Fontos tápanyagok
A fehérje (protein), a zsír, a szénhidrát, a vitaminok és a nyomelemek azok a fő tápanyagok, amelyeknek be kell jutniuk a kutya szervezetébe táplálékán keresztül. Ezek energiát adnak számára és gondoskodnak arról, hogy létfontosságú funkciói egészségesek maradjanak. Ezzel szemben a hiányzó tápanyagok erősen megterhelhetik az egész szervezetet, a csontokat, az izmokat és a belső szerveket, továbbá betegségekhez vezethetnek.
Fehérjék
Kétségtelenül a fehérje a legfontosabb energiaforrás kutyája számára. A proteinben lévő aminosavak ugyanis létfontosságúak. A hús különösen kiváló fehérjeforrás. Ezért célszerű, ha az eb tápja legalább 70%-ban húsból készül. Alapvetően szinte bármilyen húsféléről lehet szó: marha, bárány, disznó, nyúl vagy szárnyas. A belsőségek közül a máj, a szív, a vese, lép és a gyomor (tisztítatlan) javasoltak. A kutya nagymértékű hússzükséglete nem véletlen, hiszen a farkas közvetlen leszármazottja, így a húsevő ragadozók közé tartozik. Erős fogai és rágóizmai, viszonylag rövid bélrendszere és különösen agresszív emésztőnedvei a húsfogyasztás tökéletes „eszközei“. Fontos, hogy a húst ne főzzék meg, mert úgy a fehérjetartalom denaturálódik és használhatatlanná válik. A friss, nyers húsnak van a legmagasabb proteintartalma. A hús alternatívájaként heti egyszer-kétszer hal is adható. Ezt is ajánlott olyan frissen szervírozni, amennyire csak lehet, mivel ebben a formában tartalmaz a legnagyobb mértékben telítetlen zsírsavakat, könnyen emészthető fehérjét és D-vitamint. A halfajták közül kiválóan alkalmas a lazac, a tőkehal, a vörös álsügér, a szardella, a rákfélék vagy a garnélarák.
Zsírok
A halból származó telítetlen zsírsavak nagy jelentőséggel bírnak, mivel hozzájárulnak a gyulladás elleni védelem és az immunrendszer javításához. A kutyáknak elsősorban állati eredetű omega-3 zsírsavakra van szükségük, azonban a növényi olajokban lévő omega-6 zsírsavak is fontosak, ami általában elegendő mértékben megtalálható a húsokban is. Az olajok rendkívül lényegesek azért, hogy a fontos vitaminok fel tudjanak szívódni kedvence szervezetében. Ezért érdemes a zöldségeket mindig egy kis állati olajjal, mint pl. lazacolajjal meglocsolni. Azért, hogy elkerülje, négylábúja túlsúlyos legyen, az eledel zsírtartalmának jelentősen kevesebbnek kellene lennie, mint a fehérje- vagy szénhidráttartalmának. Ezenkívül a diófélék is tartalmaznak természetes zsírsavakat, amit csak reszelve vagy őrölve ajánlott adni.
Szénhidrátok
A burgonyában és gabonában található szénhidrát, ami nem létfontosságú tápanyag a kutyák számára. Az állatkereskedésekben kapható eledelek nagy része tartalmaz szénhidrátot, így nem szükséges külön adni számukra. Ha ebét csak nyers élelmiszerekkel eteti, akkor a legjobb, ha pehelyformában, mint pl. zab- vagy kölespehely, adagolja kutyusának.
Vitaminok és nyomelemek
Kutyája táplálékának megfelelő mértékben kell tartalmaznia vitaminokat és nyomelemeket, amik elsősorban a zöldségekben, gyümölcsökben és gyógynövényekben fordulnak elő. A tápanyagok kölcsönhatásban vannak egymással, ami azt jelenti, hogy gyakran szükség van egyikre ahhoz, hogy a másik felszívódhasson. Ezért nem javasoljuk az egyoldalú étrendet, tehát ne adjon pl. kizárólag húst kedvencének. Az az ideális, ha egy eb tápláléka 70% hús mellett kb. 25%-ban zöldségekből, illetve gyümölcsökből és csak kb. 5%-ban áll gabonából. A zeller, a répa, a cukkini, a sütőtök vagy az olyan hazai gyümölcsök, mint pl. az alma, a körte vagy egyéb bogyós gyümölcsök reszelve vagy enyhén megfőzve hozzákeverhetők a húshoz.
Kalcium
Kalcium elsősorban a tejben és tejtermékekben található. Azonban a kalcium túladagolása veszélyes lehet, különösen a még nem teljesen kifejlett kutyáknál. Ezért célszerű, ha a felnőtt kutyák étlapján nem szerepel tej vagy csak nagyon csekély mértékben. A tehéntej kifejezetten alkalmatlan összetevő, mivel nem ritkán allergiához vagy más intoleranciához vezet.