerimalacnak?
 11. Milyen felszerelésre van szükség a tengerimalac ketrecének berendezéséhez?
 12. Hogyan rendezhető be szép játéksarok a tengerimalac számára?
 13. Tartható kint a tengerimalac?
 14. Mire kell ügyelni szabadtéri ketrec esetén?
 15. Hogy a legjobb megfogni a tengerimalacot?
 16. Hogyan szoktatható össze két tengerimalac?
 17. Táplálással kapcsolatos kérdések
 18. Mit kell naponta fogyasztania a tengerimalacnak? Mi az, ami veszélyes számára?
 19. Mivel nem szabad etetni?
 20. Ápolással és egészséggel kapcsolatos kérdések
 21. A karmai mindig túl hosszúak. Hogyan kell ápolni?
 22. A tengerimalac szőrét is úgy kell ápolni, mint a kutyáét?
 23. Mit tehetek a tengerimalac hasmenés esetén?
 24. A tengerimalacom mancsa megsérült (letört a karma). Mit tegyek?
 25. Túl hosszúnak tűnnek a fogai. Ez probléma lehet? Ha igen, mit tegyek?
 26. Viselkedésre vonatkozó kérdések
 27. Tud a tengerimalac beszélni és mit jelentenek az általa kiadott hangok?
 28. A tengerimalac mindig felborítja a tálját. Mit tehetek ez ellen?
 29. Szobatisztává válhat a tengerimalac?
 30. Tengerimalac egyedül
 31. A tengerimalacom nem szelídül meg. Mit tehetek?
 32. Tenyésztésre vonatkozó kérdések
 33. Mire kell ügyelni, ha tengerimalacot szeretnék tenyészteni?

A tengerimalac

Anja Reutter, tengerimalac szakértő, segít nekünk megválaszolni a témával kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseket.

Általános kérdések a tengerimalaccal kapcsolatban

Honnan származnak a tengerimalacok?

A tengerimalac a dél-amerikai Andok hegységből származik, ahol háziállatként tartják. Ott táplálékként is szolgál, mint pl. nálunk a nyúl.

Milyen fajtái vannak? A különbségek csak a külsőben vagy a viselkedésben is megmutatkoznak?

A következők a rövid szőrű fajták: angol rövidszőrű, rozettás, amerikai bóbitás, angol bóbitás, rex, teddy. A hosszú szőrűekhez tartoznak az alábbiak: sheltie, koronás, angóra, perui, texel, merinó, alpaka, mohair. Mindegyik létezik szatén változatban és mindenféle színben.

Vannak olyan tenyésztők, akik azt a nézetet vallják, hogy az egyes fajták között jellembeli különbségek fedezhetők fel, azonban ezek nem alátámaszthatók. Valójában viselkedésük nagyban függ a bánásmódtól és a tartásától.

Meddig él egy tengerimalac?

Jó gondozás mellett a tengerimalac élettartam akár elérheti a 6-8 évet is. Lehet hallani idősebb egyedekről is, de az nagyon ritka.

Vásárlással kapcsolatos kérdések

Hol vásároljak tengerimalacot és honnan tudhatom, hogy egészséges-e?

A legjobb egyenesen a tenyésztőtől beszerezni a tengerimalacot. Így minden aggályát eloszlathatja, felteheti kérdéseit, amelyekre a komoly szakemberek szívesen válaszolnak. Ajánlott megnézni a ketreceket. Tiszták és világosban tartják őket? Nincs túl sok tengeri malac kis helyen összezsúfolva? Tenyésztőket találhat az újságban vagy tengerimalac egyesületeken keresztül.

Az egészséges tengerimalacnak fénylő bundája és csillogó szemei vannak. Szemei nincsenek összeragadva, ánusza is tiszta és nem csontsovány. Nincsenek kopasz részek vagy csomók a bundájában.

Hogyan állapítható meg a neme?

