Németjuhász

Németjuhász, német juhászkutya, német juhász

A Német Juhászkutya (gyakran csak Németjuhász) a legelterjedtebb munkakutya a világon, de nagy tudásszomjának és emberközpontúságának köszönhetően családkutyának is tökéletes.

A németjuhász jellemzői

Nincs még egy olyan kutyafajta, amelyet ilyen sok területen lehet alkalmazni. Eredetileg pásztorkutyának tenyésztették, a feladata a bárányok őrzése és figyelése volt. Manapság legtöbbször a rendőrségnél, a hadseregben és a határvédelemnél alkalmazzák, mint őrző-védőkutyát. Sokszor mentőkutyaként, terápiás kutyaként, vakvezetőként vagy lavinamentő kutyaként dolgozik. Nem csak a származási otthonában, Németországban számít vezető szolgálati kutyának, hanem világszerte egyaránt.

Magabiztos, robosztus és engedelmes

Ezt a bátor, kitartó és megbízható kutyát semmilyen ember vagy gép nem tudja helyettesíteni. Ösztönei, terhelhetősége és magabiztossága legendás. Magas intelligenciájának, tanulási képességeinek és kiemelkedő munkamoráljának köszönhetően nagyon könnyen vesz minden új kihívást, ezért szinte minden munkára alkalmas. A német juhászkutya nagyon emberbarát, mindig hűen, lojálisan és megbízhatóan áll gazdája oldalán. Robosztusságának, munkamoráljának, megbízhatóságának és engedelmességének kombinációja teszi a német juhász kutyát ilyen kedvelt kutyafajtává és e tulajdonságok miatt alkalmas a legkülönfélébb munkákra is.

Egy munkakutya családkutyaként?

Az emberrel tanúsított bizalma és megbízhatósága miatt családi kutyaként is elterjedt. Amennyiben jól nevelt kutyáról van szó, nagyszerű partner és a családi életbe is tökéletesen beleillik. A jól szocializált németjuhászok nagyon gyerekbarát állatok és más háziállatokkal és jól kijönnek. Az aktív németjuhász családi kutyaként való tartásának feltétele az, hogy szellemileg és testileg is fejlesszék.

Azok a kutyák, amelyekkel nem foglalkoznak eleget, nem elégítik ki mozgásigényét és nem veszik figyelembe munkaszeretetét, olyan viselkedési formákat vehetnek fel, amelyek alapvetően nem jellemzőek erre a kiegyensúlyozott fajtára. Idegesek, túl éberek lesznek és nehezen kezelhetőekké válnak. A fizikálisan és mentálisan is kielégített németjuhászok azonban minden családnak értékes tagjaivá válnak: játszópajtások, sportpartnerek és hű házőrzők.

A németjuhász megjelenése

A hímek a 60-65 cm-es, a szukák az 55-60 cm-es marmagasságukkal a középméretű kutyákhoz tartoznak. Arányos testén visszatükröződik munkakutya énje. Erős és izmos, de mégis atlétikus és mozgékony. Az ügyetlenség jelei leghalványabban se mutatkoznak meg. Erős tartása óriási kitartásáról árulkodik.
Ék alakú feje –ami harmonizál testének formájával – egyenes orrnyeregben és fekete orrban végződik. Tiszteletet parancsoló 42 fogas ollós harapása van. A kúp alakú, magasan tűzött, felálló, előre forduló fülei és az enyhén ferdén elhelyezkedő szemei állandóan éber, figyelő külsőt kölcsönöznek neki.

