A tápmennyiség kiszámítása kutyáknál This article is verified by a vet

kutya néz egy kutyatálat tele táppal

Manapság egyáltalán nem olyan egyszerű átlátni a különféle etetési módokat. Aki teljes értékű eledelt választ, annak csak meg kell néznie az ajánlott tápmennyiséget a csomagoláson. Ugyanakkor hogyan kell kiszámolni a napi adagot, ha valaki barfozik vagy különféle alapanyagokat szeretne kombinálni egymással? Szerencsére bizonyos képletekkel nagyon egyszerűen meghatározhatja négylábúja energiaszükségletét.

Mennyi eledelre van szükségük a kutyáknak?

Erre a kérdésre nem lehet általános érvényű választ adni, mivel a kutyák tápanyagszükségletét különféle tényezők befolyásolják. Ha pontosan ki szeretné számítani a kedvence számára szükséges tápmennyiséget, akkor a következő paramétereket kell figyelembe vennie:

  • a kutya korát,
  • fajtáját,
  • kilogrammban megadott súlyát és
  • azt, hogy nagyon sportos ebről van-e szó, vagy egy vemhes, esetleg szoptató kutyamamáról?

A kutya egészséges táplálkozása szempontjából fontos, hogy a megfelelő vitamin- és ásványianyag-tartalom mellett ügyeljen az energia és a fehérjék egyensúlyára is a napi adagban. A tápok, egyes alapanyagok, illetve táplálékkiegészítők csomagolásáról egyszerűen leolvashatók az összetevők.

Ezenkívül a teljes értékű eledelek csomagoláson már található etetési útmutató, melyhez a kutya súlyát kell figyelembe venni. Ha mégsem teljes értékű tápot választ, akkor Önnek kell kiszámolnia a megfelelő napi adagot. Az alábbiakban bemutatott képlet segítségével ezt egészen egyszerűen megteheti.

Felnőtt kutyák napi adagjának kiszámítása

A felnőtt kutyák már nincsenek fejlődésben, azonban nagyobb az energiafelhasználásuk, mint idősebb társaiknak. Szerencsére létezik pár képlet, melyek segítségével egyénileg kiszámíthatja a kutyusa számára megfelelő eledelmennyiséget.

Milyen energiaszükségletük van a felnőtt kutyáknak?

A szükséges energiát megajoule-ban (MJ) vagy kilokalóriában (kcal) szokták megadni. A Meyer és Zentek által kidolgozott képlettel meghatározhatja az átlagos energiamennyiséget –  tápmennyiséget, amire egy felnőtt ebnek naponta szüksége van:

Felnőtt kutyák létfenntartó energiaszükséglete = 0,52 MJ x kg0,75 (testsúly)

Példa: ha négylábú barátja 20 kg-ot nyom, akkor energiaszükséglete a következőképpen alakul: 0,52 MJ x 20 kg0,75 = 4,91 MJ/nap.

Emellett a következő táblázatot is használhatja útmutatóként:

Testtömeg (kilogramm) Energiamennyiség (megajoule) Energiamennyiség (kilokalória)
5 1,74 415,87
10 2,92 697,90
20 4,92 1175.91
30 6,67 1595,17
40 8,23 1967,02
50 9,78 2337,48

Felnőtt ebek fehérjeszükséglete

A fehérjék (proteinek) létfontosságúak a kutyák számára. Minden szövetben jelen vannak és egyúttal fontos enzimek, illetve hormonok alapját képezik. A kifejlett ebek átlagos fehérjeszükséglete a következőképpen számolható ki: 5 g nyersfehérje x kg0,75 (testsúly).

Ez alapján készült a következő fehérjetáblázat:

Testsúly (kilogramm) Fehérjemennyiség (gramm)
5 16
10 28
20 47
30 64
40 79
50 94

Apropó: a felnőtt kutyák táplálkozásáról többet megtudhat A megfelelő táp felnőtt kutyáknak című cikkünkből.

Hogyan kalkulálható ki az eledelmennyiség sportos négylábúk esetében?

Ha kutyája nagyon sportos és naponta hosszú távokat tesz meg, akkor több energiára van szüksége, mint egy átlagos családi ebnek. Ezért a létfenntartó energiaszükséglet mellett a teljesítményigény meghatározása is fontos.

A szükséges energiára vonatkozó teljesítményigény a következőképpen számítható ki magasabb aktivitási szint esetén: 0,56 MJ x kg0,75 (testsúly)

Ha például kedvence 10 kg, kb. 3,15 megajoule energiára van szüksége naponta, ami hozzávetőlegesen 752,87 kilokalóriának felel meg.

Mindazonáltal a fehérjeszükséglet csak csekély mértékben növekszik.

Mennyi eledelre van szükségük a vemhes szukáknak?

A vemhesség második felében járó kutyamamák létfenntartási energiaszükséglete a normál érték másfélszerese. Így például egy 20 kilogrammos szuka számára napi szinten kb. 7,38 megajoule energia ideális.

