Orosz toy terrier

orosz toy terrier

Oroszországon kívül ez a kis kutya még mindig eléggé ismeretlennek számít. Ez azonban hamarosan megváltozhat, hiszen a legjobb esélyekkel indul, hogy a kutyabarátok kedvence legyen: Az orosz toy terrier barátságos, élénk természetű és elegáns megjelenésű, rövid és hosszú szőrű változatában egyaránt.

Kinézet

Ami az orosz toy terrier termetéből hiányzik, azt eleganciában pótolja. Első pillantásra sokakat az Európában jobban ismert prágai patkányfogó fajtájára emlékeztet. Az orosz toy terrier kecses termetű, finom csontozatú, száraz izomzatú. Feje a testéhez képest meglehetősen kicsi. Marmagassága megegyezik a testhosszával – ideális esetben 25 cm. A miniatűr kutya ideális súlya a fajtasztenderd szerint 2,3 kilogramm, azonban akár 3 kg is megengedett. Farka közepesen hosszú, sarló- vagy szablyaalakaú, amelyet gyakran még mindig levágnak azokban az országokban, ahol ez megengedett.

Az orosz toy terrier kétféle bundaváltozatban létezik: sima és hosszú szőrű. A fajta sima szőrű képviselőinek szorosan testéhez tapadó, fényes, aljszőrzet nélküli bundája van. Ezzel szemben hosszú szőrű rokonai három-öt centiméter hosszú bundával ékeskednek, amely egyenes vagy enyhén hullámos, s a fejen és a lábak elülső részén rövidebb. Ennél a fajtánál különösen feltűnő a hosszú szőrzet a lábak hátsó részén és a faroknál, valamint a fülön. Az orosz toy terrier az alábbi színekben fordul elő: fekete cserszínnel, barna cserszínnel, kék cserszínnel, vörösesfekete, vöröseskék, vörösesbarna, vörös, szürkéssárga és krémszínű.

Történet

Az orosz toy terrier egy nagyon fiatal fajta, amely az angol toy terrier nyomán alakult ki. Utóbbi a 20. század elején nagy népszerűségnek örvendett Oroszországban, de évtizedekig nem tenyésztettek fajtatiszta példányokat. A második világháború alatt pedig betiltották az apró társasági kutyák tenyésztését – ekkor csak a hadsereg számára hasznos négylábúakat tenyésztették.

Az 1950-es években aztán az orosz tenyésztők ismét a toy kutyák célzott szelekciójára koncentráltak. Kezdetben azonban ez nagyon nehéz volt, hiszen a tenyészállatok többsége nem rendelkezett törzskönyvvel, vagy keverék volt. A hidegháború miatt nehéz volt angol toy terriereket beszerezni, ezért az orosz kinológusok új sztenderdet hoztak létre saját kutyáik alapján. Ez pedig sok mindenben különbözött az angol toy terriertől: egy önálló fajta született.

1958-ban két sima szőrű kutya párosításából egy olyan példány született, amelynek hosszú rojtok voltak a fülén. Az orosz tenyésztők ekkor fejlesztették ki a második szőrváltozatot, amelyet ,,moszkvai hosszú szőrű toy terrier”-nek neveztek el. Egy idő után a két változatot ,,orosz toy” néven egyesítették. A fajtát csak 2006-ban ismerte el az FCI, azóta pedig ezek a kistestű kutyák egyre gyakrabban találhatók meg az Oroszországon kívüli kiállításokon is.

orosz toy terrier kiskutya

Jellem és nevelés

Ezek a kis négylábúak csodálatos társak olyan családok vagy egyedülállók számára, akik szeretnek sok időt tölteni a kutyájukkal. Élénk természetűek és mindig jó hangulatot teremtenek. A fajnak megfelelően szocializált orosz toy terrier nem mutat félelmet és nem agresszív. Érdeklődik a környezete iránt, és kíváncsian fordul más emberekhez, gazdájához azonban különösen ragaszkodik.

Az orosz toy terrier nevelése során nincsenek különösebb fajtaspecifikus kihívások. Bár súlya kisebb, mint a legtöbb macskáé, érdemes már fiatal korától kezdve hangsúlyt fektetni a következetes nevelésre, különösen az ugatás tekintetében. Ezek a kutyák ugyanis hajlamosak gyorsan jelezni, és ugatással mindenre felhívni a figyelmet. Ilyenkor mutatkozik meg a génekben rejlő terrier.

Gondoskodjon arról, hogy a négylábú barátja már kölyökkorában szerezzen pozitív tapasztalatokat más, különböző méretű kutyákkal. Mint minden kutya kiképzésénél, itt is a szeretetteljes következetesség a kulcs. Ha kivételt tesz a szabályok alól, az okos orosz toy terrier gyorsan az alábbiak szerint fog cselekedni: ,,Megtehetek mindent, amit csak szeretnék!”