Bundája és színei

Az FCI fajtastandardja szerint, sokáig csak dupla szőrrétegű kutyákat soroltak be az őrző- és terelőkutyák csoportjába tartozó 166-os számú németjuhászok közé. A fedőszőrzetnek, egyenesnek és testre simulónak kellett lennie, az aljszőrzetnek pedig alkalmasnak kellett lennie a hidegtől, esőtől és hótól való védelemre.
Csak 2008-ban vették fel a standardba a hosszú szőrű típust. A hosszú és puha fedőszőr ennél a típusnál nem simul az állatra és a füleknél, a lábakon és a farkon bozontos. Az erősen szőrös nyak sörény benyomását kelti. A dupla szőrrétegű és a hosszúszőrű fekete kutyáknak, barna, sárga vagy világosszürke foltjai vannak. Elterjedt az egyszínű fekete, vagy az egyszínű farkasszürke, és a szürke is barna foltokkal.

Fehér németjuhász

Habár néha előfordul, hogy fehér német juhászkutya kölykök jönnek a világra, az FCI a fehér színt 1933 óta hibás tenyésztésnek tartja. 1968-ban végül a „Sheperd Dog Club of America” is beleegyezett ebbe, ami az „American Kennel Club” standardjáért felelős. Egy kivétel van csak a „Canadian Kennel Club”, akik még mindig törzskönyvezik a fehér németjuhászokat. 2011 óta az FCI önálló fajtaként a „Berger Blanc Suisse” (svájci fehér juhászkutya) néven jegyezi be a fehér németjuhászokat. A fehér németjuhász kölyköket azonban nem szabad a svájci kutyákkal keresztezni és ezért törzskönyvezni sem lehet őket.

Magas tenyésztés, szépségtenyésztés és teljesítménytenyésztés

A tenyésztése során a németjuhász mindig egyre nagyobb és termetesebb lett. Kritikusok úgy vélik, hogy a mai formának nem sok köze van már az eredetihez, ami könnyebb, kevésbé izmos, de agilisabb és mozgékonyabb volt. A tenyésztők közti vita ahhoz vezetett, hogy ma már két vonalt különböztetünk meg: az egyik a szépségideált követő show-vonal, masszív testfelépítéssel és leeső hátvonallal. A másik típusú tenyésztés pedig a könnyebb testfelépítést részesíti előnyben és a munkakutya jellemzőire helyez nagyobb hangsúlyt.

A németjuhász története

A németjuhász ősei valószínűleg már a 7. században Németországban éltek. A dupla szőrrétegű kutyáknak már akkoriban is széles skálán mozgott a tevékenységi körük. Habár első sorban a bárányok őrzése és terelése volt a feladatuk, a pásztor holmijára is vigyázniuk kellett. Az általunk ma ismert német juhászkutya története hivatalosan csak a 19. század végén kezdődik. 1871-ben kezdte meg a porosz udvar lovaglómestere Max von Stephanitz ennek a sokoldalú kutyának a tenyésztését. Ő számít a fajta alapítójának.

Hector von Linksrhein, azaz Horand von Grafrath

Stephanitz tütő eredményeket ért el a Hektor von Linksrhein nevű kan kutyával, amit 1898-ban átkeresztelt Horand von Grafrath-ra. Horand volt az első kutya, akit az újonnan alapított Német Juhászkutya Fajtaegyesület (Verein für Deutsche Schäferhunde) törzskönyvébe bejegyeztek. Stephanitz mindent Horandra és testvérére Luchs von Sparwasser-re alapozott. Horand és Luchs, valamint Mari von Grafrath nevezetű szuka számítanak a fajta szüleinek. A legtöbb németjuhász hozzájuk vezethető vissza.

Német erények szimbóluma

Stephanitznak egyértelmű céljai voltak a tenyésztést illetően. Egy sokoldalú munkakutyát álmodott meg, akinek a jellemével és munkamoráljával szemben is határozott elképzelései voltak. Nagyfokú bátorsága, hűsége, engedelmessége, teherbírása és robosztussága miatt hamar világhírnévre tett szert és sok országban a legkedveltebb munkakutyák közé tartozik a rendőrségnél és a hadseregnél is. Az első és második világháború alatt ezeket a tulajdonságokat „német erényeknek” neveztek. A németjuhász a nemzeti szocializmus szimbóluma lett. Ennek következtében a németellenes hangulatnak köszönhetően a brit Kennel Club átnevezte a fajtát Alsatian Dog-ra, hogy a német szó ne szerepeljen a fajtamegjelölésben. A nevet csak 1977-ben változtatták vissza.

