Kövér kutya: Hogyan fogyhat le egészségesen kedvence?

kövér kutya

A kövér kutyák száma egyre növekszik háztartásainkban. Egészségük megóvásához és hosszú élettartamuk érdekében azonban fontos, hogy leadják a felesleges kilókat. Az Ön kedvence is kövér kutya? Akkor vegye fel a harcot a fölös kilókkal, néhány intézkedés és szigorú etetési szabály bevezetésével.

Túl kövér lenne a kutyám?

A kutyafajták részben testfelépítésük és termetük miatt olyan eltérőek. Ettől függetlenül néhány tapintással azért könnyedén eldöntheti, túl kövérnek számít-e kedvence.

Helyezze kezeit lazán a kutya bordáira. Ha erősebb nyomás nélkül nem képes kitapintani őket, és felülről nézve már nem látszik az állat csípője, legkésőbb ekkor itt az ideje a diétának.

S hogy miért olyan fontos ez? A túlsúlyos kutyák gyakrabban szenvednek bizonyos betegségekben, mint normál súlyú fajtársaik. A túlságosan kövér kutyák várható élettartama is csökken, s általában két évvel hamarabb halnak meg, mint a vékonyabb ebek.

Hogy megbecsülhesse, kutyája kövérnek számít-e, és részletesen megismerhesse a túlsúly okait és következményeit, olvassa el magazincikkünket: Túlsúlyos a kutyám?

túlsúly felismerése és kezelése

Az állatorvos segítsége kövér kutya esetén

Ha azt sejti, hogy kutyája túl kövér, mindenképpen forduljon állatorvosához. Ő tudja ugyanis a legjobban megállapítani, mennyire kövér kutyája, s kizárhatja annak lehetséges egészségügyi okait. Ezután ajánl majd Önnek egy módszert, mellyel segíthet kutyájának kíméletesen fogyni. Mindemellett megállapítja a kutya egyéni célsúlyát, s a napi eledel mennyiségét, melyet az állat ideális testtömege alapján kell meghatározni. A diéta kezdeti napi adagjait aztán a későbbi kontrollok során az egyéni haladás és elért súlyveszteség függvényében szükséges igazítani. A cél, hogy a kutya súlyát hetente egy vagy két százalékával csökkentsék.

Mit kell figyelembe venni az értend átalakításakor kövér kutya esetén?

Hogy az energiabevitel jelentős csökkentését és ezáltal a kívánt súlyveszteséget elérjék, gyakran az is szükséges lehet, hogy az eddig bevitt kalóriák csupán felét adja most kutyájának.

Az eddig fogyasztott táp mennyiségének felére csökkentése azonban nem javasolt. Az eledelek ugyanis úgy lettek kifejlesztve, hogy súlyuknak megfelelően minden szükséges vitaminnal, ásványi anyaggal és nyomelemmel ellássák a kutyát. Ha egy túlsúlyos kutya meglévő tápjából kapja a napi adag felét, akkor hosszútávon hiánybetegségek alakulhatnak ki.

A meglévő táp eddigi napi adagjának felére csökkentése továbbá nem fog kellemes telítettségérzetet nyújtani a kutyának, ugyanis gyomra sosem lesz teljesen tele. Lassacskán elkezd majd ételt kunyerálni, s talán még lopni is. Néhány kutya akár még tiltakozhat is, például a szobatisztaság megtagadásával.

Túlsúlyos kutyájának ehelyett egy speciális, redukciós diétát javasolunk. Egyet azonban ne feledjen: A túlsúly hosszú idő alatt alakult ki, s eltűnni sem néhány hét alatt fog. Egy diéta hónapokig tart, valamint a legtöbb intézkedést utána is be kell tartania, hogy megakadályozza az ismételt elhízást.

Táp fogyáshoz: Mire érdemes figyelni?

A jó kutyatáp megbízható gyártótól származik, ahol szigorúan felügyelik az előállítási folyamatokat, és a tápanyagok és az összetevők transzparensek a fogyasztók számára.

Kutyája csak néhány kilót szedett fel? Vagy esetleg már nagyon túlsúlyos lenne? Utóbbi esetben már érdemes lehet egy állatorvos által felírt, speciális diétás eledel alkalmazása.

Tipp: A megfelelő diétás táp kiválasztása támogatja a kutyája természetes testi funkcióit. Kérjük, vegye azonban figyelembe, hogy a diétás tápok sem gyógyítani nem képesek a betegségeket, sem megakadályozni kialakulásukat. A megfelelő eledelt mindig állatorvosa segítségével válassza ki. A zooplus online shopjában szintén talál speciális diétás tápokat.

