Kutyakeksz recept: Készítsen kutyakekszet házilag

Kutyakeksz recept

Ugyan kész kutyasnackeket nagyon egyszerűen és gyorsan vásárolhat a zooplus kutya shopjában, azonban az messze nem okoz annyi örömöt, mintha önmaga készíti. S igen sok jó ok van, ami ezt alátámasztja. Melyek is azok, hogyan is kell kutyakekszet sütni és tárolni, megtalálja az alábbiakban, ahol több pompás kutyakeksz recept közül válogathat, melyek eredménye garantáltan fog ízleni kutyájának.

A saját elkészítés előnyei

Ha Ön készíti a kutyakekszet, mindenekelőtt az a legnagyobb előnye, hogy tudja, mi van benne. Sok nagyüzemileg előállított kutyakeksz tartalmaz színező anyagokat és tartósítószereket, sőt, cukrot is, vagyis olyan anyagokat, melyekre kutyájának tulajdonképpen semmi szüksége, s emellett még egészségtelenek is. Ellenben ha maga nyúl a fakanálhoz, habverőhöz, saját maga határozhatja meg, milyen összetevőkből álljon kutyája „sütije“. Végül is Ön tudja legjobban, mi ízlik igazán kedvencének, s milyen tápanyagokat tud jól tolerálni. Egy további előny: pénzt is spórolhat, hiszen a hozzávalók költségei rendszerint igen alacsonyak – és sok élelmiszerből minden további nélkül tárol is valamennyit odahaza.

Kutyakeksz készítés: milyen összetevők alkalmasak hozzá?

A kutyakeksz hozzávalóinak összeállításában szinte nincsenek is határok – feltételezve persze, hogy olyan élelmiszereket használ, melyek nem árthatnak kutyájának. A cukor, csokoládé és mazsola természetesen tabu. Lehetőleg olyan összetevőket válasszon, melyek tápanyagtartalommal is bírnak. Így majd jó szívvel kínálhatja a finomságokat – azonban természetesen mindig csak mértékkel. Legyen az teljes kiőrlésű liszt, tojás, burgonya, sárgarépa, spenót, zabpehely, túró, sajt vagy marhahúslé – hiszen az élelmiszerek oly sokfélék lehetnek -, épp úgy sokfajta ízletes recept is kínálkozik az elkészítésre. Készíthet odahaza húsos vagy halas finomságokat is, ehhez ajánlatos darált húst vagy omlós halfilét használnia, melyeket könnyedén pürésíthet, majd beledolgozhat a kutyakeksz tésztájába.

A kutyakeksz készítés könnyebb, mint gondolná

Ha van már némi tapasztalata kutyaeledel-készítés területén, netalán barfol kutyája számára, igen gyorsan rájön, milyen összetevőket használjon és kombináljon a házi kutyakekszek elkészítéséhez. De ha eddig csak kész nedves- vagy szárazeledellel táplálta kutyáját, a kutyasüti-készítés akkor is nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy elkezdjen behatóan foglalkozni kutyája táplálásának kérdéseivel, s kitapasztalja az önálló elkészítésben rejlő lehetőségeket. Az első néhány próbaüzem után gyorsan kiismerheti magát a témában, s kedvence pedig garantáltan nagyobb örömét leli majd az új, gazdi-készítette finomságokban.

Kreatív ajándékötlet kutyatulajdonosoknak

Kapuban áll a húsvét vagy a karácsony, s Ön még mindig nem tudja, mit ajándékozzon kedvencének, vagy egy szintén kutyatulajdonos barátjának? Ilyen esetben is pompás ötlet a saját előállítású kutyakeksz, ami egy kekszes dobozba vagy dekoratív szövetzacskóba szépen becsomagolva igazán személyes és egyedi ajándék minden kutyabarát szemében.

A kutyakeksz helyes tárolása

Nagyon lényeges, hogy a kutyasütit – akár elajándékozásra szánja, akár szeretne otthon tárolni belőle – sütés után alaposan szárítsa ki. Minél szárazabb egy kutyakeksz, annál tartósabb is. Mivel a házi készítés során semmilyen tartósítószer sem kerül felhasználásra, nagyobb a bepenészesedés veszélye, mint az előregyártott, nagyüzemileg feldolgozott termékek esetében. A következő tippek, ötletek segítségével azonban gondoskodhat arról, hogy saját sütésű kutyakekszei minden gond nélkül elálljanak néhány hétig:

  • Sütés után továbbra is hagyja a sütőben a kekszeket, hogy azok még tovább száradhassanak! Ehhez állítsa kb. 50-100 fokra a sütő hőmérsékletét, s hagyja nyitva a sütő ajtaját (pl. támassza ki egy fakanállal)! Így távozhat a nedvesség, s a kekszek kiadósan kiszáradhatnak a meleg levegőn.
  • Alternatív megoldásként helyezze a sütiket egy lapos tálba, s tegye pár órára a meleg fűtőtestre! Arra azonban ügyeljen , hogy kutyája ne férjen hozzá a csábító finomságokhoz – azzal ugyan elintéződne az eltarthatóság témája, de a meleg sütik bizonyára nem tennének jót kedvence gyomrának.
  • A kekszek tárolása során is ügyeljen a szárazságra, s feltétlenül kerülje a nedvesség kialakulását! Így nem alkalmasak erre a célra a légmentesen záró műanyag tartódobozok vagy zacskók. Javasoljuk a jól ismert pléh kekszes dobozok vagy kis szövetzacskók használatát, melyekből el tud távozni a meglévő nedvesség.

