Kutya jóga: Jóga Kutyával

kutya jóga, jóga kutyával

woman practice yoga Downward Facing dog or yoga Adho Mukha Svanasana pose to meditation and kissing her dog pug breed enjoy and relax with yoga in bedroom,Recreation with Dog Concept

Jelenleg a koronavírus-járvány miatt a legtöbb ember több időt tölt otthon, mint általában. Nemcsak a zárt fitnesstermek ösztönöznek sokakat arra, hogy lehetőséget keressenek rá, hogyan tudják magukat fitten tartani a négy fal között. Még jobb, ha négylábú társunk is profitálhat belőle. Tehát mit szólna a kutya jóga közös időtöltéshez? Adunk pár tippet ezzel kapcsolatban érdeklődő jogiknak és azoknak, akik azok szeretnének lenni.

Kutya jóga: nyugalom mindenek felett

Már az újdonsült jógik is tudják, hogy az állatok és a jóga összetartoznak. Mivel sok ászanát, azaz jógapozíciót állatok inspiráltak. Még kutya is található közöttük: „a lefelé néző kutya”. Gyakori ászanának számít a „macska-“, a „galamb-“ és a „krokodilpóz“. A jóga nyugodt, koncentrált mozgásformája nemcsak a kétlábúaknak, hanem a négylábúaknak is jót tesz. A kutya jógát dogának is hívják, ami az angol kutya, dog és yoga kifejezésből tevődik össze. A doga az amerikai Suzi Teitelman „találmánya”. Kb. 20 évvel ezelőtt kezdte el a jógaoktató bevonni a kutyákat jógakurzusaiba. Azóta számos doga trénert vagy kutya jóga trénert képzett ki. Ennek során elsősorban nem arról van szó, hogy a kutyák együtt csinálják az ászanákat gazdijukkal – mivel az ebek természetesen nem tudnak minden gyakorlatot elvégezni az emberrel párhuzamosan. Azonban már az is pozitív hatással van a kutyusora, ha megfigyelhetik gyakorlatozó gazdijukat vagy mellette feküdhetnek közben. Adunk pár tippet, hogyan tudja összeegyeztetni a jógát kedvencével.

Kutya bevonása a jóga gyakorlatokba

Némi kreativitással kutyusa is végrehajthatja Önnel az egyes ászanákat. Bizonyos ebek maguk jutnak arra, hogy olyan pozícióknál, mint például a lefelé néző kutya, imitálják kétlábú partnerük mozgását: lábakat előre nyújtani, hátsót a magasba emelni. Ha ilyenkor megjutalmazza ebét, megerősíti abban, hogy jól viselkedik és arra ösztönzi, hogy megismételje az ászanát. Azonban vigyázat: sok kétlábú nem tud így a gyakorlatokra koncentrálni. Egyes jógik nagyra értékelik kutyusukat kiegészítő súlyként a tartó gyakorlatok során. Mindig figyeljen arra, hogy ne álljon fenn sérülésveszély a kutya számára és biztonságban érezze magát. 10 kg feletti ebek szolgálhatnak „extra súlyként“. Természetesen soha ne kényszerítse négylábúját természetellenes pozícióba. Inkább lazán kezelje a dolgot: egyes kutyusok különösen jól el tudnak lazulni gazdijuk meditációs gyakorlata során, nyugodtan kétlábú partnerük mellé fekszenek. A dogaoktatók úgy hiszik, hogy a kutya energiái átáramolnak az emberre és fordítva.

frau macht yoga mit hund

Kutya, mint jógaközönség

Aki szívesebben jógázik kutyája nélkül, annak nemcsak a „harcos“ póz felvételekor kell stabilitást mutatnia. Ez elsősorban fiatal és kíváncsi ebek gazdijainak szól. Mivel ha először vesz fel otthonában a kutya szemszögéből nézve érdekes pozíciókat, biztosan kíváncsi lesz rá szőrmókja. Talán segíteni szeretne Önnek? Ignorálja, ha orrával az arca felé közelít, miközben éppen próbál a „macskapóz“ megfelelő kivitelezésére koncentrálni. Ha párszor megismétli ezt, akkor már kevésbé lesz érdekes kutyusa számára. A legjobb, ha a jógázást a közös séta utánra tervezi. Akkor kedvence elfárad és csak nézi, ahogy Ön nyugodtan kivitelezi a „galamb“ ászanát. Ha négylábú családtagja túl kíváncsi, figyelme elterelésében segítségére lehet rágócsont vagy más kutyáknak való rágótermék.

