Oroszlánfejű törpenyúl

Oroszlánfejű törpenyúl

Háziállatként való tartásra főként a törpenyulak alkalmasak. Köztük egy különösen kedvelt fajta az oroszlánfejű törpenyúl, melyet szeretnénk most bemutatni Önnek.

Tipikus oroszlánfejű

Az oroszlánfejű törpenyúl a törpenyulakhoz tartozik, mely azt jelenti, átlagos súlya 1,5 kg. Nevét a fejét és nyakát borító hosszú szőrzetről kapta, mely egy ,,oroszlánsörény” hatását kelti. Néhány nyuszirajongó ezért ,,oroszlánsörényű nyúl” néven is emlegeti. Ezen testrészein kívül a kis ugrifüles bundája rövid, s hasonlít a széleskörűen elterjedt színes törpenyulakéhoz.

Az oroszlányfejű törpenyúl minden tipikus nyúlszínben létezik, a fehértől a tarkán át egészen a feketéig. Mivel ez egy relatíve fiatal nyúlfajtának számít, kinézete – sörényszerű gallérján kívül – elég eltérő lehet. Jellemzőek rá azonban a rövid, elálló fülek, de létezik már oroszlánfejű-kosorrú törpenyúl is, lógófülekkel.

Társaságkedvelő

Nagy, kerek szemeinek és pihe-puha bundájának köszönhetően az oroszlánfejű törpenyúl általában igen előkelő helyet foglal el a gyermekek kívánságlistáján. Ezeket a kis ugrifüleseket azonban leginkább megfigyelni érdemes. Különösen szórakoztató például, ha az ember több oroszlánfejű törpenyulat tart egyszerre, s megfigyeli ahogy együtt nyüzsögnek.

Az emberekkel szembeni viselkedése kapcsán érdemes azonban arra is figyelni, hogy bár néhány példány kifejezetten szeret gazdijával a kanapén kucorogni, ehhez türelemre van szükség. A jól szocializált oroszlánfejű törpenyulak képesek másokat a bizalmukba fogadni, és könnyen ,,szelídíthetőek”. Jellemük kíváncsi, azonban arra is van igényük, hogy olykor-olykor vissza is vonulhassanak.

Gyerekeknek 8 éves kortól ajánlottak. Az állat fő felelőse azonban természetesen a szülő, aki szintén örömét kell lelje a nyúltartásban, és érdeklődnie kell a kisállat iránt.

Az oroszlánfejű törpenyúl tartása

Ha nyulat szeretne tartani, sok helyre lesz szüksége, hogy kedvencének lehetősége legyen kedve szerint ugrabugrálni.

Egy nyúl helyett jobb a kettő vagy három

Mint minden nyúl, az oroszlánfejű törpenyúl is falkaállat. Pontosan ezért legalább kettőt tartson, ha ezt a pihe-puha nyúlfajtát választja. Más fajtákkal is tarthatja őket együtt, például kosorrú törpenyúllal. Különösen jól jön ki egymással két nyuszi, ha ellenkező neműek. Ha nem szeretne utódokat, a hímet azonban szükséges kasztrálni. A nőstény nyulak gyakran összevesznek egymással, egy harmadik hím azonban kiegyensúlyozhatja a csapatot.

Oroszlánfejű törpenyulak

Az oroszlánfejű törpenyúl és a tengerimalac

Nem ajánlatos azonban őket tengermalaccal együtt tartani. Bár tartási igényeik és táplálkozásuk hasonló, valamint mindketten társaságkedvelők, a kettejük közti kommunikáció azonban nem túl eredményes: Nincsen semmi mondanivalójuk egymásnak. Ha macskákkal és kutyákkal akarja az oroszlánfejű törpenyulat megbarátkoztatni, jobb óvatosnak lenni. A kutyák és a nyulak néha lehetnek jóbarátok. Ennek ellenére azonban menjen biztosra, s soha ne hagyja felügyelet nélkül együtt a vadászt a potenciális zsákmánnyal.

Tervezze be az ápolást

Akinek egy oroszlánfejű törpenyula van, kedvencét már egészen kiskorától kezdve rá kell szoktatnia a fésülésre. A sörény heti egy kifésülése ugyanis megakadályozza a csomók kialakulása. Mint minden törpenyúl esetében, ennél a fajtánál sem szabad a karmokat túl hosszúra hagyni. Így elkerülhetőek a fájdalmas sérülések. A törpenyulak általános ápolásáról pedig szintén érdemes tájékozódnia.

