Apportírozás tanítása kutyáknak

springer spániel apportírozás gyakorlás

Az apportírozás klasszikus kutya-gazdi szórakozási forma. Sok kutya magától, ösztönösen visszaviszi az eldobott tárgyakat gazdájának, anélkül, hogy erre különösebben tréningezni kellene. Azonban ha tisztában vannak az apportírozás alapszabályaival, biztosan jobban szórakoznak majd. A következőkben ehhez kapcsolódóan olvashatnak hasznos tippeket.

Miért jó az apportírozás?

Nagyon sok kutya szeret apportírozni. Mozognak és eleget tehetnek természetes ösztöneiknek, azaz futhatnak és cipelhetnek zsákmányt is. A közös tréning pedig erősítheti a gazda és a kutya közötti kapcsolatot is. Az apportírozás során ugyanis megtanulják a kutyák, hogyan fejlesszék testbeszédüket, így javítva az Önök közötti kommunikációt. Lehet akár lakásban, de séta közben is gond nélkül tudnak gyakorolni. A tréningtől függően fejlesztheti kedvence koncentrációját, illetve növelheti a fizikai lefárasztást. Természetesen azonban mint mindig, a legfontosabb az apportírozásnál is a szórakozás! Ennek érdekében pedig fontos, hogy kizárólag a pozitív megerősítést alkalmazzon a tréning során.

Mire van szükség az apportírozáshoz?

Az apportírozás során használt tárgyat ,,apportírozó játéknak ” hívjuk. Ha professzionális kutyasport, illetve vadászat keretein belül kerül sor apportírozásra, akkor olyan speciális apportírozó játékokat használnak, melyek alapanyagát és súlyát szigorú előírások szabályozzák. Aki viszont csak kedvtelésből apportírozik, szinte bármit használhat, amit kutyája kényelmesen a szájába tud venni. Legjobb választás azonban a kifejezetten erre kifejlesztett játék, mivel a hétköznapi tárgyak gyakran alattomosak. Egy fadarab az erdőből például széttörhet és így megsértheti kutyáját, a teniszlabdák felülete pedig idővel kikezdheti az állat ínyét.

Válasszon izgalmas játékot kutyája számára – például egy plüssállatot, a tápos zacskót, egy dummyt vagy egy labdát. A labdát később jól tudja majd dobni, de ez kezdetben még nem olyan fontos. Először ugyanis akár a lakásban vagy a kerítéssel jól védett kertben is gyakorolhatnak. Kutyája természetétől és a környezettől függően a szabadban érdemes lehet akár egy nyomkövetőpórázzal apportírozni.

Apportírozás tanítása kutyáknak: apportírozás első alkalommal

A legtöbb kutya ösztönösen szereti visszahozni gazdájának az eldobott tárgyakat. Sok kiskutya tréning nélkül is tud apportírozni. Mindazonáltal még ezek az ,,őstehetségek” is profitálnak belőle, ha az apportírozás tanítása során megtanulják annak alapszabályait. No de hogyan is kezdjen bele? Tegye az apportírozó játékot kutyája elé, majd dicsérje meg, amint ő a szájába veszi azt. Használjon egy már a kutya számára már ismert dicsérő szót, például ,,Jó kutya!” vagy ,,Ügyes!”. Kis idő múlva aztán használja a ,,Letesz!” parancsszót és vegye kis kutyája szájából a játékot.

Ezt követően rögtön jutalmazza meg kedvencét valamilyen jutalomfalattal – így nem az marad meg benne, hogy Ön elvette tőle a zsákmányt. Sokkal inkább úgy fogja értelmezni a történteket: Kapok valami finomat, ha elengedem az apportírozó játékot. Amint ez a gyakorlat zökkenőmentesen sikerül, tegye a tárgyat egy kicsit távolabb, majd jutalmazza meg kutyáját rögtön, ha az odaviszi Önnek. Kölyökkutyáknál az is működhet, ha otthagyja neki a játékot, Ön pedig néhány méterrel hátrébb megy.

Eldobni & visszahozni

Ha kicsiben már sikerül a mutatvány és kutyája szívesen visszahozza Önnek az apportírozó játékot, akkor el is dobhatja. Fontos azonban, hogy ne kezdje el túl hamar. Ebben az esetben ugyanis kutyája inkább a futásra fog koncentrálni, s nem a visszahozandó játékra. Ha kedvence már ismeri az ,,Ül!” vagy ,,Marad!” gyakorlatokat, a parancsszavakat csak a dobás után mondja ki – így a tréning jobban kontrollált. Amint kutyája elindul, vezesse be a ,,Hozd ide!” parancsszót. Ha végül pedig ott toporog Ön előtt, megérdemel egy jutalomfalatot. Most már itt az ideje, hogy tökéletesítsék az átadást. Ideális esetben közvetlenül az Ön kezébe adja a játékot. Dicsérje meg akkor is, ha csak megáll Ön előtt a játékkal a szájában, azonban semmi esetre se vegye el tőle azon nyomban. A kutya így megtanulja, hogy ha közelít Ön felé a játékkal, jutalmat kap. Próbálja úgy megszerezni a játékot, hogy jutalomfalatot kínál cserébe.

