Csehszlovák Farkaskutya

csehszlovák farkaskutya, cseh farkas, csehszlovák farkas

Wolfdog standing and loking on the green medow

A csehszlovák farkaskutya a német juhászkutya farkassal való keresztezési kísérletei során jött létre. Ezért ez a fajta közelebbi rokonságban áll a farkassal, mint más kutyafajták. A farkashoz hasonló külső jegyekkel rendelkező cseh farkas magatartása miatt tapasztalt „falkavezérek“ kezébe való.

A csehszlovák farkaskutya tulajdonságai

A farkassal való közeli rokonság sok vonatkozásban észlelhető a cseh farkas. A mai generációk képviselőinek ismertetőjegyei közé tartozik egyrészt a farkasokra jellemző távolságtartás minden újjal és ismeretlennel szemben a veleszületett menekülési ösztönnel fűszerezve, másrészt az erős vadászösztön, ami nagy bátorságukról és rettenthetetlenségükről ad tanúbizonyságot.

„Gonosz farkas“ vagy hűséges kísérő?

Elsősorban gyors reakcióképessége, extrém teljesítőképessége, valamint jó szagló- és tájékozódási képessége arra predesztinálja, hogy katonai és rendőrségi szolgálati kutyaként alkalmazzák. Már az első tenyésztési kísérletek kezdetén az volt a csehszlovák hadsereg vágya, hogy nagyon erős és eredeti munkakutyát hozzon létre. Az volt a cél, hogy a farkaskutyában egyesítsék a német juhászkutya jó tulajdonságait a farkas fő jellegzetességeivel, ezáltal jobb és erősebb határvédő ebet kapjanak a mai napig erre a célra használt német juhászoknál. A hadsereg azt remélte, hogy erősebbé válik egy olyan kutya által, mely a lehető legjobban hasonlít a farkasra. A „gonosz” farkas ténylegesen csak pár egyed jellemében mutatkozott meg. Végül kiderült, hogy a hibridkutyák nagy fokú félénksége miatt elég problémásak és nem alkalmasak szolgálatra.

Egyértelmű falkaviselkedés

Az FCI szabvány szerint kifejezetten kívánatos, hogy egészséges bizalmatlanság és bizonyos fokú tartózkodás jellemezze a fajtát, azonban felelősségteljes tenyésztéssel, következetes neveléssel és átfogó szocializációval sikerülhet ezeket a jellegzetességeket pozitív és társadalmilag elfogadható irányba terelni. A megnevezett feltételek mellett a cseh farkas kutya félelmet nem ismerő kísérővé nevelhető, aki kiképzése során nagyon tanulékonynak és engedelmesnek mutatkozik. A gazdájával szemben tanúsított hűséges odaadás, ami felettébb hasonlít a farkasok falkában való viselkedésére, nagyon hasznos lehet. Átlagon felüli intelligenciája a bonyolultabb gyakorlatok során is hálás és jó tanulóvá teszi – amennyiben látja azok értelmét. Mivel az intelligens fajtakutya abban a helyzetben van, hogy a neki adott feladatokat kritikus szemmel nézze.

Kinek való a csehszlovák farkaskutya?

Az biztos, hogy széles körű kutyatartói tapasztalatra, türelemre és empátiára van szükség ahhoz, hogy megfelelő kiképzést és elfoglaltságot nyújtson ennek a temperamentumos kutyának. Csak tapasztalt kutyagazdiknak sikerülhet kielégíteni különleges szükségleteit és a speciális igények figyelembevételével társadalmilag elfogadható kutyát nevelni belőle. Természetéből adódóan testi és lelki szempontból is megfelelően le kell foglalni annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott és elégedett kísérő legyen.

A csehszlovák farkaskutya családi kutyaként is tartható?

Az óvatos és főként korai szocializáció ugyanolyan fontos, mint a sok mozgás, elfoglaltság, illetve a következetes és szeretetteljes nevelés ahhoz, hogy a természetéből fakadóan félénk ebnél az idegen emberektől, állatoktól és helyzetektől való félelem megszűnjön és megfelelően felkészüljön a társadalmunkban szokványos életre. Megfelelő kiképzéssel és szocializációval lehetséges a cseh farkas családi kutyaként való tartása. Különösen a gyerekekkel való közös időtöltés során mutatkozik meg ennek a rendkívül hűséges – mégis nagyon igényes – fajtának türelmes és kedves oldala.

