Így lehet fitt a kutyád

mozgás kutyával

A négylábúak szívéhez is a gyomrukon keresztül vezet az út. Ugyanakkor amit szeretetből teszünk, az sajnos gyakran túlsúllyal végződik. Egy kíméletes sportprogram és az Ön segítségével kutyája megszabadulhat a súlyfeleslegtől, újra fitt kutya lehet és önfeledten mozoghat. Mutatunk Önnek olyan gyakorlatokat, melyekkel javulhat ebe vitalitása és még Önnek is jót tesznek.

Megfelelő gyakorlatokkal elérni az ideális, fitt kutya testsúlyt

Sok jó okot találhat arra, hogy hadat üzenjen a kutyáján lévő úszógumiknak. Nem utolsósorban biztosan Ön is a legjobbat kívánja hűséges társának és azt szeretné, ha minél tovább fitt és egészséges maradna. Szerencsére az ebek fogyása nem is annyira problémás, mint ahogyan azt számos gazdi feltételezi.

Ha felismerte, hogy kutyája túlsúlyos, és állatorvos segítségével sikerült az okokra fényt deríteni, akkor már meg is teremtette a fogyás sikerének alapjait. A szakemberrel együtt kidolgozhatják a megfelelő stratégiát kedvence súlycsökkentéséhez.

Kutyája túl kövér? Így bizonyosodhat meg róla!

Ilyenkor fontos, hogy ne csak a táplálkozást, hanem az aktivitási szintet is kutyájához igazítsa. A megfelelő kutyatáp kiválasztásához hasonlóan a tombolás, a játék és a mozgás is elengedhetetlen az egészséges súlycsökkentéshez.

Ezért beszélje meg az állatorvossal, hogy mire érdemes ügyelni kutyája edzése során annak érdekében, hogy például kímélje kedvence ízületeit.

A legjobb kutyafogyási tippeket megtalálhatja magazinunkban.

5 sportgyakorlat kutyával

Ha minden egészségügyi tényezőt sikerült tisztázni, akkor kezdődhet a megvalósítás fázisa. A következő gyakorlatok segíthetnek a fogyásban és nemcsak a kutyák fittségét javítják, hanem a gazdikét is.

1. Séta

Egyszerű, de hatékony

Egy túlsúlyos eb gyakran lustább, mint karcsú fajtársai, hiszen súlyfelesleggel már az egyszerűbb mozgásforma is nehezére esik a szervezetnek. Az olyan tevékenységek, mint pl. az ugrás, még az ízületeket is károsíthatják ahelyett, hogy támogatnák kutyusa egészségét.

Ezért annak egyszerű, de kímélő módja, hogy túlsúlyos kutyája ismét lendületes legyen, a rendszeres séta. Az útvonalak változtatásával vagy más kutyák kíséretében ez is változatossá tehető.

Egy pár kisebb sporteszközzel kombinálva vagy gyorsabb tempóban a séta kellemes fitnesztréning lehet kezdők számára. Így négylábú barátja alig veszi észre, hogy már aktívan űz egy kutyasportot. Építsen be közbe olyan vezényszavakat, mint például „Ül!“ és „Pitizz” felváltva azért, hogy kíméletesen égesse kedvence a kalóriákat és ezáltal lassan erősödjön izomzata.

2. Mozgásgyakorlatok

Útközben és otthon is fitten

Ha kutyusa kicsit fittebb, akkor egyre nagyobb kihívás elé állíthatja különféle mozgásgyakorlatokkal. Séta közben például hagyja, hogy egy kidőlt fatörzsön vagy farönkön egyensúlyozzon, kis árkokat ugorjon át vagy foglalja le valamilyen kutyajátékkal.

Ha egy bizonyos játékot kiválaszt, amit csak a sétához használnak, akkor kutyája nem olyan hamar veszíti el érdeklődését iránta és örül majd a napi közös sétának.

Otthon is mozgásban tudja tartani kutyáját, például úgy, hogy elrejtikedvenc plüssállatát a házban vagy a kertben, amit utána neki kell megkeresnie. Gondoljon arra, hogy kutyája alapvetően bárhol sportolhat.

3. Fitnesz kutyával

Együtt a cél felé

A közös sportolás nemcsak nekünk, embereknek sokkal szórakoztatóbb. Gyakran a kutyák is aktívabbak, ha egy négylábú barátjuk is ott van – vagy ha maga a gazdi támogatja a fogyásban.

Mi lenne például, ha együtt jógázna kutyájával? Vagy mit szólna olyan szabadban végezhető fitneszgyakorlatokhoz, melyekbe óvatosan kedvencét is be tudja vonni? Ekkor nemcsak kutyusa fog lefogyni: jobban dolgozhat saját fittségén és egyúttal erősíheti hűséges kísérőjével való kapcsolatát is.

