A megfelelő senior kutyatáp idős kutyáknak

senior kutyatáp

Megőszülnek az első szőrszálak és lassul a mozgás: kutyusa is megöregszik! Az öregedés épp úgy hozzátartozik az ebek életéhez, mint az emberéhez. Ellenben tehet azért egyet s mást, hogy megkönnyítse kedvence számára ezt a korszakot. Az idős állat igényeihez igazított étrend és senior kutyatáp egészséget és vitalitást hozhat számára.

Hajlamosabbak a betegségekre

Manapság már sokféle kész senior kutyatáp kapható idősebb kutyák számára. De valóban szükségük van speciális senior kutyatáp eledelre? Igen, mivel a változások és a kisebb fájdalmak a kor természetes velejárói. A régen a kertben tomboló kölyök temperamentumából szinte már semmi sem látszik. Az idősödő állatok nyugodtabbak lesznek és kevesebbet mozognak. Emésztésük lelassul és beleik teljesítőképessége is alábbhagy. Ennek olyan emésztési problémák lesznek a következményei, mint a székrekedés, puffadás vagy hasmenés. Gyakran fájnak a fogaik rágáskor és ízérzékelésük sem a régi. Mindehhez társulhatnak korral járó betegségek, mint a csontízületi gyulladás vagy egyéb ízületi problémák.

Nem igazán szép kísérő jelenségei az öregedésnek, de ne aggódjon: a megfelelő táplálással ellensúlyozhatja a fent megnevezett zavarokat. Így idős korában is fitt és egészséges maradhat kutyusa!

mischlingshund mit ball © DJakob / stock.adobe.com

Sok tápanyag, kevés kalória

A kevesebb mozgás miatt csökken az eb energiaszükséglete is kb. 20 százalékkal. A csökkenő aktivitás kihat az anyagcserére is: a felvett táplálék már nem izommá, hanem zsírrá alakul át, ami túlsúlyhoz vezethet. Ezért az idősebb kutyák étrendjének kevesebb kalóriát ajánlott tartalmaznia, mint a felnőtt ebekének. Hogyan lehet spórolni a kalóriával? Sok mindenki számára kézenfekvő lehet, hogy egyszerűen csökkenti az eledelmennyiséget, tehát kisebb adagot ad kedvencének. Azonban ez hibás megközelítés, ugyanis így nemcsak a kalória lesz kevesebb, hanem az értékes tápanyagok mértéke is. Csakhogy tápanyagok, mint a vitaminok és az ásványi anyagok, az idősebb állat számára is létfontosságúak. Ezért fontos, hogy senior kutyatáp-ot adjon kedvencének.

C-, E- és B-vitaminok

Az L-karnitin és az antioxidánsok, mint a C- és E-vitamin, erősítik kutyusa immunrendszerét. Ezen kívül lekötik az agresszív szabad gyököket, amelyek az öregedési folyamat okának tekinthetők. Az E-vitamin pl. a napraforgóolajban vagy a kukoricaolajban fordul elő. Ha maga készíti kedvence eledelét, egyszerűen hozzákeverheti a húshoz vagy a zöldségekhez. Egyéb vízben oldódó vitaminoknak, mint pl. a B-vitaminoknak, is ajánlott szerepelnie az étrendben. Ezzel szemben a zsírban oldódó A-vitaminnal óvatosan kell bánni. Ennek túladagolása ugyanis szerfelett megterhelheti a májat. Mivel a kutyák általában szívesen esznek májat vagy akár isznak még csukamájolajat is, ezért inkább az a gyakoribb, hogy nem megfelelő az A-vitamin ellátottságuk, minthogy túlzott mértékű lenne.

Omega-3 és -6 zsírsavak

Idős korban a száraz szőr, a szőrhullás vagy a gyakori bőrfertőzés sem ritka tünet. Az omega-3 és -6 zsírsavak gondoskodnak az egészséges bőrről és a fénylő bundáról, valamint erősítik is azokat. Az omega-6 zsírsavak a lenolajban találhatók meg, míg az értékesebb omega-3 zsírsavak a halolajban, mint pl. a lazacolajban fordulnak elő, amely utóbbiak nemcsak a szőrre vannak pozitív hatással, hanem támogatják az ízületeket is. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a kutyatápban lévő magas arányú omega-3 zsírsavak csökkentették az ízületi problémákra alkalmazott fájdalomcsillapító készítmények mértékét.

Zöldkagylókivonat, glükózamin és kondroitin-szulfát

A kondroitin vagy a glükózamin ugyanígy pozitív hatással van az ízületekre és csontokra, amelyek pl. a zöldkagylókivonatból nyerhetők. A már elhatalmasodott csontízületi gyulladás vagy csípőízületi diszplázia tüneteit is enyhíthetik ezek az anyagok

Fehérjék

Előrehaladott korban is a fehérje marad a kutya legfontosabb energiaforrása. A hús remek fehérjeforrás, ezért ennek ajánlott a kutyaeledel döntő részét képeznie. Főként idős korban fontos a kiváló minőségű hús használata. A jó és friss hús nemcsak finomabb, hanem jobban is értékesíthető a szervezet számára. Az izomhús és a belsőségek, mint pl. a szív, könnyebben emészthetők, mint a nagyon inas és porcos húsdarabok.

Könnyen emészthető összetevők

Az idősebb kutyáknál gyakrabban előfordulnak emésztési zavarok, mint az aktív felnőtt állatoknál. A lassabban működő bélrendszer nem ritkán székrekedéshez vezet. Gyakran az „aggastyánok” már nem tudják jól megrágni az ételt fogproblémáik miatt, ezért nehezebb a belek számára feldolgozni a nagyobb falatokat. Mivel megváltozik a baktériumegyensúly a belekben, gyakran szenvednek az idősebb kedvencek kellemetlen szaggal járó puffadástól. Tehát ha könnyebben emészthető tápra vált, nemcsak a kutya emésztését segíti elő, hanem kellemesebb klímáról is gondoskodik otthonában.