Light vs redukciós tápok

A light tápok rendszerint a gyártók azon termékcsaládjai, melyek a legkevesebb kalóriát tartalmazzák. Ezek kiválóak a súlykontrollhoz, a fogyáshoz azonban általában nem elegek.

A speciális redukciós diéták, melyeken ezt a tulajdonságukat egyértelműen fel kell tüntetni, még kevesebb kalóriát tartalmaznak. Ennek ellenére az ilyen diéták kiválóan megfelelnek a túlsúlyos kutyák igényeire, s minden fontos tápanyagot, vitamint és nyomelemet tartalmaznak.

A száraztáp kiegészítéseképpen ugyanennek a diétának a nedvestápja pedig segíthet a jobb telítettségérzet elérésében. A nedves eledelekből megnövelt víztartalmuknak köszönhetően ugyanis nagyobb adagokat adhat kedvencének, s így egyszerűbb lesz eltelíteni a gyomrát.

golden retriever falásgátló tál
© LIGHTFIELD STUDIOS / stock.adobe.com

Magas nyersfehérje-tartalom

A kövér kutyák számára megfelelő kutyaeledel összetételénél mindenekelőtt a magas fehérjetartalomra kell figyelni. A nyersfehérje-tartalom a száraztápok szárazanyagában 30-40 százalék, a nedves kutyaeledelekében 9-12 százalék. Ez pedig nem csak ízletessé teszi a kutya számára az eledelt, hanem támogatja a kívánt zsírbontást, miközben hozzájárul az izomzat megőrzéséhez és növeli a telítettségérzetet.

Alacsony nyerszsír-tartalom

Ezzel ellentétben a zsír a legfőbb kalóriaforrás. Súlyegységenként 2,5-szer több energiát tartalmaz, mint a fehérjék és a szénhidrátok. Pontosan ezért csak csekély mennyiségben kell jelen lennie az eledelben.

Figyelni kell azonban arra is, hogy ne legyen az eledelben túl kevés zsír sem, nehogy veszélybe kerüljön az állat esszenciális zsírsavakkal és a zsírban oldódó vitaminokkal való ellátottsága. A megfelelő száraztápok 8-10 % nyerszsír-tartalommal rendelkeznek, a nedvestápoknál ez az érték 4 %.

Megnövelt rosttartalom

A megfelelő magas nyersrost-tartalom 10-15 % a száraztápok esetében, 2-3 % a nedvestápokéban. A nyersrostok – tehát rostok – megnövelik az eledel volumenét és gondoskodnak a gyors telítettségérzetről. Ezenkívül néhány rost támogathatja a természetes bélműködést is.

Mi értelme az adalékanyagoknak?

Az adalékanyagok, mint például az L-karnitin aminosav, jótékony hatással lehetnek a súly megtartására. Az L-karnitin ugyanis ösztönzi a zsírégetést a szervezetben. A diétás tápokban található gyulladásgátló omega-3 zsírsavak pedig gondoskodnak a vércukorszint stabilitásáról.

A táp mennyisége: etetés kövér kutya esetén

Kutyája túlsúlyának fő oka, hogy túl nagy mennyiségű eledelt kap. Ez gyakran összefügg a számtalan jutalomfalattal és finomsággal is. Ezért fontos, hogy a súlycsökkentés során feltétlenül tartsa magát az előírt mennyiségekhez. Ha a száraztáp méréséhez például egy mérőpoharat használ, a táp mennyisége általában túl sok – gyakran akár 20 %-kal is több, mint a szükséges. Főleg kisebb termetű kutyák számára pedig már tíz szem száraztáp is ahhoz vezethet, hogy nem, hogy fogyni nem fog az állat, hanem hízni fog helyette. Éppen ezért érdemes egy mérleggel kimérni a megfelelő mennyiségű eledelt.

Ezenkívül fontos az is, hogy csökkentse a napi jutalomfalatok és rágcsálnivalók számát is. Ezek ugyanis jelentősen megnövelhetik a kalóriabevitelt. Összeségében a jutalomfalatok a napi kiszámolt kalóriamennyiség maximum 10 %-át tehetik ki. Továbbá figyeljen arra is, hogy ezeknek a kalóriamennyiségét vonja le a napi szükséges kalóriák összmennyiségéből.

Tipp: Hogy kutyája ennek ellenére is ugyanolyan sok jutalomfalatot kaphasson, mint ezelőtt, adjon neki aprócska falatokat. A kutyájának ugyanis nem a finomság mérete számít!

Fontos arra is figyelnie, hogy kutyája ne kapjon ételt az asztalról. Az emberi élelmiszerek magasabb kalóriatartalommal rendelkeznek, s gyakran a napi szükséglet nagyrészét lefedik. 60 gramm sajt például egy 20 kg-os kutya napi szükséges kalóriabevitelének 23%-át fedezi.