Az apportírozás tanítása tápos zacskóval

Néhány kutya nem nagyon érdeklődik az apportírozás iránt, egy tápos zacskó iránt viszont annál inkább. Ha az Ön kutyája is ilyen, érdemes lehet az apportírozást is ezzel gyakorolni. Első lépésként húzza egy kicsit a zacskót a földön kutyája előtt. Ha kedvence megpróbálja a szájába venni azt, dicsérje meg és adjon neki egy jutalomfalatot a zacskóból. Most tegye a zacskót ismét a földre, s amint kutyája szájába veszi azt, lépjen hátra néhány lépést. Ha kutyája szájában a zacskóval Ön után megy, dicsérje meg és adjon neki egy jutalomfalatot a zacskóból. Időközben az is előfordulhat, hogy a kutya megpróbálja saját maga kivenni a zacskóból a jutalmat, de meg fogja tanulni, hogy csak akkor juthat hozzá, ha a zacskó az Ön kezében landol. Néhány kutyára kifejezetten ösztönzőleg hat, ha tápos zacskóval gyakorolják az apportírozást.

apportírozás gyakorlása

Problémák az apportírozás során

A kutya nem hozza vissza az apportírozó játékot

Néhány kutya bár gazdája előtt táncikál a játékkal, mégsem hajlandó azt odaadni neki. Sokkal inkább szeretnék, hogy az ember megpróbálja őket levadászni és elvenni tőlük azt. Jobb azonban, ha nem megy bele az ilyen játszadozásba. Az apportírozás során kutyájának folyamatosan a játék visszahozására kell koncentrálnia. Sose fusson tehát utána, hogy a játékot vagy tápos zacskót kivegye a szájából. Legyen türelmes! Előbb vagy utóbb, de kutyája oda fog menni Önhöz. Ha ez megtörténik, jutalmazza meg egy jutalomfalattal. Alternatív módszerként pedig bevethet egy nyomkövető pórázt is. További tippek:

  • Az apportírozás tanítása, gyakorlása közben ne szemben álljon kutyájával, hanem inkább mellette.
  • Guggoljon le.
  • Ne nyúljon túl hamar a játékért.
  • Ha kutyája odaadja Önnek a játékot, dicsérje meg alaposan.
  • Fontos, hogy kis lépésekben tréningezze csak kutyáját.

A kutya túlságosan bezsong

Főként fiatalabb kutyákra jellemző, hogy játék közben túlságosan bezsonganak. Ilyenkor alig lehet őket lecsillapítani, a gyakorlatok után pedig csak izgatottabbak, mint előtte. Ha az Ön kutyája is hajlamos erre, próbáljanak meg rövidebb tréningegységeket tartani. Hangsúlyozza a játék visszahozását, s nem pedig az azután való minél gyorsabb és minél messzebbre futást. Tanítsa meg kutyájának, hogy csak a parancsszó elhangzása után kezdjen futni. Így jobban tudja majd kontrollálni a játékot.

Minden kutyának való az apportírozás?

Alapvetően az apportírozás minden kutyafajtának alkalmas elfoglaltság. A közös szórakozás erősiti a kutyák gazdához fűződő kapcsolatát, valamint fitten tartja őket. Fontos azonban, hogy az apportírozás nem feltétlenül kell, hogy egy vad és kimerítő játék legyen, ahol kutyájának óriási távolságokat kell megtennie. Egy nyugodtabb apportírozás, ahol a játék csak néhány méter távolságra van és a fókusz a koncentrált munkán van, akár idős vagy beteg kutyák számára is alkalmas. Az apportírozást kombinálhatja akár keresőjátékokkal is – ha kutyája megtalálja a játákot a lakásban vagy a kertben, mondja ki az apportírozás ,,Hozd ide!” parancsszavát. Néhány tipp, hogy az apportírozást kutyája személyes igényeire szabhassa:

  • Kölyök- és fiatal kutyák: Először csak 2-3 percig gyakorolják az apportírozást, majd növelje fokozatosan az időtartamot. Inkább napi ötször két percet gyakoroljanak, mint egyszer tízet.
  • Csekély érdeklődést mutató kutyák: Apportírozzanak egy tápos zacskóval. Ha viszont kutyájának még pár hét múlva sem jön meg a kedve a gyakorláshoz, fogadja el. A spitzek különösen hajlamosak arra, hogy ne lelkesedjenek annyira az apportírozás iránt.
  • Klasszikus apportírozó fajták: A név kötelez – a retrieverek, mint például a labrador és a golden retriever eredeti feladata a ,,visszahozás”, vagyis arra lettek tenyésztve, hogy a lelőtt madarat odavigyék a vadászhoz. Természetesen ettől függetlenül ezeknél a fajtáknál is előfordulhat, hogy nem szívesen apportíroznak.
  • Nehezebb kutyák/ artrózisban szenvedő kutyák: A fárasztó futás, sok megállással és ugrással nem igazán opció. Ha mégis apportírozni szeretnének, érdemes azt egy kisebb területen tenni, illetve keresőjátékokkal kombinálni. Kétség esetén pedig kérdezze állatorvosát.
A leghasznosabb cikkeink
12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.
7 min

Agresszív kutya kezelése

Ha a kutya ugat, morog, a fogait csikorgatja vagy akár még harap is, akkor agresszív kutyáról beszélhetünk. Az ilyen viselkedés próbára teheti az ember és a kutyus együttélését.