Száraz kutyatáp vagy nedves kutyaeledel: Melyik a jobb választás?

száraz utyatáp vagy nedves kutyaeledel a jobb választás

A kutyatápok kínálata manapság nagyobb, mint valaha. Míg ez a rengeteg termék elvileg minden kutya ízlésének kínál valami megfelelőt, nehéz a vásárló dolga. Melyik eledel az igazi? A száraz kutyatáp jobb kedvenceinknek, mint a nedves kutyaeledel, vagy pont fordítva?

Száraz kutyatáp vs nedves kutyaeledel: Melyik jobb a kutyának?

Először is tisztázzuk: Nem a kutyatáp állaga a döntő fontosságú, hanem annak tartalma. Arra figyeljen tehát, hogy olyan tápot válasszon, melynek címkéjén rajta van: ,,teljes értékű eledel”. Ha ez stimmel, a száraz kutyatáp és a nedves kutyaeledel egyaránt ellátja majd minden szükséges tápanyaggal négylábú barátját.

Ettől függetlenül persze mindkét állagnak megvan a maga előnye és hátránya, így egyik sem szükségszerűen jó vagy rossz. A választás inkább a személyes lehetőségeken és az Ön igényein múlik. Ezek alapján tudja eldönteni, melyik állagot részesíti előnyben.

Azonban, hogy legalább egy kicsit megkönnyítsük a választást, szeretnénk egy kis rendet tenni a kutyaeledelek témájában. Az alábbiakban összegyűjtöttük Önnek a különböző állagú tápok előnyeit és hátrányait.

Mi a különbség a száraz kutyatáp és a nedves kutyaeledel között?

A száraz kutyatáp és a nedves kutyaeledel közti legfőbb különbség mindenekelőtt különböző víztartalmukban rejlik.

1. Víztartalom

Míg a száraz kutyaeledel víztartalma maximum 14% lehet, a nedves kutyaeledelnél ez az érték 70-85%. Az óriási különbség főként az eltarthatóságukban mutatkozik meg – a száraztáp ugyanis jelentősen hosszabb szavatossági idővel rendelkezik, mint a nedves.

2. Energiatartalom

Ezenkívül hatalmas eltérések lehetnek a száraz kutyatápok és nedves kutyaeledelek energiatartalmában is.

Ha kedvence száraz kutyatápot eszik, már kisebb mennyiségben fogyasztva is sok energiához jut. Hogy ugyanannyi energiát tudjon felvenni, kutyájának akár kétszer vagy háromszor annyi nedves kutyatápot kell megennie.

3. A fogak egészsége

Vitatott továbbá az a kérdés is, hogy a száraz kutyatáp vagy a nedves kutyaeledel jobb a kutyák fogainak. Az egyik oldal úgy érvel, hogy a száraztáp kemény állaga miatt tisztítja a fogakat. A másik oldal álláspontja szerint viszont a száraztáp túlságosan megtapad a fogakon, így fogproblémákhoz vezethet.

Milyen előnyei vannak a száraz kutyatápnak?

Magas energiatartalma miatt a száraz kutyatápból sokkal kevesebb mennyiséget kell adnia a kutyának, hogy minden szükséges tápanyaggal ellássa őt és jól is lakjon az állat. Összességében véve tehát anyagi szempontból ez a kedvezőbb választás.

A száraz kutyatáp rajongói ezenkívül azzal is érvelnek, hogy mivel kevesebb kell belőle, sokkal környezetbarátabb megoldás – ugyanis sokkal kevesebb csomagolóanyag szükséges hozzá.

További érv, mely inkább a száraz kutyatáp mellett és a nedves kutyaeledel ellen szól, hogy egyszerűbb kezelni. A száraz kutyatáp ugyanis nem csöpög ide-oda. Még ha egy-két darab a tálka mellett is landol, könnyen felseperheti vagy felporszívózhatja őket. Ezenkívül mivel a száraz kutyatápnak kevésbé erős a szaga, tehát utazásokhoz is megfelelőbb lehet.

Milyen előnyei vannak a nedves kutyaeledelnek?

A száraz kutyatáp előnyei tehát mindenekelőtt az árában, a vele járó tiszta környezetben és a praktikumban rejlik. A nedves kutyaeledel előnyei azonban főleg a kutyára vonatkoznak. A kutyák ugyanis valószínűleg inkább a nedves kutyaeledelt választanák a száraz kutyatáppal szemben, ha maguk dönthetnének. Utóbbi ugyanis sokkal intenzívebb illatú és ízű, s ezáltal egyszerűen jobban ízlik nekik.

A nedves kutyaeledel főként magas víztartalma miatt van jótékony hatással a kutyára: az állat folyadékigénye ugyanis könnyen fedezhető a nedves kutyaeledel magas víztartamának köszönhetően. Különösen azoknak a kutyáknak érdemes tehát nedves kutyaeledelt választani, akik csak keveset isznak a nap folyamán.

labrador várja a száraz kutyatáp vacsoráját © Christian Müller / stock.adobe.com

Lehetséges kombinálni a száraz kutyatápot és a nedves kutyaeledelt?