Ha kutyája túlsúlyos, ne felejtse el a mozgásterápiát sem

Hogy lemenjenek azok a bizonyos kilók, mindenképp le kell szoktatnia kutyáját a meglévő tápjáról, és fokozatosan rá kell szoktatnia egy speciális diétás tápra. A tápváltás önmagában azonban nem lesz feltétlenül elegendő.

A megfelelő mozgásról szintén gondoskodnia kell. Egy fitneszprogram a kutya számára magasabb energiaszükségletet von maga után. Az állat szervezete a felesleges zsírtartalékokat lebontja, s helyettük izmokat épít.

Fontos, hogy a tréninget a kutya kondíciójához igazítsa. Kezdetben érdemes lehet vízben, vagy puha talajon megmozgatni a kutyát, hogy kímélje az ízületeit. Az aktivitás szintjét aztán később lassacskán megemelheti majd.

Olvasótipp: A klasszikus séta alternatíváját keresi? A zooplus Magazinjában számos olyan aktivitási formát mutatunk be Önnek, melyeket érdemes kipróbálnia kutyájával.

fehér labrador a vízben

Segédeszközök a kövér kutya könnyeb fogyása érdekében

A nedvestápokhoz használhat például habzsolásgátló tálat, mely rákényszeríti a kutyát a lassabb evésre. Ezenkívül így hamarabb el is telítődik az állat gyomra, s ez az érzés tovább is tart majd ki. Mindeközben pedig hosszan leköti kutyáját, s kedvence így hosszútávon elégedettebb lesz.

Ezenkívül snacklabda és az intelligencia játékok szintén jó megoldást nyújthatnak, hogy kutyája még elégedettebb legyen. Ezeket megtöltheti a kimért napi táp egy részével, s így lefoglalhatja a kutyát. Mindeközben pedig extra mozgást is biztosít kutyájának, s kedvence eléget némi felvett kalóriát.

Hogy ne kelljen lemondania a jutalomfalatokról sem, adhat kutyájának apróra vágott zöldségeket, például sárgarépát, uborkát, vagy akár almadarabokat is. A zöldségeknek megvan ugyanis az az előnyük, hogy alig tartalmaznak a kutya számára hasznosítható kalóriát, mindeközben viszont remekül eltelítik kedvence gyomrát. Ha pedig kutyája még a zöldségfalatkákat is visszautasítja, biztos lehet benne, hogy az állat nem éhes!

Az etetőtál méretét szintén érdemes az eledel mennyiségéhez igazítani. Egy kisebb tálkában ugyanis egyből többnek tűnik majd a megengedett mennyiség, mint egy nagyobban.

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Melyik emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek árthatnak kutyájának?

Habár a kutyákat a történelem során az ételmaradékok eltávolítására használták és sokan részben még manapság is ezt teszik, természetesen ajánlott csak nekik való eledelt a táljukba tenni. Azonban nyilvánvalóan olykor-olykor egy falat finomság még megengedett– ezt kutyusa egészsége fenntartása miatt érdemes betartani. Mindazonáltal egyes emberi fogyasztásra alkalmas ételek nagyon károsak vagy akár mérgezőek is lehetnek az állatokra nézve. Tehát teljesen jogosan merül fel bennünk a kérdés egy-egy falat odaadása előtt: "Vajon mit nem ehet a kutya?!". Ezért a gazdinak tanácsos tisztában lennie azzal, hogy mely élelmiszereket eheti, illetve nem eheti szeretett négylábú barátja. Abban az esetben, ha ennek ellenére kutyusa megeszik olyasvalamit, amit nem kéne, haladéktalanul forduljon állatorvoshoz. A szakember meg fogja kérdezni Öntől, hogy mennyi idő telt el az élelmiszer felfalása óta és milyen mennyiségben fogyasztott belőle. Ezen információk alapján megkezdi a megfelelő terápiát. Néha sajnos csak későn kap segítséget kedvencünk, ezért feltétlenül fontos, hogy elkerülje, kutyusa számára nem ehető táplálékot és adott esetben a lehető leggyorsabban cselekedjen, hogy meg tudja menteni kutyáját.
4 min

Kutyatorta sütése: Három finom recept

Szülinapja van a kutyájának? Akkor talán kap egy új játékot. A szülinapja megünneplésére süthet neki egy finom kutyasütit vagy kutyatortát is. Nem is olyan nehéz, mint gondolná. Az alábbiakban talál három receptet, amely biztosan ízleni fog a négylábú kedvencének.