Külső megjelenése

A csehszlovák farkaskutya idegenekkel szemben tanúsított bizalmatlansága egyes találkozások alkalmával a kölcsönösségen alapulnak, mivel sok ember elméjébe a mesékből ismert „gonosz farkas” képe ágyazódott be. Hűséges kísérőként sem tagadhatja le a farkassal való közeli rokonságát. A farkas megmutatkozik testfelépítésében, háromszögletű fejformájában, szürkés színű szőrzetében, világos maszkjában és erős izomzatában, ami lehetővé teszi számára az extrém gyors reakcióképességet és rugalmassá teszi a mozgásban.

Elegáns energiabomba vastag bundával

Egész teste erőteljesnek és elegánsnak hat. Robusztus és időjárásellenálló, középhosszú szőre a sárgás szürkétől az ezüstszürkéig terjedő színskálán mindenféle lehet, időközben már a sötétszürke változat is megengedett. Mindegyik színvariánsnál jellemző a világos maszk, mely ugyanúgy kiemelkedik a sötétebb szőrből, mint a mellkason és a nyakon található fehér mintázat. A farkassal közös sajátossága, hogy évszaknak megfelelően változik a bundája, így télen és nyáron is különböző hosszúságú a szőrzete. Télen hatalmas aljszőrzet borítja egész testét, ami a fülkagylótól a hason át a lábujjaikig tartó fedőszőrrel együtt nagyon erős védelmet nyújt a hideg ellen.

Tschechoslowakischer Wolfshund welpe © Cinzia / stock.adobe.com
Was die Ernährung angeht, ist der

Beszél a farkasok nyelvén?

A csehszlovák farkaskutya feje, ami jellemző nemi jelleggel bír, tehát a hímeknél és a nőstényeknél különbözik, enyhén ívelt homlokkal és mérsékelten kifejezett stoppal rendelkezik. A keskeny, ferdén álló és általában borostyánszínű szemek igazán intenzív, kifejező pillantást kölcsönöznek a farkaskutyának. Háromszög alakú, álló fülei közepes nagyságúak és a farkasörökségre engednek következtetni, mint ahogy a széles repertoárú testbeszéd is. Így képes sokoldalú mimikára és gesztikuláció kifejezésére képes. Akinek sikerül megtanulnia nyelvüket, az szó szerint kommunikálhat az intelligens és sokoldalú négylábúval. Ezzel szemben ugatáskor nagyon visszafogott – csak a farkasokhoz hasonló üvöltés teheti próbára a szomszédok tűrőképességét.

A csehszlovák farkaskutya története

Ennek az érdekes fajtakutyának a története a múlt évszázad 50-es éveinek közepén tett nagyon merész biológiai kísérletre nyúlik vissza. Az egykori Csehszlovákiában Karel Hartl biológus német juhászkutyákat keresztezett a Kárpát-medencében élő farkasokkal. A hadsereg adott erre megbízást, mely ösztönösebb szolgálati kutyákat keresett, akik a magason fekvő csehszlovák határvidékek extrém időjáráskörülményeihez jobban tudnak alkalmazkodni és különösen erősek.

Hartl-t, aki először nem szándékozott hivatalos új kutyafajtát létrehozni, inkább a tudományos érdeklődés és a két fajta termékenységéről, illetve anatómiai tulajdonságairól szerzett ismeretek vezérelték.

Brita, az ősanya

A terv szerint Csehszlovákia határvédelmi intézeteiben 24 gondosan kiválogatott német juhász és 4 Kárpát-medencében honos farkas között kellett véghez vinni a keresztezési kísérleteket. Az első alom 1958. május 26-i megszületéséig három fáradságos év telt el. Brita, a nőstény farkas, aki ma a cseh farkas ősanyának számít, addig elutasította a párzást és minden kiválasztott fedező kant megsebesített. Akkor koronázta siker az akciót, amikor az agresszív és extrém módon domináns kan, Cézar z Březového háje véletlenül beszabadult a farkas ketrecébe.

A szolgálatra alkalmatlan farkas-kutya keverékek

A kutya és farkas keresztezéséből származó hibridek első generációját Hartl tovább pároztatta a német juhászkutyával és az évek során 4 tenyésztői vonal fejlődött ki, amelyeknél mindig farkas és kutya keverékeket is belevont a munkába. A farkassal való utolsó keresztezésre 1983-ban került sor.

Habár már az első generációnál megállapítható volt némi nevelhetőség, a hadseregben való bevetéshez azonban még túl félénkek és agresszívek voltak a hibridek. Kb. csak az ötödik generációtól számítva lehetett szolgálati kutyaként alkalmazni pár példányt, mindazonáltal az átfogó és korai szocializáció után, amikor is már szorosan kötődtek az emberhez. Azonban a hadsereg ezt túl soknak bizonyultak ezek az erőfeszítések – mindenképpen el akartak határolódni, hogy egy új szolgálati kutyafajtát tenyésszenek ki. 1971-ben majdnem teljesen leállt a csehszlovák farkaskutya tenyésztése. Sok kutya-farkas hibridet megöltek a visszalépés következtében.

