Perui tengerimalac This article is verified by a vet

perui tengerimalac

A tengerimalacok már évek óta népszerű háziállatnak számítanak. Ha egy különösen izgalmas küllemű tengerimalacot keres, akkor a perui tengerimalac remek választás. Ez a kócos kis fickó nem csak bohókás frizurájával, hanem eleven természetével is el fogja varázsolni. Hosszú bundája azonban különleges ápolást igényel.

Hogy néz ki egy perui tengerimalac?

30 cm hosszú szőrével a perui tengerimalacot viszonylag egyszerűen meg lehet különböztetni a többi fajtától. Különösen feltűnő, hogy bundája középen van elválasztva, a feje búbján és a csípőjén pedig egy-egy hosszú tincs (,,rózsadísz”) lóg. További ismertetőjegye az így keletkezett frufru, ami csibészes megjelenést kölcsönöz az állatnak.

Általában a perui tengerimalac szőre egyenes és selymesen puha. Különböző színekben és színvariációkban fordul elő. Így van belőle egyszínű, ,,magpie” mintájú (fekete, fehér, fekete-fehér melírozott), pettyes és palakék-fehér-argente (szürke, aranyszínű, fehér) is.

Mekkorára nő egy perui tengerimalac?

A perui tengerimalac bundájának és testének hossza semmiképp sem arányos. Mint más tengerimalacok, a perui tengerimalac testfelépítése is kompakt, de izmos. Hossza maximum 25 cm.

Ennek az aranyos kisállatnak a testsúlya azonban nemtől függően erősen eltérő lehet. Míg a nőstények valamivel könnyebbek (800-1200 g), a hímek akár 1400 g-ot is nyomhatnak.

perui tengerimalac virágok között © Virginie Gomes / stock.adobe.com

Jellem: szégyenlős, de eleven

A perui tengerimalac nagyon eleven és kíváncsi. Fontos azonban azt is tudni, hogy a többi tengerimalacokhoz hasonlóan ő is egy szégyenlősebb állat. Ha túl sok a nyüzsgés, az stresszt okozhat, s nem egészséges az állat számára.

Tartás

Kinti vagy benti tartás?

A túl sok szél és a zord időjárás hatására a perui tengerimalac bundája hamar összekócolódhat és összeragadhat. Ezért ez a fajta kevésbé alkalmas a kinti tartásra, sokkal inkább a benti tartás ajánlott.

Alomként használhat szénát. A ketrec mérete legalább 120 x 60 cm legyen, így a perui tengerimalacnak elegendő tere lesz mozogni. Ezenkívül búvóhelyeket is érdemes biztosítani neki, ahová visszahúzódhat, illetve fajnak megfelelő játékokat, hogy elűzzük az unalmat.

Ápolás

Igényes bunda

Mivel a perui tengerimalac szőre hosszú, bundájának ápolása meglehetősen igényes. Gyorsan felfogja a koszt, melyből aztán makacs filcesedés alakulhat ki.

Ha a szőr már nagyon össze van ragadva, előfordulhat, hogy csak ollóval tudja majd orvosolni a problémát. Hogy ne súlyosbodjon idáig a probléma, érdemes a földre lógó szőrszálakat havonta nagyjából kétszer levágni.

Hogy eltávolítsa a bundából a koszt és az összefilcesedett tincseket, használjon egy vékony fésűt vagy egy puha kefét. Kezdje a folyamatot a választéknál, s fésülje a szőrt óvatosan fentről lefelé.

Ha a tengerimalac még fiatal, előszőr szoktassa hozzá kedvencét az ápolási rituáléhoz. Ehhez érdemes eledelt használni, így az állat megtanulja, hogy bízhat Önben. Ezenkívül így a bunda ápolását egy pozitív élményhez fogja társítani.

hosszúszőrű perui tengerimalac © Jutta Adam / stock.adobe.com

Étrend

Mit eszik a perui tengerimalac?

A tengerimalacok általában növényevők. Természetes élőhelyükön gyógynövényeket, füveket és zöldséget fogyasztanak. Adjon tehát kedvencének zöldféléket, például sárgarépát, fejes salátát, paradicsomot vagy uborkát. A cikória és a zellerlevél is remek választás.

Gyógynövényként borsikafüvet, vizitormát, majoránnát és lándzsás útifüvet érdemes adni. Pitypangot csak ritkán adjon a tengerimalacnak, mivel abban a petrezselyemhez hasonlóan nagyon sok kalcium van.

Számos hagyományos tengerimalac eledellel ellentétben a gabonamagvak, mint például a zab, a rozs és a búza nem szerepel a perui tengerimalac természetes tápláléka között.

perui tengerimalac etetése © Evgeniia / stock.adobe.com

További tippek az egészséges étrendhez

A helytelen táplálás egészségügyi panaszokhoz vezethet (pl. a fogak deformitása, emésztési problémák, C-vitamin-hiány), így az alábbiakat érdemes figyelembe venni:

  • Minden étkezés alapja a széna legyen. Éppen ezért fontos, hogy mindig bocsásson elegendő friss szénát az állat rendelkezésére a ketrecben.
  • A gyümölcsfák ágai fontos tápanyagokat tartalmaznak.
  • Naponta kb. kétszer adjon friss eledelt kedvencének. (pl. zöldfélék, nedvestáp)
  • Mindig bocsásson friss ivóvizet a tengerimalac rendelkezésére.