Mindazonáltal a német juhász nem csak a németek oldalán, hanem a szövetséges hatalmak oldalán is keresett háborús szolgálati kutya volt. Szomorú hírnevet szerzett magának a koncentrációs táborokban való alkalmazásával és Adolf Hitler hű társaként. Számtalan nemzetiszocialista propaganda képen látható együtt Blondi nevű németjuhászával. Annak ellenére, hogy a második világháború miatt a német juhászkutya állomány megtizedelődött és propaganda eszközként is használták, a háború után hamar újra a legkeresettebb szolgálati kutyák közé tartozott. Ahogy sok más kutyafajtát is, a németjuhászt is idővel családi kutyává tenyésztették, így ebben a szerepben is egyre népszerűbb lett.

A németjuhász tenyésztés és egészség

A széleskörű elterjedés miatt sok fajtára jellemző betegség is megjelent. A sok kutyafajtát érintő csípőízületi diszpláziát is egy németjuhásznál diagnosztizáltak először. Más, szintén a gerincet érintő betegségek is gyakoriak, méghozzá a könyökdiszplázia vagy a degeneratív porckorong betegség, ami bénuláshoz vezet. Ezeken kívül a németjuhászok körében gyakoriak a szembetegségek és az allergiás reakciók is.

Deutscher Schäferhund Welpen

Áron alul nem talál egészséges kiskutyát

A tenyésztett állatok genetikai tesztjével ezek a betegségek kikerülhetők. Az úgynevezett tenyésztési érték azt mutatja meg, hogy milyen mértékben esélyes a kiskutya egy adott betegségre. Azokat a kutyákat, amelyek genetikailag kimutathatóan hajlamosabbak a betegségekre, kizárják a tenyésztésből. Ha német juhászkutya kölyköt szeretne vásárolni, akkor előtte mindenképpen informálódjon arról, hogy a kiskutyán minden ajánlott tesztet végrehajtott-e a tenyésztő és ezeket a teszteket a kutyus kiállta-e. Ennek a feltétele egy olyan komoly tenyésztő, aki rengeteg időt és pénzt fektet a kutyák egészségébe és készen áll arra, hogy több információt adjon az állatról. Egyértelmű, hogy egy ilyen minden teszttel rendelkező, egészséges kölyköt nem kaphat meg áron alul. A többi fajtatiszta kutyához képest a németjuhász kölykök kedvező árúak, nagyjából 800 euróért (~25.000 Ft) lehet egyet megvásárolni.

Milyen tenyésztő illik hozzám?

Mielőtt kiválasztana egy tenyésztőt, döntse el, hogy milyen céllal szeretne német juhász kutyát vásárolni. Ma már a legtöbb tenyésztő többféle típusra is specializálódott és ezeknek megfelelően fejlesztik a kutyák belső tulajdonságait is. Az, hogy milyen erős a kutya őrző-védő ösztöne vagy a munkamorálja milyen, végül is nem a kutyától függ. Érdeklődjön utána, hogy az adott tenyésztő a show típust tenyészti vagy pedig teljesítményre hajt. Ezek alapján válassza azt, akinek a munkája legjobban passzol az Ön elképzeléseihez és igényeihez. Mindenesetre tudnia kell, hogy még a show típusú német juhász tanulási vágya és a foglalkoztatás utáni igénye is nagy, így semmi esetre sem lesz elegendő a háztömb körüli sétáltatás.