A gyakorlatlan szem számára nehéz megkülönböztetni egymástól a két nemet. A legjobban úgy látható, ha összehasonlít egymással egy nőstényt és egy hímet.
Ahhoz, hogy megállapítsa a nemét, vegye óvatosan kezébe a tengerimalacot úgy, hogy a hasát lássa. A másik kezével a tengerimalac nemiszerv környékén húzza szét a szőrt. Ha a tengerimalac nemiszerv egy „Y“-ra hasonlít, akkor egy kislánnyal van dolga; ha egy „i“ betűre, akkor pedig kisfiúról van szó.

Tartásával kapcsolatos kérdések

Mekkora ketrec kell két tengerimalacnak?

Azt javaslom, hogy ne vegyenek 100 cm x 60 cm méretűnél kisebbet. A tengerimalacok ugyanis a legtöbb időt a ketrecben töltik és elegendő helyre van szükség, hogy mozogni tudjanak.

Milyen felszerelésre van szükség a tengerimalac ketrecének berendezéséhez?

Mindenképpen szükség van egy házikóra, egy stabil, strapabíró etetőtálra és itatóra, ezen kívül két szénatartóra (minimum egyre) a zöld takarmánynak és a szénának. Ezek vásárlásakor ügyelni kell arra, hogy a rácsok közötti távolság ne legyen túl nagy, nehogy beszoruljon a tengerimalac feje. Elég magasra is kell tenni, hogy ne tudjon beleugrani az állat és alvóhelyként használni, mivel súlyos sérüléseket is szenvedhet.

Hogyan rendezhető be szép játéksarok a tengerimalac számára?

Ennek csak a fantáziája szabhat határt. Házikó, alagutak, rámpák. Sok örömet okozhat kedvencének, ha rendszeresen valami finom meglepetést (pl. egy uborkaszelet, egy petrezselyemszár vagy egy darab paprika) rejt el a ketrecében.

Tartható kint a tengerimalac?

Elviekben tartható a tengerimalac a szabadban is ketrecben . Mindazonáltal már nyáron hozzá kell szoktatni az állatot a kinti léthez, hogy elegendő vastagságú téli bundát növeszhessen magának. A ketrecet megfelelően szigetelni kell és teljesen zárhatóvá (pl. plexiüveggel) kell tenni. Télen elegendő almot és szénát kell biztosítani azért, hogy a tengerimalac rendesen bele tudjon kucorodni. Ezen kívül rendszeresen ellenőrizze a vizet, mivel télen gyorsan befagyhat.

Mire kell ügyelni szabadtéri ketrec esetén?

A szabadtéri ketrecnél mindenképpen elegendő árnyékot kell biztosítani. Ezen kívül védelmet kell nyújtania kutyák és macskák ellen. Semmi esetre se engedje tengerimalacát a kinti ketrecbe, amíg a talaj még túl hideg vagy a fű még nedves az olvadás miatt. Kezdetben ne is sok időt töltsön kint rágcsálója azért, hogy lassan hozzá tudjon szokni a fűhöz. A legjobb, ha már előtte rendszeresen ad neki zöldtakarmányt.

Hogy a legjobb megfogni a tengerimalacot?

Ahhoz, hogy felemelje a tengerimalacot, ajánlott mindkét kezet használni és átnyúlni a hasa alatt. Ezután magához is veheti vagy az ölébe teheti. Azonban nagyon óvatosan kell eljárni, nehogy leessen. Habár nagyon strapabírónak és gömbölydednek tűnik, felettébb törékenyek a csontjai és lábai. Például, ha leesik a kanapéról, súlyos sérüléseket szenvedhet.

Hogyan szoktatható össze két tengerimalac?

A legegyszerűbb, ha még fiatal tengerimalacokat szoktat össze. Idősebb egyedek esetében már nehezebb dolga lesz. Azért, hogy ugyanolyan illatuk legyen, dörzsölje be édesköményteával őket. Ha van még egy ketrece, akkor egymás mellé teheti a kettőt egy pár napra.

Először a „jövevényt“ helyezze a ketrecbe, majd az otthonosan mozgó állatot azért, hogy elvegye az utóbbi előnyét a „hazai pályán“.

Táplálással kapcsolatos kérdések

Mit kell naponta fogyasztania a tengerimalacnak? Mi az, ami veszélyes számára?

