Melyik emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek árthatnak kutyájának?

mit nem ehet a kutya, mit ehet a kutya

Melyik emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek árthatnak kutyusának? Mit nem ehet a kutya és mit ehet a kutya? Cikkünkben erre adjuk meg a választ.

Habár a kutyákat a történelem során az ételmaradékok eltávolítására használták és sokan részben még manapság is ezt teszik, természetesen ajánlott csak nekik való eledelt a táljukba tenni. Azonban nyilvánvalóan olykor-olykor egy falat finomság még megengedett– ezt kutyusa egészsége fenntartása miatt érdemes betartani.

Mindazonáltal egyes emberi fogyasztásra alkalmas ételek nagyon károsak vagy akár mérgezőek is lehetnek az állatokra nézve. Tehát teljesen jogosan merül fel bennünk a kérdés egy-egy falat odaadása előtt: “Vajon mit nem ehet a kutya?!”. Ezért a gazdinak tanácsos tisztában lennie azzal, hogy mely élelmiszereket eheti, illetve nem eheti szeretett négylábú barátja. Abban az esetben, ha ennek ellenére kutyusa megeszik olyasvalamit, amit nem kéne, haladéktalanul forduljon állatorvoshoz. A szakember meg fogja kérdezni Öntől, hogy mennyi idő telt el az élelmiszer felfalása óta és milyen mennyiségben fogyasztott belőle. Ezen információk alapján megkezdi a megfelelő terápiát. Néha sajnos csak későn kap segítséget kedvencünk, ezért feltétlenül fontos, hogy elkerülje, kutyusa számára nem ehető táplálékot és adott esetben a lehető leggyorsabban cselekedjen, hogy meg tudja menteni kutyáját.

Tanuljon meg állhatatosnak lenni a kunyeráló pillantással szemben

Maradjon erős, ha kutyusa kunyerálva néz Önre, miközben valami finomságot eszik. Legyen ellenálló kedvence bűbájos pillantásával szemben és hessegesse el az olyan jellegű gondolatokat, mint pl. „Biztosan neki is annyira ízlene, mint ahogy nekem.” Ne tévessze meg olyan kijelentés sem, hogy „Jaj, nézd már, hogy néz”. Ha az ember valamit szívesen fogyaszt, az nem jelenti azt, hogy kutyája eheti azon finom falatokat. Sőt az sem mérvadó, ha valamit kedvence szívesen eszik, mivel attól az még épp úgy lehet káros vagy a legrosszabb esetben életveszélyes a számára.

A következő listában felsoroltuk azokat az élelmiszereket, amelyeket semmi esetre sem szabad kutyusának fogyasztania. Ezt a listát a teljesség igénye nélkül készítettük. Ezenkívül természetesen még léteznek olyan élelmiszerek, amelyek árthatnak négylábújának.

Ezeket az élelmiszereket semmi esetre sem ajánlott kutyusának adnia:

A túl zsíros, erősen fűszeres és sós ételek nem igazán jól emészthetők az ebek számára, mert anyagcseréjük más, mint az embereké. Ezek hasmenést vagy hányást válthatnak ki kedvencénél.
A puffasztó ételek, mint pl. a káposzta és a hagymaformák, amelybe beletartozik a vöröshagyma, a fokhagyma, medve-, valamint póréhagyma, kifejezetten mérgező lehet számukra. Ezzel ellentétben egyes táplálkozástudatos gazdiknál az a trend alakult ki, hogy reggelente egy kis zöld smoothie-val kínálják kutyájukat. Azt állítják, hogy ezáltal szebbé válik az állat bundája és több energiával indul neki a napnak.

A szőlő és ennek megfelelően a mazsola, valamint a datolya is károsnak számít az ebek számára, bár úgy tűnik, hogy ez nem vonatkozik minden kutyára. Azonban alapvetően már 10 g szőlő vagy 2,8 g mazsola/testsúly kg bevitele esetén mérgezési tünetek jelentkezhetnek. Másrészről borászatoknál lakó kutyáknál már előfordult, hogy szőlőt ettek és semmilyen feltűnő tünetet nem észleltek náluk. A szőlőmérgezés olyan tünetekben nyilvánulhat meg, mint a hányás és/vagy hasmenés, gyomor-bél rendszeri zavarok, apátia, étvágytalanság, megváltozott vérértékek, dehidratáció, oliguria (csökkent vizeletelválasztás), anuria (kimaradó vizeletelválasztás), veseelégtelenség, vagy akár halál.

Manapság az avokádó meglehetősen felkapott az emberi táplálkozásban egészségtámogató tulajdonságainak köszönhetően, ezzel szemben négylábú barátaink számára kifejezetten káros hatású. Egyes avokádók ugyanis persin zsírsavszármazékot tartalmaznak, ami az emberek számára ártalmatlan, azonban majdnem minden háziállat számára mérgező. A persinmérgezés tünetei: légzési nehézségek, hasvízkór (folyadékfelhalmozódás a hasüregben), hasmenés, hányás és köhögés.