A jól kiszárított és megfelelő módon tárolt kutyakekszek minden gond nélkül több hétig eltarthatók. A húsos vagy halas kutyakekszek viszont kicsit rövidebb eltarthatósággal bírnak, mint a teljes kiőrlésű kekszek, s ajánlatos 3-5 napon belül felkínálni azokat. Emellett a húsos vagy halas kutyasütik hűtőszekrényben tárolandók. De ha valamennyit szeretni hosszabb időre is eltenni, adagonként lefagyaszthatja a snackeket, s egyszerűen kiengedheti, amikor szeretné odaadni kutyusának. Mélyhűtve több hónapig (kb. akár egy évig is) eltarthatja a kekszeket.

Mire van szükségem a kutyakeksz sütéshez?

A házi kutyakekszek esetében nagyon jó, hogy gond nélkül előállíthatók a szokványosan odahaza meglévő anyagokból. S az összetevők feldolgozásához, ill. magához a sütéshez sincs szükség különösebb háztartási készülékekre. Természetesen igencsak megkönnyítheti a munkáját egy jó konyhagép erős mixerrel, de egy pürékészítővel és egy egyszerű kézi keverővel vagy habverővel is elkészíthető a tészta. Sütéséhez csupán sütőlemezre van szüksége, no meg egy működő sütőre. Ha szeretne gyakran házilag kutyakekszet készíteni, jó szolgálatot tehetnek a sütőlapok, melyeket pl. zsírszegény pommes frites készítéséhez is szoktak használni. Ha az ilyen szilikonlapot megfordítja, a hátoldalán lévő kis golyó- vagy piramis formájú noppokba beletöltheti a tésztát, s ezzel megspórolhatja a kis kekszek eléggé fáradságos kiszaggatását, vagy kézzel való formázását.

Kutyakeksz receptek: melyik az igazi?

A tanácsadó füzetkékben vagy az interneten számos házi kutyakeksz recept található. De ilyen sokféle ajánlat között olykor bizony nehéz megtalálni az igazán jót és megfelelőt. Tippünk: ne vesszen el a receptözönben ill. az azok között való keresgélésben, hanem lásson neki! Nézzen be a hűtőszekrényébe, mi mindent lát, s mit lehetne azokból varázsolni. Vagy gondolja át, mi az, amit kedvence a legszívesebben eszik, s annak összetevőire alapozva keressen ki egy megfelelő receptet!

Nagyon kedveltek – s nem csak az allergiás kutyák esetében – a gabonamentes kekszek, hiszen a gabona gyakran nehezen értékesíthető a kutyák számára, s intoleranciás tüneteket okozhat. A sütésben fantáziájának szintes semmi sem szab határt, s ha már kipróbált 1-2 kész receptet, gyorsan kialakul az érzéke, hogy milyen hozzávalókból lehet finom kutyakekszet csinálni, s hogyan tudja variálni az összetevőket.

Némi gyakorlás után az alábbi kutyakeksz recepteket is minden gond nélkül variálhatja – s garantáltan kialakítható minden gazdi és minden kutya számára a lehető legjobb kutyakeksz készítési módja.

hundekekse selber backen © RoJo Images / stock.adobe.com
Setting of a rolling pin and dog bone cookies cutters. Selective focus on cookie cutter and dough.

Hat kutyakeksz recept minden kutyának – bármely alkalomra

  • Májkrémes csontok

Hozzávalók kb. 350 csontocskákhoz:

  • 1 tojás
  • 250 g kenőmájas
  • 500 g finom zabpehely
  • 300 g sovány túró
  • 100 ml napraforgóolaj
  • Némi (burgonya-)liszt a kinyújtáshoz

Elkészítés: minden összetevőt öntsön egy tálba, keverje össze, s egy órán át hagyja állni! Ha utána még túl nedvesnek érezné kinyújtáshoz a tésztát, adjon hozzá még egy kis zabpelyhet vagy (burgonya-)lisztet! Végül egy belisztezett munkalapon nyújtsa ki a tésztát kb. 1 cm vastagra! 150 fokon, légkeveréssel süsse kb. 30 percig, majd kikapcsolt sütő mellett hagyja jól kiszáradni!