A kutyafajta elismeréséhez vezető út

Miután a hadsereg, mint megbízó visszalépett, sokáig állt a farkaskutya tenyésztése. Csak tíz évvel később, 1982-ben alapították meg érdeklődő tenyésztők és kinológusok a „Csehszlovák farkaskutyák klubját” és folytatták a tenyésztési tevékenységet. Csehszlovákia kinológiai ernyőszervezete hamarosan elismerte az elért eredményeket és új nemzeti fajtaként tartotta számon a farkaskutyát. Az FCI 1989-ben előzetes elismerésről nyilatkozott. További 10 év telt el, amikor 1999-ben véglegesen elfogadták a cseh farkas kutyát. Azóta az FCI-nél a 332 szám alatt regisztrálták és az I. Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák) csoportba, azon belül az 1. szekcióba (juhászkutyák) sorolják.

A csehszlovák farkaskutya tartása

Noha mára már különféle országokból származó tenyésztőket is elismertek, még mindig nagyon ritkának számít ez a kutyafajta. Ennek feltehetőleg az az oka, hogy más fajták megfelelőbbnek tűnnek szolgálati kutyaként, valamint családi kutyaként más, nagyon igényes fajtákhoz képest. Sokoldalúsága és sok pozitív tulajdonsága ellenére, úgy, mint magas intelligencia, óriási kitartás és feltétel nélküli hűség gazdájához, kiképzéséhez sok időre és ügyességre van szükség. Azt ajánljuk, hogy alaposan gondolja át, ha csehszlovák farkaskutya szeretne tartani.

Magas elvárások a gazdival szemben

Akit magával ragadott a farkashoz hasonló kinézet és viselkedés, annak először fel kell tennie a kérdést magában, hogy ennek a különleges kutyának ki tudja-e elégíteni az igényeit. Rendelkezik kutyatartói tapasztalattal? Van elég szabad ideje, amit kutyusa kiképzésére és nevelésére tud fordítani? Hol lakna kedvence? Rendelkezik nagy, jól lekerített kerttel, ahol a mozgást szerető négylábú szabadon mozoghat? Számításba vette egy ilyen kutya tartásához szükséges kiadásokat? Az eledel és az állatorvos költségeit nem szabad alábecsülni.

Kölyök vásárlása

Csak ha a fent felsorolt kérdésekre „igennel” válaszolt, és egész családja meg van győződve arról, hogy a csehszlovák farkaskutya a megfelelő eb az Ön számára, akkor érdemes keresni megfelelő tenyésztőt. Azonban még akkor is el fog tartani egy ideig, míg egy kölyköt hazavihet magával. Mivel ennek a fajtának a nőstényei a farkasokhoz hasonlóan általában évente egyszer hoznak világra utódokat, ezért sokáig eltarthat a várakozás a jövevényre. Használja ki ezt az időt, hogy nyugodtan átgondolja a kutyavásárlást, hogy jobban megismerje a tenyésztőt és minden szükséges előkészületet elintézzen otthon. Nemcsak kutyaeledelre és egyéb tartozékokra lesz szüksége, hanem a házat is „kölyökbiztossá” kell tennie. A cseh farkas rendkívül temperamentumos és pont a kölykök azok, akik különösen szívesen próbálgatják a határokat. Azokat a tárgyakat, melyeket a kiskutya tönkre tehet vagy amelyek fontosak az Ön számára, jobb, ha még beköltözése előtt elpakolja.

Tschechoslowakischer Wolfshund im grass © sandrafotodesign / stock.adobe.com
Der Tschechoslowakischer Wolfshund kann sehr scheu und schreckhaft sein. Daher ist eine gute Sozialisierung bei dieser Rasse enorm wichtig!

Kint is tartható a csehszlovák farkaskutya?

Ha megfelelően lekerített udvarral rendelkezik, a robusztus kutya kint is tartható. Mivel szereti a társaságot és nem szívesen van sokáig egyedül, ezért ebben az esetben jót tenne neki, ha egy másik kutyával együtt tartaná. Ezenkívül szüksége van arra a lehetőségre, hogy rossz idő esetén száraz, védett helyre vissza tudjon vonulni. A hosszú ideig tartó kintlét és a szaladgálás az udvaron természetesen nem helyettesíti a közös sétákat és a kirándulásokat a természetben, amit naponta ajánlott kutyusával megtennie. Ez az eb igényli a „falkavezéréhez” fűződő szoros kötődést és semmi esetre sem szabad sokáig egyedül hagyni.

