Kutyasétáltatás tippek

kutyasétáltatás tippek

Irány a szabadba! A kutyák számára a mindennapi séta gazdájukkal a nap fénypontja, hiszen jó esetben nem csak a mozgásról és a dolguk elvégzéséről van szó. Aki változatosságot csempész a kutyasétáltatás rutinjába, nem csak fizikailag és szellemileg fáraszthatja le kedvencét, hanem a tréninget és a szórakozást is beiktathatja így a programba.

Aktív közös program az unalmas egymás mellett sétálás helyett: Olvassa el cikkünket, s 8 tippel gazdagodhat, hogyan érdemes kutyájával sétálnia – így a rendszeres séták is izgalmas élményt nyújtanak majd kedvencének.

Kutyasétáltatás: koncentráltan, pórázon

Kedvencével sétál a járdán, de a kutya csak unottan ballag Ön mellett? Használja ki az alkalmat kisebb feladatokra, például az alapvető parancsokra: oldalváltás parancsra a pórázon. Az ilyen apró gyakorlatok egyúttal az Önök közötti kapcsolatot is erősítik.

Egy másik trükk, amit érdemes még ilyenkor gyakorolni: Álljon meg, és helyezzen egy jutalomfalatot a cipője orrára. A kutya pedig csak akkor kaphatja meg, ha az Ön szemébe néz. Így fejlesztheti a kutya koncentrációját.

A piros lámpák kiváló alkalmat nyújthatnak arra, hogy elmélyítse az ,,ül” és ,,indul” parancsszavakat, vagy apróbb trükköket tanítson kutyájának, mint például az integetést. Ezeket azonban már érdemes először otthon betanítani. Alapvetően pedig érdemes arra figyelni a sétáltatás közbeni szórakozás érdekében, hogy a kutya általában véve már engedelmes legyen – így sokkal nyugodtabb lesz a séta.

Vadászat helyett apportírozás a kutyasétaltatás során

Ha van elegendő hely, az apportírozást is érdemes összekapcsolni a kutyasétáltatással. Ha kutyája még nem jön megbízhatóan vissza hívásra, vagy egy nagyon frekventált parkba mennek, használjon nyomkövető pórázt.

Az apportírozás ezenkívül kiváló alternatívája lehet a vadászatnak is. Vigyázzon azonban, hogy vadászkutyák esetében csak nagyon kontrollált módon, ,,hajtás” nélkül gyakorolják az apportírozást. A kutyának tehát csak akkor szabad elindulnia, ha a zsákmány már a földön hever – ez némi gyakorlást igényelhet, de egy nyomkövető póráz itt is hasznos kiegészítő lehet.

Az apportírozásra kiváló lehet egy eledeles zacskó, mely erősiti az Önök közötti csapatmunkát. Kutyája ilyenkor ugyanis megtanulja, hogy csak az Ön segítségével juthat hozzá a zsákmányhoz. Botokat és köveket azonban inkább ne dobáljon kedvencének, ezek ugyanis könnyen megsérthetik a kutyát.

Mindig csak a kutyák orra után: szaglászás és felfedezés

Hogy jutalomfalatról vagy játékról van-e szó, az teljesen mindegy – egyszerűen kerestessen kutyájával valamit az erdőben vagy a szántóföldön. Ha nem hárman vannak, egyúttal a ,,maradj” parancsszót is gyakorolhatják: A kutyának meg kell várnia, míg Ön megtalálja a megfelelő rejtekhelyet. Nehezítse a feladat teljesítését fokozatosan: Először az út mellé tegye a játékot, aztán egy fatörzs mögé, majd egy lombkupacba.

Egy jutalomfalatot szintén gyorsan el lehet rejteni. Például egy falhasadékba vagy egy a kutya szemmagasságában lévő fatönkre. Ha kedvence megtalálja a kincset, természetesen dicséretet érdemel!

Ha még valaki Önökkel tart, akár Ön is elrejtőzhet valahová! A másik ember ilyenkor magánál tartja a kutyát, míg Ön kellő távolságban talál egy búvóhelyet. Itt is nehezítheti a feladat teljesítését. Először csak néhány méterre menjen, maradjon még a kutya látóterén belül. Ha ez sikerül, magasabbra teheti a lécet, jöhet az igazi mantrailing. Idővel jobban meg tudja majd becsülni, hogyan jeleskedik kutyája a különböző keresőfeladatokban.

Variációk kutyasétáltatásra

Minden nap ugyanabban a tempóban megtenni ugyanazt az utat – ez gyorsan szürke hétköznapokhoz vezethet. A rövid sétáknál ez nem gond, hiszen a kutyáknak rengeteg szaglásznivalójuk van vadászterületükön belül.

Néhány kutya azonban valósággal kivirágzik, ha új területet fedezhet fel. Nézzen körül, milyen ismeretlen útvonalak vannak a közelben, melyek esetleg busszal, villamossal vagy autóval megközelíthetőek, így közösen tehetnek felfedezőutakat.