A diófélék, földimogyoró, makadámdió, az éretlen dió és a fekete dió sem tesznek jót az ebnek. Fogyasztásuk epilepsziaszerű vagy epilepsziás rohamot, hányást, remegést, görcsöket és idegrendszeri görcsöket okozhat. Természetesen a chips sem megfelelő táplálék kutyák számára. Már kis mennyiségben (1-2 darab) is gyomorproblémákat eredményezhet. A burgonyafélékkel, mint pl. paradicsom, padlizsán vagy paprika is óvatosan kell bánni, ugyanis ezek szolanint tartalmaznak. Különösen a zöld paradicsom és a csírázó burgonya tartalmazza nagyobb koncentrációban ezt a természetes mérget.

Ezért csak főtt és megpucolt burgonyát adjon kedvencének, mivel a héjában különösen magas szolanintartalom mutatható ki. A mérgezés tünetei: nyálkahártyairritáció, hasmenés és hányás.
Ha kutyusának halat szeretne adni, tanácsos ügyelni arra, hogy ne legyen benne szálka. Az állati fehérje is kockázati tényezőt jelent. Azonban kivételesen adhat neki egy falatot, ha például párolt halról van szó.

A kutyáknak citrusféléket sem ajánlott fogyasztani, mert allergiát okozhatnak. Ezenkívül a túlsavasodás gyomor-bél problémákhoz vezethet. Gyümölcsök esetén azt ajánlott figyelembe venni, hogy magas cukortartalommal bírhatnak. Egy kis falat alma vagy banán olykor-olykor belefér, amennyiben kedvence szereti az adott gyümölcs ízét. A hónapos retek és egyéb retekfélék felfúvódást idézhetnek elő, aminek a következménye gyomorégés lehet.

A csokoládé azért nagyon mérgező, mert teobromint tartalmaz, aminek fajtától függően különböző lehet az aránya. A fehér csokoládéban 0,009 mg/g körül alakul, míg az étcsokoládéban akár 26 mg/g is lehet. Ennek megfelelően egy tábla étcsokoládé kb. 1600 mg (tehát 1,6 g) teobromint tartalmazhat. A mérgezés jelei a következők lehetnek: nehéz légzés, tudatzavar, hasmenés, hányás, láz, görcsök és szívritmuszavarok.

A hagymafélék a legszigorúbban tilosak a kutyák számára, mivel azok fogyasztása a vörösvértestek rombolásához vezet. Már nagyon kis mennyiségben, 5 g hagyma/testsúly kg nagyon mérgező hatást fejthetnek ki – akár sült, főtt vagy szárított állapotban kínálja kedvencének.  Azt kívánjuk Önnek és kutyusának, hogy örvendjenek mindig a legjobb egészségnek! Ebben más tényezők mellett döntő szerepet játszik a minőségi kutyaeledel.

Mielőtt, tehát, bármilyen falatot adna kedvencének, gondolja végig: “Mit nem ehet a kutya?!”

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Melyik emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek árthatnak kutyájának?

Habár a kutyákat a történelem során az ételmaradékok eltávolítására használták és sokan részben még manapság is ezt teszik, természetesen ajánlott csak nekik való eledelt a táljukba tenni. Azonban nyilvánvalóan olykor-olykor egy falat finomság még megengedett– ezt kutyusa egészsége fenntartása miatt érdemes betartani. Mindazonáltal egyes emberi fogyasztásra alkalmas ételek nagyon károsak vagy akár mérgezőek is lehetnek az állatokra nézve. Tehát teljesen jogosan merül fel bennünk a kérdés egy-egy falat odaadása előtt: "Vajon mit nem ehet a kutya?!". Ezért a gazdinak tanácsos tisztában lennie azzal, hogy mely élelmiszereket eheti, illetve nem eheti szeretett négylábú barátja. Abban az esetben, ha ennek ellenére kutyusa megeszik olyasvalamit, amit nem kéne, haladéktalanul forduljon állatorvoshoz. A szakember meg fogja kérdezni Öntől, hogy mennyi idő telt el az élelmiszer felfalása óta és milyen mennyiségben fogyasztott belőle. Ezen információk alapján megkezdi a megfelelő terápiát. Néha sajnos csak későn kap segítséget kedvencünk, ezért feltétlenül fontos, hogy elkerülje, kutyusa számára nem ehető táplálékot és adott esetben a lehető leggyorsabban cselekedjen, hogy meg tudja menteni kutyáját.
4 min

Kutyatorta sütése: Három finom recept

Szülinapja van a kutyájának? Akkor talán kap egy új játékot. A szülinapja megünneplésére süthet neki egy finom kutyasütit vagy kutyatortát is. Nem is olyan nehéz, mint gondolná. Az alábbiakban talál három receptet, amely biztosan ízleni fog a négylábú kedvencének.