Egészség és ápolás

Ha egészséges orosz toy terriert szeretne magához venni, mindenképpen egy komoly tenyésztőhöz érdemes fordulnia. A fajta ugyanis magában hordozhatja a beltenyésztés vagy a törpenövés kockázatát. Ezek azonban mind olyan problémák, amelyekre a felelős tenyésztők nagyon odafigyelnek. Az orosz toy terrier esetében a patellaficam, valamint a szem- és szívbetegségek szintén gyakoribbak lehetnek az átlagosnál. Egy egészséges példány azonban akár a 14 éves kort is elérheti.

Ezt a fajtát igazán könnyű gondozni, különösen a rövid szőrű változatot. Elég, ha néhány naponta masszázskesztyűvel ápolja, így fellazíthatja az elhalt szőrszálakat. Rövid szőrzete azonban nem időjárásálló. Éppen ezért sok törpekutya örül, ha a hideg évszakban kutyakabátot viselhet, amely megvédi a hidegtől és a nedvességtől.

Az orosz törpekutya karmait általában nem kell vágni, mert elegendő mozgás esetén maguktól is kopnak. Azonban különösen az idősebb kutyáknak gyakran van szükségük segítségre a karmaik ápolásában. Ha esetleg bizonytalan lenne ezügyben, kérje meg állatorvosát, hogy mutassa meg Önnek, hogyan kell a karmokat karomollóval levágni. A kutya fülét szintén ellenőrizze rendszeresen, és szükség esetén tisztítsa meg. Erre a célra léteznek speciális fültisztítók.

Az orosz toy terrier táplálkozása

A kistestű kutyákat kifejezetten az igényeikhez szabott eledellel kell etetni, mivel testsúlykilogrammonként több energiát fogyasztanak, mint nagyobb termetű rokonaik.

A kistestű kutyáknak szánt speciális száraztáp megfelel ezeknek a követelményeknek, és mindennel ellátja a kis rosszcsontokat, amire szükségük van. Ráadásul az ilyen eledelekben a tápszemek mérete is a kis termethez igazodik. Ezeknek a négylábúaknak ugyanis sokkal kisebb az állkapcsuk, és gyakran nem tudnak mit kezdeni a normál méretű tápszemekkel. A tápszemek mérete különösen fontos továbbá a kölyökkutyák számára is. Ügyeljen arra is, hogy a jutalomfalatok is megfelelő méretűek legyenek, hogy kutyájának ne kelljen túl sokáig rágnia őket.

Ha nedves eledel mellett dönt, a legjobb, ha kis adagokat kínál kedvencének, tasakban vagy tálcákban. Akár száraztáp, akár nedves eledel azonban, leginkább olyan gabonamentes tápot válasszon, amely sok állati eredetű fehérjét tartalmaz, méghozzá hús formájában. Ugyanis még a legkisebb kutya is a farkas örökségét hordozza magában, amelynek étrendjében sok friss hús van. Fontos azonban arra is figyelni, hogy mindig bocsásson friss vizet kedvence rendelkezésére.

Így foglalja le orosz toy terrier kutyáját

Az orosz toy terrier nem való azoknak, akik kocogni szeretnének négylábú barátjukkal. Ettől még azért szüksége van rendszeres mozgásra a szabadban. Naponta körülbelül egy óra sétát tervezzen be felnőtt kutyájával.

Ez a fajta ezenkívül szereti a játékokat is. Az apportírozó, illetve kereső játékok és a trükkök betanulása remek szórakozás lehet a sokoldalú négylábúak számára. A kistestű fajták kutyasportjai szintén jó választások lehetnek a kisebb termetű ebeknek.

Tippünk: Menjenek el még kedvence kölyökkorában kutyaiskolába és a fiatal kutyák tanfolyamára. A kistestű kutyák gazdái csak ritkán vesznek részt speciális tanfolyamokon, pedig a mindennapi életben ezek igen hasznosak. A sikeres tanfolyam után kérjen tanácsot kutyakiképzőjétől, hogy milyen haladó tanfolyamokat érdemes még megfontolnia. Mit szólna például egy trükkökre specializálódott tanfolyamhoz, vagy – ha van ilyen a városában – egy kifejezetten kis termetű négylábúaknak szóló agility-tanfolyamhoz? Találja ki, hogy okozna örömet Önnek és kutyájának!

Való nekem az orosz toy terrier fajtája?

Bár az orosz toy terrier imád a gazdájával a szabadban lenni, termetéből adódóan azért nincs szüksége óriási kirándulásokra ahhoz, hogy lefárassza magát. Éppen ezért az orosz toy terrier remek választás idősebb emberek és olyan kutyabarátok számára, akik nem terveznek sportolni társukkal.