Egészséges kutyák esetében a séta tempója is változatos – kocogással és biciklizéssel könnyen biztosíthatja ezt, ha kutyája sportos természetű. Kezdjen azonban lassabb tempóval, nehogy túlterhelje kutyáját.

labdrador sétára várva © chalabala / stock.adobe.com

A természet, mint agility-akadálypálya

Vegye csak jobban szemügyre az erdőt és a szántóföldet. Ezeken a helyeken ugyanis rengeteg akadály található, mely izgalmas kihívást nyújt a kutyáknak.

Mi lenne, ha kutyája szlalomozna a fasorok között? Vagy tanítsa meg kedvencének, hogyan mehet körbe minden egyes fa körül. A kidőlt fatörzseken kiválóan lehet egyensúlyozni és ugrálni. Különösen trükkös kihívás lehet, ha kutyájával egy ilyenen gyakoroltatja a ,,marad” parancsszót. Engedje szabadjára a fantáziáját!

A csábító erdei montainbike-pályák esetében azonban legyen óvatos: a rámpák és a libikókák bizonyára sok kutyának izgalmasak, de a következő biciklis biztosan hamar érkezni fog – ekkor kérés nélkül hagyja neki szabadon a pályát. A vízkedvelő kutyák szintén számos kihívásra lelnek a természetben, például átszelhetik a patakokat.

Olvasson többet az agility nevű kutyasportról!

Vízi szórakozás kutyasétáltatás közben

Apropó víz: sok kutya kedveli a hűvös vizet. Az aprócska patakok kiváló vízi szórakozást nyújtanak a sétálás közben. Vigyázzon azonban, hogy kutyája ne durvuljon: a kacsák és egyéb madarak vadászata tabu.

Fürdési szezonban tartsa tiszteletben a kutyamentes zónákat. A folyók gyorsan életveszélyesek lehetnek, ha az áramlás erősödik. Ha nem tudja megbecsülni kis ,,vízi kutyája” képességeit és a vizet megfelelően, használjon inkább nyomkövető pórázt, mikor kedvencét a hűvös vízbe engedi. A hűvös évszakokban pedig főként fiatalabb és idősebb, gyengébb kutyák esetében áll fenn a megfázás kockázata.

Találkozás más kutyákkal – tudatosan

Sok kutyatartó szeretné biztosítani kutyája számára, hogy más kutyákkal is találkozzon. Akkor tehát irány a szabadba póráz nélkül? Inkább ne! Csak akkor engedje szabadon kutyáját, ha a többi jelenlévő kutyatulajdonos is beleegyezett. Ha kedveli egymást a két kutya, biztonságos környezetben semmi sem szól a közös játék ellen.

A kutya visszahívása azonban gond nélkül kell, hogy működjön. Így magához hívhatja kutyáját, ha egy biciklis, lovas, vagy esetleg egy óvodás csoport közelít. Ha mindkét kutya pórázon van, legjobb, ha oldalirányból kikerülik egymást. Ez szó szerint értelmezendő – a kutyák ugyanis a természetben is inkább így közelítenek egymáshoz, s nem szemből.

Ha kutyája feszült, mikor fajtársakkal találkozik, érdemes fejleszteni ezt a készséget. Figyeljen kedvencére és jutalmazza meg egy jutalomfalattal, amint meglátja a másik kutyát, s még nem kezdett el ugatni. Pár hét múlva – némi türelemmel – már nem fog elkezdeni ugatni, hanem várakozással telve figyeli majd Önt.

Ezekre érdemes figyelni még a kutyasétáltatás során:

  • A nyári hőségben inkább reggelre és estére legyen időzítve a kutyasétáltatás
  • A kakizacskó és jutalomfalat mellett ne felejtsen el vizet is vinni kedvencének.
  • Tisztelje a természetet, főként a vadak számára létrehozott nyugalmi övezeteket.
  • A kutyasétáltatás során váltogassa a pihentetőbb és több koncentrációt igénylő szakaszokat.
  • Gondoljon arra is, hogy az erdő legmélyén is találkozhatnak biciklisekkel, kocogókkal és más kutyákkal.
  • Kutyájára figyeljen, s ne okostelefonjára.
  • Csak biztonságos környezetben engedje szabadon kutyáját.
A leghasznosabb cikkeink
5 min

Kutyasétáltatás tippek

Irány a szabadba! A kutyák számára a mindennapi séta gazdájukkal a nap fénypontja, hiszen jó esetben nem csak a mozgásról és a dolguk elvégzéséről van szó. Aki változatosságot csempész a kutyasétáltatás rutinjába, nem csak fizikailag és szellemileg fáraszthatja le kedvencét, hanem a tréninget és a szórakozást is beiktathatja így a programba.

2 min

Hogyan játszon megfelelően kutyájával?

A kutyákkal nem csupán gyakran, hanem változatosan is kell játszani. A túl megerőltető, pl. túl nehéz vagy túl hosszú játék éppen úgy kerülendő, mint az unalmas vagy állandó ismételgetéséből álló játé