  • Tonhalas finomság

Hozzávalók:

  • 1 konzerv tonhal saját levében
  • 1 tojás
  • Némi petrezselyem (vagdalva)
  • (Burgonya-)liszt, kukoricadara vagy zabpehely sűrítésre (szükség szerint

Elkészítés: keverjen össze mindent, s formázzon kis labdákat! Ha kukoricadarát használ, kicsit több folyadékot hagyjon a tésztában! A kis golyók méretét teljes mértékben variálhatja – igazodva kutyája méretéhez és ízléséhez. Végezetül süsse 150 fokon, légkeveréssel kb. 30 percig! Utána kikapcsolt sütő mellett szárítsa!

  • Túró-praliné

Hozzávalók:

  • 200 g finom zabpehely
  • 100 g tönkölyliszt
  • Mintegy 6 evőkanál tej (annyi, hogy a tészta megfelelő állagú legyen)
  • 5 evőkanál olaj (pl. sáfrányos szeklice- vagy olívaolaj)
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál juharszirup
  • 150 g sovány túró

Elkészítés: tegyen valamennyi összetevőt egy tálba, keverje össze, majd ízlés szerint alakítson ki kis golyókat vagy más formákat! Végezetül süsse mintegy 25 percig, 180 fokon!

  • zooplus kekszgolyók

Hozzávalók: (kb. 170 darabhoz)

  • 2 sárgarépa
  • 2 banán
  • 400 g (sárgarépa-)liszt
  • 200 g zabpehely vagy kukoricadara
  • 100 ml olaj
  • Víz szükség szerint

Elkészítés: a sárgarépát reszelje le, a banánt pépesítse egy villával! Valamennyi összetevőt keverjen össze egy keverőtálban! Ha a zabpehely helyett kukoricadarát használ, ügyeljen arra, hogy a tészta kicsit nedvesebb legyen! Ha a tészta túl száraz lenne, adjon hozzá kevéske vizet! Végezetül kezeivel formázzon belőle 1-2 cm-es golyókat, majd süsse azokat kb. 150 fokon, légkeveréssel, 25 percig! Éjszakara hagyja száradni a nyitott sütőben!

Befejezésként pedig – ha úgy óhajtja – még apró, előre megvásárolt finomságokkal is díszítheti a sütiket. Ezt úgy teheti meg, hogy a már lehűlt kekszekre keményre felvert tojásfehérjét ken, s azzal ragasztja rá a díszítő finomságokat. Ezután a tegye be ismét a sütőbe, s süsse még kb. 10 percig, 150 fokon, légkeveréssel!

  • Sajtkréker

Hozzávalók:

  • 100 g reszelt sajt
  • 100 g sovány túró
  • 1 tojás
  • 50g ropogós kenyér elmorzsolva
  • 200 g liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • Némi víz, ha a tészta túl kemény lenne

Elkészítése: valamennyi összetevőt jól keverjen össze, s a tésztát formázza kis golyókká vagy ujjnyi hosszú rudacskákká! Végezetül 180 fokon süsse kb. 25 percig, majd kikapcsolt sütő mellett hagyja kiszáradni!

  • Almás-joghurtos tallér

Hozzávalók:

  • 100 g tönkölyliszt
  • 100 g zabpehely
  • 50 g rizsliszt
  • 1 evőkanál méz
  • 1 reszelt alma
  • 150 g natúr joghurt
  • Kevéske fahéj

Elkészítés: az összeset jól keverje össze, s nyújtsa ki a tésztát kb. 1 cm vastagra! Vagy formázzon kis tallérokat, vagy szaggassa ki karácsonyi formákkal! 150 fokon mintegy 45 percig süsse! Ha szeretné, hogy a kekszek szárazabbak legyenek (s ezáltal tovább elálljanak), befejezésként csekély hőfokon hagyja még száradni azokat (esetleg fakanállal támassza ki a sütő ajtaját)!

Sok örömöt kívánunk Önnek a kutyakeksz-sütéshez, kutyájának pedig jó étvágyat az elkészült házi finomsághoz!

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Melyik emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek árthatnak kutyájának?

Habár a kutyákat a történelem során az ételmaradékok eltávolítására használták és sokan részben még manapság is ezt teszik, természetesen ajánlott csak nekik való eledelt a táljukba tenni. Azonban nyilvánvalóan olykor-olykor egy falat finomság még megengedett– ezt kutyusa egészsége fenntartása miatt érdemes betartani.

5 min

Kutyafagyi saját kezűleg – 7 egyszerű recept

A forró nyári napokon majdhogynem nincs is jobb egy frissítő fagyinál. Ezt alátámasztja a kutyák vágyakozó pillantása a fagyos finomságra. Receptjeink segítségével egyszerűen készíthet sajátkezűleg ízletes kutyafagyit és egészséges hűsítő csemegével leph eti meg kedvencét.