Ez a kistestű kutya tökéletesen passzol a városi élethez, és nagyon alkalmazkodóképesnek számít. Termetéből adódóan könnyen magával viheti bárhová. Repülőn a legtöbb légitársaságnál kézipoggyászban utazhat. Ha pedig egy kisebb táskában viszi magával a tömegközlekedési eszközökön, sok városban megspórolhatja a kutyajegy árát. Amennyiben sokat utazik busszal és vonattal, akkor ez a négylábú remek társa lesz.

Mivel az orosz toy terrier általában egy gazdával alakít ki különösen szoros köteléket, jó választás egyedülállóknak. Ettől függetlenül családban is otthon érezheti magát, de ne legyen csalódott, ha valamelyik családtaghoz jobban fog kötődni.

Mielőtt úgy dönt, hogy befogad egy orosz toy terriert, gondolja át, hogy magával vinné-e nyaralni, vagy esetleg ilyenkor inkább rábízná-e valakire. Termetéből adódóan ez a fajta remek útitárs. Legkésőbb betegség esetén azonban praktikus, ha a kutya már hozzászokott ahhoz, hogy bizonyos ideig más emberek gondoskodnak róla. Akár barátait, akár egy kutyapanziót választ erre az esetre, már a kutya fiatal korában érdemes kipróbálni a dolgot. Így ,,éles bevetés” esetén mindenki jobban érzi majd magát a helyzetben.

rövidszörű orosz toy terrier

Az orosz toy terrierrel kapcsolatos kiadások

Úgy döntött, az orosz toy terrier a megfelelő választás Önnek? Remek! Ne feledje azonban, hogy a megfelelő dokumentumokkal rendelkező kutya meglehetősen magas, körülbelül ezer euró körüli vagy annál is magasabb vételárat jelenthet.

Ehhez jön még az alapfelszerelés: ez tálakból, pórázból és hámból, játékokból és egy kényelmes alvóhelyből áll. Négylábú barátjának szüksége van továbbá egy kutyaszállító boxra vagy egy vászontáskára is a szállításhoz. Egy puha kefe vagy egy masszázskesztyű, valamint egy kullancscsipesz is legyen a kiskutya számára összekészített kiegészítők között. Legyen a háznál továbbá egy kíméletes kutyasampon és egy fültisztító is.

Igaz, hogy egy kistestű kutya is rendszeres költségekkel jár, ezek azonban alacsonyabbak, mint a nagytestű kutyák esetében. Ennek oka, hogy az eledel mennyisége csak töredéke annak az adagnak, amire egy közepes vagy nagy termetű négylábúnak naponta szüksége van. Ezenkívül számolni kell még az ebadó és felelősségbiztosítás összegével is. Ha meg szeretné kímélni magát a nagyobb állatorvosi költségektől, akkor érdemes a kutyák egészségbiztosításáról is tájékozódni.

Hol vásárolhatok orosz toy terriert?

A közelmúltig ez a fajta meglehetősen ismeretlen volt Oroszországon kívül, de mióta az FCI több mint tíz évvel ezelőtt hivatalosan is elismerte, egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Németországban például évente több tucatnyi orosz toy terrier kiskutya születik. A hosszú szőrű fajta elterjedtebb, mint a rövidszőrű.

Csakis olyan orosz toy terrier kiskutyát vásároljon, amelyik rendelkezik a megfelelő dokumentumokkal. Ezek igazolják, hogy fajtatiszta négylábúról van szó, és hogy nem történt magas beltenyésztéssel járó párosítás. Beszéljen az adott tenyésztővel a kutya egészségügyi ellátásáról, és éljen a lehetőséggel, hogy meglátogassa a kölyköket az otthonukban. Itt megismerheti a szülőket is – legalábbis az anyakutyát. Győződjön meg róla, hogy egészséges és magabiztos benyomást kelt.

A kiskutya életének első heteiben lezajló ún. bevésődési szakasz nagyon fontos. A kölyköknek a szoros közelségben a családdal kell felnőniük, de természetesen fontos az is, hogy eleget pihenjenek. Körülbelül kilenc hetes korukban adják őket oda új gazdáiknak. Ekkorra már megkapták chipjüket és az első oltásokat is. Ügyeljen arra, hogy az ismétlőoltásokat is folyamatosan beadassa.

Amennyiben felnőtt orosz toy terriert keres, a legtöbb európai országban nehezen fog találni. Ha vannak kapcsolatai Oroszországban, ott talán találhat egy fajtiszta felnőtt példányt.

Ha esetleg nyitott más fajták és keverékek iránt, nézzen körül az állatvédőknél. Érdemes az interneten is utánanéznie, mert gyakran előfordul, hogy a helyi menhelyen az összes törpekutya gyorsan gazdára talál. Esetleg más fajták képviselői is szóba jöhetnek? Akkor érdemes megfontolni például a kontinentális törpe spánielt is, mely két szőrváltozatban érhető el – papillon és phalène –, vagy a prágai patkányozót.

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.