Jóga kutyával útközben

A kutyagazdik naponta többször úton vannak kedvencükkel odakint. Mit szólna hozzá, ha közben végezne pár jógagyakorlatot? Mivel a jógázni nemcsak a négy fal között lehet, hanem a közös séta közben is. Séta közben végezhet speciális légzőgyakorlatokat. A legjobban és legintenzívebben nyugodt környezetben tud gyakorlatozni. Főleg az elején zavaró tényező lehet, ha mások nézik közben, ami miatt sok jógi örül a szabadban található elhagyatott helyeknek. Aki félreeső erdei utakon szokott sétálni ebével, az ott is elvégezheti a szokásos gyakorlatokat. Vagy utána nézhet a shinrin jóga, azaz az „erdei jóga“ speciális menetének is. Ennek során elsősorban olyan gyakorlatokról van szó, melyek a stabilitást és a lábainkat, „gyökereinket” célozzák meg. Mesterséges segédeszközök nélkül gyakorlatoznak az erdei jógik a természettel összhangban. Ilyenkor a kutya inkább csak közönségnek számít.

Kutyajóga: mely kutyák alkalmasak a jógára?

Aki egészen fiatal és játékos ebbel szeretne jógázni, annak érdemes úgy hozzáállni a dologhoz, hogy képes legyen szemet hunyni kedvence „műveletei” felett. Hiszen a kutya játékra való felhívásként értelmezheti, ha négykézláb ereszkedik vagy elkezdheti rágcsálni a jógamatracot. Akit nem bosszantanak a megszakítások, az megpróbálhat egy pár lazító gyakorlatot közösen végezni négylábú „dógijával”. Ezt célszerű egy kiadós játék végére időzíteni. A jógához ajánlott kutyusának ismernie az olyan alapvető vezényszavakat, mint az „ül“, „helyedre“ vagy „marad“. Akinek olyan kutyusa van, aki erős vadászösztönnel rendelkezik, az nem élvezheti az erdei jóga adta örömöket. Azt mindig fontos szem előtt tartani, hogy a jóga illeszkedjen az adott ember-kutya pároshoz. A kényszerítésnek és a stressznek nincs helye a jógában, amit saját ászanái kivitelezése közben is érdemes megszívlelni. Aki nyugodtan indul neki a kutya jógának és nem állítja négylábúját megoldhatatlan feladatok elé, az a következő előnyöket tapasztalhatja:

  • Erősödik az ember és kutya közötti kötődés
  • A félénk kutyák jobban biztonságban érzik magukat
  • A nyugtalan ebek megtanulnak ellazulni

A nyújtás, amiből az emberek profitálnak a jóga során, nem hoz hasonló élményt a kutyák számára. Aki azért szeretné a dogát bevetni, mert segíteni szeretne ízületi megbetegedéssel küzdő kutyájának, annak inkább ajánlott állatorvost felkeresnie.

A leghasznosabb cikkeink
5 min

Kutyasétáltatás tippek

Irány a szabadba! A kutyák számára a mindennapi séta gazdájukkal a nap fénypontja, hiszen jó esetben nem csak a mozgásról és a dolguk elvégzéséről van szó. Aki változatosságot csempész a kutyasétáltatás rutinjába, nem csak fizikailag és szellemileg fáraszthatja le kedvencét, hanem a tréninget és a szórakozást is beiktathatja így a programba.
3 min

Hogyan játszon megfelelően kutyájával?

A kutyákkal nem csupán gyakran, hanem változatosan is kell játszani. A túl megerőltető, pl. túl nehéz vagy túl hosszú játék éppen úgy kerülendő, mint az unalmas vagy állandó ismételgetéséből álló játé