Kutyatánc

Kutyatánc

Ül, helyedre és pacsi- ezeket általában minden kutya probléma nélkül megtanulja. De táncolni?! Az Agility és az engedelmességi tanfolyam után következik a kutyatánc!

De mi is az a kutyatánc tulajdonképpen?

A kutyatánc eredetileg az Amerikai Egyesült Államokból származik, de ma már Svájcban is internacionális versenyeket tartanak. Ennek a sportnak a lényege az, hogy a négylábú és a kétlábú közösen betanulnak egy koreográfiát, amit lehetőleg tökéletes lábmunka alapoz meg. Impozáns trükkök és hozzájuk passzoló zene adják a mutatványt. A kreativitás és fantázia elengedhetetlen!
A kutyatánc egy olyan módszer, amivel a kutyát egyszerre foglalkoztathatjuk és szellemileg is fejleszthetjük. A közös tréningnek köszönhetően a gazdi és a kutyus közötti kapcsolat is erősebbé válik.
Ennek a csapatsportnak a nagy előnye, hogy szinte semmilyen eszközt nem igényel és bárhol lehet gyakorolni. Kezdetben a nappali is tökéletes helyszín a gyakorlásra, jó időben pedig a park vagy a rét is ideális hely lehet.

Milyen kutyák alkalmasak a kutyatáncra?

A sport alapja a kutya motivációja és koncentrációja. A kutyatánc nagy kihívást jelent embernek és kutyának egyaránt. Életkortól, fajtától és temperamentumtól függetlenül bárki űzheti ezt a sportot! Még az ízületi problémás kutyák is táncolhatnak, csak az ugrásokat kell kihagyni a koreográfiából.

Kutyatánc: Az első lépések…

Először is az alapmutatványokat kell betanulni, de csak a kreativitás szabhat határt. A standard trükkök a következők:

 • Lábmunka: haladás előre, hátra, oldalra
 • Ugrások: a kinyújtott láb felett, a kinyújtott kar felett
 • Forgások: saját tengelye vagy a gazdi lába körül
 • Fordulás
 • Kúszás
 • Szlalom: a lábak között előre és hátra

Egy kűr összeállítása

Amint kutyája megtanult egy két trükköt jelzésre elvégezni, állítson össze a trükkökből egy kis kűrt. Keressen egy hozzá illő zenét, de ügyeljen a ritmusra: a normális sétatempójához kell igazodnia.

Ahhoz, hogy hamarabb érjenek el sikereket kutyájával, összegyűjtöttünk néhány tippet:

 • Figyelje meg, hogy melyik mozdulatokat „ajánlja” fel a kutya magától és ezeket erősítse! Sokszor alkalmazzon dicséretet és mindig egyértelmű parancsokat adjon!
 • Sétáltatáskor mindig ismételjen át egy-egy trükköt, hogy a parancsszavak és a mozgások rögzüljenek.
 • Mindét oldalon gyakoroljanak, ne csak azon az oldalon, amelyik a kutyának jobban tetszik.
 • Minden apró eredmény után adjon jutalomfalatot kutyájának. Ez motivációt ad az új trükkök betanulásához.
 • A gyakorlás sose tartson tovább 20 percnél mert a kutyák ezután nem tudnak 100%-kal koncentrálni , ezért apróbb hibák csúszhatnak be.
 • A kutyatánc célja mindig a közösen töltött idő öröme legyen!
A leghasznosabb cikkeink
5 min

Kutyasétáltatás tippek

Irány a szabadba! A kutyák számára a mindennapi séta gazdájukkal a nap fénypontja, hiszen jó esetben nem csak a mozgásról és a dolguk elvégzéséről van szó. Aki változatosságot csempész a kutyasétáltatás rutinjába, nem csak fizikailag és szellemileg fáraszthatja le kedvencét, hanem a tréninget és a szórakozást is beiktathatja így a programba.
3 min

Hogyan játszon megfelelően kutyájával?

A kutyákkal nem csupán gyakran, hanem változatosan is kell játszani. A túl megerőltető, pl. túl nehéz vagy túl hosszú játék éppen úgy kerülendő, mint az unalmas vagy állandó ismételgetéséből álló játé