Mind a száraz kutyatápnak, mint a nedves kutyaeledelnek van tehát számos különböző előnye. Felmerül tehát a kérdés, hogy a legjobb lenne esetleg kombinálni mindkettőt. Alapvetően pedig semmi sem szól ez ellen. Arra kell csak nagyon figyelnie, hogy így se lépje túl az ajánlott napi tápmennyiséget.

Ha kutyája hajlamos az emésztési nehézségekre, akkor inkább egyféle állagú tápot válasszon. Érzékeny gyomrú kutyák esetén ugyanis a különböző verziók közötti váltogatás hasmenéshez vagy székrekedéshez is vezethet.

Általában véve a kétféle táp kombinálása nem jár különösebb előnnyel a kutya egészségére nézve. Kedvence a száraz kutyatáp és a nedves kutyaeledel segítségével egyaránt hozzájut a létfontosságú tápanyagokhoz. Ha tehát megbizonyosodott róla, hogy valamelyik táp jobban ízlik és válik be kedvencének, nyugodtan maradjon annál!

Száraz kutyatáp vagy nedves kutyaeledel: A félnedves kutyatáp jó kompromisszum?

A félnedves (semi moist vagy soft) kutyatáp a száraz kutyatáp és nedves kutyaeledel keveréke.

Nedvességtartalma körülbelül 20 és 40% között van, így több nedvesség van benne, mint a száraztápban. Mindazonáltal nedvességtartalma még mindig messze elmarad a nedves kutyaeledelétől.

Kíméletes előállítási módszerének köszönhetően a félnedves kutyatápnak magas a húsrészaránya és rengeteg természetes tápanyagot tartalmaz. Megnövelt nedvességtartalma ezenkívül azt is eredményezi, hogy krokettjei puhák és szaftosak. Ezzel a módszerrel továbbá a természetes íze is sokkal jobban megmarad.

Népszerűség és kiváló emészthetőség

Megnövelt hús- és nedvességtartalma miatt rengeteg kutya kedveli a félnedves tápot. Ezenkívül pedig nagyon könnyű megemészteni. Ez az állag egyébként az idősebb ebek számára is kiváló választás: Még ha fogazatuk már nem is annyira erős, a félnedves kutyatáp puha krokettjeit ők is egyszerűen be tudják venni a szájukba és el tudják rágni. Ami a szagát illeti, a félnedves táp azért intenzívebb szagú, mint a sima száraz kutyatáp.

Az eledel kiválasztásánál érdemes arra is figyelnie, hogy teljes értékű tápról, vagy kiegészítő eledelről – például kutyasnackről – van-e szó. Utóbbiban ugyanis nem található meg minden szükséges tápanyag, mely kutyája kiegyensúlyozott táplálásához szükséges. Gondoskodjon továbbá arról is, hogy a megnövelt nedvességtartalomtól függetlenül minden nap kell friss ivóvizet biztosítania kedvence számára.

Tény: Nem az állag, hanem a tartalom számít

A megfelelő táp kiválasztása tehát kevésbé az eledel állagán, hanem sokkal inkább a csomagoláson lévő összetevőlistán múlik. Végtére is a táplálék óriási szerepet játszik a kutya egészségében.

Kutyájának kiváló minőségű eledelre van szüksége, mely igényeinek megfelelő és mindennel ellátja, amire az egészséges fejlődéshez szüksége van. Hogy ezek mely összetevők pontosan, azt nem lehet általánosságban meghatározni. Minden kutya más és más ugyanis, s ennek megfelelően különböző eledelre van szüksége.

Mikor kiválasztja a megfelelő eledelt, mindenképpen vegye figyelembe az egyéni faktorokat, mint például az életkort, a súlyt, az aktivitási szintet és az egészségi állapotot. Mielőtt tehát döntene a száraz kutyatáp és a nedves kutyaeledel között, vessen egy pillantást a termék címkéjére is. Ha pedig bizonytalan lenne, kérjen tanácsot állatorvosától.

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Melyik emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek árthatnak kutyájának?

Habár a kutyákat a történelem során az ételmaradékok eltávolítására használták és sokan részben még manapság is ezt teszik, természetesen ajánlott csak nekik való eledelt a táljukba tenni. Azonban nyilvánvalóan olykor-olykor egy falat finomság még megengedett– ezt kutyusa egészsége fenntartása miatt érdemes betartani.

7 min

Kutyafagyi saját kezűleg – 7 egyszerű recept

A forró nyári napokon majdhogynem nincs is jobb egy frissítő fagyinál. Ezt alátámasztja a kutyák vágyakozó pillantása a fagyos finomságra. Receptjeink segítségével egyszerűen készíthet sajátkezűleg ízletes kutyafagyit és egészséges hűsítő csemegével lepheti meg kedvencét.