Kutyával télen: Tippek és tanácsok a hűvös évszakra

kutya télen

Télen sem szeretne lemondani a kutyájával közös szabadtéri elfoglaltságokról? Erre nincs is szükség, ha szem előtt tart néhány tippet és tanácsot.

adventi naptár

Nagy hidegben mennyi ideig sétáljunk?

A friss levegő igazi szerelmesei nem ismernek rossz időjárást. Legyen sár és latyak, hóesés vagy sózott utak – a gazdi és kedvence útra kelnek, s élvezik a télidőt.
Viszont ha a hőmérő higanyszála mélyen a 0 fok alá süllyed, ügyelnie kell arra, hogy kutyája mozgásban maradjon. A séták hosszát illetően nincs különösebb megkötés, kedv szerint maradhatnak, ha pl. kutyája szívesen ugrál és bolondozik a hóban.
Vannak azonban olyan fajták, melyek télen nem szeretnének a szükségesnél több időt tölteni a szabadban. Ez főként a kevés aljszőrzetű, rövid szőrű kutyákra igaz. Ezek az állatok más kutyákhoz képest gyorsabban elkezdenek fázni, és egyből kihűlnek – még sok mozgás mellett is.

Miből ismerhetem fel, hogy télen fázik a kutyám?

Ha kedvence télen a szabadban remegni kezd, ez egyértelmű jele annak, hogy fázik. További, fázásra utaló magatartásforma, ha az állat görcsös testtartást vesz fel, hátát felhúzza, farkát pedig testéhez tapasztja. De fázásra utaló jel lehet a nyugtalanság és az állandó körbeszaladgálás is.
Ha ilyen „tüneteket“ tapasztal, ideje hazamenni a jó meleg lakásba. Ott aztán alaposan szárítsa meg kedvencét, szükség esetén burkolja takaróba!

Télen mikor viseljen a kutya kabátot?

A legtöbb kutya számára nem feltétlenül szükséges kutyakabátot viselni a séták során. Persze, ezalól is vannak kivételek: az idős vagy beteg kutyák számára nagyon hasznos és javasolt egy jó kutyakabát A kevés aljszőrzetű, rövid szőrű kutyák természetükből adódóan nem olyan jól védettek a téli hideggel szemben. Számukra bizony nagyon hasznos kellék lehet egy kutyaruha.
A kutyakabát kiválasztása során ügyelnie kell arra, hogy a ruha elegendő mozgásteret hagyjon az állatnak, s mindenekelőtt lélegző legyen. A kutyusnak télen is és a kabát ellenére is jól kell éreznie magát, hogy kedvére szaladgálhasson, virgonckodhasson.

Hó, hideg és sózott utak: a mancsok ápolása elengedhetetlen!

Nem szabad megfeledkeznie arról, hogy a téli időjárási viszonyok erősen igénybe veszik kedvence mancsait. Így azután télidőben különösképp ügyelnie kell a mancsok ápolására.
Nem ritkaság, hogy a kutya mancspárnáin berepedezések keletkeznek, vagy az ujjak összeragadnak, ami megnehezíti a járást ill. futást, és sérülésekhez vezethet. Néhány egyszerű ötlettel azonban gyorsan segíthetünk ezeken a gondokon.

Kutyamancs télen

Mancsok megmosása

A téli séták után mindig mossa le kedvence mancsait langyos vízzel! Ehhez elegendő, ha elővesz egy tálat, langyos vizet önt bele, majd röviden belemártja és lemossa a kutya lábait.
Így pillanatok alatt túl lehetnek ezen a procedúrán, s nem kell a kádba vagy zuhanyozóba vinnie az állatot.
Emellett így azt is el tudja kerülni, hogy a kutya maga nyalja tisztára a mancsait, s közben mindenféle szennyeződést és sót lenyeljen.

Szőrzet lerövidítése a mancsokon

A mancsokat takaró, hosszú szőrzetre könnyen rátapadhat a hó, s azon összeállva hócsomókat képezhet. Ennek kivédésére rendszeresen, óvatosan nyírja rövidre egy ollóval a lábujjak közötti hosszú szőrzetet!

Speciális kenőcsök mancsokra

A mancsok ápolására két variáció kínálkozik: az egyik a kutyák mancsaira való viasz, ami megakadályozza, hogy szennyeződés kerüljön a kutya talppárnái közé. Ha kedvence mancsai nem különösebben irritáltak, ez a megoldás tökéletesen elegendő.
A másik variáció: az ápoló kenőcsök, balzsamok. Ezeket a sétákat követő mancsmosás után kell felvinni a mancsokra. Ez főleg akkor fontos, ha a kutya mancspárnái szárazak és berepedezettek.

kooa kutya szőr- és fogápolási termékek

Van értelme télen kutyacipőt viselnie a kutyának?

Ha kutyája lábujjai közötti bőr erősen irritált vagy sérülések vannak a mancsain, tanácsos, hogy az állat kutyacipőt viseljen. Az teljesen megóvja a mancsokat a sótól, apró kavicsoktól, és jégcsomóktól, s azok nem tudnak a lábujjak közé tapadni.
Ha az Ön kutyájának mancsain télen sem tapasztal semmiféle sérülést, az állatnak nem szükséges kutyacipőt viselnie.

A zooplus shopban kiváló termékeket találhat kedvence optimális mancsápolásához.
Így azután már semmi sem állhat újában a kiadós téli sétáknak!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.