Vonja be kutyusát úgy, hogy a különféle gyakorlatok egyes lépéseihez a már ismert vezényszavakat társítja: például ha Ön térdhajlítást végez, kedvencét ültesse le. Amikor aztán kinyújtózik, háziállata pitizhet.

Hund mit Fitnessgeräten © tatomm / stock.adobe.com
Fitness macht Ihrem Hund noch mehr Spaß, wenn er mit Ihnen zusammen trainieren kann.

4. Kutyaúszás

Használja a fizikát!

Egyes kutyafajták kifejezetten jól érzik magukat a vízben. Ha az Ön kedvence is ide tartozik, akkor kihasználhatja vízimádatát.

A kutyaúszás során a súlyosabb egyedek profitálhatnak a fizika adta lehetőségekből: a víz felhajtóereje miatt sokkal könnyebbnek hat testük úszás közben, mint a szárazföldön. Ezért a legtöbb kedvenc különösen kellemesnek találja ezt a tevékenységet. Vízi játékokkal egy fokkal nagyobb kihívást jelent a vízben való edzés.

5. Kocogás és kerékpározás kutyával

Profik számára

Ha Ön sokat sportol és időközben kutyusa is hozzászokik a több mozgáshoz, akkor magával viheti kerékpározás vagy kocogás közben. Ezek során sok kalóriát elégethet kutyusa. Mindazonáltal a kutyasport ezen formái csak olyan egészséges állatok számára ideálisak, akik tudják követni a gazdi tempóját. Azt javasoljuk, hogy csak lassan, fokozatosan szoktassa ebét az adott sporthoz.

Azt is vegye figyelembe, hogy nem minden kutyafajta alkalmas gyorsabb sportokra, mert egyesek például nagyon rövid lábakkal rendelkeznek, másoknak pedig tömzsi a testfelépítésük.

Azok a kevés súlyfelesleggel rendelkező kutyák, akik egyébként sportos testalkatúak, csúcsformába kerülhetnek ezáltal. Állatorvosa biztosan szívesen ad tanácsot Önnek arra vonatkozóan, hogy az olyan haladó kutyasportok, mint a kocogás vagy az agility alkalmas-e az Ön fogyni vágyó kutyája számára.

Tipp: Ha kutyája még nem olyan fitt vagy ízületi problémákkal küzd, akkor talán a degility tréning pont neki való. Ennek során a gyakorlatok helyes kivitelezésére fektetik a hangsúlyt, nem az a cél, hogy az állat a lehető leggyorsabban teljesítse az akadálypályát.

Tippek kutyája vitalitásának növelésére

Ha kutyájának fogynia kell, akkor a siker kulcsa a szórakozás és a biztonság. Annak érdekében, hogy Ön és négylábú társa is élvezze a tréninget, tartsa szem előtt a következőket:

  • Lassan kezdjék el a tréninget és fokozatosan emeljék a gyakorlatok számát, illetve intenzitását!
  • Főként a szabadban végzett tevékenységek esetében ajánlott, hogy kutyája megbízhatóan hallgasson Önre és ismerje a legfontosabb vezényszavakat.
  • Az edzés előtt gondoskodjon a bemelegítésről, például tempósabb sétával, és ne feledkezzen meg a szünetek tartásáról sem. Ezenkívül fontos, hogy a gyakorlatok közben és elsősorban utána elegendő ivóvíz álljon kedvence rendelkezésére.
  • Igazítsa a tevékenységeket az időjáráshoz és nyáron ügyeljen arra, hogy kutyája bármikor tudjon hűsölni egyet.
  • Számos olyan sportgyakorlat létezik, amivel növelheti négylábúja aktivitását. Próbáljon meg olyat találni, amelyik illik kedvence fittségi szintjéhez és testfelépítéséhez!

Fitnesz kutyáknak: a legfontosabb tanács

Érezze jól magát! Ha pozitívan áll a tréninghez, akkor motiváltságával megfertőzheti kutyáját, aki majd örömét leli a sportolásban.

A megfelelő gyakorlatokkal, empátiával és türelemmel hamar elérik együtt az első sikereket. Ha a mozgás fokozatosan szokássá válik, automatikusan egyre jobban fog szórakozni a kutya is sportolás közben – és természetesen Ön is.

Az eredeti, német szöveghez felhasznált források:

https://www.tieraerzteverband.de/smile/smile-tiergesundheit/hund/aktivprogramm-fuer-hunde.php


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Amióta az eszemet tudom, az állatok elkísérnek - alig van olyan gyerekfotó, amelyen ne lenne egy papagáj a fejemen vagy egy macska az ölemben. Több mint tíz éve írok szerkesztőként különböző témákról az egészségbiztosítástól a macskatartásig. Mindig velem van: Mimi macskám, aki sok szöveghez a legjobb inspirációs forrás, és tudja, mikor van itt az ideje egy kis szünetnek az írásban.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.