Hogy a tengerimalac emésztése megszokhassa az új tápot, a tápváltást mindig csak lassan kezdje. Inkább több kisebb adagot adjon kedvencének, mint kevesebb nagyobbat.

Vigyázat: Vannak olyan élelmiszerek, melyeket nem szabad adni a tengerimalacnak. Ilyenek például a retekfélék, a borsófélkék és a burgonya!

Egészség

A perui tengerimalac tipikus panaszai

A perui tengerimalac várható élettartama körülbelül 4-6 év. Sok példány szenved azonban élete során fogproblémáktól vagy gyomorpanaszoktól, melyek rontanak életminőségükön.

A fogdeformitások veszélye

A perui tengerimalac fogai folyamatosan nőnek, egész életén át. Metszőfogai és őrlófogai hetente nagyjából 1-2 millimétert. Hogy az állat ezeket megfelelően koptatni tudja, és ne nőjenek túl hosszúra, folyamatosan nyersrostokat kell ennie.

Mivel azonban sok eledel rostban szegény, ellenben energiadús, sok tengerimalac szenved a hosszúra nőtt fogaktól. Ez aztán deformitásokhoz és a szájnyálkahártya sérüléseihez vezethet.

A fájdalmas sebek miatt az állat már sokszor nem akar enni, vagy betegnek tűnik. Az állatorvosoknak aztán gyakran altatásban kell eltávolítani az ebből kialakuló gennyes tályogokat az állkapcson.

Különleges emésztés

Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a tengerimalacoknak különösen érzékeny emésztésük van. Gyomruk csak akkor tolja át a táplálékot a vékonybélbe, ha megérkezik az újabb adag friss táplálék.

Ha túl kevés nyersrosttartalmú eledelt fogyasztanak, itt is felmerülhetnek tehát problémák. Az eledel ugyanis megreked a gyomorban. Így az emésztés szempontjából fontos baktériumok és a szükséges energiaforrás is hiányozni fog. Hogy ez ne fordulhasson elő, folyamatosan gondoskodjon tehát nyersrostokban gazdag utánpótlásról!

Vásárlás

Hol érdemes perui tengerimalacot vásárolni?

Perui tengerimalacot rendszerint minden jól felszerelt állatkereskedésben talál. Ha az interneten szeretne vásárolni, mindenképpen ellenőrizze az állat tartási körülményeit és annak eredetét.

Természetesen tenyésztőknél is vásárolhat ilyen tengerimalacot. A hivatalos tenyésztőkről Németországban például listát vezetnek, de természetesen hobbitenyészetekből is vásárolhat. Egy példány ára 15-60 euró között mozog, mely a színétől, vérvonalától és egyebektől függ.

Honnan származik a perui tengerimalac?

A perui tengerimalac története évezredekre nyúlik vissza. Ahogyan neve is sejteti, eredetileg a perui fennsíkokról származik. Az ottélő őslakosok húsforrásként fogyasztották.

Később a gyarmatosítás idején aztán spanyol hajókon jutott Európába. Itt kevésbé élelemforrásként tekintettek rá, sokkal inkább háziállatként. Mivel gyorsan szaporodik, hamar kedvelt házi kedvenc vált belőle.

Tény: különleges ápolást igénylő, ámbár kedves lakótárs

Ha a lehető legegyszerűbben ápolható háziállatot keresi, a perui tengerimalac valószínűleg nem a legjobb választás. Ha azonban van már némi tapasztalata rágcsálók terén, és nem riad vissza a bunda ápolásának kihívásaitól, a perui tengerimalac remek alternatíva a többi fajtához képest.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Hörcsög

Aranyhörcsög, teddy hörcsög, törpehörcsög és társaik – a hörcsögök különböző méretekben és színekben fordulnak elő. Bájos kinézetük és kézbe illő méretük miatt különösen kedvelt háziállatok.
9 min

Törpenyúl

Kis mérete, ölelni való kinézete, szociális természete és a kinti tartás lehetősége miatt a törpenyúl különösen kedvelt háziállat.
7 min

Csincsilla

A kicsi és bájos dél-amerikai bevándorló selymes szőrével, hosszú füleivel és bozontos farkával gyorsan belopja magát az ember szívébe. Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy nem minden rágcsáló ugyanolyan. Az érdeklődőknek ajánlott még a csincsilla vásárlása előtt tájékozódni az alábbi témakörökben: csincsilla etetése, csincsilla tartása, csincsilla gondozása. Ennek az elsődleges célja az, hogy a leendő csincsilla tartó megállapítsa, az állat speciális igényei és viselkedése megegyezik-e az Ön elképzeléseivel. Ezért fontos tudni, honnan származik és hogyan él a természetben.