Napi szinten száraz eledelt, szénát és vizet, valamint friss gyümölcsöt vagy zöldséget ajánlott a rendelkezésére bocsátani. Ne használjon törpenyulaknak való tápot. C-vitamin bevitelre is szüksége van, mivel nem tudja a szervezete maga előállítani, mint ahogy az emberé sem.

Mivel nem szabad etetni?

Semmiképpen ne adjon neki babot (mérgező), káposztát (felfúvódik), permetezett gyümölcsöt vagy zöldséget és ételmaradékokat, mivel nem konyhamalac.

Ápolással és egészséggel kapcsolatos kérdések

A karmai mindig túl hosszúak. Hogyan kell ápolni?

Mivel nem tudják maguknak eléggé koptatni a karmaikat, ezért rendszeresen vágni kell nekik. Ezt vagy állatorvossal végezteti el vagy Ön csinálja meg. Ehhez karomvágóra van szükség, amivel az erezett rész előtt kb. 3-5 mm-rel kell lecsípni a karmot. A fehér karmoknál meglehetősen egyszerű felismerni az ereket, ha a fény felé tartja azokat. Sötét karmok esetében jobb, ha mindig csak a végeit vágja le, nehogy belevágjon az erekbe.

A tengerimalac szőrét is úgy kell ápolni, mint a kutyáét?

Mindenképpen rendszeresen meg kell vizsgálni a bundáját, hogy van-e benne valamilyen parazita. Elsősorban a hosszú szőrű tengerimalacok igényelnek rendszeres szőrápolást. Puha babakefével óvatosan fésülje meg. A hosszú tincsekkel rendelkező tengerimalacoknál gondosan kézzel kell szétválasztani azért, hogy ne okozzon fájdalmat az állatnak azzal, hogy meghúzza vagy kitépje a szőrét.

Mit tehetek a tengerimalac hasmenés esetén?

A tengerimalac hasmenés esetén (főleg, ha erős szaga van a székletnek) mindenképpen fel kell keresni egy állatorvost, mivel a tengerimalacok emésztőrendszere nagyon érzékeny és ha ez nem megfelelően működik, akkor a belek teljes leállásához vezethet.

A tengerimalacom mancsa megsérült (letört a karma). Mit tegyek?

A legjobb, ha folyékony sebtapaszt használ azért, hogy tisztán tartsa a sebet. Általában gyorsan begyógyul a seb.

Túl hosszúnak tűnnek a fogai. Ez probléma lehet? Ha igen, mit tegyek?

Egyes tengerimalacok foga túl hosszúra nő és nem tudják megfelelően lekoptatni. Ezt a problémát csak az állatorvos tudja megoldani. Ezért mindig ügyeljen arra, hogy megfelelően tud-e enni kedvence vagy hogy kiesik-e szájából az étel. Ajánlott rendszeresen mérni is tengerimalacát (a legjobb hetente 1x).
További tanácsokat találhat a témakörben a “Tengerimalacok ápolása” címszó alatt weblapunkon.

Viselkedésre vonatkozó kérdések

Tud a tengerimalac beszélni és mit jelentenek az általa kiadott hangok?

A tengerimalac különféle hangot ad ki, amivel felhívja magára a figyelmet. A legfontosabb ezek közül a „fütyülés“, hiszen elég gyakran hallható, amikor kifejezi örömét a kapott eledel iránt. Gazdijukat is üdvözlik ezzel a hanggal. Aztán ott van a „búgás“, amit akkor adnak ki ritkán, ha simogatják őket vagy ha egy hím közeledik egy nőstény felé. A „csipogást“ nagyon ritkán hallatják, amikor azt hiszik, hogy egyedül vannak. Ez a hang igazi rejtély a szakértők számára. Nem tudják, hogy miért adják ki ezt a hangot és hogyan képzik. Szabályszerűen félelmetesnek tűnhet, ha éjszaka zendít rá. Továbbá még előfordul a fogcsattogtatás, amire akkor kerül sor, amikor két hím egymással összetűzésbe keveredik. Hevesen egymáshoz ütik fogaikat.

A tengerimalac mindig felborítja a tálját. Mit tehetek ez ellen?