Ilyenkor a fehérjeszükséglet is óriási mértékben megnő. Ezért általában a fehérjére vonatkozó létfenntartó szükséglet félszeresét még hozzá kell adni.

Így számítható ki a szoptató kutyamamák tápigénye

A szoptatás során a négylábú anyukáknak sok tejet kell termelniük. Ezért a pontos tápmennyiség mindig függ az ellátandó kölykök számától és méretétől. Átlagosan így nő az energiaszükséglet kölykönként:

Kölykök számra Teljesítményigény
1 1,5 x létfenntartó energiaszükséglet
4 2 x létfenntartó energiaszükséglet
8 3 x létfenntartó energiaszükséglet

Példa: Ha kutyusának 8 kicsinye van és 20 kg-ot nyom, akkor energiaszükséglete a következőképpen alakul: 4,92 MJ létfenntartó energiaszükséglet x 3 = 14,76 MJ/nap.

A fehérjeigény csak csekély mértékben emelkedik.

három kölyökkutya eszik © demanescale / stock.adobe.com

Mennyi eledelre van szüksége egy kölyökkutyának?

A kölykök életük első hónapjaiban gyorsan fejlődnek. Ebben az időszakban a szerveknek sok tápanyagra van szükségük, amit kezdetben az anyatejen keresztül, a harmadik hónaptól pedig szilárd táplálékon keresztül kapnak meg.

Kis testű fajták kicsinyei számára a megfelelő tápmennyiség képlete így néz ki: 0,66 MJ x kg0,75 (testsúly).

Nagyobb termetű fajták kölykei esetében a következő alkalmazandó: 0,75 MJ x kg0,75 (testsúly)

Habár a fiatal ebek viszonylag sok táplálékot igényelnek, nem szabad túletetni sem őket. Ha az eledel túlságosan gazdag szénhidrátban, az túlsúlyt, a csontvázban fejlődési rendellenességeket és szervkárosodást okozhat.

A növekedési fázis alatt a kiskutyáknak ezenkívül jó adag fehérjére van szüksége. Ennek mennyisége nagymértékben függ az adott kutyafajtától és egyénileg kell figyelembe venni. A legjobb választás a minőségi, esszenciális aminosavakból származó fehérjék. Ezek jobban értékesíthetők a szervezet számára, mint a nem esszenciális aminosavak.

Annak érdekében, hogy a kutyakölyköket mindennel ellássák, ami szükséges a fejlődéshez, ajánlott megfelelő kölyöktápot adni nekik. További fontos tudnivalókat találhat a zooplus magazinban a kölykök táplálásáról .

Hogyan számítható ki az idősebb kutyák tápigénye?

Körülbelül 6 éves kortól a kutyák szenioroknak minősülnek. Innentől kezdve kevesebb energiára van szükségük ahhoz, hogy ellássák a létfenntartó szerveket. Így a felnőtt ebeknél alkalmazott 0,5 faktor 0,45-re csökken az idősebb ebek esetében.

A korosodó kutyák megfelelő tápmennyisége a következő képlettel számítható ki: 0,45 MJ x kg0,75 (testsúly).

Olvasson többet a megfelelő senior eledel kiválasztásáról és az idősebb kutyák táplálásáról magazinunkban!

Napi hány alkalommal célszerű a kutyákat etetni?

A kiskutyák emésztőrendszerének az első hónapokban hozzá kell szoknia a szilárd táplálékhoz. Ezért a zsenge korú négylábúakat gyakrabban érdemes etetni, mint idősebb társaikat. Általában elegendő, ha naponta 3-4 alkalommal ad táplálékot nekik. Ennek során ügyeljen arra, hogy az adagokat egyidejűleg csökkentse.

Ha kedvence már felnőtt, akkor elég, ha napi 1-2 alkalommal ad neki enni. Tanácsos mindennap hasonló időpontban négylábúját étellel kínálni. Ezenkívül ne felejtse el a jutalomfalatokat is beleszámítani a napi adagba.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
7 min

Melyik emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek árthatnak kutyájának?

Habár a kutyákat a történelem során az ételmaradékok eltávolítására használták és sokan részben még manapság is ezt teszik, természetesen ajánlott csak nekik való eledelt a táljukba tenni. Azonban nyilvánvalóan olykor-olykor egy falat finomság még megengedett– ezt kutyusa egészsége fenntartása miatt érdemes betartani.

5 min

Kutyafagyi saját kezűleg – 7 egyszerű recept

A forró nyári napokon majdhogynem nincs is jobb egy frissítő fagyinál. Ezt alátámasztja a kutyák vágyakozó pillantása a fagyos finomságra. Receptjeink segítségével egyszerűen készíthet sajátkezűleg ízletes kutyafagyit és egészséges hűsítő csemegével leph eti meg kedvencét.