Tartsuk a törpenyulat ketrecben vagy szabadtéri kifutón?

Mindkét megoldás lehetséges. Döntő azonban, hogy elegendő tér álljon rendelkezésre. Ha oroszlánfejű törpenyulat szeretne, elegendő teret kell biztosítania számára, hogy ugrabugrálhasson és felfedezhesse környezetét. Ketrecének minimum 150 x 160 cm-es alapterülettel és 50 cm-es magassággal kell rendelkeznie. Minél nagyobb, annál jobb.

A napi futkározás szintén fontos, hogy az állat lefáradjon. A tipikus ketrecben tartás jó alternatívája lehet, ha az állat a ketrecet búvóhelyként használhatja egy nyúlbiztos szobában vagy szabadtéri kifutón. Így aztán a nyuszi maga döntheti el, mikor indul felfedezőútra. Különben pedig legalább napi 30, inkább 60 perces szabadon ugrabugrálásra van szüksége. Az állat számára szükséges felszereléshez tartoznak még az etetőtálkák és a szénatartók, valamint egy fából készült házikó is. Ide ugyanis visszavonulhatnak a kis oroszlánok, ha ki szeretnék pihenni magukat vagy biztonságra vágynak. Érdemes tudni, hogy a törpenyulak a földet is szívesen túrják. A szabadtéri kifutót tehát jobb biztosítani ez ellen, valamint egy kifejezetten erre a célra alkalmazott ládát is a nyuszi rendelkezésére bocsátani, hogy kiélhesse természetes ösztönét.

Oroszlánfejű törpenyúl tartása nyáron és télen

Attól függetlenül, hogy milyen kis bájos kinézetük van, ezek a pihe-puha állatok robosztusak és télen is jól érzik magukat odakint. Fontos azonban, hogy fokozatosan szokják meg a hidegebb hőmérsékletet, tehát már az egész ősz folyamán legyenek kint a szabadban. Így kialakul egy vastag téli bunda, mely kiállja majd a mínuszok próbáját is.

Ha a tél folyamán bent tartja oroszlánfejű törpenyulát, ügyeljen rá, hogy az állat ne legyen túl közel a fűtőtesthez. A száraz levegő és a huzat szintén káros lehet kedvence számára.

Nyáron pedig arra figyeljen, hogy ne legyen túl melege kedvencének. A kis ugrifülesek ugyanis gyorsan túlhevülhetnek. Hogy még többet megtudhasson erről a témáról, olvassa el a Tippek a nyulak nyári tartásához című cikkünket.

Étrend

Mindegy, hogy kosorrú törpenyúlról, rex nyúlról vagy oroszlánfejű törpenyúlról van szó: Mindegyiküknek rengeteg zöldfélére van szükségük az etetőtálban. A természetben ugyanis mindenekelőtt füvet és gyógynövényeket fogyasztanak. Ha van esetleg vannak tehát gyógynövényei a kertjében, nyugodtan hagyhatja kedvencét legelészni. A széna, a gyógynövények és a zöldfélék, mint például a gyermekláncfű és a petrezselyem teszik ki értendjük oroszlánrészét. Friss zöldség, s olykor-olykor némi gyümölcs is kerülhet a tálba, hogy némi változatosságot csempésszen kedvence étrendjébe. 1-1 napraforgómag – az állat testsúlyának kilogrammjaiként kb. 4 szem hetente – értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakkal látják el a nyuszi szervezetét. Széna és fű azonban mindig álljon az oroszlánfejű törpenyúl rendelkezésére.

Ha szeretné megtudni a legfontosabbakat a témában, olvassa el a Nyulak emésztése című cikkünket.

Oroszlánfejű törpenyúl tartása

Az oroszlánfejű törpenyúl egészsége

Mint minden nyúl, a beteg oroszlánfejű törpenyúl is hajlamos eltitkolni állapotát. Ha ezt felfedné, a szabadban ugyanis könnyű zsákmány lenne belőle. Éppen ezért fontos, hogy pontosan megfigyelje kedvencét. Extrém hasmenés vagy bármilyen viselkedésbeli változás esetén keresse fel állatorvosát. Az oroszlánfejű törpenyúl leggyakoribb betegségei közé tartoznak a fogproblémák. Ezek pedig a fogak hiányához vezethetnek. Állatorvosa viszont a fogproblémákkal küzdő nyuszija esetében is el fogja látni minden szükséges tanáccsal a helyes táplálást illetően.