Erre az egyetlen megoldás az, ha igazán nehéz tálat vásárol, pl. nyulaknak valót. Mindenesetre ne legyen túl nagy, hogy ne használja wc-nek.

Szobatisztává válhat a tengerimalac?

Én magam még soha nem próbáltam, de vannak olyan tengerimalacok, akik ahhoz szoktak hozzá, hogy egy macskaalomszerű toalettet látogassanak.
Ha ehhez szeretné szoktatni háziállatát, akkor azt már kis korban el kell kezdeni. Mindig, amikor belerakja a ládikába az állatot, beszéljen hozzá kedvesen és simogassa azért, hogy valami pozitív dologhoz kösse a helyet.

Tengerimalac egyedül

Sokakban felmerülhet: “Mennyi ideig hagyhatom egyedül a tengerimalacomat anélkül, hogy valami baja esne?” Ha semmiképpen sem kerülhető el, 2 napig egyedül hagyhatja kedvencét, amennyiben elegendő eleséget és vizet biztosít számára. Optimális esetben ne tegyen ilyet, de néha mégsem lehet elkerülni.

A tengerimalacom nem szelídül meg. Mit tehetek?

Sok, sok törődésre van szükség. Ezenkívül olyan finomságokkal, mint a zöldségek vagy gyümölcsök, etesse kézből. Mindazonáltal tényleg sok türelmet igényel a folyamat.

Tenyésztésre vonatkozó kérdések

Mire kell ügyelni, ha tengerimalacot szeretnék tenyészteni?

Ha valaki tenyészti a tengerimalacokat, akkor előtte azon kell elgondolkoznia, hogy mi történik majd a kicsinyekkel. Mivel nagyon sok olyan tengeri malac van, aki nem kell senkinek, ezért állatotthonba kerülnek vagy egyszerűen kirakják őket az utcára.
Ezenkívül azt is vegye számításba, hogy ha egy tengerimalac párt tart otthon, akkor külön kell tartani őket, mivel a hím azonnal újra fedezi a nőstényt. A másik alternatíva: ivartalanítsa a hímet.

A tengeri malac tenyésztés nem annyiból áll, hogy egyszerűen összeereszti a hímet és a nőstényt. Meg kell figyelni őket, rendszeresen mérni, különösen nagy gonddal etetni, mielőtt 68 nap után megérkeznének a kicsik. A piciket legkésőbb 4 hét után el kell választani az apától, mivel az egyből megint utódokról szeretne gondoskodni.

Egy nősténynek kb. 700 g-ot ajánlott nyomnia és 5-11 hónaposnak lennie, amikor először anyává válik. Ez előtt még nem elég érett, ezért negatív hatással lehet rá a plusz súly. Egy éves kor felett azonban túl merev a medenceizma, ezért akkor már nem biztos, hogy világra tudja hozni utódait.
Köszönjük szépen Reutter asszonynak, hogy ilyen sok kérdést megválaszolt és kompetens válaszaival segíti a gazdikat.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Hörcsög

Aranyhörcsög, teddy hörcsög, törpehörcsög és társaik – a hörcsögök különböző méretekben és színekben fordulnak elő. Bájos kinézetük és kézbe illő méretük miatt különösen kedvelt háziállatok.
9 min

Törpenyúl

Kis mérete, ölelni való kinézete, szociális természete és a kinti tartás lehetősége miatt a törpenyúl különösen kedvelt háziállat.
7 min

Csincsilla

A kicsi és bájos dél-amerikai bevándorló selymes szőrével, hosszú füleivel és bozontos farkával gyorsan belopja magát az ember szívébe. Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy nem minden rágcsáló ugyanolyan. Az érdeklődőknek ajánlott még a csincsilla vásárlása előtt tájékozódni az alábbi témakörökben: csincsilla etetése, csincsilla tartása, csincsilla gondozása. Ennek az elsődleges célja az, hogy a leendő csincsilla tartó megállapítsa, az állat speciális igényei és viselkedése megegyezik-e az Ön elképzeléseivel. Ezért fontos tudni, honnan származik és hogyan él a természetben.