A németjuhász etetése

Kutyája mozgásigénye is közrejátszik abban, hogy milyen eledel illik hozzá a leginkább. Világos, hogy azoknak a szolgálati kutyáknak akik naponta több órán át bevetésen vannak és sokat mozognak, más az energiaszükségletük, mint azoknak a családi kutyáknak, akiknek több idejük van a pihenésre. Alapvetően azonban – bármilyen kutyáról legyen is szó- elmondható, hogy az egészséges fejlődéshez elengedhetetlenek a fehérjék, ásványi anyagok és a vitaminok. A legfontosabb a fehérje, protein forrás, nem más, mint a hús. Ezért ennek kell kitennie az étel 70%-át. Az már Önön múlik, hogy ezt készeledel, főtt vagy nyers formában, (kulcsszó BARF táplálékkiegészítővel) biztosítja kutyájának.
20-30%-os zöldség- és gyümölcsarány ajánlott, ahhoz, hogy minden szükséges vitaminnal és ásványi anyaggal ellássa kutyáját. A túl sok gabonaféle vagy cukor nem tartoznak az egészségeskutya táplálkozáshoz.

Fedezze fel kutyaeledel kínálatunkat németjuhászok számára a zooplus-kutyashop-ban !

Hogyan kerülhető el a túl gyors ütemű növekedés?

Mivel a német juhász, mint sok más nagytestű kutya, hajlamos a gerincproblémákra, fontos, hogy megelőzzük az első pár hónapban a túl gyors növekedést. Vizsgálatok kimutatták, hogy a csípődiszplázia kialakulása nem csak a genetikától, hanem az etetéstől is függ. A túl energiadús koszt túl sok zsírral megygorsítják az amúgy is gyors növekedést és idősebb korban gerincbántalmakhoz vezethetnek. Kérje ki tehát a tenyésztő tanácsát a megfelelő etetésről és ügyeljen a kiegyensúlyozott kölyökkutya táplálásra. A tenyésztőtől azt a tanácsot fogja kapni, hogy ne terhelje túl a kölyköt túl sok mozgással. A lépcsőzést lehetőleg teljesen kerülje el. A természetes kis pihenők támogatják az egészséges csont-és porcfejlődést.

A németjuhász ápolás

Az egészséges kutyaélethez a megfelelő tápláláson kívül természetesen hozzátartozik a fajtának megfelelő tartás és ápolás. A német juhász duplarétegű szőrzetét elég könnyű ápolni, feltéve ha rendszeresen megkeféljük. Szintén elengedhetetlen a rendszeres féregtelenítés és az oltások beadatása. Tartsa figyelemmel a kutya füleit, szemét és karmait. Időnként ezeknek is szüksége van tisztításra vagy a karmok megrövidítésére. Ha bármilyen elváltozást tapasztal, forduljon az állatorvoshoz!

A németjuhász tartása

Ha úgy dönt, hogy családját egy németjuhásszal bővítené, akkor ne csak a táplálásáról és ápolásáról tájékozódjon, hanem a tartásáról is. Mivel a németjuhászok elsősorban munkakutyák, fontos, hogy a családban is legyen számára elég tevékenység. A harmonikus együttélés feltétele a kielégítő testi és szellemi tevékenykedtetés. Egy német juhász tulajdonosaként nem csak hosszú sétákra és bicikli utakra kell elvinnie négylábúját, hanem kutyás sport vagy kiképzés formájában ki kell elégítenie tudásszomját is.

Sportos családi kutya

Sokoldalúságának köszönhetően a németjuhász szinte minden kutyás sportra, sőt még a kutyatáncra is alkalmas. Kiváló szaglásuk miatt kereső, nyomkövető kutyáknak lettek teremtve, a mantrailingben is remekül megállják a helyüket. Családi kutyáknak is ajánlott a mentő-, védőkutyává való kiképzés. Mindegy milyen sportolási vagy elméleti tevékenységet választ, hamar észre fogja venni a kapcsolatukban bekövetkező pozitív változásokat. Azok a kutyák, akik testileg és szellemileg is edzettek, nem csak a pihenést élvezik jobban, hanem a nevelésre is fogékonyabbak. Az a gazdi, aki elég időt szán kutyája képzésére és fittségére, egy életrevaló, sportosan terhelhető, könnyen nevelhető, hű családi kutyát kap cserébe.

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.