Kutyatánc

Kutyatánc

Ül, helyedre és pacsi- ezeket általában minden kutya probléma nélkül megtanulja. De táncolni?! Az Agility és az engedelmességi tanfolyam után következik a kutyatánc!

De mi is az a kutyatánc tulajdonképpen?

A kutyatánc eredetileg az Amerikai Egyesült Államokból származik, de ma már Svájcban is internacionális versenyeket tartanak. Ennek a sportnak a lényege az, hogy a négylábú és a kétlábú közösen betanulnak egy koreográfiát, amit lehetőleg tökéletes lábmunka alapoz meg. Impozáns trükkök és hozzájuk passzoló zene adják a mutatványt. A kreativitás és fantázia elengedhetetlen!
A kutyatánc egy olyan módszer, amivel a kutyát egyszerre foglalkoztathatjuk és szellemileg is fejleszthetjük. A közös tréningnek köszönhetően a gazdi és a kutyus közötti kapcsolat is erősebbé válik.
Ennek a csapatsportnak a nagy előnye, hogy szinte semmilyen eszközt nem igényel és bárhol lehet gyakorolni. Kezdetben a nappali is tökéletes helyszín a gyakorlásra, jó időben pedig a park vagy a rét is ideális hely lehet.

Milyen kutyák alkalmasak a kutyatáncra?

A sport alapja a kutya motivációja és koncentrációja. A kutyatánc nagy kihívást jelent embernek és kutyának egyaránt. Életkortól, fajtától és temperamentumtól függetlenül bárki űzheti ezt a sportot! Még az ízületi problémás kutyák is táncolhatnak, csak az ugrásokat kell kihagyni a koreográfiából.

Kutyatánc: Az első lépések…

Először is az alapmutatványokat kell betanulni, de csak a kreativitás szabhat határt. A standard trükkök a következők:

 • Lábmunka: haladás előre, hátra, oldalra
 • Ugrások: a kinyújtott láb felett, a kinyújtott kar felett
 • Forgások: saját tengelye vagy a gazdi lába körül
 • Fordulás
 • Kúszás
 • Szlalom: a lábak között előre és hátra

Egy kűr összeállítása

Amint kutyája megtanult egy két trükköt jelzésre elvégezni, állítson össze a trükkökből egy kis kűrt. Keressen egy hozzá illő zenét, de ügyeljen a ritmusra: a normális sétatempójához kell igazodnia.

Ahhoz, hogy hamarabb érjenek el sikereket kutyájával, összegyűjtöttünk néhány tippet:

 • Figyelje meg, hogy melyik mozdulatokat „ajánlja” fel a kutya magától és ezeket erősítse! Sokszor alkalmazzon dicséretet és mindig egyértelmű parancsokat adjon!
 • Sétáltatáskor mindig ismételjen át egy-egy trükköt, hogy a parancsszavak és a mozgások rögzüljenek.
 • Mindét oldalon gyakoroljanak, ne csak azon az oldalon, amelyik a kutyának jobban tetszik.
 • Minden apró eredmény után adjon jutalomfalatot kutyájának. Ez motivációt ad az új trükkök betanulásához.
 • A gyakorlás sose tartson tovább 20 percnél mert a kutyák ezután nem tudnak 100%-kal koncentrálni , ezért apróbb hibák csúszhatnak be.
 • A kutyatánc célja mindig a közösen töltött idő öröme legyen!
A leghasznosabb cikkeink

Hogyan játszon megfelelően kutyájával?

A kutyákkal nem csupán gyakran, hanem változatosan is kell játszani. A túl megerőltető, pl. túl nehéz vagy túl hosszú játék éppen úgy kerülendő, mint az unalmas vagy állandó ismételgetéséből álló játé

Agility – egy modern kutyasport

Szeretné jobban megismerni négylábú barátját, sport útján? Akkor az Agility modern kutyafutás lehet Ön és kedvence számára az ideális időtöltés.

Állati Canicross futás

Sok kutyatartó leli örömét abban, ha kutyájával együtt sportolhat, sokszor nem kitaposott utakon. A fitt duóknak –vagy azoknak, akik fittek akarnak lenni- Canicross egy ideális sport, aminek keretében