Az izomhús, az (enyhén főtt) csirkehús, szív, tojás, egy kevés rizs vagy a zsírszegény túró segíthetnek abban, hogy ismét beinduljon négylábúja emésztése. Az olyan nehezen emészthető dolgokat, mint a sok szénhidrát, a csont vagy a porcos hús, jobb kerülni. Ezenkívül érzékeny gyomor esetén azt is javasoljuk, hogy ne közvetlenül a hűtőből adja kedvencének az eledelt, hanem szobahőmérsékletű állapotban. Annak érdekében, hogy kímélje ebe gyomrát, semmi esetre se váltson hirtelen tápot. Óvatosan szoktassa át az állatot az új eledelre, fokozatosan, a kettőt egymással keverve térjen át az újra. Akár egy egész hétig is eltarthat, amíg ebe teljesen megszokja az új senior kutyatáp bevitelét.

alter hund © Mary Lynn Strand / stock.adobe.com
Ein deutliches Alterungsmerkmal ist das graue Fell um die Schnauze herum.

Sokat kell inni

Idős korban sok kutya keveset iszik, mint ahogy az emberek is. Azonban az egészséges táplálkozáshoz hozzátartozik a megfelelő vízfelvétel is. Azoknak az idős ebeknek, akik lusták inni, jobb választás a nedves eledel, mint a száraz, mivel a nedves táppal egyidejűleg folyadékhoz is hozzájut szervezetük. Olykor az is segít abban, hogy kedvencét ivásra ösztönözze, ha a víz egy kis ízt kap: „megfűszerezheti“ például egy kanál hús- vagy kolbászlével. Alapvetően minden, az ivási szokásokban észlelt változást közöljön az állatorvossal, mert nemcsak a túl alacsony, de a túl magas vízfogyasztás is komoly betegségekre utalhat.

Kész vagy saját készítésű eledel senior kutyatáp?

Idős kutyusa eledelével kapcsolatban a legfontosabb a minőség. Ha Ön maga készíti el kedvence számára az ételt, akkor biztosan jól átlátja, hogy mi tesz jót neki és mi ízlik neki. Ezenkívül Ön befolyásolhatja az étek minőségét azáltal, ha pl. friss hozzávalókat használ. A friss húsnak magasabb a fehérjetartalma és a friss zöldségek gondoskodnak a szükséges vitaminellátottságról. Ha azonban szívesebben vásárol kész tápot négylábújának, azzal is gondoskodhat arról, hogy optimális legyen az étrendje. Már nagyon sokféle senior kutyatáp kapható, de sajnos nagy különbségek vannak köztük. A kiváló minőségű eledelt nemcsak az áráról ismeri fel, hanem arról is, hogy összetevőit nagyon pontosan feltüntetik a csomagoláson. Ügyeljen arra, hogy a húsforrás viszonylag azonos és minőségi maradjon, valamint tartalmazza a fent említett tápanyagokat.

Ellenben a cukornak semmi keresnivalója nincs az összetevők listáján és különösen az idősebb állatok számára, akik fogproblémákra hajlamosak, extrém módon károsak. Sajnos mégis sok olyan eledel van a piacon, ami tartalmaz cukrot. Még akkor is, ha gyakran olcsóbbak, inkább tartsa magát távol ezektől! Továbbá kerülje a túl sok jutalomfalatot az étkezések között! Még akkor se adja be a derekát, ha kutyusa hűséges barna szemeivel szívszorítóan kunyerál: a folyamatosan nagy mértékben adagolt jutalomfalatok túlsúlyhoz vezetnek és károsíthatják kedvence egészségét. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy teljesen le kéne mondani ezekről a finomságokról, csak a mennyiségre kell ügyelni és le kell vonni a napi eledelmennyiségből. Ugyanígy csak mértékkel kellene csontot adni kutyusának, mivel az érzékennyé vált belek számára nagyon nehezen emészthetőnek számít. Ezenkívül jobb, ha nedves eledelt ad idős kedvencének száraz helyett.

Összességében azt érdemes megjegyezni, hogy kiváló minőségű, könnyen emészthető, tápanyagdús, kalóriaszegény és nagy nedvességtartalmú tápra van szüksége aggastyán korú háziállatának. Így kedvence idős korában is fitt és életerős marad, valamint teljes mértékben élvezni tudja a friss levegőn tett napi sétát. Azoknál az ebeknél, akik bizonyos betegségekben szenvednek vagy túlsúllyal, illetve étvágytalanság okozta alultápláltsággal küzdenek, segíthet egy speciális táp a panaszok csökkentésében. A legjobb, ha ebben az esetben állatorvosával egyeztet a megfelelő étrendről.

További jó étvágyat kívánunk idős kutyusának!

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Melyik emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek árthatnak kutyájának?

Habár a kutyákat a történelem során az ételmaradékok eltávolítására használták és sokan részben még manapság is ezt teszik, természetesen ajánlott csak nekik való eledelt a táljukba tenni. Azonban nyilvánvalóan olykor-olykor egy falat finomság még megengedett– ezt kutyusa egészsége fenntartása miatt érdemes betartani.

7 min

Kutyafagyi saját kezűleg – 7 egyszerű recept

A forró nyári napokon majdhogynem nincs is jobb egy frissítő fagyinál. Ezt alátámasztja a kutyák vágyakozó pillantása a fagyos finomságra. Receptjeink segítségével egyszerűen készíthet sajátkezűleg ízletes kutyafagyit és egészséges hűsítő csemegével lepheti meg kedvencét.