Biciklizés kutyával

biciklizés kutyával

Milyen pompás dolog is egy szép nyári napon kerékpárra pattanni és élvezni a mozgást, a jó levegőt! S ennél még szórakoztatóbb a biciklizés kutyával. De hogyan tudja megtanítani kedvencének, miként fusson párhuzamosan az Ön biciklije mellett, és mit tehet annak érdekében, hogy biztos lehessen benne: kutyája is ugyanúgy élvezi a kerékpározást, mint Ön?

Minden kezdet nehéz

A biciklivel való ismerkedés eleinte meglehetősen szokatlannak tűnik a kutyának. Az első néhány alkalommal még ne üljön fel a biciklire, csupán tolja azt. Az első ilyen kerékpáros “séta” előtt kérje meg kutyáját, hogy üljön le, és várjon addig, amíg Ön nem mondja neki, hogy elindulhat. Kutyáját tartsa rövid pórázon, a kerékpár pedig legyen Ön és négylábúja között!

Fontos szabályok kutyával történő biciklizéskor

  • Ügyeljen arra, hogy kutyusa mindig azon az oldalon fusson, ahol nincs forgalom!
  • Soha ne kösse kutyája pórázát a kerékpár kormányához, ha úton vannak!
  • Míg tolja a kerékpárt, vezesse kedvencét laza pórázon, de figyeljen arra, hogy kutyája mindig a kerékpár nyergének vonalában maradjon!
  • Olykor változtasson irányt és módosítsa a sebességet! Ültesse le kedvencét, amint megáll. Ha ez a gyakorlat jól sikerül, akkor folytathatják a következő lépéssel.

A következő lépés… biciklizés kutyával

Lassan hozzáláthatnak a kutyával való tényleges biciklizéshez: Ön felülhet a biciklire, kutyája pedig fokozatosan egyre többet futhat így Ön mellett. Mindezt eleinte a forgalmas helyektől távol, csendes vidéki utakon vagy mezőkön tegyék! Gyakorolják az egyenesen haladást, majd próbálkozzanak néhány könnyed kanyarral, irányváltoztatással, majd végezetül tapasztalják meg, hogyan kell közösen kikerülni különféle akadályokat! Csakis akkor kíséreljék meg a lehetséges forgalomban, ill. annak közelében való haladást, ha Ön már biztos benne, hogy kutyája követni fogja az Ön parancsait! Ügyeljen arra, hogy csak lassan és fokozatosan növelje a sebességet és a megtett távolságokat!

További tippek:

  • A 12 hónapnál fiatalabb, idős vagy beteg kutyával való biciklizés nem ajánlott!
  • Ne vigye magával ilyenfajta biciklizésre kutyáját közvetlenül evés után!
  • A kutya számára rendkívül fárasztó a kerékpár melletti futás. Különösen meleg vagy párás-nyirkos időben ne tegye ki ebét ilyen kimerítő mozgásnak!
  • Kutyával való biciklizés közben rendszeresen tartsanak szüneteket, hogy kedvence megpihenhessen! Minden alkalommal vigyen magával vizet kutyája számára, s ne felejtse el megkínálni azzal!
  • Igyekezzen olyan útvonalat választani, ami mellőzi a hosszabb szakaszokon betonon vagy aszfalton való haladást, hisz az nagyon kemény kutyusa érzékeny mancsai számára!
  • Kerüljék a forgalmas utakat: a kipufogógázok rendkívül egészségtelenek Önnek és kutyájának egyaránt. Sokkal pihentetőbb és kellemesebb a nyugodt, jó levegőjű vidéki utakon való közös biciklizés.

A zooplus Kutya shopjában találhatkutyakosarat, biciklis pórázt és utánfutót!

A leghasznosabb cikkeink
5 min

Kutyasétáltatás tippek

Irány a szabadba! A kutyák számára a mindennapi séta gazdájukkal a nap fénypontja, hiszen jó esetben nem csak a mozgásról és a dolguk elvégzéséről van szó. Aki változatosságot csempész a kutyasétáltatás rutinjába, nem csak fizikailag és szellemileg fáraszthatja le kedvencét, hanem a tréninget és a szórakozást is beiktathatja így a programba.
3 min

Hogyan játszon megfelelően kutyájával?

A kutyákkal nem csupán gyakran, hanem változatosan is kell játszani. A túl megerőltető, pl. túl nehéz vagy túl hosszú játék éppen úgy kerülendő, mint az unalmas vagy állandó ismételgetéséből álló játé