A csehszlovák farkaskutya nevelése

Olyasvalaki, aki több órát tölt napi szinten a házon kívül munkájából kifolyólag és miután hazaér, szívesen lógatja a lábát, annak biztosan nem ajánlott ilyen aktív és érzékeny ebet tartania. A sok fizikai és szellemi elfoglaltság mellett, amit naponta ajánlott biztosítani kedvence számára, elsősorban sok időre és következetességre van szükség neveléséhez. A nevelés hiánya, az értelmetlen erőszak vagy az elhanyagolás súlyos következményekkel járhat ennél a kutyánál. Még ha ez az eb alapvetően jó természetű és ok nélkül nem támadna emberre, mégis nagyon magabiztos és erős is, aki nem megfelelő tartás esetén egyszer csak fel fog lázadni, hogy átvegye a falka vezetését.

Ki az úr a házban?

Azért, hogy az ilyen szituációkat elkerülje, fontos, hogy kutyusának már a kezdetektől megmutassa, hogy ki az úr a házban és bizonyítsa be, hogy Ön alkalmas falkavezérnek. A kutyatartási tapasztalat mellett a kutyus felneveléséhez olyan elengedhetetlen tulajdonságokra van szüksége, mint az autoritás, a magabiztosság, a türelem és a dicséretre való képesség. Fontos, hogy négylábúja még kölyökkorában megtanulja, hogy ő a „legalacsonyabb rangú” a családban és hogy minden életterületen jó tapasztalatokat szerezzen ebben a pozícióban. Hamar, de óvatosan szoktassa az érzékeny és ijedős négylábút az új környezethez, emberekhez, zajokhoz vagy más állatokhoz. Szolgáljon neki mindennap valami újjal – még akkor is, ha csak egy rollerező gyermek van a közelben vagy egy traktor a szántóföldön – és azt az érzést erősítse benne, hogy biztonságban érezheti magát Ön mellett, mint falkavezér és nincs szükség arra, hogy ő maga avatkozzon be.

Mindent az egészségért: ápolása és táplálása

A jó nevelés és az átfogó szocializáció ennél a kutyánál különösen fontos, azonban természetesen ez sem minden. Mint ahogy minden ebnek, a csehszlovák farkaskutyának is szüksége van megfelelő ápolásra és kiegyensúlyozott étrendre annak érdekében, hogy megőrizze robusztus egészségét és vitális életstílusát. Ideális esetben minden kutyatartónál hozzátartozik az alapvető ápoláshoz az alapos szőrápolás, a rendszeres féregtelenítés és az éves oltások beadatása. Ennél a fajtánál igazi kihívást jelent a szőrváltás időszaka, ami évente kétszer fordul elő, amikor a téli és nyári szőrzet cserélődik.

Különösen a vastag téli bunda jár rengeteg mennyiségű szőrrel, ami több hétig tart és nehezen tartható kordában. Még ha folyamatosan porszívózik is, feltehetőleg mindig fog találni még egy pár szőrcsomót a ház eldugott szegleteiben. Ebben az időszakban nagy segítségére lehet, ha szemet tud hunyni afelett, hogy nincs teljes tisztaság otthonában. Ennek a fajtának a képviselői a szőrhullástól eltekintve általában kevés szennyeződést visznek be a lakásba. Ezért általában fürdetésre sincs szükség.

Mit eszik a csehszlovák farkaskutya?

A cseh farkas nincsenek magas elvárásai a táplálékkal szemben, és általában mindegyik jó minőségű eledelt jól tolerálja – legyen szó akár nedves vagy száraz tápról, saját kezűleg készített táplálékról vagy a (nyers etetésről (BARF)). Az a fontos, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjon kedvence. Az, hogy mire van szüksége, függ a korától, a súlyától, a méretétől, aktivitási szintjétől és egyéb életkörülményeitől. Ha kutyusa például még fiatal, sokat sportol vagy a hideg évszakokban is kint tartja, akkor ő biztosan tápanyagdúsabb eledelt igényel, mint egy idősebb, bent élő és csak a napi séták során mozgó eb. Ha jobban megnéz egy táplálkozási táblázatot vagy ha konzultál állatorvosával, akkor pontosabb felvilágosítást kaphat kedvence egyéni szükségleteiről. Alapvetően minden tápnak sok húst (kb. 70-90%), zöldséget (kb. 20%) és értékes zsírokat (pl. halolajból származó omega zsírsavak) ajánlott tartalmaznia. Ezzel szemben a gabona és a cukor nem tartozik négylábú barátunk étrendjébe.

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.