Fontos, hogy rendszeresen beoltassa törpenyulát myxomatózis és RHD (köznyelven kínai betegség) ellen. Ha megfelelően gondozzák, az oroszlánfejű törpenyúl akár több mint 10 évig is élhet.

Hol vásárolhatok oroszlánfejű törpenyulat?

Számos lehetőség áll rendelkezésére, ha ilyen nyuszit szeretne vásárolni:

Vásárlás állatkereskedésben

Az állatkereskedésben élő állatok is kaphatóak, így nyulak is. Egy oroszlánfejű törpenyúl ára itt kb. 30 euró / 12 00 ft körül mozog. Néhány állatbarát kritikusan tekint az állatkereskedésekben kapható kisállatok tartási körülményeire, s elutasítja itteni vásárlásukat.

Oroszlánfejű törpenyúl a tenyésztőtől

Számos törpenyúltenyésztő létezik, köztük sok hobbitenyésztő is – számukra ez könnyű pénzkereseti lehetőség, a nyulak ugyanis könnyen szaporodnak. Aki azonban tenyésztőtől szeretne vásárolni, nézze meg alaposan, honnan származik a nyuszi, s milyenek a tartási körülményei.

Oroszlányfejű törpenyúl vásárlása magánszemélytől

Időről-időre találni apróhirdetéseket és felhívásokat szupermarketek faliújságján olyan emberektől, akik megválnának nyuszijuktól. A gyerekek ugyanis gyakran elveszítik érdeklődésüket, olykor-olykor allergia is kialakulhat, vagy esetleg az állat több figyelmet igényel, mint korábban gondolták. Javasoljuk azonban, hogy kritikusan álljon ezekhez a hirdetésekhez, különösen különböző portálokon. Nehogy olyanba fusson bele, aki csak gyorsan pénzt szeretne keresni ezeken a helyes kis állatokon, anélkül, hogy felelősségteljesen bánna velük!

Oroszlányfejű törpenyúl állatmenhelyről

Sok törpenyúl vár új otthonra állatmenhelyeken is. Az itt tartott oroszlányfejű törpenyúl már az egészségügyi kivizsgáláson is túlvan. A szervezetek több állatot is közvetítenek, és segítenek Önnek akár már meglévő nyula mellé megfelelő társat találni. Az állatmenhelyek mellett az nyúlrajongók, akik nyúlvédő egyesületté álltak össze, szintén jó megoldást nyújthatnak. Ilyen például a Nyúlmentás – Bunny Rescue.

Az oroszlányfejű törpenyúl története

Az oroszlányfejű törpenyúl a huszadik század 80-as éveiben fejlődött ki. Valószínűleg a színes törpenyulak és a hosszúszőrű svájci rókanyúl keresztezéséből alakult ki a fajta.

Egyelőre viszonylag új nyúlfajtának számítanak. A Német Fajtanyúltenyésztők Központi Egyesülete a ,,törpenyúl-oroszlánfej” névvel illeti.

Furfangos kis törpék

Nem kérdés, hogy az oroszlányfejű törpenyúl a felnőttek és gyerekek szívét egyaránt meghódítja. Mókás kinézete ellenére azonban nem szabad az impulzusvásárlás hibájába esni.

Az oroszlánfejű törpenyulat csak megfelelő tervezéssel lehet fajnak megfelelően tartani. Aki azonban elegendő teret biztosít a kis ugrifüleseknek, biztosan örömét leli majd a társaságkedvelő állatkák nyüzsgésének megfigyelésében.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Hörcsög

Aranyhörcsög, teddy hörcsög, törpehörcsög és társaik – a hörcsögök különböző méretekben és színekben fordulnak elő. Bájos kinézetük és kézbe illő méretük miatt különösen kedvelt háziállatok.
9 min

Törpenyúl

Kis mérete, ölelni való kinézete, szociális természete és a kinti tartás lehetősége miatt a törpenyúl különösen kedvelt háziállat.
7 min

Csincsilla

A kicsi és bájos dél-amerikai bevándorló selymes szőrével, hosszú füleivel és bozontos farkával gyorsan belopja magát az ember szívébe. Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy nem minden rágcsáló ugyanolyan. Az érdeklődőknek ajánlott még a csincsilla vásárlása előtt tájékozódni az alábbi témakörökben: csincsilla etetése, csincsilla tartása, csincsilla gondozása. Ennek az elsődleges célja az, hogy a leendő csincsilla tartó megállapítsa, az állat speciális igényei és viselkedése megegyezik-e az Ön elképzeléseivel. Ezért fontos tudni, honnan származik és hogyan él a természetben.